MOMENTS OF MY LIFE

KOHTAAMISIA TURUN KIRJAMESSUILLA


Siellä minäkin olin kaikkien kirjanystävien omassa tapahtumassa Turun Kirjamessuilla viikonloppuna. Ja tällaisessa joukossa olin: 787 esiintyjää, 490 ohjelmanumeroa ja 140 näytteilleasettajaa. Samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa järjestettiin Turun Ruoka- ja Viinimessut. Meitä kävijöitä oli tapahtumassa yli 21 500.


Kirjamessut rakentuivat seitsemän erilaisen äänen ympärille. Ne ovat Uudet äänet, Sitkeät äänet, Mahdolliset äänet,  Järjen äänet,  Sukupolvien äänet, Korkeammat äänet ja Lasten äänet. 

Ja koska on Suomen juhlavuosi, niin kirjamessutkin juhli satavuotiasta Suomea nostamalla valokeilaan kotimaisen kirjallisuuden.Monta ääntä kuulin ja näin. Nostan tähän ensimmäiseksi Sitkeän äänen eli Lenita Airiston äänen. Lenita oli Messukeskuksen isossa Auditoriossa esittelemässä ja kertomassa kirjastaan Elämäni ja isänmaani. Auditorio oli täynnä; Lenitan sanat kiinnostivat. Lenitan sanoin: "Suomi on menestystarina omassa luokassaan. En tiedä toista maata, joka on noussut sorron alta maailman parhaaksi itsenäiseksi valtioksi. Suomi on myös jännitystarina. Itsenäisyyden puolustaminen on vaatinut suomalaisilta mittavia uhrauksia." Kirja on myös Lenitan elämäkerta. Hän on täyttänyt tänä vuonna 80 vuotta, joten hänellä on perspektiiviä asioihin.

Minä sain jo tänä keväänä tuon Lenitan kirjan lahjaksi ja olen sen lukenut, joten oli kiva kuulla vielä Lenitaa itseään. Kirjassa kerrotaan Lenitan ja Suomen tarinaa kolmella tasolla: Muutokset politiikan ja talouden maailmannäyttämöllä ja niiden vaikutukset Suomeen. Lenitan vanhemmat, perhe ja Lenita itse näissä muutosmyrskyissä.


Eikä siinä vielä kaikki Lenitasta. Istuimme ystäväni ja blogikollegani Arjan (Lady of the Mess ) kanssa Messukeskuksen pressitiloissa, kun huoneeseen tulla tupsahti myös Lenita. Uskomaton, ihastuttava ja huumorintajuinen nainen. Meillähän Lenitalla, Arjalla ja minulla juttua riitti. Kerroin Lenitalle, että olin kulkenut hänen jalanjäljissään Berliinissä. Tässä taustaa noille jalanjäljille: 

Lenita on siis opiskellut Berliinissäkin. Hän opiskeli siellä saksaa vuonna 1959 Teknische Universität Berlinissä ja hänellä oli myös sopimus tv-työharjoittelusta Berlinissä.  Kun sain keväällä tuon kirjan, niin olimme lähdössä Berliiniin. Kirjassaan Lenita kertoo ajanjaksostaan Berliinissä. Ja kertoo, että opintomatkan hulppein osuus oli Berliinin yhdeksännet elokuvajuhlat, jonne hän akkreditoitui. Juhlien pressi- ja tapahtumakeskus oli Kürfurstendammilla Hotel am Zoo. No, minähän matkallani kolusin niin Hotel am Zoon kuin Teknische Universitätin, kirjan innoittamana.  Lenitasta tämä oli hauskaa.
Lisää jutustani Lenitan jalanjäljissä Berliinissä löytyy täältä: Berliini kutsuu .  

Kirjamessut ovat enemmän kuin kirjamessut. Ne ovat myös elämänmenomessut. Siellä on tarjolla ajankohtaisia aiheita. Kuulee mielenkiintoisia haastatteluja ja tapaa mielenkiintoisia ihmisiä. Ja myös ystäviä ja tuttuja. Haastattelut ovat todella kiinnostavia, mutta jos kaikki käymäni haastattelut kävisin läpi juurta jaksain, niin tästä tulisi romaani. 


Olin kuuntelemassa Kati Tervon haastattelua kirjoittamastaan kirjasta Iltalaulaja. Kirja kertoo ikääntyneestä Ellen Thesleffistä ja nuoresta hämäläistytöstä. Kirjassa pohditaan, miten syntyperä määrittää mahdollisuutta taiteilijan ammattiin. Kati avasi teosta kiinnostavasti, mutta ei liikaa, joten kirja on nyt lukulistallani.Onerva-salissa Tapio Liinoja kertoi Rauman Kaupunginteatterin tulevasta musiikkinäytelmästä "Rakastunut Ryti". Aihe kiinnosti minua, koska olen tässä kuussa menossa katsomaan tätä näytelmää. Ohjaaja Antti Majanlahden piti olla myös esittelemässä näytelmää, mutta niinkuin monet tietävätkin, Antti Majanlahti menehtyi 1. päivä lokakuuta 2017. Työ jatkuu ja musiikkinäytelmä esitetään aikataulussaan. R.I.P. Antti Majanlahti.


Tähän vaikuttavaan kohtaamiseen Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin kanssa palaan myöhemmin blogissani luettuani ensin kirjan. Kirja on nimeltään Kuolemanlaakso. Kirjan on kirjoittanut Jenny Rostain. Kirja kertoo Rauman Lukon jääkiekkoilijasta Tommi Kovasesta. Kovanen taklataan rajusti takaapäin ottelussa Bluesia vastaan tammikuussa 2013. Kovasella diagnosoidaan aivovamma, joka pakottaa hänet lopettamaan uransa. Se muuttaa Kovasen elämän kokonaan. Aihe kiinnostaa minua, koska perhepiirissämme on auto-onnettomuudessa vaikean aivovamman saanut läheinen. Minulla oli ilo keskustella Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin kanssa kirjan esittelyn jälkeen. Liikutuin. Silmäkulmakin kostui. Tänne tuli nyt koottua pieni osa kohtaamisista, itselle ne vaikuttavimmat kohtaukset Kirjamessuilla. 


Iloa, naurua, kyyneleitä, viihdettä ja tietoa... Kirjamessut on kyllä valtava runsaudensarvi, sieltä löytää jokainen itselleen kiinnostavia kirjoja ja haastatteluja. Kirjapuoli oli minulla pääosassa messuilla käydessäni. Mutta kyllä minä myös upeita Ruoka- ja viinimessuja kävin katsastamassa.


Antti Vahtera kertoi lohesta ruokana ja sen käsittelystä. Jälkiruuaksi kuppikakkuja... 

Kauniita kattauksia...Kiitos Turun Kirjamessut ja Turun  Ruoka- ja viinimessut. 
Taas kerran hienot messut! Hyvää syksyä! 


*Postaus on tehty blogiyhteistyössä Turun Messukeskuksen kanssa.

- Tuula

Oli kiva tavata messuilla myös blogikollegat Sanja Sokerivaltakunta -blogista 
ja Arja Lady of the Mess -blogista. 

Terkkuja! 

16 kommenttia

 1. Olipa kiva kooste - mutta mistäs minä nyt kirjoitan, kun veit sanat suustani;)
  Ja todellakin - oli kiva tavata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja! Sinä olet kyllä sellainen sanojen mestari, että messuista kirjoitettavaa riittää. Mutta arvaapas, mikä minulle tuli mieleen? Se oppikirjajuttu! Kun kerroit Lenitalle, että Turun Kauppakorkeassa luettiin hänen kirjojaan. Mielenkiintoista. Siitä kuulisin mielelläni lisää.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Kiva
  postaus messuista, yhdistetyt kirja-ja ruokamessut on kiva tapahtuma, harmi taas tämä välimatka. Veljelläni on kummassakin kohteessa ,eli myös Helsingissä,taas italialaisen (ja ranskalaisenkin tällä kertaa) pisteitä messuilla. Olen joskus kauan sitten tavannut Lenitan,en muista missä; hän on hyvin karismaattinen ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Olen samaa mieltä. Sopivat hyvin yhteen kirjat, ruoka ja viini! Nautinnollinen yhdistelmä. Luulenpa nähneeni sinun veljesi ruokamessuilla. Siellä vain oli aikamoinen vilske, joten en päässyt oikein juttusille. Ja kun en ollut ihan varma, niin en tohtinut kysyä kymmenien ihmisten kuullen.
   Ja tuo, mitä Lenitasta sanot, on totta. Hän, jos kuka on karismaattinen. Täytti yksinään koko lavan ja sai ihmiset hiiskumatta kuuntelemaan sanottavaansa.
   Oli mielenkiintoiset messut. Kiitos paljon Jael ja hyvää viikkoa Tel Aviviin!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen messupostaus. Olen lukenut yhden Lenitan kirjan ja tykkäsin kovasti. Joskus nuorena tyttönä kävin hänen muotishowssaankin. Upea nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Satu! Lenitalla on sana hallussaan. Ja sanottavaa. Ne muotishowt aikanaan ovat olleet todella upeita. Lenita osasi nekin koota. Aikamoinen nainen.
   Mukavaa viikkoa sinulle sinne kukkien keskelle <3

   Poista
 4. Kiva koonti messuista. Lenitaa olisin minäkin halunnut kuunnella.
  Ihanaa viikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Outi! Mietin ensin, mitenkä näin jälkikäteen saan postauksen aikaiseksi. Ja kohtaamisethan tekivät minun messuni. Niistä halusin kertoa.
   Ihanaa viikkoa myös sinulle Outi <3

   Poista
 5. Olipas ihana koonti messuista!Tuo Kuolemanlaakso pitäisi lukea ja Lenitahan on huikea aina! Mukavaa viikkoa🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kristiina! Tuon Kuolemanlaakson olin ajatellut lukea. Ja nyt kun vielä messuilla tapasin Tommi Kovasen, niin tuosta kirjastahan tuli must minulle. Tommi Kovanen on joutunut kohtaamaan vaikeita juttuja ja on niistä osittain selvinnyt, mutta matka jatkuu hänellä edelleen. Sympaattinen ihminen. Ja kirja koskettaa muutenkin aiheeltaan perhepiiriäni.
   Ja Lenita on huikea nainen! Uskomaton kasikymppinen!
   Kiitos Kristiina ja mukavaa viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 6. Sinulla on ollut hieno tapahtuma ja olet varmasti saanut monenlaista helpotusta kulttuurin nälkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtuma oli hieno ja monipuolinen. Nautin. Kulttuurin nälkä tuli hyvin tyydytettyä :)
   Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 7. Kohokohta messuilla oli tavata sinut siellä. Olisi tosi kiva jos aikatauluni oli niin joustavaa, että Arjakin tulisi mukaan. Mahtavat messut kaikki kaikessa. Toivottavasti törmmäilään pian uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinä ihana Sanja! Sinä kuuluit myös messujen kohokohtiin. Oli niin kiva tavata sinut ja suloinen tyttäresi <3 Minä olin siellä lauantainakin, joten ilokseni sain tavata Arjankin. Mahtavat messut ja hienoja kohtaamisia. Minä myös toivon pikaista törmäilyä :D
   Mukavaa viikkoa sinulle!


   Poista
 8. Lenita on mielestäni niin upea nainen ja elääpä ja olla, niin ettei kumartele ketään. Syvä isänmaallisuus plussaa. <3 Lenita kirjan annoin mummille äitienpäivälahjaksi ja oli kovin mieluinen. Ihanaa loppuviikkoa ihana Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Lenitasta. Lenitasta tosiaan huokuu syvä isänmaallisuus ja kunnioitus sodassa olleita ja sotaveteraaneja kohtaan. Heidän ansiostaan meillä on itsenäinen Suomi. Upea kirja - ja voin kuvitella, että mummi tykkäsi.
   Kiitos ja Ihanaa viikonloppua Tiia <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig