Kun ollaan Lontoossa, niin siellä ei voi unohtaa Shakespearea. Siirryttäessä 2000 -luvulle britit äänestivät 1000-2000 luvun suurimmasta englantilaisesta. William Shakespeare oli ylivoimainen voittaja. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä kirjailijoista kautta maailman historian ja eräänä etevimpänä englanninkielen taitajana.
Sanotaan, että Shakespeare on läsnä tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Hänen henkilöään ja tuotantoaan käsitteleviä tutkimuksia ilmestyy vuosittain tuhansia. Ja hänen näytelmiään esitetään kaikkialla maailmassa. Niistä tehdään myös musikaaleja, elokuvia ja baletteja.
Thamesin etelärannalla Southworkissa on amerikkalaisen näyttelijän ja ohjaajan Sam Wanamakerin aloitteesta rakennettu kopio Shakespearen ajan teatterista. Shakespeare's Globe -teatteri on samannäköinen kuin vanhojen piirustusten Globe -teatteri. Uusi Globe aloitti toimintansa vuonna 1997. Se sijaitsee 230 metrin päässä alkuperäisen teatterin paikalta.
Shakespeare's Globe -teatteri olisi ollut minun teatterivalintani Lontoossa, mutta siellä on näytöksiä vain toukokuusta syyskuuhun, sillä Globe on lähes katoton "kesäteatteri". Haaveeksi jäi teatteri tällä kertaa. Mutta Globen ulkopuolella kävin tunnelmia aistimassa.
Suurin hitti Globe -teatterissa on ollut suosikkinäytelmäni Romeo ja Julia. Teatterin lippujen hinnat ovat elokuvalippujen tasoa eli todella kohtuullisia. Ja teatteri on ilta illan jälkeen täynnä aukioloaikanaan. Siellä käy Shakespeare-faneja ympäri maailman. Teatteri ei saa mitään tukea. Vapaaehtoinen Shakespeare-faniryhmä hoitaa paikan lipunmyynnin, kioskit, turistien palvelut, siivoukset jne. Ja faneja riittää.
Kun tuosta Shakepeare's Globe -teatterista luin ennen matkaa, niin innostuin ottamaan Shakespearen ja englantilaisten suhteesta enemmänkin selvää. Ja tämä oli aivan uutta minulle: Englannissa jokaisen koululaisen on tentittävä kaksi Shakespearen näytelmää. Tästä huolimatta Shakespearen ja brittinuorison välillä on "ystävyyssuhde". Myös useissa USA:n yläasteen kouluissa tutustutaan Shakespearen tuotantoon.
Shakespeare on kielenkäytössään nero. Sanotaan, että hänen sanarikkautensa elää ja hengittää hänen teksteissään. Shakespearen näytelmistä ja teksteistä on luetteloitu yli 25 000 sanaa. Ranskan suuren näytelmäkirjailijan Moliéren näytelmistä on laskettu vain 4000 sanaa. Meidän Mika Waltarimme on tullut toimeen vielä vähemmillä sanoilla. Panu Rajala on Mika Waltari -tutkija ja on kirjoittanut Waltarista elämäkerrankin "Unio Mystica". Tekisi mieleni kääntyä hänen puoleensa ja kysyä Waltarin sanojen määrää teksteissä ja näytelmissä. Nähtäväksi jää, rohkenenko?.
On mielenkiintoista, miten Shakespeare elää myös tämän päivän nettikeskusteluissa. Keskusteluissa kohtaa usein viittauksia Shakespearen näytelmiin ja henkilöhahmoihin. Toki myös muualta löytyy viittauksia ja siteerauksia, sillä Shakespeare on tätä päivää. Raamattu on siteeratuin kirja, mutta Shakespearen tekstejä siteerataan seuraavaksi eniten.
Ja minäkin haluan tässä siteerata suosikkinäytelmääni Romeota ja Juliaa
Näette rakkauden tähden syttyvän,
kun mustimmillaan riehuu myrsky-yö.
Ja kahden lapsen toistaan lempivän -
muttei sukuvihaa maahan lyö,
mikään vähempi kuin heidän kuolemansa.
Tuon rakkauden järkyttävät vaiheet
ja heidän järkyttävä kohtalonsa
on kahden tunnin näytäntömme aiheet -
jos suopeasti meitä kuuntelette,
me kaiken teemme, että pety ette.
- käännös: Lauri Sipari
- käännös: Lauri Sipari
Olen ymmärtänyt, että Shakespearen tekstien kääntäminen muille kielille on äärettömän vaikeaa. Suuri William Shakespearen ihailija, Ralph Långbacka, on todennut Shakespearen ilmaisun olevan niin hypnoottisen vahvaa, että käännöksiinkin saadaan Shakespearen kielen magiikkaa.
Loppusitaatiksi on sanottava, että matkailu avartaa. Jos en olisi lähtenyt Lontoon reissulle, niin tämäkin pieni Shakespeare -pohdinta olisi jäänyt tekemättä.
Kaunista viikonloppua kaikille!
- Tuula
Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta.
Olisi kyllä ihanaa joskus päästä itsekin käymään Lontoossa :)
VastaaPoistaTuo haave varmasti toteutuu jossakin vaiheessa :)
PoistaAurinkoista viikonloppua!
Olipa kiva postaus. Lontoo on varmasti keväällä ihana. Suloista viikkistä Tuula <3
VastaaPoistaKiitos Taru! Lontoo ei ollut ihan vielä puhjennut kukkaan, sielläkin on ollut kylmä kevät. Mutta oli siellä kevät jo pidemmällä kuin Suomessa. Vaan ihana ja iloinen oli Lontoo. Olen vieläkin Lontoon lumoissa :)
PoistaSuloista viikonloppua myös sinulle, Taru <3
Shakespeare ja Lontoo ovat molemmat lemppareitani :-)
VastaaPoistaJa tuo Unio Mysticakin oli mielenkiintoinen kirja mielenkiintoisesta kirjailijasta.
Ihanaa viikonloppua!
Olisin melkein osannut arvata, että olet sekä Shakespeare- että Lontoofani. Enkä yhtään ihmettele.
PoistaMinä olen myös tuon Unio Mystican lukenut ja pidin myös kirjasta, hieno teos Mika Waltarista. Ja pidän myös Panu Rajalan kirjoitustyylistä.
Kiitos Minna ja ihanaa viikonloppua myös sinne!
Mielenkiintoinen postaus! Jos joskus Lontoossa pääsen käymään täytyy pitää tämä mielessä, olisi varmasti hieno kokemus päästä katsomaan teatteria tuonne :)
VastaaPoistaKiitos paljon! Globe on mainio paikka, sinne minäkin vielä joskus aion mennä nauttimaan teatterista. Siellä ei tarvitse hienostella :) Ja kuitenkin saa nähdä loistavaa teatteria.
PoistaKivaa viikonloppua!
Kiintoisa paikka!
VastaaPoistaKiitos Sussi! Kiintoisa ja innostava paikka. Shakespeare "elää".
PoistaMielenkiintoinen postaus ja kivoja kuvia! Tää pitää kyllä tsekata seuraavan kerran Lontoossa ollessa.
VastaaPoistaKiitos paljon Neea! Shakespearen Globe kannattaa tsekata. Se on arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen paikka. Rakennettu samoin kuin satoja vuosia sitten.
PoistaHieno kirjoitus, Tuula. Olen Lontoossa ollut, mutta ennen tätä nykyistä Globe-teatteria. Joskus unissa ollut edellisen aikana. Hyvää kevättä.
VastaaPoistaKiitos paljon, Stadin Friidu! Minullekin tämä Globe -teatteri näytti tutulta. Vanhasta teatterista on varmasti näkynyt kuvia joissakin kirjoissa. Vaan olipa kiva kokea tämä näinkin. Sitä teatteriesitystä jäin kuitenkin kaipaamaan :)
PoistaHyvää kevättä myös sinulle!
Ihana, ehkä hieman erilainen Shakespeare-kirjoitus.
VastaaPoistaArvostan kyllä sitä, että Briteissä koululaisten on pakko tutustua Shakespearen teksteihin. Ei se ehkä aina ihan kivaa ja helppoa ole, jos alkuperäistä ja vanhaa Shakespearen tekstiä joutuu tavailemaan, mutta toivottavasti toisi jotain nöyryyttä kieltä kohtaan.
Kivaa viikonloppua <3
Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi.
PoistaMinä olen joskus lukenut Kalevalaa koulussa, en tiedä luetaanko nykyään. Tänä päivänä kun asiaa ajattelen, niin olisin varmasti lukenut mieluummin Shakespearea. Tiedä sitten silloin aikanaan. Vaikeat tekstit kyllä tuovat nöyryyttä kieltä kohtaan (tai kapinamieltä). Mutta tuo, että Englannissa Shakespeare on äänestetty vuosisadan suurimmaksi henkilöksi (vaikuttajaksi) minusta todistaa, että ei se lukeminen ihan pakkopullaa ole ollut.
Kivaa viikonloppua sinulle <3
Mielenkiintoinen info aikansa kulttuuripersoonasta.On ollut nero omalla alallaan.Matkailu avartaa!
VastaaPoistaKiitos kivasta kommentista, Aikku! Hyvin sanottu, aikamme kulttuuripersoona! Shakespeare varmasti tunnetaan isossa osassa maapalloa.
PoistaKivaa viikonloppua!
Tuolla siis olit nautiskelemassa, kun Lontoossa kävit! :) Kuulostaa ihanalta tuollainen teatteri, jossa toimitaan omavaraisesti siksi, että ihmiset saavat kulttuurielämyksiä! Ja samaa olen kuullut, että on vaikea kääntää muille kielille!
VastaaPoistaTuolla ja paljon muuallakin :) Tuon teatterin idea on hieno. Mutta siihen tarvitaan kuitenkin tällainen iso kulttuuripersoona kuin Shakespeare, jotta se pyörisi. Jäi näytös katsomatta, mutta ehkä vielä joskus. Varmasti tuohon kääntämiseen tarvitaan todella taitavia ja lahjakkaita englanninosaajia. Mielenkiintoinen persoona.
PoistaKiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!
Mielenkiintoista luettavaa! Käväistiin viime kesänä Lontoossa ja paljon jäi vielä nähtävää..tuo globe pitää lisätä listaan:) Leppoisaa viikonloppua❤
VastaaPoistaKiitos paljon Päde! Lontoossa on huikeasti nähtävää. Siellä riittää ihmeteltävää moneen kertaan. Sekö Globe että Sky Garden kannattaa listata must see-listalle, ainakin :)
PoistaMukavaa viikkoa ❤️
Eipä ole tullut vierailtua kyseisen kirjallisuuden mestarin nimeä kantavassa teatteri Globessa. Olisipa totta tosiaan varmasti huikea elämys istua tuolla katsomassa vaikkapa juuri Roomeo ja Juulia -näytelmää. Jospa joskus vielä.
VastaaPoistaMukavaa huhtikuun viimeistä viikkoa sinulle Tuula <3.
Globe siellä odottaa kävijöitään. Milloin vain, mutta kesäaikaan :) Minäkin niin haluaisin nähdä Romeon ja Julian tuolla :)
PoistaKiitos Sari! Kaikkea hyvää ja mukavaa viikkoa sinulle ❤️
Kiitos kuvista ja teksteistä! Ilo lukea ja samalla muistella omaa Lontoon matkaa, josta on jo yli 20 vuotta. Keskeisimmät nähtävyydet kiersimme ja Cats- musikaalista nautimme aikoinaan.
VastaaPoistaHyvää viikkoa sinulle Tuula!
Te olette käyneet katsomassa Cats -musikaalia Lontoossa, varmasti ollut ikimuistoinen elämys. Minä olin listannut monta paikkaa, missä käydä. Ihan kaikkiin ei ehditty :) Mutta siellä se Lontoo odottaa uutta käyntiä.
PoistaKiitos Marjatta ja hyvää viikkoa myös sinne 💛
Monipuolinen ja ihana reissu teillä. Haluaisin itsekin oikein tuhdille kulttuurimatkalle sinne. Shakespeare oli kaiketi kirjallinen nero. Jotkut kyllä väittävät, että vaimo kirjoitti osan hänen teksteistään. Lieneekö perää hurjassa juorussa?
VastaaPoistaTuhti kulttuurimatka Lontooseen kuulostaa mainiolta. Lontoo osaa tarjota loistavia kulttuurielämyksiä. Mielenkiintoinen juttu tuo, että vaimo olisi kirjoittanut osan S:n teksteistä. Täytyypä tutustua noihinkin juoruihin :) Mutta noista juoruistakin jo huomaa, että Shakespeare jaksaa kiinnostaa aina vaan.
PoistaKiitos Marja ja mukavaa viikkoa!
Hyvä postaus. Olen sekä Lontoon että Shakespearen ihailija. Varmasti totta mitä puhut Shakespearen kääntämisestä eri kielille. Vaikea tehtävä. Pidän kovasti Hamletin uusimmasta suomennoksesta joka minulla on kirjahyllyssä. Sujuva ja onnistunut. Siinä on mahtanut olla pakerrusta ja hiomista :)
VastaaPoista
PoistaTuohon Hamletiin minun pitää tutustua. Minulle on aikoinaan Shakespeare avautunut teatterin kautta. Turun Kaupunginteatterissa meni aikoinaan (nuoruudessani) Romeo ja Julia. Ja siihen oli tehty myös silloin uusi suomennos. Se lumosi. Pääosissa olivat silloin Lena Meriläinen ja Juha Muje. Totta, Muje oli Romeon roolissa :)
Kiitos paljon Rita mukavasta kommentistasi ja hyvää viikkoa!
Matti Rossin suomennos.
Poistahttps://www.adlibris.com/fi/kirja/hamlet-9789510382271
Oma blogipostaukseni vuodelta 2014 :
http://ritamentor.blogspot.fi/2014/05/hamlet-matti-rossin-kaannos.html
Kiitos Rita vaivannäöstäsi! Mielenkiintoiset linkit :)
PoistaOnpa hienoa, että olet päässyt käymään tällaisessa paikassa. Siellä historia elää. Lontoosta löytyy monenlaista kulttuuria, ja hienoa että on tällainenkin paikka, joka edustaa sitä vanhaa historiaa.
VastaaPoistaKiitos Anneli! Lontoo on kyllä niin paljon tarjoava kaupunki. Uutta ja vanhaa, kulttuuria ja historiaa... jokaiselle jotakin. Shakespeare Globe on hieno kunnianosoitus Shakespearelle. Hän toki sen ansaitsee. Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa viikkoa!
VastaaPoista