MOMENTS OF MY LIFE

Moottoritie on kuuma - Linnateatterin uutuuskomediaYksi kautta aikojen suosikkielokuviani on ollut road movie Thelma & Louise vuodelta 1991. Elokuvassa seurataan kahden ystävyksen Thelman ja Louisen automatkaa läpi Yhdysvaltojen. Niinpä olinkin innoissani, kun sain kutsun Turun Linnateatterin Moottoritie on kuuma -komedian ensi-iltaan.

Tämä suomalainen näytelmä kertoo kolmen eri-ikäisen naisen automatkasta Suomen teillä. "Road movie" on nyt Linnateatterissa näytelmällisin keinoin. 

Raakel (Heli Sutela), Sari (Pihla Penttinen) ja Linda (Fanni Noroila)
Kuva: Peter Nuutinen Näytelmän on ohjannut Putouksesta tuttu Essi Hellén. Niinkuin Thelmassa ja Louisessa naiset ovat pääosissa ja toimijoina. Se taitaa olla edelleen ainakin komedialle harvinaista. Roadtripille lähtee viisikymppinen Raakel (Heli Sutela), joka on kyllästynyt työttömyyteen ja sen myötä ikärasismiin. Mukaan lähtevät myös Raakelin tytär Linda (Fanni Noroila), joka on tämän päivän tiedostava  nykynuori sekä Raakelin ystävä Sari (Pihla Penttinen), nelikymppinen perheenäiti, jonka elämä on pienten lasten äitinä pelkkää kakkarumbaa ja oksennustauteja. Isä saa kokeilla roadtripin aikana lastenhoitotaitojaan.

Kuva: Peter Nuutinen 

Vaan kuinka käykään. Roadtrip jää lyhyeksi auton reistaillessa ja naiset huomaavat olevansa erikoisessa tuppukylässä, jossa on toimiva Martta-yhdistys, Metsästysseura ja Karaokebaari. Varsin vireä kyläyhteisö, siis.  Ja tienvarresta naiset ovat poimineet mukaansa liftaajan, mykän miesstripparin - Jaakko Ohtosen. 

Sananen naisista - Raakel kirjoittaa ruokablogia ja saa metsästysseuralta peurapaistin, josta hän tekee maittavan keiton ja kirjoittaa siitä ruokablogiinsa. Tyttärensä Linda paahtaa ilmastonmuutoksesta eikä syö lihaa. Miten käy peurasopan ja vegaani-Lindan? Se että Linda on ammatiltaan automekaanikko, tekee hänen roolistaan mielenkiintoisen. Perheenäiti Sari heittäytyy seksistä varsin kiinnostuneeksi, perhe-elämällään lienee osuutta asiaan.

Raakel, varaosamyyjä (Jaakko Ohtonen) Sari ja Linda
Kuva: Peter Nuutinen

Jaakko Ohtonen näyttelee myyjää niin elektroniikkakaupassa kuin  autojen varaosaliikkeessä sekä miesstripparia. Mainio tyyppi. Ohtonen onnistuu miestripparina loistavasti modernissa tanssinumerossaan. Yleisö antoi hänelle ansaitusti innostuneet ylimääräiset aplodit. Muistatteko, että Thelma Ja Louise -elokuva oli Brad Pittin läpimurto Hollywoodissa. Peukut Jaakko Ohtoselle! 

Jaakko Ohtonen miestripparina ja Raakel (Heli Sutela)
Kuva: Peter Nuutinen

Entä ketkä näyttelevät Marttoja. Huikeita ja osaavia Marttoja esittävät Fanni Noroila ja Pihla Penttinen. Linnateatterin vahvuus on aina ollut nopeat ja onnistuneet roolin vaihdot. Ja tässäkin komediassa roolin vaihdot toimivat onnistuneesti. 

Jaakko Ohtonen, Fanni Noroila, Heli Sutela ja Pihla Penttinen
Kuva: Peter Nuutinen 

Näyttelijöitten kemiat pelaavat hienosti yhteen. Sukupuoliroolit on osattu sekoittaa komediassa näppärästi. Vakaviakin asioita tutkaillaan huumorin kautta. Käsikirjoitus on hyvin kirjoitettu, se ravistelee ja tarkastelee tämän päivän ilmiöitä. Ja yleisöllä on hauskaa. En ole aikaisemmin Putousta katsonut, mutta nähtyäni tämän Hellénin työn, niin taidanpa istahtaa television ääreen, kun uusi Putous 2019 alkaa maaliskuussa. 

On todella energinen komedia ja matkan varrella sattuu kaikenmoista, kun eri sukupolvet ja erilaiset naisstereotypiat ovat liikenteessä. Ja hyvät musiikkivalinnat vielä täydentävät esitystä. Ihailin erityisesti nuoren Lindan (Fanni Noroilan) lauluääntä, energiaa ja  tanssillista taituruutta. 

"Sisko tahtoisin jäädä, mutta moottoritie on kuuma. 
Lähden maailmalle etsimään itseäni syvältä itsestäni."  (Pelle Miljoona) 


- Tuula

*Ensi-iltaliput saatu.

Turun Linnateatterin ohjelmisto löytyy TÄÄLTÄ

Ps. Roadtrip -komedian innoittamana hankin itsellelleni uudet silmälasit. Easy Rider lasit :) 


6 kommenttia

 1. Yes, Thelma & Louise on myös minun lempparini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes! Upea road movie Thelma ja Louise! Ja nyt meillä on Turussa Raakel, Sari ja Linda, jotka jatkavat road movien perinnettä - tosin teatterilavalla.

   Poista
 2. Ihan huippu hauskan kuuloinen näytelmä. Hauskoja nuo näyttelijöiden ilmeet <3
  Ihanaa iltaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsomossa oli hauskaa. Siellä viihdyin minä niinkuin muutkin. Uskomattoman hauskoja repliikkejä, olisinpa voinut ne muistioon kirjoittaa. Muistini kun ei niitä taltioinut. Näyttelijät olivat ihan huikeita ja pelasivat hienosti yhteen. Oli tosiaan mainio ilta.
   Kiitos Outi kivasta kommentistasi ja ihanaa iltaa myös sinulle <3

   Poista
 3. Varmasti hauska näytelmä. Luin tämän mielenkiinnolla, sillä Heli on lapsuudenystäväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Näytelmä oli hauska ja piti otteessaan. Heli Sutela on lapsuudenystäväsi - maailma on pieni. Loistava komedienne ja ihastuttava persoona - olen hänen kanssaan vaihtanut ajatuksia lehdistötilaisuuksissa.
   Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig