MOMENTS OF MY LIFE

ILLALLINEN JA KOMEDIA LINNATEATTERISSA


Turun Linnateatteri tekee oivaltavaa komediaa ison tragedian pohjalta. Titaniiic!! Jäävuoren kokoinen komedia (The Sinking of The Titanic). Suomen Kantaesitys oli Turussa 15.3.2018. Komedia on ollut iso menestys Ruotsissa kuin myös kiertueilla muissa maissa. Titanicin tarina on aina ajankohtainen. 
Sain avec -kutsun komediaan Linnateatterille illallisen kera. Olin mielissäni hienosta kutsusta, mutta kummastelin jonkin aikaa näytelmän aihetta... Voiko Titanicin uppoamisesta  tehdä komediaa? Voiko tragediasta tehdä komediaa? Nyt nähtyäni esityksen, osaan tuohon vastata. Kyllä voi. Tämä komedia on kirjoitettu tragedian päälle. Ja niinkuin ohjaaja Toni Wahlström toteaa: "Komediallisten tapahtumien taustalla on melkein aina vakava pohjavire." Niin oli tässäkin komediassa. 


Käsikirjoitus on John Fisken käsialaa. Linnateatterin suomennoksen on tehnyt teatterinjohtaja Kalle Lamberg.  Esityksen ohjaa Toni Wahlström ja rooleissa nähdään pitkän linjan näyttelijät Teijo Eloranta ja Juha Veijonen.


Mutta ennenkuin alan pohtia näytelmää, niin mennäänpä herkuttelemaan Teatteriravintolaan. Linnateatterin yhteydessä on erinomainen ravintola. Ja mikä sopikaan paremmin teatteri-iltaan kuin hyvä ruoka. Se virittää hienosti teatteritunnelmaan. Herkulliset olivat tarjoilut! 

Alkuruoka: Savustettua ankanrintaa, vuohenjuustoa ja viikunaa. Harvoin tulee syötyä ankkaa. Olipa hyvää. Ihanat makuyhdistelmät.

Pääruoka: Karitsan paahtopaistia, haudutettua karitsan niskaa ja palsternakkapyrettä. Olen lammasruokien ystävä ja tämä maukas annos hieroi makunystyröitäni. 

Kipparin valinta pääruoaksi oli paistettua nieriää, parmesanlettuja ja porkkanaa. Maistelimme toistemme annoksia. Ja erinomaiseksi totesin myös nieriän ja nämä parmesanletut. 


Jälkiruoka: Tiramisua Linnateatterin tapaan ja kotimaisia juustoja, Linnateatterin omatekoista viikunahilloa ja siemenkeksejä. 

Ja komediaan: Kaksi näyttelijää on vilpittömästi päättänyt valita seuraavaksi esitykseksi mahdollisimman vaikuttavan aiheen. Ja mikä onkaan isompi aihe kuin teatterilaiva Titanicin uppoaminen teatterin keinoin. Tässä kohtaa olin vielä hämmentynyt, voiko näin suuresta tragediasta tehdä komediaa.

Kun päästään alkuun, niin huomaan, että näytelmän teksti haastaa tarkastelemaan asioita uusista ja yllättävistä näkökulmista.  Eloranta ja Veijonen esittävät itsensä ikäisiä ja nimisiä henkilöitä näyttämöllä, ja he käyvät mielenkiintoista moraalista kamppailua historiallisesta tapahtumasta. Välillä vaatteitakin vaihdetaan, kun näyttelijät hyppäävät eri rooleihin ja eri katsantokantoihin. Ja näitä roolejahan on näyttelijöillä monta. Mikä parasta näyttelijät suoriutuvat osistaan erinomaisesti, heillä on jo ikää ja kokemusta mittarissa, joten he pystyvät tekemään tätä tarinaa uskottavasti.


Vaikka komediaa katsoimmekin, niin välillä kyllä tuli pala kurkkuun. Näytelmä kosketti. Historia kertoo, että 1900-luvun alussa vallinneiden luokkaerojen takia, kolmannen luokan matkustajat oli suljettu kannen alle. Ja tilastot kertovat karua kieltä: kolmannen luokan matkustajista 75 prosenttia sai surmansa, kun taas ensimmäisen luokan matkustajista menehtyi 38 prosenttia.

Näyttelijät pohtivat lavalla näytelmän yhtymäkohtia nykyaikaan. He tuovat esille piittaamattomuuden, salailun ja kyynisen välinpitämättömyyden. Ne olivat myös seikkoja, jotka johtivat Titanicin katastrofaaliseen uppoamiseen vuonna 1912 ja 1500 ihmisen kuolemaan.Titanicin historia muodostaa kehyksen näytelmälle. Näyttämölle projisoidaan autenttisia kuvia Titanicista ja äänet ja valot täydentävät tunnelmaa. Kun konkreettinen lavastus puuttuu, näyttelijät hyödyntävät mimiikkaa. Ja he ovat taitavia siinä. Siitä syntyy mainiota komiikkaa. Monta ajatusta heitetään ilmaan. Ollaan isojen kysymysten äärellä. Ja koska kyseessä on komedia, homma ei aina mene ihan putkeen.

Kiitos myös lavastuksen työryhmälle: puvustus Anniina Kuula, maskeeraus Minna Pilvinen, valot Esa Näykki, äänet Marko Korkeaniemi, projisoinnit John Fiske ja Marko Korkeaniemi.

Lopussa näyttelijät huomaavat, että on tainnut tulla liian suuri kakku syötäväksi ja hylkäävät kunnianhimoisen ajatuksensa Titanic -näytelmästä. Ja sitten seuraakin iloista katseltavaa ja kuultavaa laulukimaran muodossa: Frederikin Titanic, Ennen oli miehet rautaa, Ankkurinappi, Merellä tuulee...


Ja minähän yllätyin, Juha Veijonen osaa laulaa!

Olipa mielenkiintoinen tragikoominen pläjäys taas Turun Linnateatterilta! 
Ja mikä huikea illallinen! Kiitos! Tämä kombo maistui! Suosittelen. 

- Tuula

*Blogiyhteistyö Linnateatterin kanssa 

Täältä löydät Linnateatterin ohjelmiston  


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 

22 kommenttia

 1. Mielenkiintoisesti tehty näytelmäkomedia tutusta aiheesta. Ja mm, mitä herkkuja:) Oikein ihanaa pääsiäisen aikaa Tuula:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näytelmä on minusta sellainen, joka pohdituttaa vielä jälkeenkin. Ja pohdiskelin. Jännästi rakennettu komedia ja tykkäsin noista näyttelijöistä. Osasivat tuoda tarinaa tähän päivään. Ja nuo herkut! Ne olivat kyllä suussa sulavia. Illallinen ja teatteri on oiva idea!
   Kiitos Jael ja hyvää pääisäisen aikaa Tel Aviviin <3

   Poista
 2. Varmasti kiva esitys kun miettii noita pääroolin esittäjiä. Niin herkullisesti alkoikin tiedän ilta, nam. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle Tuula <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisia näyttelijöitä. Ei tarvinnut jännitttää noiden kavereiden puolesta. Vain nauttia.
   Ja erinomaisesta illallisestakin nautittiin. Kiva ilta!
   Kiitos Sari! Kaunista pääsiäistä ja hyvää huhtikuuta!

   Poista
 3. Rankasta aiheesta komediaa, kuulostaa mielenkiintoiselta. Tykkään Veijosesta ja täh? Hän osaa laulaakin?
  Ihanan näköistä ruokaa. Massu täynnä onkin kivempi katsella teatteria.
  Mukavaa lankalauantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisesti viritetty aihe. Ja siinä onnistuttiin. Minä olen Veijoseen aina suhtautunut vähän nihkeästi :) Mutta minulla oli ilo tavata hänet jo mediatilaisuudessa ja käsitykseni muuttui täysin. Hänhän on rento ja huumorintajuinen tyyppi. Ja osaa laulaa :) Näyttelemisen taidot hän oli jo aikaisemmin todistanut minulle.
   Ja teatteriravintolan ruoka oli erinomaista. Hyvä ruoka ja teatteri - siinä mainio yhdistelmä.
   Kiitos Outi <3 Ja mukavaa pääsiäisen jatkoa ja nyt on huhtikuu, jippii!

   Poista
 4. Kuulostaa kyllä aika mielenkiintoiselta, vaikka aihe onkin vaikea ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoisesti toteutettu teatteri. Rankka ja vaikea aihe taipui komediaksi. Näyttelijät olivat loistavat. He taisivat mimiikan ja koomisuuden.
   Kiitos Nicola <3 Hyvää pääsiäistä ja tulevaa huhtikuuta!

   Poista
 5. Tuo näytelmä on varmasti ollut antoisa kokemus! Ihana että pääsitte tuon näkemään! Ruoka ja varsinkin tuo Tiramisu näyttää niin hyvältä:) Mukavaa pääsiäisen jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antoisa kokemus! Tuo oli hyvin sanottu. Niinkuin ohjaaja sanookin "Komediallisten tapahtumien taustalla on melkein aina vakava pohjavire". Oli hienoa päästä näkemään tuo ja samalla vielä nauttimaan teatteriravintolan herkuista. Tuo Tiramisu vei kielen ;)
   Mukavaa pääsiäisen jatkoa Päde ja hyvää huhtikuuta! <3

   Poista
 6. Mielenkiintoista. Surullisesta aiheesta komediaa. Mitkä herkut söittekään! Veijonen on hurmaava näyttelijä. Aina velmun roolissa elokuvissa. Tuota en tiennyt, että osaa laulaakin. Hyvät pääsiäisen pyhät sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin tuossa kerroinkin, niin aluksi itsekin päivittelin, että Titanicista komedia... Mutta olipa hienosti toteutettu juttu. Ja niinkuin usein käy tavallisessakin elämässä, viestintä pettää. Ja niin kävi tässäkin. Ja kun kaiken lisäksi oli vielä kunnianhimoinen kapteeni, joka halusi huippuaikaa matkalla New Yorkiin, niin katastrofin ainekset olivat valmiit. Kyllä noista "toilailuista" sai aikaan komediaa. Tragikoomista komediaa.
   Ja Linnateatterin herkut maistuivat!
   Sinä löysit tuon oikean sanan Veijosesta. Velmu, sitä hain, kun kirjoittelin tuota postaustani, mutta en saanut mieleeni. Kyllä, velmu ja hurmaaava näyttelijä. Ja laulutaitonsa yllätti minutkin.
   Kiitos kivasta kommentistasi Marja ja hyviä pääsiäisenpyhiä myös sinne!

   Poista
 7. Varmasti kaiken kaikkiaan aivan upea elämys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea ja erilainen esitys. Mielenkiintoinen kulma tutkailla Titanicia. Mutta hyvin Linnateatteri siinä onnistui.
   Kiitos Mira ja hyviä pääsiäisen pyhiä!

   Poista
 8. Kiitos vinkistä. Pitääkin suunnata yhdistetylle ruoka-ja kulttuurimatkalle Linnateatteriin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vinkki oli ilo jakaa. Nautin niin tuosta Linnateatterin koko kattauksesta pitkän kaavan mukaan: ruokaa ja kulttuuria.
   Kiitos Mia ja hyviä pääsiäisen pyhiä sinne!

   Poista
 9. kiinnostavaa, tuon haluan nähdä. On totta, ettei aihetta ensiksi osaa ajatellakaan komediana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kiinnostava esitys. Titanicin uppoaminen oli niin iso tapahtuma, että sitä voi katsoa monesta kulmasta. Ja myös komedian kautta. Suosittelen.
   Hyvää pääsiäismaanantaita!

   Poista
 10. Kuulostaa mielenkiintoiselta näytelmältä! Legendaarinen Titanic on aiheena "iso" ja siitä on varmasti helppoa löytää erilaisia asioita myös komedialliseen näytelmään. Ta näytelmään, joka huumorin avulla myös käsittelee vaikeitakin asioita.

  Totta kai siellä taustalla on tieto siitä, että laiva tulee uppoamaan ja monen matka loppuu meren uumenee surullisesti. Nuo luokkaerot ovat olleet kyllä melkoiset noinkin aikoihin ja niitähän vähän sivutaan myös Titanic elokuvassa.

  Varmasti autenttiset valokuvat laivasta ja äänimaailma vielä tukevat tätä "laivassa olemisen tunnelmaa". Juha Veijonen on minusta kyllä laulunut jossain leffassa..tai sitten muistan väärin.

  Hyvä pääsiäisen jatkoa.

  PS. nuo ruokakuvat on TODELLA herkullisen näköisiä...omnomnom!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titanicin uppoaminen on ollut valtava tapahtuma. Ja siitä tosiaan riittää erilaisia tarkastelun näkökulmia. Huumorin kautta on joskus hyväkin katsella näitä tarinoita.
   Nauratti ja itketti, mutta niinhän se on, kun näytelmä herättää tunteita, se on tehnyt tehnyt sen, minkä sen on pitänytkin tehdä.
   Luokkaerot näkyvät konkreettisesti Titanicilla ja niiden kautta voi tarkastella tätäkin päivää.
   Projisoinnit ja äänimaailma olivat hyviä tässä näytelmässä, jossa muu lavastus oli hyvin pelkistettyä.
   Sinä olet kuullut Juha Veijosen laulavan ja mikä ettei. Osaahan kaveri laulaa. Mutta minulle se oli uutta.
   Kiitos Marko pohdiskellusta kommentistasi ja hyvää pääsiäismaanantaita.
   Ps. Teatterin herkut maistuivat!

   Poista
 11. Vaikuttaa mielenkiintoiselta näytelmältä ja näkökulmalta. Etenkin kun aihe on vielä tänä päivänäkin paljon puhutteleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hienosti rakennettu näytelmä. Ja hyvä osoitus siitä, että tragediasta voi tehdä komediaa. Mielenkiintoinen näkökulma. Ja Titanicin tarinaan mahtuu myös niitä yhtymäkohtia nykyaikaan.
   Kiitos kivasta kommentistasi ja mukavaa huhtikuuta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig