MOMENTS OF MY LIFE

Ravintola Eatery Alex 1917 Ruissalossa

 

Eatery Alex 1917 -ravintola

Olin mielissäni, kun sain kutsun Eatery Alexiin Ruissaloon ja avec tuli mukaan. Ravintola tarjosi meille yhteistyön merkeissä menun. 




Miten Ravintola Eatery Alexiin 1917 pääsee: 
Ravintola sijaitsee meren äärellä Turun Pursiseuran tiloissa. Ravintola on avautunut tämän vuoden vappuna ja sen osoite on Pursiseuranranta 30. Ravintolaan pääsee helposti autolla,  pyöräillen, kävellen ja myös veneellä sekä bussilla nro 8. 



Ravintolaan voi tulla rennoissa asuissa, ulkoiluasuissa, pyöräilyasuissa, shortseissa ja kiltit koiratkin ovat tervetulleita. Olisipa ollut kiva tulla veneellä, mutta nyt se ei vain ollut mahdollista. Kävin kuitenkin laiturikierroksella. 



Ravintolatoiminta Ruissalossa sai aikamoisen hypetyksen, kun Ruissalon Maininki päätyi Netflix-sarjan esittelyyn vuonna 2020. Omistajavaihdosten ja kilpailutuksen myötä paikkaa isännöi nyt Richy Virahsawmyn ravintolallaan Eatery Alex 1917. Kauniin rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Alexander Nyström. Turussa hänen muita töitään ovat mm. Biologinen museo ja Park Hotel. Tämän viehättävän pursiseuran rakennuksen hän on suunnitellut vuonna 1917. Siitä nimi Eatery Alex 1917. 

Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja toivotettiin tervetulleiksi. Minulle tuli mieleen irlantilaisten ystävällisyys. Eikä se ihan sattumaa ollutkaan.  Saimme valita pöydän vapaasti. Ikkunapaikat valikoituivat.  Tähän kohtaan on hyvä kertoa, että Eateryssa on saatavlla päivisin myös lounaita. 
Me valitsimme juomalistalta moctailit kivan päivän kunniaksi ja kohta jo saimme maistiaislautasen pöytään. 




Leipänä sekä popadum ja flatbread ja maistiaiset vasemmalta oikealle punajuurihummusta, kimchiä eli korealaisittain hapatettua kaalia ja tässä lähimpänä archard -nimistä maistiaista. Näitä maistellessamme keskusteltiin ravintolan Jennin kanssa. Jenni kertoi, että ravintoloitsija Richy Virahsawmyn juuret ovat Mauritiuksella. Richy on tehnyt pitkän ja menestyksekkään kokin uran mm. Lontoossa, Irlannissa, Naantalissa ja nyt vaikuttaa Ruissalossa. Eatery Alex 1917:n motto onkin: "Eat local, think global" eli "Syö paikallista, ajattele globaalisti." 

Minua askarrutti, miten julkkiskokki Richy Virahsawmyn tie on johtanut Suomeen. Richyhän on työskennellyt yksityiskokkina niin brittien pääministerille Tony Blairille kuin myös maailman kuuluisimmalle Riverdance -tanssijalle Michael Flatleylle. Suomen tulon takana oli nainen, vaimonsa Johanna.



Maistiaisten jälkeen pöytään tuotiin alkuruoka, Beignet munkit eli kukkakaalia punajuurihummuksella. Kuulostavat eksoottisilta, mutta maku sopi hyvin suomalaisen suuhun. Näihin kippari erityisesti ihastui. Niin minäkin. Annos oli maistuvuuden lisäksi vielä kaunis ja värikäs. Tästä riitti hyvin kahdelle. 

Tähän ruokailun väliin vähän historiaa. Turun Pursiseura perustettiin vuonna 1906 paikkakunnan ensimmäiseksi suomalaiseksi pursiseuraksi. Ruissaloon myös suunniteltiin maalentokenttää, sijaintina olisi ollut Choraeuksen lähteen viereiset pellot ja vuonna 1917 valmistuneella pursiseuran huvilalla olisi lentoaseman toimisto- ja odotushuonetilat. Onneksi hanke kaatui liian pehmeään maaperään ja kallioleikkauksiin. Turku lunasti silloin Pursiseuran paikan ja paikka muutettiin lentosatamaksi ja  huvilasta tehtiin lentosataman toimista kahviloineen. Vuonna 1938 vesilentokoneitten satama lopetettiin. 



Pääruokana meillä oli Richyn mummon reseptin mukaan tehtyä mauritiuslaista naudanlihacurrya. Ennen ruuan tuloa ajattelin, että se on varmasti tulista. Mutta eipä ollut, liha oli maistuvaa ja maku pehmeää ja lempeätä. Siihen kylkeen kyllä saimme peräti 60 vuotta fermentoitua chiliä,  todellista chiliaarretta. Se oli oikea jymypaukku tai miten sen sanoisin. Minä maistoin sitä hyppysellisen, enempää en uskaltanut, kun olen lempeitten makujen ystävä. Tässä vaiheessa ravintoloitsija Richy Virahsawmy istahti pöytäämme jutustelemaan ja saimme kuulla hänen urastaan maailmalla ja matkastaan Suomeen. Aikamoinen tarina!


Chef's table

Keittiön vieressä kauniissa huoneessa sijaitsee Eateryn persoonallinen Chef's table konsepti. Pöytä on U:n muotoinen. Kalusteet on tehyt käsityönä Paattimaakareilla. Pöydässä toteutetaan maksimissaan 14 henkilölle kymmenen ruokalajin menuita. Ja kokit tulevat pöydän keskelle viimeistelemään annokset. Tällä vaihtuvalla menulla keittiö saa toteuttaa ideaansa puhtaasta lähiruuasta. 


Huoneessa on myös valokuvaseinä, jossa on kuvia yhteistyökumppaneista, jotka ovat lähiruokaa tuottavia toimijoita. Hieno kunnianosoitus pienyrittäjille. Tunnistinkin jokusen. Liisa, jos luet tämän, niin näin valokuvasi seinällä. Vitriinissä on erilaisia vihanneksia / kasviksia fermentoitumassa. 





Kaikesta huomaa, että ekologisuus, hävikin hyödyntäminen ja raaka-aineiden kunnioitus on lähellä Richy Virasawmyn sydäntä. 




Kun muu talo syksyn tullen viilenee ja siirrytään Chef's tablen puolelle, niin tässä vielä pikkujouluvinkki tai myös vinkki muihin juhliin, jos tarvitsette tilaa 14 hengelle tai pienemmälle seurueelle.  Lounas tai illallinen Chef's tablessa Ruissalossa on hyvä idea. 
Pieni tai iso Chef's table: 10 ruokalajia - 120 euroa eli 12 euroa per annos. Ei paha! / 5 ruokalajia 80 euroa eli 16 euroa/annos. Eikä paikka voisi viihtyisämpi olla. 

Olipa mielenkiintoinen käynti  Ravintola Eatery Alex 1917:ssä. Tunnelmallinen paikka, ystävällinen henkilökunta  ja historian havinaa. Ja ruuat herkullisia ja ihanan värisiä. Lämmin kiitos! 

"Eat local, think global2
Eatery Alex 1917 & Ruissalo - täydellinen kombo. 

Tuula 


2 kommenttia

  1. Olipa herkullisen näköinen ateria,ja kaunis ravintola.Kaunista viikonloppua Tuula💐

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Ihastuttava kokonaisuus - ruoka, historia, ystävällinen palvelu ja Ruissalo.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig