MOMENTS OF MY LIFE

Tamara Lund ja punaiset lastenvaunutLuin kesällä Tamara Lundin elämäkerran Lohikäärmeen pahvikulissit. Tamara on itse kirjoittanut oman elämäkertansa vuonna 2000. Kirja alkoi hauskasti: ”Paloautonpunaisissa rattaissa minua kärrättiin vauvana. Liikuin huutomerkin lailla Turun katuja ylpeitten vanhempieni työntämänä.” 
Oliko siis lainkaan ihme, että Tamarasta tuli kansainvälinen operettitähti.

Kirjan luettuani päätin, että menen syksyllä (2015) katsomaan Tamarasta kertovaa ja kirjaan perustuvaa musiikkinäytelmää, kun se aikanaan valmistuu.  Ja näin pitkälle se meni, huomenna vihdoin pääsen katsomaan Turun kaupunginteatterin esitystä Tamara Logomoon.

Satu Rasila on ohjannut esityksen ja hänen alkusanansa esitteessä ovat: ”Emme tunteneet toisiamme. Siitä huolimatta ja juuri siksi, Tamara, tämä esitys on sinulle.”  Musiikkinäytelmän ohjelmalehti

Tamara Lund oli Turun tyttö. Hänen isänsä oli venäläissyntyinen ja Tamara Adelen nimikin juontaa isänpuoleiseen sukuun, isän siskot olivat nimeltään Tamara ja Adele. Kun Tamara oli neljävuotias hänen vanhempansa muuttivat vuokralle kauniiseen, herrastaloon Puolalanpuiston kupeeseen, Rauhankadun päähän. Talon omisti silloin rouva Sperhake. Lundien asunto oli talon kolmannessa kerroksessa. 

Tähän pienesti tuon talon tarinaa… Rouva Sperhaken kuoltua Marttayhdistys osti rakennuksen ja siinä toimii pitkään Turun Marttayhdistyksen talouskoulu. Nykyään hienossa rakennuksessa on idyllinen Park Hotel ja hotellin aamiaishuone on kunnostettu talon autotalliin. 


Tamaran kotitalo lapsena. Nykyisin talossa toimii Hotel Park.

Tamara kertoo kirjassaan, että hän aloitti soittotunnit 7-vuotiaana ja sai harjoitella rouva Sperhaken flyygelillä talon isossa salissa, kunnes vanhemmat ostivat hänelle pianon 9-vuotiaana. Tamaraa kiinnosti enemmän esiintyminen kuin koulunkäynti. Hän näytteli Turun Lapsiteatterissa ja Åbo Svenska Teaterissa. Ja 18-vuotiaana Tamara voitti Turun Messujen järjestämän Ponnahdus Pinnalle-kilpailun. 

Tamaran lahjakkuudesta kertoo, että ylioppilaaksi tulonsa jälkeen 1960, hän pääsi opiskelemaan sekä Sibelius-Akatemiaan että Suomen Teatterikouluun Helsinkiin. Hän aloitti ensin opiskelut Sibelius-Akatemiassa, mutta siirtyi sieltä Teatterikouluun. 

Valmistuttuaan Tamara sai vuonna 1963 kiinnityksen Turun Kaupunginteatteriin. Hänen ensimmäinen roolinsa oli West Side Storyn Anita.  Vastanäyttelijänä hänellä oli nuori ja komea Rami Sarmasto, joka näytteli Bernardon roolia. Nuoret rakastuivat toisiinsa tosielämässäkin. 

West Side Story - Tamara ja Rami (kuva kirjasta Lohikäärmeen pahvikulissit)
Tamaran ja Ramin häät oli suunniteltu pidettäväksi 22.2.1965, mutta Rami Sarmasto kuoli auto-onnettomuudessa parin ensimmäisellä duomatkalla vain yhdeksän päivää ennen häitä. Hääjuhlat muuttuivat hautajaisiksi. Tamaran jäähyväiskukissa oli riipaiseva teksti: ”Meitä oli kaksi”.


Tiesittekö, että Tamara on ollut James Bond -elokuvan koekuvauksissa Lontoossa? Tätä ei musikaalissa kerrota. Tamara tapasi siellä miehekkään Sean Conneryn studiolla ja yritti kaikkensa koe-esiintymisessä, että olisi päässyt tämän charmikkaan miehen vastanäyttelijäksi. Bond-elokuvan tavoiteltu kukkaistytön rooli jäi kuitenkin saamatta, mutta kirjassaan Tamara kertoo, että hän oli vahvasti ehdolla rooliin.

Olen kuullut paljon ylistäviä sanoja tästä musiikkinäytelmästä. Tamaran roolissa esiintyy kolme näyttelijää. Nuorta Tamaraa esittää Sofia Arasola, operettitähti Tamaraa esittää Angelika Klas ja vanhenevaa Tamaraa esittää Kirsi Tarvainen.


Odotan innolla huomista iltaa. Tamara oli kiehtova ja lahjakas persoona, joka eli elämäänsä  rohkeasti tunteella. Minua kiinnostaa, miten Tamaran elämä (1941-2005) on saatu mahtumaan 2,5 tuntiin. Minä ajattelin aloittaa tämän jutttuni kirjalla ja lopettaa musiikkinäytelmällä - ja ne kaikki yhdessä tarinassa. Mutta näin kävi. Tamaran tarina jatkuu näillä sivuilla, kun olen nähnyt näytelmän. ** Tuula 

 

20 kommenttia

 1. Olipa mukava lukea Tamaran menneisyydestä! Oispa se ollutkin aika huikea juttu, jos Tamara olisi ollut Sean Connorin kanssa James Bondissa....Mukavaa teatteri-iltaa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamara oli mielenkiintoinen nainen. Elämä ja rohkeus kuljettivat häntä moneen. Minuakin hykersi tuo ajatus, että Tamarasta olisi tullut Bond-tyttö. Lähellä oli.
   Kiitos Jaana! Odotan illalta paljon.
   Hyvää viikkoa!

   Poista
 2. Tamaran tarina kuulostaa siltä, että sen haluaisin nähdä. Muistan niin hänestä kirjoitetut lehtijutut 80-90-luvuilta. Hän oli upea nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin jo kirjaa lukiessani, että musikaalia tehdään. Kirja sinetöi päätökseni, sen haluan nähdä. Tamarasta kirjoitettiin paljon, vaikka hän suurimman osan töistään teki ulkomailla aktiiviuransa aikana. Ja hänen rakkausasiansa kiinnostivat myös.
   Samaa mieltä. Upea nainen ja oman tiensä kulkija. Odotan innolla iltaa.

   Poista
 3. Tamara oli kyllä oman lapsuuteeni suurin tähti, oikea aito diva. <3 Mukavaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla. Tamara loisti. Joskus miettii, että olimmeko vain me turkulaiset hänestä niin innoissamme, mutta hänen tähtensä loisti paljon kauemmas. Niin totta, aito diiva, mutta sydämellinen. Kiitos Tiia! Mukavaa päivää myös sinulle!

   Poista
 4. Tuota menisin itsekin kyllä katsomaan jos Turussa vielä asuisin.
  Tiedätkö mitä? Minä kävin tuossa Marttojen Talouskoulussa lyhyen kodinhoitokurssin iltakurssina juuri ennen naimisiinmenoa 70-luvun alussa!

  Oikein hienoa teatteri-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että menisit. Musiikkinäytelmä on niittänyt kiitosta kovasti. Ja tytär Maria Lund on antanut siunauksensa tälle näytelmälle kiitosten kera. Tässähän kun käsitellään muitakin Tamaran rakkauksia kuin Marian isää.
   Ja Tamaran lapsuuden kotitalo on sinullekin tuttu :)
   Kiitos paljon Krisse!

   Poista
 5. Tamara oli todella lahjakas ja kaunis nainen. Muistan, miten hänestä huokui sellainen aito, vanhan ajan glamour. Sean Connery ja Tamara, siinä vasta olisi ollut upea pari!
  Elämyksellistä teatteri-iltaa sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamaran maailma ei ollut skandinaavisen pelkistettyä. Hänestä todella huokui glamour, niinkuin hienosti kuvaat. Hän osasi laulaa, näytellä, soittaa, tanssia... Harmillista, ettei Tamara päässyt Bond-leffaan. Hänellä olisi ollut ulkonäköä ja karismaa siihenkin, näin ajattelen.
   Kiitos Ansku! Odotan iltaa!

   Poista
 6. En tiennyt, että Park on ollut hänen kotitalonsa. Todella kiintoisa postaus, kiitos!

  Oikein hyvää teatteri-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Teatteri-ilta on takana. Hieno esitys! Täytyy sanoa, että kirja tuki musikaalia. Vaikka esitys ilman kirjan syvempiäkin tietoja toimi hienosti. Ja oli hyvin rakennettu.
   Jatkan aiheesta, kunhan olen koneen äärellä.

   Poista
 7. Tamaran historia kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta ja myös traagiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuria iloja ja suruja oli Tamaran elämässä. Hän eli tunteella ja elämä kuljetti. Rohkea nainen.
   Kiitos Outi!

   Poista
 8. Oi kiitos vinkistä, tuo kirja täytyy kyllä lukea. Tamara oli niin upea nainen. Mukavaa joulunalusviikkoa Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Kaisa! Kirjan mukana pääsee hyvin Tamaran elämään. Hän kirjoitti kirjassaan rohkeasti ja peittelemättä aroistakin aiheista, henkilökohtaisia asioita auki. Upea ja rohkea nainen.
   Mukavaa joulunodotusta Kaisalle!

   Poista
 9. Olin katsomassa ennakkoesityksen tuosta Tamarasta ja tykkäsin kovasti...kerran, jopa kyyneleet tulivat silmiin. Kohdassa jossa Rami kuoli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin jouduin silmäkulmiani pyyhkimään. Oli niin riipaiseva kohtaus. Hienosti olivat sen näytelmässä toteuttaneet.
   Hieno ja onnistunut musiikkinäytelm, tykkäsin myös kovasti.
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 10. Upea Tamara Lund!
  Kiitos kun kerroit hänen elämästään, ihan uusia asioita minulle!
  Lumoavan jouluista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sana sopii niin hyvin Tamaralle. Upea nainen.
   Kiitos paljon, kuin luit tekstini.
   Näytelmä oli myös onnistunut. Hieno kunnianosoitus upealle naiselle.
   Kiitos samoin, lumoavaa viikonloppua. Joulu on jo ovella.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig