MOMENTS OF MY LIFE

TURUN LINNAN BRYGGMAN -NÄYTTELY


Erik Bryggman: Raunioista rakennettu -näyttelyPienenä tyttönä Turun Linna kiehtoi minua kovasti. Eerik XIV:n ja Kaarina Maununtyttären tarina oli kuin satua minulle. Lapsuudessani linnan puistossa vielä kukkivat särkyneet sydämet ja minulle kerrottiin, että ne olisi istutettu Erik XIV:n ja Kaarina Maununtyttären muistoksi - heidän onnettomalle rakkaudelleen.

Linnaan mahtuu paljon tarinoita - hätkähdyttäviä tositarinoita.

Tässä yksi niistä:   

Pari viikkoa sitten kävin Turun Linnassa katsomassa hienon näyttelyn - Raunioista rakennettu link  Näyttely kertoo Erik Bryggmanin ja tyttärensä  Carin Bryggmanin entistämistyöstä Turun Linnassa sodan tuhojen jälkeen. 

Erik Bryggman syntyi 7.2.1891 Turussa. Tänä vuonna on kulunut  125 vuotta arkkitehti Erik Bryggmanin syntymästä ja tämä lähihistorian linnan näyttely liittyy osana juhlavuoteen. Näyttelyssä voi tutustua mielenkiintoisiin arkistokuviin ja arkistofilmeihin - menneiltä vuosikymmeniltä ja sota-ajalta aina 1960-luvulle saakka. 

Heti jatkosodan toisena päivänä 26. kesäkuuta 1941 Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Turun linnaa. Linnaan osui useita pommeja ja se vaurioitui pahoin sekä kaikki puuosat linnassa paloivat. Linnan ympäristökään ei välttynyt tuhoilta. Arkistokuva 
Arkistokuva 
Arkistokuva 

"Huokausten silta" pommitusten jälkeen ja viime viikolla ottamani kuva. Erik Bryggmanin tyttärelle Carin Bryggmanille Turun linnan sisustaminen sodan jälkeen oli elämänmittainen työ. Aluksi hän toteutti restaurointitöitä isänsä ohjeiden mukaan. Muun muassa linnan ikkunat vaativat paljon työtä, sillä jokaista ikkunaa varten oli tehtävä oma piirustus. Keskiaikaisten aukkojen ikkunat tehtiin rautakehyksiin. 


Turun linnan sisustussuunnittelun Carin toteutti itsellisenä työnä. Periaatteena hänellä oli moderni, mutta linnaan tyylillisesti sopiva kalustus. Kuvassa Carin Bryggmanin suunnittelemat valaisimet sekä tuolit. 


Isä ja tytär, Erik ja Carin Bryggman. Arkistokuva. 

Linnan restaurointivaiheen kuvia oli paljon ja jätin ne sovinnolla kuvaamatta, koska niistä kertominen olisi vaatinut ammatti-ihmisen taitoa. 

Mutta ken on linnassa käynyt, tietää, että Erik Bryggman on tehnyt hienoa jälkeä. Entistämistyöt kestivät yli 15 vuotta. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen avasi linnan juhlatilaisuudessa yleisölle vuonna 1961. Arkistofilmi näyttelysalissa kertoo tapahtumasta, ja filmistä voi bongata monia sen ajan kuuluisuuksia. Se oli suuri tapahtuma Turussa ja koko Suomessa. 


Vietin mielenkiintoisen puolitoistatuntisen Turun linnassa. Kiitos Museokortin link   - näitä museokäyntejä kun pystyy palastelemaan pienempiin osiin. Ensi kerralla linnan käynnillä voikin sitten mennä toisiin tiloihin ja tunnelmiin. 


Hyvää viikonloppua! 

- Tuula 


Raunioista rakennettu -näyttely on avoinna 30.12.2016 saakka.


28 kommenttia

 1. Turun Linna on upea. Perheeni hymähtelee minulle hyväntahtoisesti, kun haluaisin jokaisella Turun vierailulla käydä linnassa. Olenkin viettänyt siellä monituisia kertoja ihan yksinäni, kun muut eivät aina oikein motivoidu. Vaikea selittää, miksi se niin kovasti kiehtoo.
  Tänä kesänä linna jäi väliin. Kiitos Sinulle Tuula kuvaretkestä ja iloista viikonloppua Turkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, että Turun linna kiehtoo sinua. Siellä jos missä on ajan havinaa. Sitä alettiin rakentaa jo 1200-luvulla. 1500-luvun hovi jne. Ja nykyään siellä on hienoja näyttelyitä (ja lapsille vaikka mitä tekemistä),
   Linna on vanha, mutta elää tässä ajassa. Ja Linnanpuisto on kaunis.
   Kiitos paljon Leena <3 Hyvää viikonloppua Amsterdamiin!

   Poista
 2. No wau, on kyllä upeasti entisöity.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ei voinut kuin ihailla. Isä ja tytär tekivät hienoa työtä. Ja toki koko se joukko, joka siellä on ollut töissä.
   Meillä on edelleen linnamme :)
   Kiitos kommentista Jonna 💛ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Mahtavaa! Turun linna = lapsuuteni "leikkipaikka" (monta kertaa viikossa). Sisäänpääsy oli vain muutamia pennejä - linnassa tuli tutuksi kyynerpään jättämät jäljet ikkunalaudalla, Jaakko Ilkan legendaariset pakenemistarinat ja kuka toi haarukan Suomeen. Kiehtovaakin kiehtovampaa oli köysin suljetut kulkureitit. Mielikuvitus laukkasi ja lapsena uskoimme linnassa olevan henkiä, kummituksia, kätkettyjä hautoja ja lattialuukkuja, jotka aukeaa ja sylkee mereen jokaisen kulkijan. Tilassa vallitseva haju ja korvissa tuntuva humina vei helposti menneisiin vuosisatoihin.

  Välillä olimme linnaneitoja toisinaan suuria ritareita, mutta kuninkaallista verta joka tapauksessa. Kiitos vaan kaikille senaikaisille oppaille värikkäistä tarinoista, totuuksista ja saduista.

  Kaikista hulppean leikkipaikan tapahtumista on jäänyt hieno muisto, jonka vuosi Turun linnalla on suuri paikka sydämessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kun oli mukava lukea kommenttiasi.
   Sinulla ja minullakin on ollut hieno "leikkipaikka". Tosin sinä taisit siellä useammin käydä.
   Minä myös ikuisesti muistan Erik XIV:n jäljet ikkunalaudassa. Sieltä hän katseli vaimoaan Kaarina Maununtytärtä. Ja ne särkyneet sydämet liittyivät niin heidän tarinaansa.
   Katariina Jacellonican ja haarukat muistan, hovinpitokin kiehtoi: suuret juhlat ja ihan erilainen elämä kuin siihen aikaan muilla turkulaisilla.
   Kiitos ihanainen linnanneito hienosta kommentistasi. Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 4. Turun linna on kyllä upea paikka ja miten mahtavia tarinoita se pitääkään sisällään.
  Ihanaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun linna sataman päässä puolustaa Turkua ja Suomea. Vaikka puolustuslinnaksi se on epäkäytännöllinen.
   Linnan tarinat ovat kiehtovia, linnalla on monisatavuotinen historia, joten tarinoita mahtuu linnan elämään.
   Kiitos Outi 💛 Ja ihanaa viikonloppua!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen näyttely ja upea paikka.Olen kerran käynyt Turun linnassa,siitä on tosi pitkä aika.Kaunista viikonloppua Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo näyttely oli tosiaan mielenkiintoinen. Minulle käy usein niin, että kun olen käynyt jossakin kiehtovassa paikassa, enkä kirjoita siitä heti, niin se jää. Tämä linnan vierailu jäi alitajuntaan työsttymään, se on hyvän näyttelyn merkki :)
   Kun jossakin vaiheessa tulet Turkuun, niin yksi kohde voi olla linna.
   Kiitos kivasta kommentistasi Jael 💛 ja kaunista viikonloppua myös Tel Aviviin!

   Poista
 6. Upea paikka ja kauniit kuvat olet sieltä ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marru! Turun linna on kiehtova paikka ja puistoineen niin upea alue.
   Nyt keskityin pitkälti sisäkuviin, mutta linnaa on niin kiva kuvata ulkoakin. Se on valokuvauksellinen, niinkuin varmasti tiedätkin :)
   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 7. Kiitos, oli mielenkiintoista lukea. Mielenkiintoisisa kuvia historiasta sekä nykypäivästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tuija kivasta kommentistasi!
   Linnan elämänkaareen on mahtunut paljon. Ja minua on aina kiinnostanut tuo jatkosodan pommitus linnan osalta. Ja tuo Bryggmanin näyttely tuli kuin vastauksena siihen.
   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 8. Turun Linna on kyllä upea paikka. Olen ollut siellä vihkiäisissä ja häissäkin ja niihinkin juhliin se sopi hienosti.
  Nyt on kyllä jo useampi vuosi viime käynnistä, joten olisi aika taas käydä.
  Kiitos hienoista kuvista ja kierroksesta ja mukavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös ollut Turun linnassa häissä ja syntymäpäiväjuhlissa. Ja linnan kirkossa parissa vihkimistilaisuudessa. Linna tarjoaa upeat ja ikimuistoiset puitteet juhlille. Ja siellä on erikokoisia saleja suuriin ja keskisuuriin juhliin.
   Linnasta saa monta tarinaa, siihen voi perehtyä niin monesta vinkkelistä.
   Tämä Bryggmanin näyttely tarjosi hienon kulman nykyhistoriaan.
   Sinulle linna on myös tuttuakin tutumpi paikka 💚
   Tykkään näistä vaihtuvista näyttelyistä, ne avaavat hienosti linnan historiaa.
   Kiitos kivasta kommentista ja ihanaa viikonloppua!

   Poista
 9. Kiitos tästä, liikaa on vuosia vierinyt viime käynnistä. Niin hurjia nuo rauniokuvat, kunpa emme koskaan unohtaisi, pian sotaveteraanisukupolvesta ei ole jäljellä ketään. Sisustus on todella hieno, sopii linnan tunnelmaan.

  Mukavaa viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä viivyin kauan noitten rauniokuvien äärellä ja pohdin sodan mielettömyyttä. Ja ajattelin että toivottavasti ei koskaan enää.
   Sotaveteraanisukupolvi vähenee kovaa vauhtia. Toivottavasti ihmiset ovat kuunnelleet heidän tarinoitaan.
   Carin Bryggman on kyllä tehnyt aikaa kestäviä sisustusratkaisuja. Noita hänen suunnittelemiaan tuoleja ja lamppuja näkee monessa paikassa linnassa. Ne sopivat sinne hienosti. Carinilla oli silmää.
   Kiitos hienosta kommentista Tiia 💛 ja mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 10. Mielenkiintoinen postaus. Olen käynyt Turun linnassa joskus ala-asteella, kun olimme Turussa luokkaretkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Satu! Turun linna kuuluu luokkaretkikohteisiin ja se on hyvä se. Monet saavat ensikosketuksensa linnaan luokkaretkellä. Ja monet palaavat sitä myöhemmin katsomaan.
   Hyvää viikonloppua sinulle <3

   Poista
 11. Minä en ole koskaan tainnut käydä Turun linnassa mutta siellä olisi mukava käydä vaikka kesälomalla 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Elina! Turun linna on mainio kohde kesälomalla. Siellä on jokaiselle jotakin. Pikkuiset pääsevät ritarikierrokselle ja heistä lyödään ritareita. Ja isommillekin riittää jännittävää historiaa.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 12. Oi, miten kaunista siellä onkaan ja niin hienosti tehty entisöinti. Muistan käyneeni Turun linnassa luokkaretkellä vuonna koivu ja tähti, mutta olen kyllä syntynyt Turussa, minulla on siellä paljon isänpuoleista sukua ja tyttäreni viettää nyt kesälomiaan Paraisten mökillä.

  (Turku liittyy nytkin elämääni hauraasti, sillä ensimmäinen melanoomani leikattiin Turussa 35 vuotta sitten ja nyt täällä Jyväskylässä. Nopeimmmin Suomessa kasvava syöpä ei enää olekaan rintasyöpä, vaan melanooma!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Leena! Linnan entisöinti on tehty upeasti. Nyt sitä osaa arvostaa, kun katseli noita sota-ajan kuvia. Kaikki piti restauroida.
   Luokkaretkeläisiä käy linnassa nykyäänkin paljon ja linna on varmasti yksi mielenkiintoisimpia kohteita Turussa.
   Sinulle toivotan tsemppiä ja paranemisia ja paljon positiivista mieltä!
   Hyvää viikkoa!

   Poista
 13. Linna on tosi kiintoisa paikka käydä. Hieno postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun linna hurmaa. Historian havinan voi siellä tuntea. Ja kokeakin... Siellä on niin monenlaisia näyttelyitä.
   Kiitos Sussi ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 14. Turun linna on ihana paikka ja onneksi se on entisöity näin hyvin. Kuninkaan- ja kuningattarensalien kasettikatot ovat upeasti entisöity loistoonsa. Erik Bryggmann - Turun Alvar Aalto - oli huippuarkkitehti ja ihailen monia hänen funkkisrakennuksiaan sekä totta kai tätä valtavaa panosta Turun linnan restauroinnissa.

  Ihana postaus ja alkoi kutkuttamaan taas linna vierailu. Viime syyskuussa Marjon matka vei edellisen kerran näihin upeisiin maisemiin. Kiitos Tuula tämän jakamisesta <3

  VastaaPoista
 15. Minä arvasin, että sinä olet Turun linna -fani. Nuo hienot kasettikatot olisi pitänyt käydä kuvaamassa, mutta olin tällä kertaa vain Bryggmannien näyttelytiloissa. Erik Bryggmanin kädenjälki näkyy monessa rakennuksessa ja paikassa Turussa. Ihailen hänen töitään. Osuvasti sanottu - Turun Alvar Aalto.
  Käyn heti paremmalla ajalla tutustumassa sinun Turun linna-postaukseesi.
  Kiitos Marjo kauniista sanoistasi ja innostavaa syyskuuta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig