MOMENTS OF MY LIFE

MARILYN - NAINEN ROOLIEN TAKANA -NÄYTTELY


Kun kuulin alkukesästä, että Marilyn - nainen roolien takana -näyttely, on tulossa Tampereen Vapriikkiin, niin ajattelin, että tuo näyttely on minulle must-juttu. Olen ollut joskus aikamoinen leffafriikki ja Marilyn on ollut minulle yksi suosikkinäyttelijöistäni. Mutta tunnustan, että vasta vanhemmiten olen tajunnut Marilynin nerokkuuden näyttelijänä.
Olen lukenut monta kirjoitettua kirjaa Marilynista ja itsellänikin on niitä jokunen. Marilynista on kirjoitettu enemmän kirjoja kuin kenestäkään muusta 1900-luvun kuuluisuudesta - yli 400 kirjaa. Ei edes Elvis yllä samaan.

Ja nyt Marilyn -näyttelyyn. Tampereen Vapriikissa on esillä laaja näyttely, jossa on esillä noin 300 Marilynille kuulunutta henkilökohtaista esinettä: vaatteita, kenkiä, asusteita, kauneudenhoitotuotteita, käsikirjoituksia, fanipostia ja jopa kodin esineistöä. Valtaosan näistä esineistä omistaa saksalainen Marilyn-esineiden keräilijä Ted Stampfer. Hän toimii myös näyttelyn kuraattorina.

Marilyn Monroen eli Norma Jeane Bakerin lapsuus oli vaikea. (huom. toinen nimi päättyy e-kirjaimeen). Marilyn on sanonut jossain kirjassaan: "Enköhän minä ollut vikatikki, kun kukaan ei minua huolinut". Kun Norma Jeane oli 16-vuotias, hän oli taas kerran ilman huoltajaa. Hänet järjestettiin avioliittoon vuonna 1942 naapurin pojan, parikymppisen Jim Doughertyn kanssa. Elettiin sota-aikaa ja Jim lähti merille. Norma Jeane sai työpaikan sotatarviketeollisuudesta. Työpaikalla vieraillut valokuvaaja löysi Norma Jeanen. Ja niin alkoi matka Marilyn Monroeksi.Naapurinpoika sai jäädä. Ensimmäisen elokuvasopimuksen Norma Jeane teki vuonna 1946 ja silloin vaihtui myös nimi hohdokkaammaksi. Aluksi Marilyn Monroe oli taiteilijanimi,  ja vasta niinkin myöhään kuin vuonna 1956 Marilyn otti nimen varsinaiseksi nimekseen. Hänen ensimmäiset roolinsa olivat pieniä, mutta suoritukset elokuvissa Asfalttiviidakko ja Kaikki Eevasta  (1950)  saivat hyvän vastaanoton (kuva alla).


Vuosi 1953 oli todella menestyksekäs Marilynille. Hän teki silloin kolme elokuvaa. Elokuvan Niagara, josta sanotaan, että hänen todellinen tähteytensä alkoi tästä elokuvasta. Hänen komediallisia kykyjään ylistettiin sekä "Herrat pitävät vaaleaveriköistä" että "Kuinka miljonääri naidaan" -elokuvissa.


"Herrat pitävät vaaleaveriköistä" (1953) / Minä olen kuin vitsinä tässä kahden legendaarisen kaunottaren välissä, mutta en voinut välttää kiusausta päästä samaan kuvaan. Marilynin ja Jane Russellin kädenjäljet ikuistettiin sementtiin Grauman's Chinese Theaterin edessä Los Angelesissa vuonna 1953. 


Elokuva: Kesäleski eli The Seven Year Itch (1955) / Tämän kuuluisan kohtauksen tuntevat kaikki leffaharrastajat. Metron ilmastointiaukko siinä puhaltaa Marilynin kauniin mekon helmoja paljastaen upeat sääret. Mekosta on myöhemmin maksettu huutokaupassa miljooneja dollareita. 

Marilyn oli loistava komedienne. Mutta komediennen rooleista tuli myös Marilynille taakka. Hänestä tehtiin bimbo blondi. Sitä hän ei ollut, joten voin ymmärtää, että se oli vaikein rooli / taakka Marilynille, sillä häntä haluttiin filmata vain "tyhmänä blondina". Vaikka toisaalta hän sitä roolia tietoisesti rakensikin. Hän rakensi itse oman brändinsä ja uransa. Hän neuvotteli omat liikesopimuksensa. Ja perusti myös oman tuotantoyhtiön - Marilyn Monroe Productions. Uusissa sopimuksissa Marilyn sai itse valita jopa ohjaajansa. Ja hän tiesi, kenen kanssa hän halusi työskennellä.  Täytyy sanoa, että Marilyn oli aikaansa edellä oleva nainen konservatiivisella ja miesten hallitsemalla 1950 -luvulla.Marilyn osasi luoda itsestään sellaisen tuotteen, jota miehet jumaloivat ja naiset jäljitttelivät. Hänessä oli glamouria. Hän oli kaunis ja valokuvauksellinen. Hänessä ei ollut mitään kovaa. Hän oli pehmeän naisellinen. Sanotaan, että Marilynissa oli harvinaista taikaa - hän oli enkeli ja sopivasti syntinen nainen samassa paketissa.

Ja Vapriikin näyttely avaa enemmänkin Marilynin tarinaa. Se on taidokkaasti tehty näyttely valoineen ja vitriineineen. Ja tarinat kulkevat osittain kronologisesti eteenpäin näyttelyssä. Minä välillä unohdin missä olin, sillä niin intensiivisesti tutkin esineistöä ja tunnelmia, mitä nyt välillä jonkun Marilyn -fanin kanssa jaoin ajatuksia ja tuntemuksia. Näyttelytiloissa oli myös televisioita, joissa pyöri kohtauksia Marilyn -elokuvista. Ja ison kiitoksen ansaitsee "pieni elokuvateatteri", jossa esitetään dokumenttifilmiä Marilynista.

Yksityiselämää roolien takana:Marilyn oli naimisissa kolme kertaa. Ensimmäinen oli nuoruuden avioliitto naapurinpoika Jim Doughertin kanssa (1942-1946). 


Toisen avioliiton Marilyn solmi baseball -legenda Joe DiMaggion kanssa vuonna 1954. Avioliitto kesti vain 274 päivää. Mutta Joe DiMaggio oli Marilynin luottoystävä traagiseen loppuun asti. 


Kolmas aviomies oli kirjailija Arthur Miller. Näyttelijä ja kirjailija olivat naimissa 1956-1961. Kuukausi ennen häitä Arthur Miller kirjoitti Marilynille: Kultaseni, istun täällä ja sydämeni pursuaa rakkautta sinua kohtaan." Ja tässä vielä se Marilynin kuuluisin asu: "Happy Birthday, Mr. President" -leninki. Se kuulemma ommeltiin Marilynin päälle. Vaikka Marilynin ura kukoisti, hänen yksityiselämänsä oli täynnä ristiriitaisia suhteita. Ja ne repivät häntä. Väitetyistä suhteista John F. Kennedyyn ja Robert Kennedyyn on kirjoitettu monen kirjan verran. Toisten mielestä suhteet olivat totta, toisten mielestä pelkkää satua. Totta kuitenkin on, että Marilyn esiintyi presidentille tämän syntymäpäiväjuhlilla tässä tiukassa ja upeassa asussa toukokuussa 1962. 

Marilyn kuoli 5.8.1962.  Marilynin kuolemasta on esitetty erilaisia teorioita ja arvailuja jo vuosikymmenien ajan. Itsemurha, onnettomuus vai murha? Totuutta tuskin saadaan koskaan selville. 


Näyttelyssä on esillä Marilynin viimeinen leposija. Se on kauniisti toteutettu. Haudalla on kaksikymmentä punaista ruusua. Toinen aviomies Joe DiMaggio vei Marilynin haudalle aina tuoreita kukkia - kahdenkymmenen vuoden ajan ja joka viikko 20 punaista ruusua. Kaunista ja surullista. Viivyin pitkään mietteissäni Marilynin "haudalla". 

Uskallan sanoa, että tämä oli minulle kesän kiehtovin näyttely. Upeasti toteutettu elämäkerrallinen näyttely. Se innosti minut uudelleen tutkimaan Marilynin elämää. 

Uskomaton nainen, uskomaton elämä! Näyttely on Vapriikissa 8.6.-2.12.2018. Näyttelyn tiedot löydät täältäLeffafriikiltä iso suositus! 


A smile is the best makeup
any girl can wear.
- Marilyn Monroe

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

32 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Nina <3 Marilyn puhuttaa aina. Legenda.
   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Ihana Marilyn ja upea näyttely! <3
  Hienon esittelyn olet tehnyt tähän postaukseen hänen kirjavasta elämästään.

  Kauniita kesähetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marilyn valloittaa aina. Hieno näyttely ja oivaltavasti tehty. Minua se innosti kovasti. Ja tätä postaustakin oli niin kiva tehdä.
   Kiitos paljon Susanna kivasta kommentistasi.
   Kauniita kesähetkiä Torre Viejaan!

   Poista
 3. Tuo olisi todella mielenkiintoista nähdä myös itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Erittäin mielenkiintoinen näyttely. Ja ainutlaatuinen.
   Kiitos Mira ja aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 4. Olen lukenut yhden kirjan, englanniksi, Marilynista. Mielenkiintoinen, suloinen ja viisas nainen, joka kuoli kyllä aivan liian aikaisin.
  Mielenkiintoinen näyttely upeasta tähdestä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on sopiva adjektiivi Marilynille. Suloinen. Pieneen, kauniiseen naiseen liittyy monta ominaisuutta. Tuolla "haudalla" istuessani ajattelin samoin, Marilyn kuoli liian aikaisin. Kaunis, kiitos Outi, tätä näyttelyä oli mielenkiintoista katsella.
   Aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 5. Tuula, kiitos monipuolisesta ja mielenkiintoa herättävästä tekstistä. Olen menossa, meiltä on lyhyt matka. Onneksi näyttely kestää joulukuun alkuun.
  Suomen suvi antaa parastaan, nauttikaamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Tätä tekstiä oli kiva kirjoittaa miettiä, ehkä se näkyi. Suosittelen ilolla sinulle tuota näyttelyä. Onneksi se on vielä pitkään. Sinne voisi vielä mennä toisenkin kerran, jos Tampereelle tulee matkattua.
   Suomen suvi on nyt upea. Nauttikaamme <3

   Poista
 6. Tämä näyttely oli aivan huikean hieno. Keskiviikkona käytiin katsomassa ja vieläkin fiilistelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet käynyt katsomassa. Minullekin jäi Marilyn -tunnelmat päälle. Ja sinä fiilistelet. Se on kyllä hienon näyttelyn merkki.
   Kiitos Jani ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 7. Olipas mielenkiintoinen postaus! Tuo näyttely olisi kyllä sellainen, jonka näkisin myös mieluusti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Maria! Jos matkasi vie Tampereelle, niin käy ihmeessä katsomassa. Tätä on ilo suositella. Upea ja ainutlaatuinen näyttely.
   Aurinkoista viikkoa sinulle <3

   Poista
 8. Vau, tuo on sellainen näyttely, jonka minäkin haluaisin nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ilolla. Marilyn on kiehtova persoona ja hänen elämänsä on mielenkiintoinen.
   Kiitos Melissa ja aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 9. Marilyn on kiehtova henkilö. Kiitos mielenkiintoisesta postauksests! -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marilyn ansaitsee legendan maineen, ninkuin sanot, hän on todella kiehtova henkilö.
   Iso kiitos kommentistasi, Katta ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Tämä vinkki oli ilo tarjota. Marilyn on niin kiehtova henkilö!
   Kiitos Sussi ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 11. Varmasti viehättävä näyttely, olipas mielenkiintoinen postaus sillä Marilyn oli aivan omaa luokkaansa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely oli upeasti toteutettu. Viehättävä ja ainutlaatuinen näyttely. Upea Marilyn!
   Kiitos sanoistasi Maiccu ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 12. Hieno juttu näyttelystä. Olen tulevalla viikolla menossa Tampereelle, tämä näyttely pitää nähdä. Kiitos vinkistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon sanoistasi, Päivi! Mukavaa Tampereen matkaa ja museokäyntiä. Marilyn ansaitsee katsojansa. Upea näyttely.
   Aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 13. Kiinnostava näyttely. Marilynista on monelle jäänyt turhan yksipuolinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sieltä Osakan helteistä vielä kävit lukemassa Marilyn -postaukseni. Kiitos paljon! Tuo on niin totta, Marilyn oli niin paljon muutakin kuin seksikäs näyttelijä. Hyvä kun nykyään huomioidaan myös hänen muut ansionsa. Ja se, mitä tiedän näyttelemisestä on, että komediaa on vaikeaa tehdä. Jo sekin osoittaaa Marilynin lahjakkuuden.
   Ihania päiviä Japanissa <3

   Poista
 14. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Marilyn ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Upea, seksikäs ja salaperäinen tämä nainen kyllä oli ja nyt kun kerroit myös businessnainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen Sari! Hyvin sanottu - Marilyn ei jätä ketään kylmäksi. Siksi hänestä varmaan ollaan kiinnostuneita vielä vuosikymmeniä kuolemansa jälkeen. Legendaarinen ja salaperäinen nainen, joka oli myös businessnainen. Mielenkiintoinen nainen.
   Ihanaa kesää sinulle Sari!

   Poista
 15. Hieno kiehtova näyttely😊💜Kirjoittelin itsekin blogiini.Mukavaa heinäkuuta☀️☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli todella kiehtova näyttely. Lumosi sinutkin :) Tulen katsomaan, miten sinä koit Marilynin.
   Kiitos Kristiina ja aurinkoista ja mukavaa heinäkuuta!

   Poista
 16. Hieno postaus upeasta Marilynistä! Olen käynyt katsastamassa käden jäljet sekä hautapaikan ja tietenkin katsonut kaikki leffat. Marilyn on legenda...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow Celia! Sinulla on hienoja muistoja Marilynista. Marilynin käden jäljet ja hautapaikka - ne taitavat olla sellaisia pyhiinvaelluspaikkoja oikeille faneille. Olisi hienoa päästä ne itsekin katsomaan. Sinä olet oikea fani.
   Kiitos Celia ja ihanaa kesää <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig