MOMENTS OF MY LIFE

KISSA KUUMALLA KATOLLA / TURUN KAUPUNGINTEATTERIVarmaan monikin teistä on nähnyt elokuvan Kissa kuumalla katolla. Se perustuu Tennessee Williamsin samannimiseen Pullitzer-palkinnolla palkittuun näytelmään vuodelta 1955. 

Näytelmä kertoo varakkaasta suvusta, jonka päämies Big Daddy on vanha ja sairas mies, ja kaksi poikaa kilpailevat perinnöstä. Elokuvan ensi-ilta oli vuonna 1958. Ja se oli suuri menestys. Elokuva oli ehdokkaana useaan Oscar-palkintoon, mutta niin kävi, ettei se voittanut yhtään. Legendaariset elokuvaroolit kyllä muistetaan. Toista veljeksistä Brickiä, näytteli Paul Newman ja hänen vaimoaan Maggieta, Elizabeth Taylor.

Maggie ja Brick Pollit  (Niina Koponen ja Pyry Nikkilä) 

Mutta nyt mennään teatterin maailmaan: 

Teattereissa Kissaa kuumalla katolla on nähty ympäri maailman. Esityskerrat lienevät kymmenissä tuhansissa. Turun Kaupunginteatteriinkin tämä on jo Kissan kolmas paluu.

Ensimmäistä kertaa Kissa kuumalla katolla oli Turun Kaupunginteatterin ohjelmistossa vuonna 1956. Legendaariset Maggien ja Brickin roolit esittivät silloin Tiina Rinne ja Matti Pihlaja.

Toisen kerran Kissa palasi näyttämölle Turussa vuonna 1991, jolloin Maggieta näytteli Sinikka Sokka. Olin silloin katsomassakin tuon näytelmän, ja nyt en saa millään päähäni kuka näytteli Brickin roolin. Nyt pyydänkin joltakin teatteriharrastajalta apua, kertokaahan, kuka näytteli silloin Brickiä? En näyttelijän nimeä teatterin esitysarkistostakaan löytänyt. Selvisi ->   

Sain sähköpostia Turun Kaupunginteatterin viestintäkoordinaattorilta, iso kiitos! Viestissä oli liitteenä kuva  käsiohjelmasta Kissa kuumalla katolla - vuodelta 1991. Brick  Pollit'ia näytteli silloin Esko Kovero. Kyllä vain! Nykyään hänet varmasti parhaiten tunnetaan Salattujen elämien Ismo Laitelan roolista. Kovero on näytellyt Turun Kaupunginteatterissa vuosina 1985-1993. 


Maggie (Niina Koponen) ja Brick (Pyry Nikkilä)


Ja nyt tämän päivän Kissaan. Näytelmän teemat ovat tänään yhtä ajankohtaisia kuin 60 vuotta sitten. Tarinaa kuljettavat perhesuhteet, valheet, identiteetti ja rakkaus.
Henkilöt:
Brick (nuorempi veljeksistä) Pyry Nikkilä        
Margaret (Maggie, Brickin vaimo) Niina Koponen
Big Daddy Taneli Mäkelä
Big Mama Eila Halonen
Cooper (vanhempi veljeksistä) Stefan Karlsson
Mae (Cooperin vaimo) Riitta Salminen
Tohtori Baugh Ulla Koivuranta
Pastori Tooker Kimmo Rasila
Dixie, Buster, Polly, Sonny, Trixie - Cooperin ja Maen lapset

Pollittien perhe on kokoontunut viettämään Big Daddyn 65-vuotissyntymäpäiviä tämän suureen kartanoon. On myös syytä juhlia, ettei Big Daddya vaivannut sairaus ollutkaan mitään vakavaa, näin luulee Big Daddy. Vaan juhlaväki tietää enemmän.


Big Daddy (Taneli Mäkelä) ja Big Mama (Eila Halonen) taustalla Tri Baugh (Ulla Koivuranta)

Nuoremman pojan Brick Pollittin urheilijaura on ohi ja hän turruttaa tylsää elämäänsä alkoholilla. Kaunis vaimonsa Maggie ei häntä kiinnosta. Miestä vaivaa salaisuus, josta hän vaikenee. Köyhissä oloissa kasvanut Maggie ei muuta haluaisikaan kuin miehensä rakkautta ja kosketusta. Tuo salaisuus heidän välillään on Skipper. Jo edesmennyt Skipper on aikoinaan ollut Brickin paras kaveri ja kenties hieman muutakin. Eikä ole Brickille ja Maggielle lapsiakaan siunaantunut.


Brick (Pyry Nikkilä) 
Perintöä kärkkyy erittäin innokkaana vanhempi poika Cooper ja hedelmällinen vaimonsa Mae. Heillä on viisi lasta ja kuudes tulossa. Cooper on menestynyt hyvin elämässään, hänellä on loistava ura lakimiehenä ja iso perheensä.

Vanhempi veli Cooper ja vaimonsa Mae (Stefan Karlsson ja Riitta Salminen 

Perhedraamaa: Big Daddy suorastaan inhoaa vanhempaa poikaansa Cooperia ja tämän vaimoa sekä heidän meluavaa lapsilaumaansa. Nuorempi poika Brick taas on aina ollut isänsä suosikkipoika. Ja Brickin kaunis vaimo Maggie on ilo Big Daddyn vanhoille silmille. Tarinaa hämmentää vielä Big Mama, joka tekee kaikkensa miehen eteen. Mutta Big Daddy väheksyy ja halveksii vaimoaan. Näytelmän painostavan tunnelman voi aistia. Sekä myös näyttelijöitten välillä olevan dynamiikan.Taneli Mäkelä on loistava Big Daddyna. Big Daddy on itse rakentanut elämänsä nuoresta, köyhästä pojasta ison plantaasin omistajaksi. Hän on karkea, julma, rasisti ja sovinisti. Mutta hänen suoruudessaan on myös ihailtavaa rehtiyttä.

Pyry Nikkilä Brickinä vie hienosti rooliaan tukahdettujen tunteittensa ja alkoholin lamauttamana, jolle kaunis vaimo on kuin ilmaa.

Maggie, Brickin vaimo (Niina Koponen) 

Niina Koponen, Turun Elizabeth Taylor, roolissaan Maggiena on kiehtova. Hän osaa olla kissamainen ja piikittävä. Ja hän on hyvinkin tietoinen seksuaalisuudestaan. Minusta Maggie ja Big Daddy nousevat näytelmän johtohenkilöiksi. Toki heidän mielenkiintoiset roolinsa myös tekevät siinä tehtävänsä.

Big Mama toisaalta säälittää ja toisaalta naurattaa. Se on Big Maman rooli. Eila Halonen istuu rooliinsa hienosti. 

Stefan Karlsson ja Riitta Salminen (Cooperina ja Maena) näyttävät jotenkin normaalilta pariskunnalta ison lapsijoukon keskellä. He ovat mielenkiintoinen vastakohta Brickille ja Maggielle.

Lavastus on taas kerran näyttävä. Pollittien koti on 50/60 - lukua henkivä. Mahtipontinen ja korea kartano, joka sopii Big Daddyn tyyliin. Kiitos lavastuksesta Jani Uljas. Ja samalla myös kiitos valosuunnittelusta (Janne Teivainen) sekä äänisuunnittelusta (Jari Tengström). Samaa yhtenäistä tunnelmaa vielä korostaa videosuunnittelu (Mika Hiltunen).

Tämä oli rankkaa katsottavaa, mutta kuitenkin kovasti nautin tästä kolmituntisesta. Suku voi olla pahin, niinkuin sanotaan.  Upeasti tehty näytelmä. Todellinen klassikko, joka on hyvin kestänyt aikaansa. Näytelmä vei mukanaan plantaasipelloille ja perhedraaman keskelle, syntymäpäiväjuhliin. Unohdin ajan ja paikan. Kun näin käy, niin silloin näytelmä on tehnyt tehtävänsä.Tämän mielenkiintoisen näytelmän on ohjannut Sini Pesonen. Ja siinä hän on onnistunut erinomaisesti. Kissa kuumalla katolla - rankasta aiheestaan huolimatta on myös inhimillinen. Elämä ei ole aina tien aurinkoisella puolella kulkemista. 

Kiitokseni Turun Kaupunginteatteri! 

- Tuula 


Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Teatterin kuvapankki 
Turun Kaupunginteatteri on blogini yhteistyökumppani.
Turun Kaupunginteatterin ohjelmatarjontaa voit katsoa TÄÄLTÄ. 
Kissan esitykset jatkuvat 17.4.2017 saakka. 

26 kommenttia

 1. Olin myös katsomassa tuon 1991 version ja luulenpa, että Brick oli silloin Mika Kujala. Wikipediasta löytyi todisteitakin Kujalan teatteriroolien listalta :) Oli silloin tuore tyyppi Turussa - meidän perheen suosikiksi hän tuli roolistaan Peter Panina pari vuotta myöhemmin! Kävimme katsomassa sen useammankin kerran ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Celia! Minua jäi niin vaivaamaan, kun en Brick'in roolin tekijää vuoden 1991 versiossa muistanut. Mika Kujala, niinpä tietysti! Hän oli silloin uusi tulokas Turun Kaupunginteatterissa. Ja onkin sen jälkeen tehnyt loistavan uran teatterissamme. Peter Pan, se jäi minulta väliin... ei ollut sopivan ikäistä avec'ia perheessämme.
   Olen mielissäni tiedosta. Hyvää uutta vuotta, Celia!

   Poista
  2. Hei Celia! Nyt Brickin rooli vuodelta 1991 selvisi. Kirjoitinkin siitä tuonne postaukseen, mutta laitan tähän vielä. Esko Kovero näytteli silloin Brickin roolin. Kovero näytteli Turun Kaupunginteatterissa vuosina 1985-1993. Ihana Siiri tuolta Kaupunginteatterista otti yhteyttä ja vielä liitteenä lähetti käsiohjelmasta ko. sivun.

   Poista
 2. Elokuvana tämän olen nähnytkin.
  Upeat näyttelijät ja mukaansa tempaava tarina. Olisipa kiva päästä näkemään tämä esitys.
  Ihanaa alkanutta viikkoa Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesinkin tuon, sinä elokuvafriikki :)
   Tarina vei mennessään, tuntui, että olisin ollut syvässä etelässä plantaasipeltojen keskellä erikoislaatuisissa synttäreissä. Minä puolestani katsoisin tämän mielelläni uudelleen leffaversiona :)
   Kiitos Outi-ystäväni ja ihanaa alkanutta viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 3. Wau olen aivan myyty näistä kuvista. Miten herkullisen upea lavastus ja puvustus ennen kaikkea. <3 Olisi kiva nähdä tämä. <3

  Muiskuja Tuula uuteen vuoteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä Tiia näet aina nuo lavastukset ja puvustuksen. Sinulla on silmää siihen. Sekä lavastus että puvustus vastasivat hienosti ajan henkeä. Ja varsinkin Maggien upeat vaatteet olivat iloa myös naisen silmälle. Toivottavasti sinulla on mahdollisuus tehdä teatterimatka Turkuun.
   Kiitos niin kivasta kommentista, Tiia! Ja muiskuja uuteen vuoteen <3

   Poista
 4. Tuo oli varmasti upea näytös ja hyviä näyttelijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kaikkiaan upea näytös! Kaikessa rankkuudessaan kuitenkin hienoa katseltavaa.
   Hieno lavastus ja upeat näyttelijät. Siinä se oli. Kunnon klassikko.
   Kiitos Sirkkis kommentistasi <3

   Poista
 5. Tuula, todella hyvä esittely♥

  Minun teatterini jäi Poriin. Jyväskylä eli ns. Suomen Ateena toimii urheilun ehdoilla. Pori oli sekä teatterissa että kuvataiteissa aina edelläkävijä.

  Olen vaihtanut teatterin elokuviin, joten tämä olisikin kiva nähdä pitkästä aikaa uudestaan leffana.

  Taylorin ja Burtonin Kuka pelkää Virginia Woolfia? on yksi elämäni suosikeista.

  Mukavaa alkanutta vuotta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Leena! Arvostan sanojasi!
   Tuo olikin mielenkiintoista kuulla, että Jyväskylä on noin urhelilukeskeinen. Ja Porin tiedänkin olevan kulttuurikaupunki.
   Virginia Woolf ja Taylor ja Burton... siinä yksi leffojen klassikkoja.
   Mukavaa alkanutta vuotta <3

   Poista
 6. Voi tuli nostalginen olo. Kiitos kun kerroit toisen esitysvuoden, 1991. Näin myöskin tuon näytelmän silloin Turussa, mutta en pystynyt muistamaan, mikä oli vuosi! Olin tuon vuoden abiturientti ja tykkäsin näytelmästä kovin, leffan olin aiemmin myös nähnyt. Vaan enpä muista minäkään Brickin näyttelijää :( - tai ei tuo yllä oleva Celia C:n mainitsema nimi sano minulle mitään edelleenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva tuoda sinulle nostalgisia tunnelmia. Kissa kuumalla katolla tulee aina tasaisin väliajoin näyttämölle. Se taitaa olla tyypillistä näille klassikkonäytelmille. Ei ollenkaan ihme, että et muistanut Mika Kujalaa, hänet oli vuonna 1991 kiinnitetty Turun Kaupunginteatteriin, minulla myös muisti teki tepposet :) Mika Kujala on tehnyt hienon uran tuon jälkeen Turussa.
   Kiitos paljon Pilvi kivasta kommentistasi ja hyvää uutta vuotta!

   Poista
  2. Hei Pilvi! Oikaisen vielä tähänkin. Jo postaukseen ja Celialle laitoin tarkennusta.
   Brickin roolin näytteli Esko Kovero vuonna 1991. Hän oli Turun Kaupunteatterissa vuosina 1985-1993.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus. Klassikkonäytelmä Kissa kuumalla katolla on piakkoin nähtävissä myös Tampereen Työväenteatterissa. Ensi-ilta on 31.1.2017. Meillä on liput helmikuulle.

  Täytyy tunnustaa, että käyn teatterissa liian harvoin. Harvoin, vaikka kuulumme yhdistykseen, joka järjestää teatterimatkoja Helsinkiin, Lahteen ja Tampereelle.

  Tuula, mukavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että Kissa kuumalla katolla tulee myös Tampereelle. Nyt Turku ehti ensin :)
   Tampereella Big Daddya näyttelee pitkän uran Turussa tehnyt Juha Muje! Olisipa kiva nähdä Mujekin näyttämöllä tuossa roolissa. Ja Brickin roolissa on poikansa Samuli Muje. Se antaakin näytelmälle vielä lisähohtoa. Mielenkiintoinen ilta teillä odotettavissa. Kertoile sitten, mitä pidit TTT:n esityksestä.
   Toivon kivoja kulttuuririentoja tänä vuonna teille!
   Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa vuotta, Marjatta!

   Poista
 8. Kiitos taas kuvauksestasi joka vei mukanaan. Mukavaa alkanutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mummo taas niin kivasta kommentistasi. Olen iloinen, jos pystyn tuomaan hippusen sitä teatterin lumovoimaa tänne ruudulle.
   Mukavaa alkanutta vuotta myös sinulle <3

   Poista
 9. Olispa kiva päästä pitkästä aikaa teatteriin. En ole kyseistä näytelmää nähnyt, mutta mielenkiintoiselta kuulostaa.
  Oikein ihanaa uuden vuoden alkua sinulle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarianhaminassa ei varmaankaan ole suomalaista teatteria. Ruotsalainen teatteri? Teatteria on hienoa seurata omalla äidinkielellä. Ymmärtää kaikki pienet jutut ja nyanssit.
   Jos Kissa kuumalla katolla tulee telkkarista (ja varmasti taas tulee), niin suosittelen.
   Kiitos Kristiina ja sinulle myös hyvää uutta vuotta!

   Poista
 10. Kuulostaa hienolta esitykseltä. Elokuvan olen nähnyt useasti, näyttämöllä en koskaan. Viimeisestä teatteri käynnistäkin on muutama vuosi aikaa.

  Mukavaa viikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli hieno ja mielenkiintoinen esitys, upeine lavastuksineen. Elokuva on tainnut pyöriä montakin kertaa televisiossa. Kissa kuumalla katolla on kestänyt aikaa. Se on klassikkon tunnusmerkkejä.
   Ja teillä siellä Helsingissä on niin loistava teatteritarjonta... Mutta tiedän, että ole kiireinen nainen, aika ei vain riitä kaikkeen.
   Mukavaa viikkoa sinulle myös <3

   Poista
 11. Kiintoisalta näyttää! Elokuvan muistan hyvin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Mielenkiintoinen oli. Ja kunnon puhenäytelmä.
   Elokuva on loistava, vaikka ei niitä Oscareita saanutkaan.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 12. Wow - olipa kattava postaus ! Nostan hattua.

  Olen nähnyt elokuvan pari kertaa (siis amerikkalaisen) ja näytelmänkin lukenut pari kertaa.
  Tein nimittäin Seminaarityön Tennessee Williamsista opiskeluaikana. Silloin luin useita
  hänen näytelmiään, englanniksi, koska se oli pääaineeni. Olisi varmaan ihmeellistä nähdä
  tarina suomeksi. Vaikuttaa ammattimaiselta ja erinomaiselta kaikkineen ! Ai joo, meillä
  on Cat on a Hot Tin Roof DVD:nä, pitäisikin katsella taas joku päivä. Siitä löytyy aina
  uusia psykologisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia ja Elizabeth Taylor ja Paul Newman
  näyttelevät hienosti yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mielenkiintoinen kommentti. Sinä tunnet Tennessee Williamsin tuotantoa paremminkin, kiinnostava on ollut Seminaarityösi. Tuon näytelmän kulttuuriset ja psykologiset ja ajalliset ulottuvuudet jäivät omaakin mieltä askarruttamaan, vaikka en tässä postauksessa osannut niin syvälle mennä. Kunpa tuo elokuvakin tulisi pian uusintana. Olisi mielenkiintoista katsella sitä nyt "näillä silmillä".
   Kiitos Rita ihanista sanoistasi ja hienosta kommentistasi <3
   Mukavaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig