Sibeliuksella oli synesteettisiä kykyjä. Hän kuuli eri värit: C-duuri oli punainen, F-duuri oli vihreä ja D-duuri oli keltainen. Säveltäjän mieliväri oli vaaleanvihreä. Ei tainnut olla ihan sattumaa, että pukeuduin vihreään, kun kävin Sibeliusmuseossa.
Turussa, Tuomiokirkon takana on Suomen monipuolisin musiikkimuseo - Sibeliusmuseo . Betoninen rakennus sijaitsee Piispankadulla vanhojen talojen keskellä. Rakennuksen on suunnitellut Woldemar Baeckman. Rakennus lienee yksi 1960-luvun omaperäisimmistä luomuksista. Museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1968.
Rakennuksen keskellä on huikea, betoninen konserttisali, jossa on järjestetty konsertteja melkeinpä rakennuksen valmistumisesta asti. Musiikinystävät ovat saaneet nauttia mm. kamarimusiikista kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden esittäminä.
Opaslehtisessä kerrotaan museon yli 2000 soittimen kokoelmasta. Lasivitriineistä löytyy hienoja soittimia ympäri maailman, niin perinne- kuin taidemusiikkisoittimia.
Kun lähtee kierrokselle, niin itseoikeutetusti komea Sibeliuksen patsas toivottaa tervetulleeksi heti ensimmäisessä vitriinissä. Museossa on kuunneltavissa Sibeliuksen hienoimpia sävellyksiä joko kuulokkeista tai museo-oppaalta pyydettäessä, jolloin musiikkikappale toistetaan konserttisalissa. Ei onnistunut meillä, sillä konserttisalissa oli menossa Tiede ja taidetapahtuma ABOAGORA "Fire on pian täällä", johon meillä ei ollut lippuja. Mutta joskus vielä haluan kuulla Finlandian soivan tuolla upeassa betonisalissa.
Jean Sibelius - pieni elämäkerta
Johan Christian Julius Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8.12.1865. Häntä kutsuttiin Janneksi. Kun Janne oli 2-vuotias, hänen isänsä kuoli lavantautiin. Äiti ja lapset muuttivat äidinäidin luokse.
Kun Janne oli 19-vuotias, hän muutti Helsinkiin ja aloitti opinnot Helsingin Musiikkiopistossa. Viulu vaihtui säveltämiseen. Ja Janne myös otti käyttöön taiteilijanimen Jean. Opiskeluvuosinaan Janne ystävystyi monien kirjailijoiden, muusikoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa. Hän myös tutustui tulevaan vaimoonsa Aino Järnefeltiin.
Aino ja Jean Sibelius (Kuva Soiva metsä -kirjasta) |
Ainola / Kuva on kirjasta Soiva metsä - Jean Sibeliuksen matkassa. |
Vuonna 1904 Sibeliukset muuttivat Helsingistä maaseudulle Järvenpäähän. Uusi talo Ainola oli valmistunut. Janne sai vihdoinkin kaipaamansa työrauhan.
Jean Sibelius jatkoi myös ahkeraa matkustelua. Hän johti teoksiaan ja varsinkin niiden ensiesityksiä kaikkialla Euroopassa. Keväällä 1914 Sibelius teki pitkän matkan Yhdysvaltoihin. Norfolkin musiikkijuhlilla hän johti orkesteria, jota hän luonnehti parhaaksi kuulemakseen. Hänet vihittiin Yalen yliopiston kunniatohtoriksi. Matka oli yksi Sibeliuksen uran kohokohdista.
I maailmansota (1914-1918) muutti Sibeliuksen elämää. Matkoja ei voinut tehdä.
1920-luvulla Sibelius sävelsi viimeiset suuret teoksensa. Sibeliuksella alkoi olla jo ikää ja itsekritiikki vaivasi. Kahdeksatta sinfoniaansa Sibelius muokkasi vielä vuonna 1943, mutta poltti sen lopulta Ainolan takassa.
Sibeliusmuseossa on useita upeita pianoja. |
Viimeisinä vuosinaan Sibelius oli kansainvälisesti arvostettu suuri säveltäjä. Hänen musiikkiaan soitettiin ympäri maailmaa ja hänen kunniakseen järjestettiin festivaaleja. Merkkipäivinä hän sai lahjoja kaikkialta ulkomaisia valtionpäämiehiä myöten mm. Winston Churchilliltä ja Harry S. Trumanilta.
Sibeliusta houkuteltiin elämänsä varrella useasti muuttamaan ulkomaille. Mutta hän ei halunnut jättää Ainolaa ja Suomea. "Täällä Ainolassa hiljaisuus puhuu", sanoi Sibelius kodistaan. Säveltäjämestari sai kuolla kotonaan 91-vuotiaana syyskuussa 1957. Hänet on haudattu Ainolan etelärinteeseen.
*****
Sibeliusmuseossa on esillä myös mielenkiintoinen näyttely ensimmäisestä Ruisrockista. Näyttelyn nimi on Ruisrock 1970 - Miten kaikki alkoi. Kansainvälinen tuulahdus suuren maailman meiningistä veti nuoria ympäri maata ja muualtakin Euroopasta Suomeen, Ruissaloon. Järjestäjät odottivat paikalle 5000 nuorta, mutta paikalle tulikin 38 000 nuorta! Mutta se on jo toinen tarina. Ruisrock 1970 -näyttely on Sibelius-museossa 30.10.2021 asti.
Kaunista elokuun viikkoa!
- Tuula
Seuraa blogia myös Instagramissa: tuulaslife
Tosi kiva, että tuolla järjestetään myös konsertteja. Sibeliuksen musiikki on ihanan mahtipontista.
VastaaPoistaKaunista viikkoa sinulle Tuula <3
Tuo Sibeliusmuseon sali on jännittävä. Ja siellä on hyvä akustiikka. Aion kyllä jatkossa käydä siellä kuuntelemassa musiikkia.
PoistaKiitos Outi ja kaunista viikkoa myös sinne. Vähän kuitenkin satelee.
Mielenkiintoinen postaus Tuula. Minäkin pidän vaaleanvihreästä, ja asusi oli niin sopiva tuonne. Minulle tutumpi paikka oli Helsingin Sibelius-Akatemia, jossa olin laulutunneilla teininä.Kaunista tätä viikkoa sinulle Tuula.
VastaaPoistaKiitos paljon Jael <3
PoistaMinä ajattelin, että on kiva kulkea täällä Sibeliuksen lempivärissä. Tästä on tullut monen paikan asu :)
Onpa kiva kuulla, Helsingin Sibelius-Akatemia on sinulle tuttu. En tiennytkään laulutaidostasi. Kerro siitä joskus.
Kaunista viikkoa sinulle Jael. Teillä taitaa siellä Israelissa olla tällä hetkellä tosi lämmintä.
Hyvin informatiivinen postaus, kiitos! On mahtavaa tietää, että Sibeliuksen musiikki elävöittää myös hänen museonsa. Tämä on arvokas pala Suomen historiaa, jonka jokaisen meistä on hyvää tuntea.
VastaaPoistaKiitos paljon Nadine <3
PoistaSibeliusmuseo Turussa on helmi. Tuntuu, että aika monelle turkulaiselle se ei ole tuttu, joten siitä oli kiva kirjoittaa. Ja Sibelius kuuluu kyllä monin tavoin Suomen historiaan, joten aina on oikea aika häntä muistaa.
Kaunista viikkoa sinulle Nadine!
Siis apua mä asun Turussa, enkä ole ikinä käynyt tuolla. Outoa, ettei käyty tuolla edes silloin kun opiskelin kulttuurituottajaksi. Kiitos vinkistä, täytyy korjata tämä vääryys :D
VastaaPoistaSinä olet opiskellut kulttuurituottajaksi Turussa ja Sibeliusmuseo on jäänyt käymättä. Tuo vääryys sinun pitää ehdottomasti korjata :)
PoistaHyvää viikkoa Diina-Maria <3
Ainola on ihana paikka. Tuli hyvin tutuksi tuo Tuusulanjärvi kun opiskelin Seurakuntaopistolla. Sanotaan, että Sibeliukselle ei suostuttu myymään rantatonttia, sillä pelättiin, että hän hukkuu kännipäissään :D Siksi Ainola on hiukan kauempana muista taiteilijoista.
VastaaPoistaOlipa mielenkiintoista kuulla tällainen yksityiskohta Ainolan tarinasta. Ainola on hieno paikka ja täynnä historiaa. Toivottavasti sinne jonain kesänä taas tieni käy.
PoistaKiitos Melissa ja mukavaa viikkoa <3
Jean Sibeliuksen syntymäkoti on Hämeenlinnassa, täällä on myös Sibeliuksenkatu ja monella eri tavalla säveltäjämestari liittyy tänne. Olen lukenut Sibeliuksen elämänkerran sekä monia artikkeleita hänestä, myös heinäkuussa lukemaani kapellimestari Hannu Lintuun liittyvässä kirjassa oli paljon tekstiä Sibeliuksesta. Riitta Konttisen kirjassa Aino Sibelius käsitellään luonnollisesti molempia puolisoita.
VastaaPoistaSibeliuksen musiikkia esitetään ympäri maailman ja moni suomalainen osaa luetella Sibeliuksen tunnetuimpia sävellyksiä. Finlandia, Karelia-sarja sekä kaikki sinfoniat ovat pidettyjä. Sibeliuksen viulukonsertto, Kuusi ja Valse Triste sekä jotkut yksinlaulut herkistävät aina mieleni.
Kiitos Tuula tästä postauksesta, Turun Sibelius-museo oli uutta tietoa tai sitten olin unohtanut sen.
Tuula, tyylikäs olet!
Olen käynyt vuosia sitten Sibeliuksen syntymäkodissa Hämeenlinnassa. Siellä pitäisi joskus taas käydä niinkuin Ainolassakin. Olen myös lukenut paljon Sibeliuksesta ja tuolla museossa käydessäni mietin, että on hyvä aika ajoin kerrata hänen tarinaansa. Sibelius on Suomen tunnetuimpia henkilöitä ulkomailla, hänen tarinansa on vertaansa vailla. Minusta oli upeaa, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko tanssivat Valse Tristen tahdissa EM-kisooissa 1993.
PoistaTurun Sibeliusmuseo on monillekin vieras museo. Oli kiva kirjoittaa siitä ja muistuttaa sen olemassa olosta.
Kiitos paljon kivasta kommentistasi <3
Jälleen kerran olet perehtynyt kunnolla museoon,kiitos esittelystä!Onpa kauniit maalaukset kirjasta Soiva metsä.
VastaaPoistaKonserttisali museon yhteydessä on loistava yhdistelmä,hyvin suunniteltu silloin -60 -luvulla.Ja olen samaa mieltä kuin Marjattakin,että tyylikkyys ennen kaikkea ja asusi sopi hyvin juuri museokäyntiin!
Sibeliusmuseo on mielenkiintoinen kohde Turussa, sitä on kiva esitellä, koska tiedän monia turkulaisiakin, jotka eivät ole käyneet siellä. Tuo betoninen konserttisali museossa on kuin piste i:n päällä. Ja siellä on loistava akustiikka.
PoistaTuo Soiva metsä -kirja oli myös myynnissä museossa ja eri kielillä. Siitä muistin, että minulla on tuo kotona. Se on kaunis kirja.
Tuo vihreä oli vähän niinkuin pukukoodi minulle. Olin lukenut, että Sibelius kuuli sävelet väreissä. Samassa artikkelissa kerrottiin, että ihastuttava laulaja Diandra kuulee myös musiikin väreissä.
Ja tästä asusta taisi tulla syksyn menoasu :)
Lämmin kiitos Tuovi mukavasta kommentistasi. Ja hyvää elokuista viikkoa!
kokeilu
PoistaTuolla museossa olisi mielenkiintoista päästä käymään :)
VastaaPoistaMielenkiintoinen museo. Suosittelen, jos matka käy Turkuun. Museo sijaitsee Piispankadulla, jossa löytää tämän museon lisäksi puutalo-Turkua.
PoistaKokeilu
VastaaPoistaKiitos postauksesta Tuula!
VastaaPoistaSibelius-museo on hieno! Kävin museossa heinäkuussa. Samalla tuli katsottua Ruisrock-aiheinen näyttely siellä.
Ps. arvotko tänäkin vuonna kirjamessulippuja? t. Tommi
Kiitos kommentistasi Tommi.
PoistaSibelius -museo on todella hieno ja erilainen museo. Tuo Ruisrock -aiheinen näyttely taisi kiinnostaa monia siellä ennen käymättömiäkin.
Niinkuin varmaan olet huomannutkin, en ole arponut tänä vuonna kirjamessulippuja. En edes käynyt kirjamessuilla, vaikka ovatkin lempimessuni. Mutta näin kävi. Mutta ensi vuonna toivottavasti olen taas mukana Kirjamessujen kuvioissa.
Hyvää lokakuuta!
Näin ex-turkulaisena täytyy tunnustaa, että en ole koskaan käynyt Sibelius-museossa. Täytynee kyllä korjata tuo tilanne. Terveisin Kristallinhohtoa 😃
VastaaPoistaVoin ihan kuvitella sinut tuonne hienoon betonisaliin kuuntelemaan Finlandiaa. Kannattaa korjata tilanne. Minullakin on haaveena istua tuolla salissa kuulokkeet korvilla. Nyt se ei onnistunut, kun salissa oli muuta ohjelmaa.
PoistaKiitos Krista <3
Oi, tuolla haluan kyllä käydä. Rakastan museoita! Harmi kun ukkeli kokee ne niin tylsiksi ��
VastaaPoistaSiellä toinen, joka rakastaa museoita. Kävisin museoissa vaikka joka päivä :) Jotta miehen saa museoon, niin siellä pitää olla jotain actionia. Tai museon tarinoilla hyvä tarina. Kokeilehan joskus miehesi kanssa Turun Forum Marinumia. Se on hieno merenkulkumuseo.
PoistaKiitos Hanna ja mukavaa syksyä.
En todellakaan tiennyt noista väreistä, onpa jännittävää. Ainola olisi taatusti käymisen arvoinen kohde, varmasti historian lisäksi myös kaunis.
VastaaPoistaMukavaa uutta viikkoa Tuula! 😍
Olen jostakin lukenut, että upeaääninen Diandra kuulee myös musiikin väreissä. Mielenkiintoisia aisteja. Ainolassa olen käynyt joskus nuoruudessa, se olisi hienoa kokea uudelleen.
PoistaKiitos Maarit ja mukavaa syksyä!