MOMENTS OF MY LIFE

Ajolanranta - tänne pääsee myös autollaAjolanranta on ihastuttava saaristokohde, jonne pääsee myös autolla. Ajolanranta on Naantalin Rymättylässä vain noin 30 km:n päässä Turusta autolla tultaessa. Jos nautit saariston luonnosta ja sataman tunnelmista, niin tämä on mainio päiväkohde. 


Suomen saaristo on maailmalla kuuluisa kauneudestaan. Kesäisin tänne tulee myös paljon ulkomaalaisia veneilemään. Tästä kesästä en tiedä, korona tulee varmasti vaikuttamaan ulkomaalaisten veneilyyn saaristossamme.

Ajolan sukutila on ollut Saarisalon suvun  hallussa jo vuodesta 1759.Ajolanrannan satamasta on rakennettu uusi täydenpalvelun venesatama vuonna 2008 nykyajan tarpeisiin. Korkeakallioinen, suojaisa syvä lahti on mahdollistanut hienon sataman. Mutta tilaa on jätetty myös entiselle ajalle. Historiaa on hienosti säilytetty.


Meren, suolan ja tervan tuoksuaLeo Frangin piirros Ajolan rannasta (nykyään Ajolanranta) vuodelta 1924Ajolanrantaan on tehty myös perinnepolku. Polulla pääset tutustumaan Ajolan tilaan ja sen historiaan. Matkan varrelta löydät mm. vanhoja venevajoja, tuulimyllyn, perinteisen maatalon umpipihan, kaunista luontoa ja niityllä voit nähdä laiduntavia lampaitakin. Tilan yhteydessä toimii myös yksityismuseo, joka esittelee maatilan elämää menneiltä vuosilta. Museo on avoinna kotiväen ollessa paikalla. Kahvila Aavasta (jutun lopussa) voit tilata ajan museoesittelyyn (2€ / aikuinen).

Kuva netistä
Ajolanrannan syvä lahti on toiminut matkustajaliikenteessäkin. Täältä 1920-1930 luvuilla on avoveden aikaan kuljettu Rymättylästä Turkuun matkustajalaivoilla. Kun Särkänsalmeen rakennettiin lossiyhteys vuonna 1935 ja aloitettiin säännöllinen linja-autoliikenne Turkuun, niin laivayhteydet lopetettiin tämän jälkeen kannattamattomina.

Tällä laivalla isovanhempani äidin puolelta tekivät kauppareissuja Turkuun; he olivat saaristolaisia ja asuivat Merimaskussa. Sieltä sen saaristolaisgeenin olen saanut. 

Tähän päivään:


Me olimme Ajolanrannassa laitattamassa s/y Tuuliaa kesäkuntoon. Ajolanrannassa on jo muutaman vuoden ajan pystytetty veneemme masto, mastonpystytys on vaativaa hommaa, joten mielellään sen annamme ammattilaisten käsiin. 

Ajolanranta on täyden palvelun satama. Ajolanrannan fb-sivuilla kerrotaan enemmän sataman toiminnasta, linkki jutun lopussa. Siellä on isot venehallit veneitten talvisäilytykseen ja mastojen pystytykset ja poisottamiset onnistuvat hyvin nykyaikaisilla laitteilla ja henkilökunta on ammattitaitoista. Iloinen kiitoksemme taas kerran! 


*****

Satamassa on myös viehättävä Kahvila Aava. Sieltä saa vastaleivottuja munkkeja ja voisilmäpullia sekä broiler-pitaleipiä ja kebab-hampurilaisia... Kahvilan ylätasanteelta pääsee ihailemaan sataman hienoja maisemia. Tänne pitää tulla seuraavalla kerralla pelkästään "turistina", että pääsee rauhassa nauttimaan Ajolanrannan hienoista tunnelmista,  historiasta ja herkuista.

Näkymä Kahvila Aavan nälöalatasanteelta

Kahvilan fb-sivut:  Kahvila Aava  /  Ja sataman fb-sivut: Ajolanranta 

Näkemiin Ajolanranta! Tapaamme taas!


- s/y Tuulia ja miehistö


Tuula's life blogia voi seurata 18 kommenttia

 1. Onpa kertakaikkisen ihanan näköinen paikka. Tuolla kahvilassa saisi varmasti kulumaan tunnin jos toisenkin ihastelemalla maisemia ja mussuttelemalla munkkeja :)
  Kaunista viikonloppua sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajolanranta on ihana satama. Siellä on paljon vanhoja venevajoja ja aittoja ja veneitä. Ja jos katselee vain niitä, niin tuntuu, että olisi siirtynyta ajassa taaksepäin ja mielikuvitus lähtee Myrskyluodon Maijan aikoihin. Ja tuo kahvila kauniine näköaloineen tosiaan pistää viihtymään ja pitkään. Ja nuo vastapaistetut munkit.
   Kiitos Outi kivasta kommentistasi ja ihanaa sunnuntaita <3

   Poista
 2. Olen vain kerran veneillyt Turun saariston kautta tai läpi Ahvenanmaalle enkä musta matkasta juuri mitään, sillä pelkään olla vesillä. Pelkään tuulta ja aaltoja, joten purjehtijaksi minusta ei ole. Se on harmi, sillä äänetön lipuminen ja vain purjeiden lepatus tuulessa on kuulostanut aina hienolta.
  Ajolanranta näyttää ihastuttavalta ja valkoisten purkkareiden rivistö on aina sykähdyttänyt sydäntäni.
  Aurinkoista viikonloppua ja hienoja purjehduskelejä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään purjehtimisesta sopivilla tuulilla. Silloin purjehtiminen on hienoa puuhaa. Kuuluu tosiaan vain laineitten liplatus ja välillä lokkien kirkunaa. En pidä myrskyistä enkä kovista tuulista.
   Mikä minua välillä pelottaa, on laiturimanooverit. Onneksi suurimmassa osassa nykyisistä satamista, on erinomaiset laiturit aisoineen, joihin on helppoa tulla huonommallakin kelillä.
   Purjeveneet ovat kauniita, tosin työläitä.
   Kiitos Maarit ja aurinkoista viikonloppua myös sinne <3

   Poista
 3. Vaikka olenkin Turun saaristossa, myös Naantalin suunnalla liikkunut, niin paikka vaikuttaa ihan oudolta - eli siis listalle jonain seuraavista kerroista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla Pirkko, että entiselle purjehtijalle kerroin jostakin "uudesta". Vuonna 2008 Ajolanrannasta tuli täyden palvelun satama. Ja se on saavuttanut veneilijöitten keskuudessa suuren suosion. Olen itse ihastunut paikkaan, joten haluan autoilijoidenkin löytävän tämän hienon sataman.
   Kiitos Pirkko kommentistasi ja aurinkoa Espooseen!

   Poista
 4. Ihastuttavan näköinen paikka ja kauniita kesäkuvia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajolanranta on ihastuttava. Meillä vaan aina tuntuu olevan näitä venehommia, kun siellä käymme. Tänä kesänä aion ihan "turistina" siellä myös käydä.
   Kiitos paljon Jonna ja ihania kesäpäiviä <3

   Poista
 5. Voi, miten ihanalta paikalta näyttää, joten olipa kiva postaus. Ihan niin paljoa emme juuri tuolla päin aikoinamme purjehtineet, joten ei ole koskaan tullut itse käytyä. Kiitos jutun perusteellisuudesta, koska en oikeastaan tiennytkään, että se on noin perinteikäs satama.

  Yritin kuvista kurkkia, näkyykö erään tutun venettä, jonka kotisataman tiedän olevan tuolla, mutta ei osunut silmään ;). Todella idylliset, ihanat, kesäiset kuvat! Hyviä tuulia s/y Tuulialle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva Pilvi, kun tulit kanssani Ajolanrantaan <3
   Ajolanrannalla on hieno historia. Ja on niin ihanaa ajatella, että isovanhempanikin ovat tuolla satamassa käyneet.
   Siellä voisi olla sinulle enenmmänkin tuttuja veneitä. Esim. s/y Kaminamin omistajat kirjoittavat blogia. Purjehdusblogia.
   Kiitos Pilvi kivasta kommentista. Tuulia ottaa hyvät tuulet vastaan.
   Kaunista juhannusviikkoa sinne!

   Poista
 6. Kauniin näköinen paikka ja mielenkiintoista historiaa. Niin kesäisen näköistä ja tuo meriveden sinisyys!
  Saa nähdä ehdinkö tänä kesänä Saariston Rengastielle jatkamaan siellä reissuani. Turun saaristo on
  todella kaunista paikkaa ja vielä siellä on paljon nähtävää sekä koettavaa.
  Kivaa uutta viikkoa Tuula :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajolanrannalla on hieno historia Turun saaristoon liittyen. Kaunis satama. Se on ollut ihanteellinen satama aikanaan ja on sitä nykyäänkin.
   Sinähän olet Saariston Rengastietä kulkenut kesäisin. Ajolanranta sopii mainiosti matkan varrelle. Turun saaristo on todellinen tarinoitten aarreaitta ja siellä on on paljon koettavaa. Upeaa saaristoa.
   Kiitos Marjo ja kivaa juhannusviikkoa!

   Poista
 7. Kiinnostava juttu minulle ihan vieraasta paikasta. Ja jos sinne kerran pääsee autollakin, niin voipi olla että kohde voi sopia meidänkin listallemme. Tosin silmäterämme erikoistumisjakso on nyt vielä vuoden verran Porissa, joten länsirannikkokohteemme ovat ehkä toistaiseksi vähän pohjoisempana. Kiitos kuitenkin vinkistä ja niin ihanista kesäkuvista.

  Meilläkin on poikkeuksellisesti ollut varsin työtäyteinen mökkikesän alku, kun olemme ottaneet vetovastuuta suvun mökkivanhuksesta. Ilmettä on yritetty ajanmukaistaa ja raikastaa. Onnellisia päiviä teille sinne omalle mökillenne ja valoisaa juhannuksen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajolanranta on ihastuttava satama ja sen historiasta tykkään kovasti. Pääsee autolla, joten se on helppo paikka saavuttaa. Ja kuitenkin kun siellä on, niin tuntuu, että on keskellä saaristoa.
   Ja silmäteränne on Porissa erikoistumassa, ymmärrän, että vierailut vievät sinne.
   Te olette kunnostaneet mökkiä. Se on kovaa hommaa, on kokemusta :)
   Olipa kiva, kun tulit "käymään" Ajolanrantaan. Kiitos Leena!
   Mukavia mökkipäiviä teille ja ihanaa juhannuksen odotusta!

   Poista
 8. Ennen tuli käytyä usein Turun seudulla, kun äitini asui siellä. Nyt en ole vuosiin käynyt Turussa. Saaristo kyllä viehättää. Paikan voisi lisätä jonkun tulevankesän bucket listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle on Turku tuttua!
   Turun saaristo on veraansa vailla. Ja Ajolanranta on ihana ja helppo saavuttaa, joten hyvä, että on bucket listalla :)
   Kiitos Minna ja hyvää juhannusviikkoa!

   Poista
 9. Onpas suloinen paikka :)
  Ihanaa kesää Tuula!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig