MOMENTS OF MY LIFE

KUOLEMANLAAKSO - KIRJA JOKA PUHUTTELEEKuolemanlaakso on pysäyttävä tarina jääkiekkoilija Tommi Kovasesta, joka sai aivovamman. Ja samalla se on tosielämän selviytymistarina.  

26. tammikuuta 2013 Rauman Lukolla oli peli Espoo Bluesia vastaan.  Ottelu muutti Rauman Lukon puolustajan Tommi Kovasen elämän kokonaan. Ottelun piti olla aivan tavallinen ottelu, samanlainen peli kuin 500 kertaa aiemmin puolustaja Tommi Kovasen liigauran aikana. Mutta mikään ei ollut ottelun jälkeen Kovasella samoin kuin ennen. Näin kertoo Tommi Kovanen kirjassaan: 
"Kiekko kimposi maalivahdin ohi kaukalon omaan päähän. Ei hätää, ajattelin. Luistelin kiekon perään päätyyn ja toimin kuten puolustajilla on tapana toimia: pari potkua maalin taakse ja odotin, että oikealta puolelta tuleva karvaaja on lähellä." Karvauksella tarkoitetaan sitä, että kiekoton joukkue häiritsee kiekollisen joukkueen hyökkäykseen lähtöä - pääasiallisesti kiekollisen joukkueen kenttäpuoliskolla. "Sitten syötin kiekon laidan kautta pakkiparille ja valmistauduin ottamaan taklauksen vastaan oikealta puoleltani. Yhtäkkiä kului kova pamaus ja maailmani musteni. Menetin tajuntani. Pelikello pysähtyi aikaan 00:11 ja peli vihellettiin poikki."
Tommi Kovasta oli taklattu takaa kuolleesta kulmasta. Ja hän makasi jäällä tajuttomana. Kirjoittamaton sääntö kaksinkamppailutilanteissa on, että kolmatta miestä ei tule tilanteeseen - eikä varsinkaan kuolleesta kulmasta. Mutta Tommin selkään tuli Bluesin kiekkoilija kuolleesta kulmasta kovaa - puolen kentän vauhdilla. Katsomo nousi seisomaan. Ja yleisö huusi kauhistuneena ja vihaisena. 

Tommi Kovaselle seuraamukset olivat kovat, hänen koko elämänsä muuttui. Hänellä diagnosoitiin aivovamma ja hänen oli lopetetettava peliuransa. Eikä kukaan ottanut vastuuta tapahtumasta. Tommi Kovasta kehotettiin olemaan asiasta hiljaa. Hänen kohdallaan ei oikeutta edes haettu. Ja Kovanen suljettiin kiekkoyhteisön ulkopuolelle. 

Aivovamman seurauksena Kovasen tunteet alkoivat kadota ja hänen persoonallisuutensa muuttui. Ja väsymys oli lamaannuttavaa. Läheisille ja lehdistölle hän kuitenkin uskotteli kaiken olevan hyvin. Mutta Kovasen elämän hajoaminen ja syöksy kuolemanlaaksoon oli vasta alkanut. Kirjassaan Tommi kuvailee sitä, millaista oli, kun ei vuoteen tuntenut mitään. "Vaikutin ulospäin varmasti empatiakyvyttömältä ja flegmaattiselta. En kyennyt vastaamaan ihmisten iloihin ja suruihin".  Se johti avioeroon ja talousongelmiin. "Oli yksinkertaista olla välinpitämätön läheisiä kohtaan, kun tunteita ja omaatuntoa ei enää ollut. En osannut enää arvioida tekojeni mahdollisia seurauksia, enkä siten voinut edes pelätä tekeväni tuhoa",  Kovanen kertoo. 

Avioeron jälkeen Tommi kävi pohjalla. Hän kertoo kirjassa itsemurhayrityksestään ja kokemuksistaan mielisairaalassa. Kuolemanlaakso on rankka, mutta puhutteleva kirja, se pitää otteessaan. 

Pohjan saavutettuaan Kovanen aloittaa paluun takaisin elämään. Päivä kerrallaan hän opettelee olemaan oma uusi itsensä. Mies, joka on rakastanut jäätä ja jääkiekkoa, on joutunut hyväksymään, ettei hän enää luistele ja joutuu elämään loppuelämänsä aivovamman kanssa. 

Tommi kirjoittaa kirjassaan näin: "Kun taklauksestani on kulunut pian viisi vuotta, niin elämäni on muuttunut tuona aikana paljon. Koin asioita, joita en toivoisi tapahtuvan kenellekään, ja menetin paljon sellaista, mistä kenenkään ei pitäisi joutua luopumaan." Kun Kovaselta kysytään, onko hän katkera, hän vastaa rehellisesti: "Ei tällaisista matkoista selviä ilman katkeruutta. Eivät edes vahvimmat meistä. Mutta en ole katkera yksittäisille ihmisille - vaan järjestelmälle, joka sallii yksilöiden toimia ilman vastuuta." 

Kirjaa lukiessani minulla oli monta kertaa pala kurkussa. Kirja on pysähdyttävä tarina siitä, miten kaikki voi muuttua hetkessä. Ja tarina siitä, miten raadolliseksi jääkiekko on viime vuosien aikana muuttunut. Toivottavasti lajiyhteisö tekee jatkossa sen, ettei yksikään pelaaja joudu kokemaan samaa kuin Tommi Kovanen. Minulla oli ilo tavata Turun Kirjamessuilla Tommi Kovanen ja Jenny Rostain, jotka ovat tämän kirjan kirjoittaneet. Heidän suhteensa syveni rakkaudeksi, kun he kirjoittivat Kuolemanlaakso-kirjaa yhdessä. Kiitos hienosta kirjasta. 


- Tuula 

Tunnen erityistä myötätuntoa kaikkia onnettomuuksissa aivovamman saaneita kohtaan. Lähipiirissäni on nuori nainen, joka Konginkankaan suuronnettomuudessa sai aivovamman. Turmassa 23 nuoren ihmisen elämä katkesi ja 14 jäi eloon vammautuneina, heistä 12:lla on aivovamma. 

Tommin ja Jennyn kanssa keskusteltiin siitä, miten tärkeää on päähän sattuneissa onnettomuuksissa päästä mahdollisimman nopeasti aivojen magneettikuvaukseen. Aivovammoista ja niiden seurauksista puhutaan aivan liian vähän, sanoi Tommi. Kuolemanlaakso -kirja on lahjoitettu jokaiselle Suomen kansanedustajalle. Lahjoituksen ovat tehneet Aivovammaliitto ry, Bazar Kustannus Oy sekä Tommi Kovanen ja Jenny Rostain. 


Ja minäkin pääsin Tommin kanssa kuvaan :) 


33 kommenttia

 1. Kiitos Tuula hienosta kirjaesittelystä. Aihe on vakava, mutta tässä tapauksessa kirja näyttää kertovan myös hienon selviytymistarinan.
  Kirjoista puheenollen, kiva että suosittelit taannoin BookBeatia. Tartuin tarjoukseen blogisi kautta ja olen ollut tosi iloinen saadessani täällä Hollannissa lukea ja kuunnella nimenomaan suomenkielistä kirjallisuutta. Nyt voi tuliaiskassit Suomesta palatessa täyttää ruisleivällä sekä muilla Suomi-jutuilla, kun kirjoja ei tarvitse enää kanniskella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Leena! Aihe on vakava. On hienoa, että Tommi Kovanen avoimesti kirjoittaa aivovammasta. Ja selvityy sieltä kuolemanlaaksosta pienin askelin. Liikutuin monta kertaa kirjaa lukiessani.
   BookBeat on hieno sovellus. Se on oikea kirjojen aarreaitta. Ja ulkomailla se on todella tärkeä, jotta voi lukea kirjoja suomen kielellä. Ja Suomesta palattua on kassit muutakin täynnä kuin kirjoja :)
   Kiitos kivasta kommentistasi ja aurinkoa Amsterdamiin!

   Poista
 2. Kiitos Tuula tästä esittelystä :)
  Sydäntä kylmäsi lukea edes tämä, kuinka sitten kirja? Mutta kyllä luettavalle listalle menee.
  Nautitaan elämästä joka hetki. Jokainen hetki on ainutlaatuinen lahja. Tulevasta emme tiedä.
  Halauksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista kommentistasi Merikapteenin vaimo! Voi, miten hienosti sanottu, sydäntä kylmäsi... Niin tapahtui minulle kirjan kanssa usein. Mutta kirja ei ollut kuitenkaan synkkä, vaikka kirjan värit olivatkin tummia. Menee lukulistallesi, hienoa.
   Niinkuin koskettavasti sanot - jokainen hetki on ainutlaatuinen lahja. Nautitaan siitä.
   Halauksia sinulle <3

   Poista
 3. Kiitos, että kerroit kirjasta...lukulistalle lisätty.
  Vaikka tuntuu vähän tyhmältä tähän kohtaa kertoa, on täällä niin kepeät jalat ja pehmeät kädet...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele <3 Hienon kirjan lisäsit lukulistallesi.
   Onpa mukava kuulla, että arvontavoitto on ollut onnistunut. Kepein jaloin ja pehmein käsin on kiva kulkea syksyyn. Itseään pitää välillä hemmotella.
   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 4. Kiitos Tuula tästä kirjaesittelystä. Jo työni puolesta aihe kiinnostaa kovasti ja tällainen selviytymistarina voi antaa myös monille vakavasti vammautuneille ja sairastuneille voimia sekä uutta toivoa tulevaan.
  Kaikki voi todellakin muuttua silmänräpäyksessä ja lopullisesti. Muistetaan pitää itsestämme ja toisistamme huolta. Nautitaan elämästä tässä ja nyt ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ansku <3
   Työssäsi joudut kohtamaan vammautuneita ja sairastuneita ihmisiä. Tämä kirja sopii luettavaksesi hyvin. Elämä ei mene käsikirjoituksen mukaan, tulevasta emme kukaan tiedä. Ja minä koin tämän kirjan sen rankkuudesta huolimatta positiiviseksi ja voimia antavaksi. Rohkeita ihmisiä täällä tarvitaan. Yksi kirjan opetus piilee myös siinä, jonka jo tuot esille - muistetaan pitää huolta itsestämme ja toisistamme.
   Kiitos kauniista sanoistasi ja mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Kuulostaa rankalta, mutta hyvältä kirjalta. Ihan mahtavaa, että tapasit itse kirjailijan.
  Ihanaa torstaita sinulle Tuula ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on rankka, mutta niin totuudellinen. Ja erittäin sujuvasti kirjoitettu. Todella hyvä kirja ja pitää otteessaan, sitä on vaikea laskea kädestään.
   Minäkin iloitsen siitä, että sain tavata Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin, jotka yhdessä tämän kirjan kirjoittivat. Sympaattisia ihmisiä. Ja rohkeita. Heidän kanssaan oli helppoa jutella.
   Kiitos ihanainen Outi <3 ja ihanaa torstai-iltaa sinulle!

   Poista
 6. Huh huh, onpa pysäyttävä kirja. Vähän vihaksi panee Tommin puolesta, mutta onneksi löytänyt jo tien ylöspäin. Kiitos kirjaesittelystä, taidan tietää mitä eräs saa joululahjaksi. Lukunautintoja sinulle ystäväiseni <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kirja on, pysäyttävä ja riipaisevan rehellinen. Kirjaa lukiessani minulla oli sama tunne, eikö mistään löydy apua Tommin särkyihin ja pahaan oloon ja hätään. Rauman Lukko on todennut jälkeen päin näin: "Olemme pahoillamme, että Tommi Kovanen on jäänyt yksin loukkaantumisensa kanssa, eikä ole saanut sitä tukea, jonka jokainen pelaaja jääkiekkoperheessä tarvitsee:" Onneksi löytyi ihana Jenny.
   Kirja on hieno joululahja. Suosittelen sydämellä <3
   Kiitos paljon Sari -ystäväni!

   Poista
 7. Upea kirjoitus. Luin kanssa ja repi vielä avonaiset arvet kunnolla auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sankkis! Arvostan sanojasi. Sinä myös tiedät, mitä on elämä aivovamman kanssa. Lämpimiä ajatuksia <3

   Poista
 8. Kiitos kirjaesittelystä, tuo kirja pitää lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sussi! Suosittelen tätä kirjaa sydämellä. Tämä herättää paljon ajatuksia.
   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 9. En ole vielä päässyt kirjaa lukemaan, mutta listan kärkipäässä se ehdottomasti on.
  Kävin itsekin kirjamessuilla Turussa kuuntelemassa tuon heidän juttutuokionsa, joka oli todella vaikuttava. Olisin ehkä toivonut kahden 'esiintyjän' saavan ihan kokonaan omat puheenvuoronsa, sillä vaikka kirjojen aiheet toisiaan toki sivusivatkin, olivat ne kuitenkin täysin eri maailmoista. Joka tapauksessa pääasia että nämä kirjat pääsevät esille ja ihmisten tietoisuuteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin kirjamessuilla ihan samaa. Tommi ja Jenny ja Kuolemanlaakso olisivat ansainneet ihan oman puheenvuoron. Kirjassa on niin paljon asiaa ja monille tuntematonta asiaa, joten syvempi porautuminen heidän tarinaansa olisi ollut paikallaan. Kun toista - erilaista kirjaa esitettiin samanaikaisesti, niin se aina keskeytti Kuolemanlaakson tarinan kulun. Kirjat kuitenkin tavoittivat yleisönsä, se on hyvä asia!
   Kiitos kivasta kommentistasi. Mukavaa loppuviikkoa Miia!

   Poista
 10. Koskettava tarina, mutta tuo että kukaan ei ottanut vastuuta on käsittämätöntä. Hienoa että Tommi sai uudelleen kiinni elämästä kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa kerrotaan, miten Tommi hädissään ja epätietoisena tilastaan yritti hakea apua ja ratkaisua. Oman seuransa lääkäreiltä hän ei apua saanut, kirjassa avataan asiaa rehellisesti. Surullista. Jossain kohtaa kirja on kuin jännäri, sen vain tekee erilaiseksi se, että tarina on tosi.
   Tommi sai elämästään kiinni, se on hienoa. Aikamoinen matka on hänellä kuitenkin ollut.
   Kiitos paljon Jael! Ja terveisiä Israeliin!

   Poista
 11. Tämä oli pysäyttävä postaus. Nyt täytyy taas muistaa elämän pienetkin ilot ja nauttia niistä, eikä keskittyä turhiin suruihin. Joillain murheet ovat ihan toista suuruusluokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ansu! Elämä voi muuttua hetkessä, joten nautitaan pienistäkin iloista <3
   Sanot hienosti tuon, että jollakin murheet voivat olla ihan toista suuruusluokkaa. Tämä Tommin tarina pysäyttää miettimään näitä asioita.
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 12. Mahtava referaatti sinulta!
  Ihmisten kohtalot ovat keksittyjä tarinoita suurempia.
  Pistipä taas miettimään.

  Kiitos :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Susanna <3
   Juurikin näin, todellisuus on useasti tarua ihmeellisempää. Ja tarinat ovat suuria inhimillisyydessään. Tommin tarina pistää miettimään.
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 13. Kiitos Tuula hyvästä kirjaesittelystä ja Tommin koskettavan tarinan jakamisesta ❤

  Ystäväpiirissäni on nainen, joka auto-onnettomuuden myötä sai elinikäisen jalkavamman lisäksi myös samanlaisen aivovamman. Jalkaa on operoitu useita kertoja mutta aivoille ei voida tehdä mitään. Alle 50 vuotiasta kutsui sairaseläke ja suuret elämänmuutokset. Sopeutuminen ihan uuteen elämäntilanteeseen ja -hallintaan. Onneksi apuna mies ja perhe.

  Aivommme ovat aina vaarassa eikä niitä koskaan voi suojata riittävästi. Sekunninmurto-osa voi muuttaa koko loppuelämän.

  Kiitos Tuula kirjavinkistä❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset pelkäävät lentämistä, mutta paljon vaarallisempaa on liikenne. Autokolarit voivat tuottaa monenlaista vammaa. Paljon muuta kropassa voidaan operoida, mutta aivovamma on pysyvä ja sen kanssa on opittava elämään. Ja se oppiminen vie aikaa, niin kuin tuossa sanotkin. Onneksi ystävälläsi on mies ja perhe tukenaan. Lähetä ystävällesi lämpimiä terveisiä.

   En blogitaipaleellani ole montaa kirjaesittelyä tehnyt, mutta Tommin tarina "pakotti" sen tekemään. Kirja on puhutteleva ja sen aihe on tärkeä.
   Kiitos paljon Marjo! Tämä kirjavinkki oli antaa <3

   Poista
 14. Mieheni luki juuri loppuun tuon kirjan. On Kovasen entinen pelikaveri alemmalta sarjatasolta. Minua ei sinänsä urheilu niin kiinnosta, mutta tämä kirja on kyllä luettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskettava kirja. Ja Kovanen on vielä miehesi entisiä pelikavereita. Siinäkin syytä lukea,
   mutta tämä kirja sopii mielestäni kaikille, niin urheilusta kiinnostuneille kuin elämäntarinoista kiinnostuneille. Tämä on must -kirja. Sinulle toivotan mielenkiintoisia lukuhetkiä!

   Poista
  2. Pakkohan tuo kirja oli lukea! Ei sitä olisi malttanut käsistään välillä laskea.

   Poista
 15. Kiitos hienosta kirjaesittelystä!❤miten voi olla niin ettei kukaan ottanut vastuuta...mutta selviytymistarina kuitenkin.Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kristiina! Tuo tuossa tarinassa kauhistuttaakin, kun kukaan ei ota vastuuta. Kuolemanlaakso on hätkähdyttävän puhutteleva teos.
   Ja upea selvitymistarina, vaikka aivovamman kanssa Kovanen joutuu elämään koko loppuelämänsä.
   Hyvää viikonloppua sinulle myös <3

   Poista
 16. Kiitos, Tuula! Viimeistään tämä vahvisti sen, että tuo kirja on luettava. Tommin kohtalo on koskettava - ja voi tapahtua kenelle tahansa. Silti läheskään kaikki eivät sieltä kuolemanvarjosta enää nouse. Selviämistarina, joka pistää taas omat arvot järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Tommi Kovasen kirja on erilainen ja erottuva sankaritarina. Jostakin luin, että Tommi pitäisi nimittää Suomen rohkeimmaiksi ex-kiekkoilijaksi. Kovanen on palannut todellisesta kuolemanlaaksosta. Ja laittoi tarinansa kansiin yhdessä Jennyn kanssa.
   Kiitos kivasta kommentistasi Arja <3 Kaunista sunnuntaita!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig