MOMENTS OF MY LIFE

MUINAISTULIA JA LAMMASPATAAMerellä tuulee...  

Ja tuuli puhalsi kovaa. Aallot kuitenkin jäivät mataliksi ainakin meidän rannassa. Oli Rauli-myrsky ja muinaistulien yö. 


Vähän myöhässä aiheesta kirjoittelen, mutta täällä on käynyt aikamoinen vilske... pikkutiitiäiset (mieheni pojan 3- ja 4-vuotiaat tyttäret) ovat olleet meillä tämän viikon hoidossa. Ja kuinka ollakaan, blogi ei ole ehtinyt päivittyä... 


Mutta lauantaihin... Meille piti tulla ystäväpariskuntamme viettämään Muinaistulien yötä saarimökille. WhatsApp-viestejä lensi yhtenään. Lopputulema oli, että H ja T eivät lähteneet niin kovassa tuulessa merelle purjeveneellä. Ja niinpä perinteinen saaristolaisten juhla sujui meillä sitten kahdestaan meren aaltoja ja tuulta kuunnellen. Ja myönnän - vähän televisiotakin katsellen.  


No, tuli kuitenkin mietittyä muinaistulia… Tulien perinne on vielä nuori, vaikka muinaistulia on käytetty jo viikinkiajoista saakka viestintävälineinä Itämeren alueella. Niillä voitiin osoittaa merenkulkijoille turvallinen tie satamaan tai rantaan. 


Nykyään kello 21.30 elokuun viimeisenä lauantai-iltana tuliketju kulkee yli Pohjanlahden, Ahvenanmaan kautta Ruotsiin. Ja kokkoja sytytetään myös Latvian, Liettuan, Puolan, Saksan, Tanskan ja Viron rannikoilla. Tänä päivänä kokkojen polttamisella korostetaan Itämeren suojelua ja siksi monet maat ovat siinä mukana. Muinaistulet on vuonna 2009 laajentunut Itämeren maiden yhteiseksi tapahtumaksi. 

Ja muinaistulia poltetaan myös heidän muistokseen, jotka eivät koskaan palanneet mereltä. Mieleeni palasi taas Estonian onnettomuus Utön edustalla. Siinä menehtyi 852 ihmistä. Heillekin paloivat muistotulet tänä lauantai-iltana. 
Utön onnettomuudesta lisää postauksessani: Uskomaton UtöSunnuntaiaamuna oli tuuli tyyntynyt ja merenkäynti rauhoittunut ja WhatsApp piippasi iloisesti: ”Aamua! Kaffet juotu ja nyt valmistelen meille lounaan muhimaan veneen uuniin, lähiruokaa. Sitten voimme ottaa köydet irti ja suunnata teille. Ruoka on valmista noin puolen päivän jälkeen, ok?" Tämä pata lähti veneen uuniin: luomuporkkanoita, luomupunajuuria, luomulanttua,  luomukaritsaa...

Sieltä saapuu lounas - Seaman's lamb stew. Ja veneessä syötiin. Aallonmurtajakin sai vihdoin hengähtää, tuuli oli tyyntynyt. Ja kyllä maittoi Sea man's stew ja itsetehdyt kurkkusalaatit ja pikkelsit.
Meitä hemmoteltiin!  


Saarimökin laiturissa keikkuu nyt ystäviemme vene.  Rauli-myrsky vähän muutti suunnitelmia, mutta taasen tuli muistojen joukkoon erilainen 
Muinaistulien ilta / päivä. 

Ja tänään on elokuun viimeinen päivä. Kiitos teille kaikille ihanille lukijoilleni, jotka olette seuranneet blogiani, vaikka se säännöllisen epäsäännöllisesti päivittyykin ja kiitos kun olette jaksaneet seurata näitä saariston tarinoita. 

Syyskuussa tavataan :) 
Mietteissä muutakin kuin saaristoa... 


terveisin, Tuula 

34 kommenttia

 1. Ihania kuvia ja varmasti oli mukava päivä teillä.
  Valoketju oli varmasti hieno.Meilläkin oli pieni valoketju.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tuija! Päivä oli kyllä mukava ja yllätyksellinen. Harvemmin sitä veneellä lounasta tuodaan :)
   Valoketju läpi Itämeren on hieno juttu. Ja teilläkin pieni valoketju, kuulostaa niin kivalta!
   Mukavaa syyskuuta!

   Poista
 2. Ihania kuvia, ja vitsit mitä herkkuruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jonna! Tuo ruoka oli niin herkullista... Hitaasti uunissa kypsennettyä ja luomuaineista. Vieraamme ovat loistavia kokkeja molemmat. Ihanaa nauttia tällaisista yllätyksistä.
   Mukavaa syyskuuta!

   Poista
 3. No kylläpä tosiaan hemmoteltiin - aikamoista!! Olikin hieman harmi nyt tänä vuonna, että juuri tulien polttamisen iltana oli niin kova tuuli. Meilläkin on ollut kokko rannassa odottamassa koko kesän, mutta emme uskaltaneet lähteä sitä tuolla myrskyllä polttelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se aamuinen whatsapp oli tosiaan hieno yllätys. Lounas saapuu puolelta päivin :)
   Meillä oli myös tynnyrissä poltettavaa... piti tämän yllättäjäpariskunnan kanssa poltella niitä ko. yönä, mutta nyt jäi polttamatta. Myrsky aiheutti monenlaista... myös suunnitelmien perumista.
   Kiitos paljon Pilvi ja hyvää syyskuuta Villa Iduriin!

   Poista
 4. Ihanaa kun pääsitte ystäväpariskunnan kanssa kuitenkin tapaamaan. Upean näköistä ruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kekseliäitä ovat ystävät. Lounas veneellä tuoden oli kyllä mieluisa yllätys - ystävineen.
   Kyselin reseptiä, mutta nämä kokit vain lisäävät pataan sitä ja tätä ja loistavaa herkkua syntyy.
   Kiitos Outi <3 ja mukavaa syyskuuta!

   Poista
 5. Oi mitä herkkuja teillä ollut. Kyllä viikonloppuna oli aika myrsky, myös me jäimme mantereelle viikonloppua ja venetsialaisia viettämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo merimiehen lammaspata kyllä suli suussa. Se oli hautunut niin pehmeäksi padassa.
   Venetsialaiset on tuttu nimi minulle, mutta piti ihan tarkistaa Wikipediasta, että miten se eroaa Muinaistulista. Paljon samaa kummassakin juhlassa... kesäkauden päättäjäisiä vietetään. Maailmanlaajuisesti vietetään venetsialaisia, ehkä niissä juhlissa on enemmän karnevaalitunnelmaa kuin muinaistulien yössä. Tuli on kuitenkin tärkeä elementti kummassakin juhlassa.
   Ja juhlasta toiseen... Oli niin kiva tavata sinut ja pikkuinen poikasi eilen teatterijuhlassa. Tuo tapaaminen oli myös niitä kivoja yllätyksiä.
   Kiitos Kaisa ja mukavaa syyskuuta!

   Poista
 6. Tuulta todella piisasi lauantaina =). Ihanaa että ystävät pääsivät seuraavana päivänä tulemaan. Kauniita kuvia ja mukavia tunnelmia olit saanut ikuistettua =). Ihanaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauli-myrsky näytti taitonsa. Monen suunnitelmat se pisti uusiksi. Ja monelle tuli suoranaisia vaikeuksia myrskyn takia.
   Mutta meillä loppu hyvin... kaikki hyvin. Tai voisi sanoa vieläpä paremmin. Lammaspata saapui sunnuntaina jo melkein tuulettomalta mereltä.
   Kiitos paljon Katinka! Laiturissa vietettiin mukavia "jatkoja".
   Hyvää syyskuuta!

   Poista
 7. Sää järjestää aina yllätyksiä, niinkuin viime viikonloppuna. Hienoja kuvia ja kiitos muinaistulien historiasta. En ole sitä aiemmin tiennytkään. Hieno perinne.
  Ja lammaspata näyttää ah niin maukkaalta. Meilläkin syötiin viikonloppuna lammaspataa Välimeren tapaan kylläkin, hyvää sekin!
  Kiitos, hyvää syksyn alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka on kaikki nykyajan vempeleet, niin sään valtias on se suurin herra. Sitä totellaan eikä uhmata.
   Minua liikuttaa tuo tulien sytyttäminen heille, jotka eivät koskaan palanneet. Ja kokonaisuudessaan hieno perinne.
   Ja teilläkin on syöty lammaspataa. Minä en paljoa lihaa syö, mutta lammas on herkkuani.
   Kiitos paljon Minttuli ja hyvää syyskuuta!

   Poista
 8. Rauli saapui kylään kutsumatta ja muinaistulet jäivät täällä tyystin sytyttämättä.
  Myrskytuulta ja isoja aaltoja oli silti upea katsoa sekä kuunnella korkealta saaren kallioilta.
  Olipa ihana yllätys, että te kuitenkin pääsitte tapaamaan ystävänne ja saitte vielä moiset herkkuruoat porukalla nautiskella :)
  Ihania kuvia ja tunnelmia täällä oli jälleen tarjolla.............kuten aina ♥
  Valoa ja väriä syksyysi Tuula ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauli oli pahalla päällä :)
   Ja te olitte pauhuja katsomassa kallioilla. Niitä ihan mielellään katselee kantavalla maaperällä.
   Meillä oli sitten yllätysjatkot muinaistulille... Lammaspata saapui laituriin. Oli kiva ja herkullinen päivä ystävien kanssa laiturilla.
   Kiitos sinulle Ansku ihanasta kommentistasi. Innostavaa syyskuuta sinulle <3

   Poista
 9. Kivat tunnelmat kuvissasi. Meri on niin <3
  Gourmet-ruokaa ihan selvästi. Noissa puitteissa ei muuta voisikaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen Katja! Rauli-myrsky lähti ihan yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. Laiturikuvat todistavat :)
   Tuo oli todellista gourmet-ruokaa. Vieraamme ovat mainioita kokkeja, joten heillä onnistuu mikä ruoka vain, veneessäkin. Laiturilla oli lämmintä. Oli kiva syödä ulkona veneessä.
   Maistuvat jatkot :)
   Innostavaa syyskuuta, Katja <3

   Poista
 10. Ihania kuvia jälleen ja herkullisen näköistä ruokaa :)
  Minä olin ystävieni kanssa muinaistulien iltana Viking Gracella. Pikkasen jännitti, että minkälainen on merenkäynti, mutta onneksi oli tasaista kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viking Gracella muinaistulien yönä, kuulostaa ihanalta. Olen tehnyt yhden matkan Gracella ja se oli todella ylellistä menoa. Laivan moottorin ääntä ei kuulunut eivätkä aallot keinuttaneet alusta. Eikä keinuttanut Raulikaan laivaa :)
   Varmasti tekin siellä Gracella herkuttelitte... sen voin arvata.
   Herkullista lammaspataa popsimme mekin elokuun auringossa.
   Kiitos Kepponen ja innostavaa syksyä!

   Poista
 11. Ihana posti! Meillä meni venetsialaisten tienoo tyystin esikon muuttomylläkässä Helsinkiin, ja homma jatkuu tulevan viikonlopunkin tielle tulleiden pulmien takia. Veljeni venekunnalle oli taas käydä kehnosti Raulin johdosta, kun olivat tehneet lähtöä mökkeilemään Perämerellä. Myräkkä oli heittänyt veneen ympäri, mutta onneksi olivat tuolloin yhä rannan tuntumassa, ymmärsivät luovuttaa ja jäädä suosiolla maakrapuilemaan myrskyn yli. Entinen aktiivipurjehtijakin joutui taipua. Merellä on mahtinsa!

  Mahtoi olla makoisaa tuo merimiehen lammaspata, oih!

  Syyslumoa sinulle Tuula♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen Hannah <3
   Muutot ovat joskus kompleksisia. Kaikki ei käy kuin Strömsössä.
   Rauli-myrsky saapui yllättäen ja aiheutti erilaisia hankaluuksia ihmisille. Onneksi veljesi venekunta oli rannan tuntumassa, vene kun kääntyy aavemmalla selällä ympäri, niin silloin on tosi kyseessä. Aktiivipurjehtijatkin joutuvat taipumaan, merellä on niin suuri mahti, niinkuin sanot. Ja sitä on kunnioitettava.
   Merimiehen lammaspata suli suussa. Se oli riemukas yllätys!
   Syyslumoa myös sinulle Hannah ja tsemppiä esikoisen muuton kanssa.

   Poista
 12. Varsin leppoisa ja tunnelmallinen on ollut viikonloppunne myrskysäästä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siinä kävi. Leppoisaksi muuttui Rauli-myrskyn tunnelmat seuraavana päivänä. Ja herkullisiksi.
   Lammaspata maistui jo varsin lempeän meren ääressä.
   Kiitos Anni ja kivaa syyskuuta!

   Poista
 13. Varsin erilainen oli meidänkin Muinaistulien yö. Yhtään kokkoa ei sytytetty
  meidän mökin lähellä sijaitsevilla rannoilla, tuuli niin vimmatusti.
  Iltaa fiilisteltiin kynttilöiden valossa tuvassa, jumalten juomasta nauttien.
  Tuo lammaspata saa veden herahtamaan kielelle, ai että miten herkulliselta
  se näyttääkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saapui Rauli-myrsky kylään. Meidän piti myös polttaa rempasta jääneitä rakennustavaraa, mutta niin jäi polttamatta. Me jopa unohdettiin kynttilät :)
   Tuo lammaspata seuraavana päivänä kyllä korvasi kaiken. Niin herkullista se oli.
   Teijalle toivottelen ihanaa ja innostavaa syyskuuta! Kiitos kivasta kommentista!

   Poista
 14. Kurja juttu, että Rauli myrsky osui juuri tuohon Muinaistulien yöhön. Ymmärrettävää etteivät teidän vieraanne lähteneet vesille siinä tuulessa ja keinutuksessa. Kiva kuitenkin, että seuraavana päivän oli makoisaan lammaspataa tarjolla. Ihania merikuvia taas jälleen kerran :) voi kun olisin taas saaristossa ja meren äärellä.....haaveilee...haaveilee...haaveilee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauli-myrsky ei kalenteria katsonut. Ja kyllä kovan merenkulun aikana on syytä olla mantereella, meren mahtia on kunnioitettava.
   Vaan iloksi kääntyi kaikki. Herkullinen lammaspata purjehti satamaan :)
   Haaveista tulee usein totta. Saaristossa tapahtuu kummia, tuo lammaspata jo sen todistaa.
   Kiitos Marjo-ystäväiseni ja innostavaa syyskuuta!

   Poista
 15. Myrsky kääntyi leppoisaksi päiväksi. Herkulliset kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauli rauhoittui :) Ja lempeäksi ja herkulliseksi kääntyi seuraava päivä.
   Kiitos Sussi <3 ja mukavaa syyskuuta!

   Poista
 16. Myrsky vei täällä sähköt...onneksi ei puita kaatunut lähimain. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauli-myrsky näytti voimansa. Toivottavasti teillä sähköt palautuivat nopsaan. Joissain paikoissa kaatui puitakin... hyvä ettei teillä.
   Kiitos hyvästä kommentista ja mukavaa viikonloppua, Satu!

   Poista
 17. Täälläkin myrsky muutti monen venetsialaisiltaa, mutta seuraava päivä oli tyyni ja aurinkoinen. Hyvää ruokaa ja mukavaa seuraa..siinäpä täydellinen sunnuntai <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauli-myrsky osasi yllättää. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Ja lammaspata maistui ja seurakin oli viihdyttävää. Sinä sen sanoit: täydellinen sunnuntai.
   Kiitos paljon Anne ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig