MOMENTS OF MY LIFE

LEIKKIVIÄ POIKIA
Eilen luin blogikollegani Sundaymoodblogin mielenkiintoisen postauksen: Nyt kannattaa suunnata Ateneumiin -  linkkiJa tarinaa lukiessani mieleeni muistui yksi taulu, jonka näin maaliskuun alussa Museo Villa Gyllenbergissä. Taulu on tuossa alla: 


Hieraisin silmiäni kerran jos toisenkin, miksi tämä Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla  on täällä Gyllenbergin museossa? Katselin taulua kauan, ja ihmettelin, että eikö tuon pitäisi olla Ateneumissa. Mutta taidekierros jatkui. Museo Villa Gyllenbergistä lisää - täällä.   Vihreällä seinällä on Helene Schjerfbeckin maalauksia - Suomen kattavin yksityiskokoelma hänen töitään. 


 Villa Gyllenbergin museo on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama ja se toimii omistajapariskunnan entisessä kodissa Kuusisaaressa. Kauppaneuvos Ane Gyllenberg oli menestyksekäs pankkiiri ja taiteenkeräilijä. Avioparin kuoleman jälkeen vuonna 1977, järjestettiin arkkitehtikilpailu gallerian rakentamisesta kodin yhteyteen. Galleria valmistui 1980, jolloin myös museo avattiin. 

Museosta löytyy niin suomalaisten kuin ulkomaisten taiteilijoitten töitä, maalauksia ja patsaita. Nimiluettelo on komea: Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Hugo Simberg, Pekka Halonen, Juho Rissanen, Tyko Sallinen... lista jatkuu.


Galleriassa, talon uudessa osassa toimii myös musiikkisali. Salin isoista ikkunoista näkyy hienosti luonto. Talo on upealla paikalla. Valkoinen Steinway-flyygeli on kaunis kuin taideteos ikkunoitten edessä. Salissa järjestetään musiikkikonsertteja - tässä ohjelmaa tapahtumiin - Link  

Gyllenbergin huvilassa on musiikki soinut aina. Huomasithan Signe-rouvan kauniin, vanhan flyygelin olohuoneessa. 

Olipahan kaunis ja antoisa kierros taiteen parissa. Vaan tuo Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla jäi mieltäni ihmetyttämään. Onneksi on netti. Ja se kertoi seuraavaa: Edelfeltin Leikkiviä poikia myytiin 500 000 eurolla Bukowskin huutokaupassa vuonna 2007, teoksen osti Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö. Taulun sijoituspaikaksi tuli säätiön museo, Villa Gyllenberg. 

Ja toinen Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla (Kolme lasta veden äärellä) on Helsingin Ateneumissa. Onhan näissä eroa, mutta kyllä tuo ensimmäinen taulu minut pysähdytti, en tarkkaan muistanut taulun kuvaa. Ja herätti kysymyksen, miten tämä voi olla mahdollista?  

Nämä kolme poikaa siis leikkivät edelleen Ateneumissa ja kuvan olen lainannut netistä Ateuneumin sivuilta. 


Tämä  "taidepostaus" lähti minulta ensin bittiavaruuteen, 
takaisin en sitä saanut, mutta uuden tein. 


/ Tuula 

Hyvää viikonloppua! 


32 kommenttia

 1. Tämä oli mielenkiintoista, kiitos Tuula. Minäkin olisin ihmetellyt noita leikkiviä poikia.. En tiennytkään että siitä oli olemassa toinenkin versio. Ja kaunis museo, minulla on mielikuva että olisin käynyt tuolla joskus kauan sitten:suurimman osan elämääni kun olen asunut museon lähiseudulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Se oli aika jännä tunne, kun tuota taulua katselin. En minäkään silloin tiennyt,että noita on kaksi. Ja näin kun harvoin kuitenkin tuolla Ateneumissakin on käynyt, niin samalta näytti.
   Sinä olen asunut tuolla lähiseudulla. Kaunista aluetta. Ja sitten elämä kuljetti sinut Israeliin.
   Aurinkoista viikonloppua Tel Aviviin!

   Poista
 2. Albert Edelfelt on ollut kyllä mestari vangitsemaan poikien hahmot kankaalle. Leikin riemu ja kesä välittyy taulusta niin aitona. Kaksi upeaa versiota samasta aiheesta aiheuttaa syystäkin ihmetystä :) Upeita tauluja molemmat ja kiitos Villa Gyllenbergin hyvästä esittelystä Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin sanoihisi on helppo yhtyä. Nyt sain oikein ajalla ihailla tuota taulua - ihmetyksen vallassa. Tunnelma poikien leikkiessä veden ääressä on niin hienosti vangittu. En yhtään ihmettele, että tuo Ateneumin taulu aiheesta on Suomen rakastetuimpia tauluja. Toki upea myös tuo toinen taulu, mutta harvemmin nähty.
   Kiitos paljon Marjo. Me taidamme molemmat viihtyä taiteen ääressä.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Olipa kiva virtuaalikierros Museo Villa Gyllenbergiin! Ihan uusi tuttavuus minulle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva, kun tulit kierrokselle <3. Villa Gyllenberg on ihastuttava paikka taideaarteineen.
   Aurinkoista viikonloppua, Katri!

   Poista
 4. Kiva virtuaalikierros Villa Gyllenbergiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kierrokselle mukaan Rva Kepponen! Villa Gyllenbergin minäkin nyt ensimmäisen kerran "kiersin". Oli antoisa kierros.
   Kiitos ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 5. Onpa hieno paikka! En ole koskaan tuolla käynyt. Selvästi pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Yllätti kyllä minutkin. Olin kyllä lukenut, että tuossa yksityismuseossa on paljon taidetta, mutta mitä taidetta! Suomen eturivin taiteilijoitten töitä. Ja upea koti antoi niille hienon taustan kuin myös galleria.
   Kiitos Sussi ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 6. Upea paikka! Kiva, kun kuvasit blogiinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna! Oli vähällä, etteivät kuvat jääneet vain omaan käyttöön, mutta onneksi Sunday muistutti omalla Ateneumin käynnillään tuon yhden taulun mieleeni. Ja nyt on Gyllenberg blogiin tallennettu.
   Aurinkoista viikonloppua vuonoille!

   Poista
 7. Tunnistin ensimmäisen taulun, mutta tuota toista en olekaan nähnyt. Ihania tauluja kummatkin. Tauluista huokuu kesä, meri ja loma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin sanot, ihania tauluja molemmat! Niissä voi tuntea kesän, auringon ja meren tuoksun. Ja Edelfelt pystyi sen nuo tunnelmat tuomaan noihin tauluihin. Mestarillista.
   Aurinkoista viikonloppua, Outi!

   Poista
 8. Onpa hieno paikka upeita tauluja. Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Eikö olekin kaunis paikka. Tuo yksityiskoti huokui arvokkuutta mutta myös kodikkuuttta. Taulut istuivat tuohon upeaan kotiin.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 9. Ihana museo - monesti käyneenä voisinpa mennä taas uudestaan... Olin aikanaan töissä Ane Gyllenbergin perustamassa yrityksessä ja sitä kautta museo tuli tutuksi :)
  Kaunista viikonloppua Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle Gyllenbergin museo on tuttu hienoine aarteineen.
   Näin sitä selviää sinunkin "historiaasi" tämän kertomuksen pohjalta. Museoon rakennetaan uutta näyttelyä, UPM:n tauluja esittelevä, olikohan se niin, että ovat esillä toukokuussa... Noista linkeistä selviää, vinkiksi vain jos menet jossakin vaiheessa katsomaan sinulle, tuttua, kaunista museota.
   Kiitos Pia ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 10. Viime lauantaina oltiin Ateneumissa ihailemassa upeita mestariteoksia! Taitavien maalausten edessä menee sanattomaksi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet ollut taidetta ihailemassa. Osasitpa valita kivasti sanasi, taitavien maalausten edessä menee sanattomaksi. Niin minulle käy toisinaan. En voi muuta kuin ihmetellä, että jotkus osaavat/ ovat osanneet maalata noin koskettavasti.
   Kiitos Anni ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 11. ei ollut aikaa käydä Ateneumissa Hesan reissulla,harmi!Ensi kerralla sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikku, sinulla on ollut paljon hienoja kokemuksia viimeaikoina. Ei kaikkeen ehdi. Ja Ateneumiin pääsee paljon helpommin kuin Lontooseen. Odotan matkakertomustasi.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 12. Onpas hieno paikka ja upeita tauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Olen niin samaa mieltä, upea paikka ja nuo taulut. Vaikka tiesinkin, että Gyllenbergeillä on hieno kokoelma, niin se silti yllätti.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 13. Täällä pitäisi päästä itsekin käymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, jos reitti joskus sinne johtaa. Kaunis ja arvokas yksitysmuseo gallerioineen. Ja tuonnekin pääsee museokortilla.
   Kivaa keskiviikkoa!

   Poista
 14. Lukuisat taiteilijat ovat tehneet - ja tekevät edelleen - toisintoja omista aiheistaan. Kun Edelfeltin kahta taulua katsoo vierekkäin, ovat ne lopulta hyvin erilaiset. Osa taiteilijoista saattaa maalata lähes identtisiä toisintoja.

  Mutta minäkään nyt olisi osannut heti sanoa, että Edelfeltiltä on todellakin kaksi näin samankaltaista taulua. Ateneumissa esillä oleva on jo ihan yksi suomalaisen taiteen ikoneista, ja siksi varmasti piirtynyt niin monen suomalaisen taiteen ystävän mieleen.

  Villa Gyllenberg on todellakin käymisen arvoinen paikka. Ehdottomasti suosittelen myös <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, erilaiset ovat Edelfeltin pojat. Nyt jos uudelleen joutuisin tuon Gyllenbergin taulun eteen, niin muistaisinkin erot. Kävin nimittäin Ateneumissa tutkailemassa noita kolmea poikaa.
   Kiitos Minna kivasta kommentista!

   Poista
 15. Mielenkiintoinen kohde ja kauniita miljöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkkis! Ihastuttava kokonaisuus on tämä yksityiskoti galleroineen. Olen niin innostunut museokortista. Myös Gyllenbergin museoon pääsee sillä.
   Mukavaa keskiviikkoa!

   Poista
 16. Kiinnostavaa ja kiitos vinkistä! Minulta on mennyt ihan kokonaan ohi tällaisen museon olemassaolo. Tuonnehan täytyy mennä heti tilaisuuden tullen! Tuommoiset "kotimuseot" ovat aina ihania ja niissä on ihan oma tunnelmansa. Ja kivaa on, että näyttelyt usein juuri sopivan kokoisia. Isoissa museoissa minulle tulee usein ähky. Kerrallaan ei kun ei pysty määräänsä enempää sulattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina! Mukava että pystyin vinkkaamaan. Totta puhut, isoissa museoissa tulee ähky, kun niin paljon pitäisi sisäistää. Ja tännekin pääsee museokortilla.
   Kivaa keskiviikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig