MOMENTS OF MY LIFE

Turun taidemuseon Royal Salute on syksyn näyttelytapauksia

 

Royal Salute on syksyn näyttelytapauksia Suomessa. Kuninkaallinen tervehdys lahden takaa. Turun taidemuseoon on saatu näyttelyyn upeita taideteoksia länsinaapuristamme Ruotsin Nationalmuseumin valtavista kokoelmista. Näyttely esittelee eurooppalaista ja ruotsalaista taidetta 500 vuoden ajalta. 


Näyttely on iso ja valitsinkin tänne niitä omia silmiäni eniten miellyttäviä teoksia tai muuten vain  mielenkiintoisia teoksia. Keskityin maalauksiin ja valokuviin. 







Näin siinä käy, kun taiteesta ja elokuvista innostunut kulttuurifriikki, näkee maalauksessa Tyttökuninkaan, eikä tarkista näkemäänsä. Tarkkasilmäinen lukijani korjasi ja kommentoi, että kuvassa on Lucas Cranach'in maalaama Lucretia. Tämän tarkistin ja maalauksessa on kuvankaunis Lucretia. Hänen tarinansa löytyy Nürnbergin kronikasta 1500 -luvulta. Tarinassa Lucretia raiskataan ja hän surmaa itsensä iskemällä tikarin sydämeensä. 




Ja tässä toisessa alastonkuvassa, minua hymyilytti teoksen nimi. "Lyydian kuningas Kandaules näyttää puolisoaan Gygekselle". Ylhäisen rouvan ilkosillaan on maalannut Jacob Jordaensin 1640-luvulla.  Olisipa ollut mielenkiintoista kuulla enemmän taulusta, mutta en löytänyt googlettamallakaan.  



Viivyin pitkään mittaamattoman arvokkaan Rembrandtin taulun Vanhan naisen muotokuvan (1655) edessä. Olen lukenut, että Rembrandt oli valon ja varjon käytössä ainutlaatuisen taitava. Valon ja varjon avulla hän sai luotua syvyyttä ja kolmiulotteisuutta maalauksiinsa. Suomessa on vain yksi hollantilaisen Rembrandt van Rijn maalaus Lukeva munkki Suomen kansallisgalleriassa. En ole koskaan sitä nähnyt, joten tätä oli ilo katsoa. Rembrandtilta tiedetään olevan noin 300 teosta maailmassa. 




Korttipeli on ollut kautta aikain suosittua.. Pehr Hilleström vanhemman maalaus vuodelta 1782. "Pelierä valtiosihteeri Elis Schröderheimin kotona". 


Tämä Venetsialainen kauppahalli on Oscar Björckin maalaama teos vuodelta 1887. Harmi, että tästä kuvasta ei näy maalauksen kokoa. Teos on raameineen 2,6 metriä leveä. Sitä ripustamaan tarvittiin kuusi henkilöä. Venetsialaisessa kauppahallissa on meno päällä. Kalastajapoika myy etualalla kalaa, kuulin melkein hänen huutaen mainostavan kalojaan. Ihmiset, korit, hedelmät ja pyykitkin luovat omaa tunnelmaansa. Hienosti ja pikkutarkasti maalattu teos. 





Carl Larsson (1853-1919) lienee meille kaikille tuttu ruotsalainen kuvataiteilija. Hänet tunnetaan ennen kaikkea värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleista. "Lisbeth lukemassa".  Ajoittamaton maalaus. 

Ja Carl Larssonin jälkeen vien teidät katsomaan valokuvia. Kuningasperheen valokuvia. Nämä näyttelyyn saadut nykymuotokuvat ovat moderneja ja epämuodollisia. Valokuvat on näyttelyssä ripustettu yhteen huoneeseen. 




  Victoria, Ruotsin kruununprinsessa.  Kuvan on ottanut Mikael Jansson vuonna 2002. 



Prinsessa Victoria ja vartiomies. En huomannut tämän hellyyttävän valokuvan kuvaajaa merkitä muistiin. 



Kuningas Kaarle XVI Kustaan vasen käsi ja vallan merkit. Royal Salute. Kuvaaja Hans Geddan. 


Nykyinen kuningas on tässä kuvassa vielä pikkupoika, käsi kädessä hän kulkee isoisänsä kanssa Ulriksdalin linnan puistossa. Kuva: Lennart Nilsson.


Suomalainen Denise Grünstein on valokuvannut tämän kauniin taulun kuningatar Silviasta vuonna 1993. Silvia on ikkunan ääressä avaamassa verhoja tulevaan. 

Minäkin avaan vähän lukuja. Tukholman Nationalmuseumin kokoelmissa on 700 000 teosta - tauluja ja veistoksia. Ateneumissa on 25 000 teosta ja Turun taidemuseon kokoelmissa on 7 000 teosta. 




Turun taidemuseon näyttelyssä voi tehdä aikamatkan Suomen ja Ruotsin yhteiseen historiaan. Haluan lähteä vielä toistekin tälle aikamatkalle. Onneksi on museokortti.  Kerrassaan upea näyttely. 


Cafe Victor / Turun taidemuseo 






Royal Salute -näyttely  on esillä Turun taidemuseossa 1.10.2021-9.1.2022

"Jokainen päivä olisi hyvä maustaa kulttuurilla." 

- Tuula 

Seuraa blogia myös Instagramissa: tuulaslife 


15 kommenttia

  1. Voi että. Siitä on kyllä kymmeniä vuosia kun olen tuolla Turun Taidemuseossa käynyt. Noista tauluista minua eniten miellytti tuo "Venetsialainen kauppatori". Siinä oli niin ihana valo. Valokuva Victoriasta oli myös aivan mahtavan hieno. Ja tuo museon kahvilakin näyttää houkuttelevalta. Kiitos tästä kierroksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitää minun sanomani, että liian kauan on aikaa kulunut käynnistäsi Turun taidemuseossa :) Otahan se mukaan jollekin tulevista Turun vierailuistasi. Nyt siellä on menossa todella upea näyttely. Ja olen tässä joutunut tarkistamaan omia taidetietojani... tekee hyvää minulle. Ja tuo museon kahvila on kyllä ihastuttava. Siellä on ihania leivoksia, vaikka tällä kertaa jätinkin väliin.
      Kiitos Kristiina ja hyvää viikkoa Ahvenanmaalle <3

      Poista
  2. Olen tainnut Turun taidemuseossa käydä viimeksi koulun kanssa 80 -luvulla. On varmasti muuttunut siitä paljon. Juuri tosin näin unta kyseisestä kohteesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monille Turun taidemuseo on paikka, jossa on vierailtu koulun kanssa. Tätäkin näyttelyä on varattu nyt monille kouluryhmille. On varmasti muuttunut paljonkin ja taloa paranneltu, sinne on rakennettu iso hissikin, koska näyttelytilat ovat kahdessa kerroksessa.
      Olet nähnyt unta kyseisestä kohteesta :) Turun taidemuseon on nyt ollut jonkin verran televisiossa uuden näyttelyn takia. Ehkä sieltä on tullut muistoja uniisi.

      Poista
  3. Hymyilytti ja ihastutti tuo toinen alaston maalaus. Vähän tuli minä mieleen, että samalla tavalla makkaroita tulisi näkösellä :)
    Ihanaa viikkoa sinulle Tuula <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua myös ihastutti kovasti tämä viehättävä rouva ilkosillaan. Eikä pelkästään rouva, vaan myös teoksen nimi: "Lyydian kuningas Kandaules näyttää puolisoaan Gygekselle". Mikähän tarina siihen liittyy? Ehkäpä Lyydian kuningas oli ylpeä kauniista puolisostaan. Näin sen ajattelin.
      Kiitos Outi! Ja itsekullakin olisi tällaisessa kuvassa makkaroita näkösällä. :)

      Poista
  4. Uskon, että tähän näyttelyyn saa kulumaan toisenkin vierailupäivän. Rembrandt oli tosiaan mieletön valon ja varjon mestari. Hänen teoksensa ovat myös omissa "taiteiluissani" tai materiaalin hallinnassa olleet yhtenä esikuvana hyvin nuoresta lähtien, muistan tietoisesti tavoitelleeni sitä rembrabdtmaista tunnelmaa. Hienoa, että saimme Turkuun näitä teoksia. Sinebrychoffin taidemuseossa oli muistaakseni myös yksi teos. Mielenkiinnolla odotan näyttelyä, kiitos tästä esittelystä 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä teokset antavat uskomattoman paljon. En ole taideopintoja suorittanut, joten taulu taululta opin uusia asioita. Onpa jännittävää kuulla että Rembrandt on ollut sinulle yhtenä esikuvana "taiteiluissasi". Meillä on nyt ennennäkemätön näyttely Turussa. Ja niinkuin sinäkin, niin minäkin uskon, että saamme näitten töitten parissa kulumaan toisenkin vierailupäivän.
      Kiitos Esmeralda kivasta kommentistasi <3

      Poista
  5. Lucas Cranach Lucretia,ensimmäisessä kuvassa? Liittyykö kuningatar Kristiina jotenkin tähän? Sinebrychoffilla parisen vuotta sitten näitä Cranacheja oli esillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että täällä on tarkkasilmäisiä taiteentuntijoita. Kun astuin tuohon ensimmäiseen saliin, niin minullehan tuo nyt kuulemani Lucretian kuva toi mieleen elokuvan Tyttökuninkaan. Niin selvästi, että en edes tarkistanut asiaa. Nyt tarkistin maalauksessa on Lucas Cranachin Lucretia. Kiitos paljon tiedosta, korjaan kuvan tiedot. Näin siinä käy, kun innostuu.

      Poista
  6. Minuun teki vaikutuksen juuri modernimmat teokset. Jollain tavalla ne vaikutti läheisemmiltä, aidoimmilta. Samaten maalaus Venetsialaisesta kauppahallista, josta puuttuu muotokuville ominainen asetelma, vaan elämä on siinä aidoimmillaan.

    PS. Carl Larssonin "Lisbeth lukemassa" teoksessa on merkintä 1904 oikeassa alakulmassa :)

    VastaaPoista
  7. Tuolla museossa pitäisi kyllä joskus käydä, kun Turkuun matkaa.

    VastaaPoista
  8. Venetsialainen kauppahalli-maalaus on kuin valokuva hetkestä.Carl Larsson on yksi suosikkini,häneltä syntyy niin valloittavia kuvia lapsista ja perhe-elämästä.Olen nuorempana asunut vähän aikaa Tukholmassa ja silloin Nationalmuseum tuli tutuksi,samoin Larsson.Mutta nyt pitääkin suunnata Turun taidemuseoon kun kerran ystävällisesti annoit hyvän vinkin Royal salutesta!
    Hyvää syksyä Sinulle Tuula!

    VastaaPoista
  9. Ryhmällämme oli erinomainen opas 4.11 ja hän kertoi tuosta taulusta, jossa Lyydia kuningas näyttää henkivartijalle Rubensmaisen puolisonsa alastomana.

    Tarinan mukaan kun kuningatar kuulee että häntä on vakoilu, hän vaatii, että henkivartijan on tapettava itsensä tai vaihtoehtoisesti kuninkaan. Kuningas tapetaan ja kuningatar ottaa henkivartijan uudeksi puolisokseen.

    Tässä taulun tausta vapaasti tulkittuna.

    Hieno näyttely.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen tausta taululla. Vakoilu johti rankkoihin jälkiseurauksiin. Toivottavasti kuningatar ja henkivartija elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

      Kiitos valaisevasta kommentistasi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig