MOMENTS OF MY LIFE

ELOKUUSSA AIRISTOLLA


Luo aamuaurinko kimmeltään taas laineille Airiston. Luo aamuaurinko kimmeltään, sen lumojen valtaan jään.

Aamu Airistolla -valssi kuvaa hienosti Airiston idylliä ja luonnonkauneutta. Oli hieno aika käydä nyt elokuussa Airistolla, ei ollut heinäkuun tungosta. 


Airiston ulappa matkailuhotelleineen ja hienoine satamineen on minulle muistorikas paikka. Olen siellä vieraillut jo pikkutyttönä ja paikka komeine maisemineen teki minuun vaikutuksen jo silloin.

Nyt on kuitenkin jo kulunut vuosia siitä, kun olen viimeksi käynyt Airiston satamassa kesäaikaan. Työn puolesta meillä oli siellä yhtenä talvena osastopalaveri Airiston vuokrattavissa mökeissä. Ja täytyy myöntää, että talvellakin oli Airisto kaunis meren ollessa jäässä. Valkoista oli silmänkantamattomiin, kun katsoi ulapalle. Airistolle pääsee myös autolla. 


Tällä viikolla saimme taas kokea Airiston lumon, sinne kun meitä veivät suotuisat tuulet. Airisto Strand on muutaman tunnin purjehdusmatkan päässä kotisatamastamme Rymättylästä. 

Airiston satama on korkeiden kallioiden ympäröimä. Ja sinne nousi jo vuonna 1941 Airiston lomakeskus, joka oli ensimmäinen saaristoon rakennettu lomakeskus. Airiston ja sen sataman juuret juontavat kuitenkin paljon pidemmälle. Kerrotaan tarinoita, että viikingit olisivat purjehtineet Airistolla. Mutta 1500-luvusta saakka on jo tarkempaa tietoa - Airistoa pitkin matkasivat Koroisten linnan mahtipiispat. Ja Airisto on ollut myös venäläisten ja ruotsalaisten suuren meritaistelun näyttämönä vuonna 1808. Jopa Venäjän keisaripari on purjehtinut seurueineen Airistolla vuonna 1885. Vuonna 1941 rakennettu Hotelli Airisto 
Mutta tähän päivään...


Tämä Airisto Strand -ravintola on rakennettu vanhan hotellirakennuksen kylkeen. Ravintolasta on hienot näköalat merelle. Vasta-aurinko ei vaan suonut hyviä kuvia, joten ruokaan...Saariston parhaat pizzat söimme tänä kesänä ehdottomasti Airisto Strand -ravintolassa. White vege -pizza oli valintamme. Tuoreita herkkusieniä, tomaattia ja rucolaa. Ja tuo pizzapohja oli niin hyvää sekä pizzassa käytetty juusto. 


Vanhan hotellirakennuksen sivulla on luonnonlähde, joka on pulputtanut paikallaan jo vuosisatoja. Sekin on yksi syy, miksi Airisto on ollut tunnettu ja tärkeä ankkuripaikka aikoinaan. Lähteestä on saanut juomakelpoista vettä, jolla täyttää laivojen vesivarastot. Nykyään ei lähteestä enää ammenneta juomavettä;  siellä polskivat kirjolohet. Muistan ne jo lapsuudestani. En tiedä, pitääkö paikkansa, että niitä sai onkia ja viedä keittiöön paistettaviksi; enkä huomannut kysyä. Minä olen niitä vain katsellut vanhempieni kanssa. Nykyään Airisto Strandin satamassa on sekä vieras- että kotisatamapaikkoja. Satama on muuten suojainen, mutta se on länsituulille avoin. Rannan punaisesta mökistä löytyy satamakonttori. Se toimii myös kesäkauppana ja kahvilana. 
Sataman rantaan on kesällä 2015 avattu hieno saunarakennus kivoine terasseineen. Sieltä löytyvät myös muut huoltotilat ja suihkut. Ja tekemistä satamassa riittää... siellä on kiva leikkipaikka lapsille, minigolfrata ja erilaisia vesivempeleitä saa vuokrata. Ja tottakai satamassa on matala hiekkarantapoukama, siellä kelpaa perheen pienempienkin polskia. 


Elokuussa Airistolla saa katsoa autiota hiekkarantaa. Aurinko paistoi, oli lämmintä, mutta hiekkaranta oli autio. No, nyt on korkeammalla taholla mietinnässä, pitäisikö koululaisten lomaa siirtää kesäkuusta elokuuhun. Olin vallan unohtaa... Tämäkin on Airiston sataman erikoisuuksia, rannan korkeaan kallioon on piirretty/maalattu satamassa käyneiden laivojen nimiä. Vanhimmat niistä ovat jo vuosikymmenten takaa. Iltavalaistuksessa nuo kalliokirjoitukset näyttivät hienoilta. Minä en huomannut kuvata kuin tuon Deep Bluen, se jotenkin nimenä viehätti - ja nyt huomasin, ette siinä ei ole edes vuosilukua. Näihin kuviin ja tunnelmiin! 


Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään saaristossa Muinaistulien yötä. Tulien avulla voitiin ennen osoittaa merenkulkijoille turvallinen tie satamaan tai rantaan. 


Kaunista ja turvallista viikonloppua niin veneilijöille kuin kaikille muillekin.

- Tuula 


44 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi kauniista sanoistasi <3
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Olipa mukava tarina historiasta!Paikka näyttää muutenkin ihanalle,ja tuon lomakuukauden voisi siirtää elokuulle mun mielestä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin mielelläni jonkusen sanan historiasta pistän :) Kiitos!
   Airisto oli niin ihana kuin muistinkin, kiva kun se välittyy sinnekin. Ja meitä on monia, jotka kesäkuun loman kippaisivat ja siirtäisivät elokuulle.
   Kiitos Aikku! Ja ihanaa sunnuntaita!

   Poista
 3. On tuolla ihanassa paikassa tullut köytyä...ihan vaan autolla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airisto tarjoaa iloa ja kauneutta niin veneilijöille kuin autoilijoillekin. Ihana paikka!
   Kiitos Hannele ja kivaa sunnuntaita <3

   Poista
 4. Kiitos, oli kiva pistäytyä tuolla kauniissa paikassa kuviesi kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että viihdyit Airistolla :)
   Se on viehättävä paikka.
   Kiitos paljon Pirkko ja mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Airisto on kaunis ja kuvauksellinen kohde. Siellä viihtyy.
   Mukavaa sunnuntaita <3

   Poista
 6. Ihania kuvia kauniista ympäristöstä. Airisto on minulle jäänyt aivan vieraaksi, vaikka Turusta olenkin, mutta kun en veneihmisiä ole, eikä autolla ole tullut sinne poikettua. Mukavaa viikonlopun viettoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airisto on tosiaan käymisen arvoinen kohde niin autolla kuin veneelläkin. Se on kaunis ja jylhä paikka. Mutta niin se on, ettei joka paikkaan tule poikettua. Ja nykyään siellä kauniilla Ahvenanmaalla riittää katsottavaa :)
   Kiitos Kristiina ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Ihan huikeita kuvia, on kyllä kaunis paikka ja ihana tuo kuva sinusta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On huikean kaunis paikka. Ja kiitos, tuossa kuvassa olen menossa saunaan :)
   Kiitos Maiccu ja kivaa sunnuntaita <3

   Poista
 8. Kaunis paikka ,ja upeat kuvat.En ole tuolla koskaan käynyt,joten kiitos Tuula esittelystä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen mielissäni, kun tuli paikka esiteltyä. Ja sinäkin viihdyit kuvieni tunnelmissa <3
   Lämmin kiitos Jael ja suloista sunnuntaita Tel Aviviin!

   Poista
 9. Upeita kuvia Tuula :) Tuolla pitää mennä kyllä käymään.
  Tunnelmallista venetsialaisviikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nina! Suosittelen ilolla Airistoa. Se on hieno paikka saaristossa ja sen sataman historia on kiehtova.
   Oli pimeää eilen eli saariston tulet näkyivät pitkälle. Hieno perinne.
   Suloista sunnuntaita <3

   Poista
 10. En ole käynyt, mutta jumalaisen kauniilta näyttää, niin maisemat, pizza ja rouva myös <3 Kivaa viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on upea! Pizzat olivat pizzojen aatelia. Ja tuo rouva tuossa on menossa saunaan. Likainen tukka on kätketty olkihatun alle.
   Olet Tiia niin ihana! <3 Kiitos!
   Suloista sunnuntaita!

   Poista
 11. Upeita kuvia ja ihanan rauhoittavan näköinen paikka näin elokuussa. Mä olen aina ollut sitä mieltä, että koululaisten kesäloma voisi alkaa vasta juhannuksesta ja jatkua siitä elokuun loppuun, olisi kaikin puolin järkevämpää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airisto Strandilla oli rauhallista elokuussa. Matkaajia oli vain kourallinen verrattuna heinäkuuhun. Suomen kesä on saaristoyrittäjille lyhyt aika, kun se periaatteessa on vain tuo heinäkuu. Olen niin samaa mieltä - koululaisten kesäloma voisi alkaa juhannuksesta ja kestää sitten elokuuhun asti. Silloin vedet ovat lämpimiä ja usein myös kelitkin.
   Kiitos paljon Jonna ja kaunista sunnuntaita <3

   Poista
 12. Onpa kaunis paikka tuo Airiston satama. Ihanasti siellä on erilaista nähtävää.
  Mukavaa viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airiston satama-alueella on todella kivasti erilaista nähtävää. Ja kun kävelee vähän satama-alueelta kauemmaksi, niin sieltä löytyy kauniita kesähuviloita, useat niistäkin meren rannalla. Airistolla oli loma-asuntomessut vuonna 2005. Mielenkiintoinen paikka siis.
   Kiitos Outi kivasta kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita <3

   Poista
 13. Näitä kuvia kun katson, toivon, että kesä olisi pidempi vuodenaika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Ansu, sitä toivoisin minäkin. Suomen kesä on kaunis, ja lomakausi lyhyt. Toivottavasti tuo koululaisten lomansiirto elokuuhun onnistuisi. Ainakin saaristossa se auttaisi saaristoyrittäjiä. Ja varmaan muuallakin.
   Kiitos paljon Ansu ja mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 14. Kauniit kuvat toivat mulle mieleen ihanan meren tuoksun. Rakastan meren tuoksua, vaikka olenkin sisämaan asukki ja järven ranta on sielunmaisemani.
  Leppeitä elokuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu! Taisin onnistua valokuvissa. Merellä on tosiaan ihan oma tuoksunsa. Tuoksu, jota talvisin kaipaa. Jos on meillä pitkä rantaviiva, niin on meillä myös tuhannet järvet. Voin hyvin ymmärtää, että järven ranta on sielunmaisemasi. Minulle se on meren ulappa.
   Kiitos kivasta kommentistasi ja leppeitä elokuun päiviä myös sinne!

   Poista
 15. Ihanaa laineiden liplatusta. Ja mikä Lady olkihatussaan! Eleganssisi ei petä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laineiden liplatus on niin kesää! Ja tuo lady olkihatussaan on menossa saunaan. Likainen tukka on ängetty olkihatun sisään :) Olkihatut ovat loistojuttu.
   Olet Leena hurmaava sanojen käytössä. Lämmin kiitos ja terveisiä Amsterdamiin <3

   Poista
 16. En ole koskaan tuolla käynyt, mutta nyt tuntuu että olen! Kuvasi välittävät uhanan tunnelman! <3 Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Marita! Ihana kommentti. Airistolla viihtyy ja paikka hurmaa. Kiva kun pystyin välittämään tunnelman.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

   Poista
 17. Näistä merellisistä postauksista tulee aina niin hyvä mieli ja kesä lähelle...näytät upealta & pizzat myöskin! Kaunista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanainen Heli - lämmin kiitos <3 Saaristo niin kuuluu elämääni.
   Tuo upeus on kyllä olkihatun ansiota. Pitäisiköhän alkaa käyttää useammin hattua :) Ja nuo pizzat olivat maittavia.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Tuolla oli helppo napsia kuvia, joka puolella oli jotakin kuvattavaa. Kaunis ja valokuvauksellinen paikka. Kiitos paljon ihanainen Kepponen!
   Hyvää sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

   Poista
 19. Ihania kuvia! Me veneilemme toisinaan appivanhempien kanssa, ja onneksi lapset pääsevät kesäisin heidän veneelleen meidän vanhempien ollessa töissä. Siinä on kyllä jotain niin rauhoitavaa.
  Kauniita loppukesän päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneily on kiva harrastus. Kuulostaa mukavalta, että teillä on veneilevät appivanhemmat. Kesällä järvellä tai merellä olo on sitä parhautta. Ja se on kivaa yhdessä oloa.
   Kiitos Taina kivasta kommentistasi. Mukavia loppukesän päiviä myös sinne!

   Poista
 20. Tuttu paikka nuoruusvuosilta. Kaveriporukalla tuolla vierailimme ja hauskaa oli aina.
  Kaunis paikka kerrassaan ja kuvasi ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet viettänyt nuoruusvuosiasi Airistolla. Ravintolan ystävällinen tarjoilija kertoikin, että iso ruokasali on joskus ollut discona. Sinä olet varmaankin ollut siellä discoaikana? Minulta on jäänyt tuo kokonaan väliin, olen sinua sen verran vanhempi. Eikä siellä nykyäänkään ole discoa. Monenmoista kuuluu Airisto hotellin historiaan :)
   Kiitos ihanainen Marianna. Olipa kiva tuoda muistoja mieleesi.
   Mukavia loppukesän päiviä sinne vuonoille <3

   Poista
 21. Ihania tunnelmia ja nuo pizzat näyttävät hurrrrjan hyviltä! Ihanaa alkavaa syyskuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Katja! Airistolla on helppo tunnelmoida.
   Ja nuo pizzat, ne olivat maukkaat, melkeinpä voisin sanoa suussa sulavat :)
   Ihanaa alkavaa syyskuuta myös sinne <3

   Poista
 22. Voi miten tunnelmallinen postaus! Ihanat kuvat. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airistolla on helppo tunnelmoida. Se on mielenkiintoinen ja kaunis paikka.
   Kiitos paljon Varpuslintu ja ihanaa syyskuuta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig