MOMENTS OF MY LIFE

LONTOO JA SHAKESPEAREKun ollaan Lontoossa, niin siellä ei voi unohtaa Shakespearea. Siirryttäessä 2000 -luvulle britit äänestivät 1000-2000 luvun suurimmasta englantilaisesta. William Shakespeare oli ylivoimainen voittaja. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä kirjailijoista kautta maailman historian ja eräänä etevimpänä englanninkielen taitajana.

Sanotaan, että Shakespeare on läsnä tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Hänen henkilöään ja tuotantoaan käsitteleviä tutkimuksia ilmestyy vuosittain tuhansia. Ja hänen näytelmiään esitetään kaikkialla maailmassa. Niistä tehdään myös musikaaleja, elokuvia ja baletteja.Thamesin etelärannalla Southworkissa on amerikkalaisen näyttelijän ja ohjaajan Sam Wanamakerin aloitteesta rakennettu kopio Shakespearen ajan teatterista. Shakespeare's Globe -teatteri on samannäköinen kuin vanhojen piirustusten Globe -teatteri. Uusi Globe aloitti toimintansa vuonna 1997. Se sijaitsee 230 metrin päässä alkuperäisen teatterin paikalta.

Shakespeare's Globe -teatteri olisi ollut minun teatterivalintani Lontoossa, mutta siellä on näytöksiä vain toukokuusta syyskuuhun, sillä Globe on lähes katoton "kesäteatteri".  Haaveeksi jäi teatteri tällä kertaa. Mutta Globen ulkopuolella kävin tunnelmia aistimassa.

Suurin hitti Globe -teatterissa on ollut suosikkinäytelmäni Romeo ja Julia. Teatterin lippujen hinnat ovat elokuvalippujen tasoa eli todella kohtuullisia. Ja teatteri on ilta illan jälkeen täynnä aukioloaikanaan. Siellä käy Shakespeare-faneja ympäri maailman. Teatteri ei saa mitään tukea. Vapaaehtoinen Shakespeare-faniryhmä hoitaa paikan lipunmyynnin, kioskit, turistien palvelut, siivoukset jne. Ja faneja riittää. Kun tuosta Shakepeare's Globe -teatterista luin ennen matkaa, niin innostuin ottamaan Shakespearen ja englantilaisten suhteesta enemmänkin selvää. Ja tämä oli aivan uutta minulle: Englannissa jokaisen koululaisen on tentittävä kaksi Shakespearen näytelmää. Tästä huolimatta Shakespearen ja brittinuorison välillä on "ystävyyssuhde".  Myös useissa USA:n yläasteen kouluissa tutustutaan Shakespearen tuotantoon.

Shakespeare on kielenkäytössään nero. Sanotaan, että hänen sanarikkautensa elää ja hengittää hänen teksteissään. Shakespearen näytelmistä ja teksteistä on luetteloitu yli 25 000 sanaa. Ranskan suuren näytelmäkirjailijan Moliéren näytelmistä on laskettu vain 4000 sanaa. Meidän Mika Waltarimme on tullut toimeen vielä vähemmillä sanoilla. Panu Rajala on Mika Waltari -tutkija ja on kirjoittanut Waltarista elämäkerrankin "Unio Mystica". Tekisi mieleni kääntyä hänen puoleensa ja kysyä Waltarin sanojen määrää teksteissä ja näytelmissä. Nähtäväksi jää, rohkenenko?.
On mielenkiintoista, miten Shakespeare elää myös tämän päivän nettikeskusteluissa. Keskusteluissa kohtaa usein viittauksia Shakespearen näytelmiin ja henkilöhahmoihin. Toki myös muualta löytyy viittauksia ja siteerauksia, sillä Shakespeare on tätä päivää. Raamattu on siteeratuin kirja, mutta Shakespearen tekstejä siteerataan seuraavaksi eniten.

Ja minäkin haluan tässä  siteerata suosikkinäytelmääni Romeota ja Juliaa 


Näette rakkauden tähden syttyvän,
kun mustimmillaan riehuu myrsky-yö.
Ja kahden lapsen toistaan lempivän -
muttei sukuvihaa maahan lyö,
mikään vähempi kuin heidän kuolemansa.

Tuon rakkauden järkyttävät vaiheet
ja heidän järkyttävä kohtalonsa
on kahden tunnin näytäntömme aiheet -

jos suopeasti meitä kuuntelette,
me kaiken teemme, että pety ette.

- käännös: Lauri Sipari 


Olen ymmärtänyt, että Shakespearen tekstien kääntäminen muille kielille on äärettömän vaikeaa. Suuri William Shakespearen ihailija, Ralph Långbacka, on todennut Shakespearen ilmaisun olevan niin hypnoottisen vahvaa, että käännöksiinkin saadaan Shakespearen kielen magiikkaa. 

Loppusitaatiksi on sanottava, että matkailu avartaa. Jos en olisi lähtenyt Lontoon reissulle, niin tämäkin pieni Shakespeare -pohdinta olisi jäänyt tekemättä.


Edellisessä postauksessani ihailen Lontoota yläilmoista, käy kurkkaamassa kaupungin upeinta näköalapaikkaa täältä: SKY GARDEN 


Kaunista viikonloppua kaikille!

- TuulaTuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 

34 kommenttia

 1. Olisi kyllä ihanaa joskus päästä itsekin käymään Lontoossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo haave varmasti toteutuu jossakin vaiheessa :)
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 2. Olipa kiva postaus. Lontoo on varmasti keväällä ihana. Suloista viikkistä Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru! Lontoo ei ollut ihan vielä puhjennut kukkaan, sielläkin on ollut kylmä kevät. Mutta oli siellä kevät jo pidemmällä kuin Suomessa. Vaan ihana ja iloinen oli Lontoo. Olen vieläkin Lontoon lumoissa :)
   Suloista viikonloppua myös sinulle, Taru <3

   Poista
 3. Shakespeare ja Lontoo ovat molemmat lemppareitani :-)
  Ja tuo Unio Mysticakin oli mielenkiintoinen kirja mielenkiintoisesta kirjailijasta.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin melkein osannut arvata, että olet sekä Shakespeare- että Lontoofani. Enkä yhtään ihmettele.
   Minä olen myös tuon Unio Mystican lukenut ja pidin myös kirjasta, hieno teos Mika Waltarista. Ja pidän myös Panu Rajalan kirjoitustyylistä.
   Kiitos Minna ja ihanaa viikonloppua myös sinne!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Jos joskus Lontoossa pääsen käymään täytyy pitää tämä mielessä, olisi varmasti hieno kokemus päästä katsomaan teatteria tuonne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Globe on mainio paikka, sinne minäkin vielä joskus aion mennä nauttimaan teatterista. Siellä ei tarvitse hienostella :) Ja kuitenkin saa nähdä loistavaa teatteria.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Kiintoisa ja innostava paikka. Shakespeare "elää".

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus ja kivoja kuvia! Tää pitää kyllä tsekata seuraavan kerran Lontoossa ollessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Neea! Shakespearen Globe kannattaa tsekata. Se on arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen paikka. Rakennettu samoin kuin satoja vuosia sitten.

   Poista
 7. Hieno kirjoitus, Tuula. Olen Lontoossa ollut, mutta ennen tätä nykyistä Globe-teatteria. Joskus unissa ollut edellisen aikana. Hyvää kevättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Stadin Friidu! Minullekin tämä Globe -teatteri näytti tutulta. Vanhasta teatterista on varmasti näkynyt kuvia joissakin kirjoissa. Vaan olipa kiva kokea tämä näinkin. Sitä teatteriesitystä jäin kuitenkin kaipaamaan :)
   Hyvää kevättä myös sinulle!

   Poista
 8. Ihana, ehkä hieman erilainen Shakespeare-kirjoitus.
  Arvostan kyllä sitä, että Briteissä koululaisten on pakko tutustua Shakespearen teksteihin. Ei se ehkä aina ihan kivaa ja helppoa ole, jos alkuperäistä ja vanhaa Shakespearen tekstiä joutuu tavailemaan, mutta toivottavasti toisi jotain nöyryyttä kieltä kohtaan.
  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi.
   Minä olen joskus lukenut Kalevalaa koulussa, en tiedä luetaanko nykyään. Tänä päivänä kun asiaa ajattelen, niin olisin varmasti lukenut mieluummin Shakespearea. Tiedä sitten silloin aikanaan. Vaikeat tekstit kyllä tuovat nöyryyttä kieltä kohtaan (tai kapinamieltä). Mutta tuo, että Englannissa Shakespeare on äänestetty vuosisadan suurimmaksi henkilöksi (vaikuttajaksi) minusta todistaa, että ei se lukeminen ihan pakkopullaa ole ollut.
   Kivaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 9. Mielenkiintoinen info aikansa kulttuuripersoonasta.On ollut nero omalla alallaan.Matkailu avartaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, Aikku! Hyvin sanottu, aikamme kulttuuripersoona! Shakespeare varmasti tunnetaan isossa osassa maapalloa.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 10. Tuolla siis olit nautiskelemassa, kun Lontoossa kävit! :) Kuulostaa ihanalta tuollainen teatteri, jossa toimitaan omavaraisesti siksi, että ihmiset saavat kulttuurielämyksiä! Ja samaa olen kuullut, että on vaikea kääntää muille kielille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla ja paljon muuallakin :) Tuon teatterin idea on hieno. Mutta siihen tarvitaan kuitenkin tällainen iso kulttuuripersoona kuin Shakespeare, jotta se pyörisi. Jäi näytös katsomatta, mutta ehkä vielä joskus. Varmasti tuohon kääntämiseen tarvitaan todella taitavia ja lahjakkaita englanninosaajia. Mielenkiintoinen persoona.
   Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. Mielenkiintoista luettavaa! Käväistiin viime kesänä Lontoossa ja paljon jäi vielä nähtävää..tuo globe pitää lisätä listaan:) Leppoisaa viikonloppua❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Päde! Lontoossa on huikeasti nähtävää. Siellä riittää ihmeteltävää moneen kertaan. Sekö Globe että Sky Garden kannattaa listata must see-listalle, ainakin :)
   Mukavaa viikkoa ❤️

   Poista
 12. Eipä ole tullut vierailtua kyseisen kirjallisuuden mestarin nimeä kantavassa teatteri Globessa. Olisipa totta tosiaan varmasti huikea elämys istua tuolla katsomassa vaikkapa juuri Roomeo ja Juulia -näytelmää. Jospa joskus vielä.
  Mukavaa huhtikuun viimeistä viikkoa sinulle Tuula <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Globe siellä odottaa kävijöitään. Milloin vain, mutta kesäaikaan :) Minäkin niin haluaisin nähdä Romeon ja Julian tuolla :)
   Kiitos Sari! Kaikkea hyvää ja mukavaa viikkoa sinulle ❤️

   Poista
 13. Kiitos kuvista ja teksteistä! Ilo lukea ja samalla muistella omaa Lontoon matkaa, josta on jo yli 20 vuotta. Keskeisimmät nähtävyydet kiersimme ja Cats- musikaalista nautimme aikoinaan.
  Hyvää viikkoa sinulle Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette käyneet katsomassa Cats -musikaalia Lontoossa, varmasti ollut ikimuistoinen elämys. Minä olin listannut monta paikkaa, missä käydä. Ihan kaikkiin ei ehditty :) Mutta siellä se Lontoo odottaa uutta käyntiä.
   Kiitos Marjatta ja hyvää viikkoa myös sinne 💛

   Poista
 14. Monipuolinen ja ihana reissu teillä. Haluaisin itsekin oikein tuhdille kulttuurimatkalle sinne. Shakespeare oli kaiketi kirjallinen nero. Jotkut kyllä väittävät, että vaimo kirjoitti osan hänen teksteistään. Lieneekö perää hurjassa juorussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhti kulttuurimatka Lontooseen kuulostaa mainiolta. Lontoo osaa tarjota loistavia kulttuurielämyksiä. Mielenkiintoinen juttu tuo, että vaimo olisi kirjoittanut osan S:n teksteistä. Täytyypä tutustua noihinkin juoruihin :) Mutta noista juoruistakin jo huomaa, että Shakespeare jaksaa kiinnostaa aina vaan.
   Kiitos Marja ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 15. Hyvä postaus. Olen sekä Lontoon että Shakespearen ihailija. Varmasti totta mitä puhut Shakespearen kääntämisestä eri kielille. Vaikea tehtävä. Pidän kovasti Hamletin uusimmasta suomennoksesta joka minulla on kirjahyllyssä. Sujuva ja onnistunut. Siinä on mahtanut olla pakerrusta ja hiomista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Tuohon Hamletiin minun pitää tutustua. Minulle on aikoinaan Shakespeare avautunut teatterin kautta. Turun Kaupunginteatterissa meni aikoinaan (nuoruudessani) Romeo ja Julia. Ja siihen oli tehty myös silloin uusi suomennos. Se lumosi. Pääosissa olivat silloin Lena Meriläinen ja Juha Muje. Totta, Muje oli Romeon roolissa :)
   Kiitos paljon Rita mukavasta kommentistasi ja hyvää viikkoa!

   Poista
  2. Matti Rossin suomennos.

   https://www.adlibris.com/fi/kirja/hamlet-9789510382271

   Oma blogipostaukseni vuodelta 2014 :

   http://ritamentor.blogspot.fi/2014/05/hamlet-matti-rossin-kaannos.html

   Poista
  3. Kiitos Rita vaivannäöstäsi! Mielenkiintoiset linkit :)

   Poista
 16. Onpa hienoa, että olet päässyt käymään tällaisessa paikassa. Siellä historia elää. Lontoosta löytyy monenlaista kulttuuria, ja hienoa että on tällainenkin paikka, joka edustaa sitä vanhaa historiaa.

  VastaaPoista
 17. Kiitos Anneli! Lontoo on kyllä niin paljon tarjoava kaupunki. Uutta ja vanhaa, kulttuuria ja historiaa... jokaiselle jotakin. Shakespeare Globe on hieno kunnianosoitus Shakespearelle. Hän toki sen ansaitsee. Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig