MOMENTS OF MY LIFE

OLIPA KERRAN NEUVOSTOTAIDE -näyttely



Tällaisen haasteen esitti Jenni Haukio uudessa Kotiliesi-lehdessä  ”Haastan ostamaan Museokortteja lahjaksi miehille!” 

No, minä otin haasteen vastaan ja ostin Museokortin kipparille. Itselläni on ollut museokortti jo jonkin aikaa.

Olemme parhaillaan Helsingissä. Ja ensimmäiseksi museoksi täällä valikoitui tässä lähellä oleva Didrichsenin taidemuseo. Museossa on parhaillaan esillä (13.2.-15.5.2016) mielenkiintoinen näyttely Olipa kerran neuvostotaide. Sysäyksen näyttelyyn menolle antoi myös blogiystäväni Marjo, joka blogissaan Marjon matkassa  hienosti kertoo näyttelystä - link.

Neuvostotaide on jäänyt minulle aika vieraaksi. Ainoastaan Tallinnan taidemuseo Kumussa olen käynyt katsomassa neuvostoajasta Eestissä kertovan näyttelyn.

Taustaa Didrichsenin Olipa kerran neuvostotaide  - näyttelylle

Venäläinen taidekeräilijä Mihail Arefjev (s. 1958) kiinnostui sosialistiseksi realismismiksi kutsutusta suuntauksesta kuvataiteessa ja alkoi kerämään ajan taidetta 2000-luvun alussa. Hänellä on kokoelmissaan noin 1000 taideteoksen kokoelma. Ja nyt niistä voi nähdä neljäkymmentä teosta Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa. 

Näyttelyn pääpaino on ns. suojasään kauden ajalta. Stalin oli kuollut 1953 ja 1960 höllennettiin taiteelle asetettuja vaatimuksia. Suojasään aikanakin realismi painottui taiteessa, mutta aiheet monipuolistuivat. Taiteilijat kuvasivat ihmisiä työssä ja vapaa-aikana. 


Aleksandr Deinekan yli neljä metriä leveä Hyvä aamu 1959-1960 on yksi näyttelyn pääteoksista. Se peittää näyttelysalin päätyseinän kokonaan. Deinekalla oli suuri merkitys neuvostotaiteessa.


Vladimir Mjakov, Kutojattaret 1975.  mm. tämän ostin myös postikorttina. 
Iloista arkista aherrusta kutomotehtaassa.

Vjatseslav Zjemerikin / Tyttöjä Baikalin-Amurin rautatien rakennustyömaalla (1976)

Kolhoosin nainen pesee pyykkiä, moderni pesukone :). Minulle tämä maalaus toi mieleen
 Akseli Gallen-Kallelan Akka ja kissa -työn.

Lev Balkind: Maksim Gorki, kirjailija



Ja tarinaa museosta. Upea rakennus on ollut myös Gunnar ja Marie Louise Didrichsen'in ja heidän neljän lapsensa koti. Gunnar oli liikemies ja maahantuontiyrityksen Transmeri perustaja.  Villa Didrichsen valmistui kahdessa osassa - 1957 ja taidemuseosiipi 1964. Gunnar Didrichsen kuoli 1992, jonka jälkeen talo on ollut kokonaan taidemuseona.  



Talon piha-alueella on hieno patsaspuisto. Nyt oli kylmä ja viima vinkui, joten piha-alue jäi kiertämättä. Nämä patsaat pitää tulla kesällä katsomaan uudestaan.

 Olipahan hieno ja erilainen näyttely. Pieni pala itärajan takaista historiaa. 


Terveisiä isolta kirkolta ja hyvää viikkoa kaikille! 
/ Tuula 


32 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Suosittelen. Oli mielenkiintoinen näyttely.
      Hyvää naistenpäivää, Irmastiina!

      Poista
  2. Ihanaa Tuula, että kävit tutustumassa Didrichsenin museoon ja Olipa kerran neuvostotaidetta -näyttelyyn :) Ja tuo Museokortin ostaminen siipalle oli hyvä idea. Hyvää naistenpäivää Tuula <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjo! Näyttely oli hieno! Ja oli siellä paljon katsojiakin, parkkipaikoista alkoi olla pulaa. Pitihän maan ensimmäisen naisen haasteeseen vastata :) Koko rakennus ympäristöineen oli kaunis ja upealla paikalla. Loistava vinkki, Marjo! Ja hyvää naistenpäivää!

      Poista
    2. Ps. Didrichsenin museossa alkavat myös elokuvat pyöriä. Taiteilijoista kertovat. Ensimmäinen elokuva on 16.3. Ja museolipulla pääsee. Museon fb-sivuilla lisää.

      Poista
  3. Museokortti on niin loistava innovaatio!

    Kauniita kuvia upeasta näyttelystä. Tuolla täytyy pitkästä aikaa päästä käymään. On jotenkin aina upeaa, kun joku tarjoilee taidetta uudesta, suomalaisille entuudestaan ei-niin-tutusta -aiheesta. Jo se on hatunnoston arvoinen asia.

    Ihanaa naistenpäivää Tuula <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museokortti rules!

      Kiitos paljon, Minna! Tuo näyttely ja koko paikka oli upea! Olin iloisesti yllättynyt tauluista, niiden äärellä viihtyi. Ja samalla tuli itänaapurimme historiaakin kerrattua.
      Muuten Didrichsenin facebook-sivuilla kerrottiin, että siellä alkavat elokuvat 16.3. Taiteilijoista kertovia elokuvia. Museokortilla pääsee katsomaan.
      Ihanaa naistenpäivää myös sinulle, Minna!

      Poista
  4. Tykkään näistä tauluista. Rakastan värien käyttöä jasitä, että taulut esittävät jotain. En ole niin tuon modernin taiteen ystävä ♡♡♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä niin upeita tauluja. Naivistisia. Ja värikylläisiä. Tuo on hyvä pointti, että taulun pitää esittää ymmärrettäviä kuvia. Abstrakti taide saa sitten pistää mielikuvituksen liikkeelle.
      Kiitos kivasta kommentista. Ja ihanaa naistenpäivää Outi!

      Poista
  5. Ihanaa naistenpäivää Tuula. Tarkoitus olisi käydä katsomassa tuo näyttely. Joskus aikoinaan Lenigradissa kävin neuvostotaiteen museossa, mutta siitä on nii kauan aikaa. Muistan vaan että teokset olivat isoja ja hyvinkin realistisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ilolla tuota näyttelyä! Jotkut taulut olivat todella realistisia, hienoja nekin. Monissa tauluissa oli naivistista tunnelmaa ja ihastuttavaa väri-iloittelua. Sinulla on varmasti aika hyvä kuva siitä, mitä tuolla tulet näkemään. Noita Deinekenin mosaiikkitöitä on edelleen Pietarin metrossa.
      Kiitos paljon, CurryKaneli ja ihanaa naistenpäivää myös sinulle!

      Poista
  6. Onpa mukavan kuuloinen haaste. Saattaa olla että oma kipparini ei ihan hirveästi innostuisi. Tai, ei tiedä vaikka ikää olisi tullut jo niin paljon että olisikin mieluinen lahja. Turussa on kyllä yksi museo, joka häntäkin kiinnostaa! ;) No, täytyy tässä kohtaa myöntää, että en kyllä itsekään ole mikään kova museoissa kävijä, tekisi kyllä hyvää vierailla ja sivistää itseään.
    Mutta, oikein mukavaa naistenpäivää sinulle Tuula!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienon haasteen heitti maan ensimmäinen nainen. Tiedä, vaikka teidänkin perheenne kipparikin innostuisi :) Taidan tietää tuon Turun museon, joka kaikki kippareita kiinnostaa. Forum Marinum. Ja se onkin vallan mainio museo. Pikkuväkikin siellä viihtyy hyvin. Kokemusta on. Museot on niin hienosti koottu nykyään. Tuossa Didrichseninkin näyttelyssä sai aimo annoksen historiaa mielenkiintoisesti esitettynä.
      Kiitos paljon Unelmoiden! Ja oikein mukavaa naistenpäivää myös!

      Poista
  7. Kiintoisia tauluja! Naisilla näyttää niissä olevan sen ajan muodikkaat vaatteet, kuten huivit, kengät ja farkut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän olisin viivähtänyt vaikka kuinka kauan jokaisen taulun luona. Ne oli niin hyvin maalattu. Joissakin tuon ajan tauluissa on kyllä propagandaakin mukana. Mahtoikohan noissa kutomotehtaissa olla noin leppoisa tunnelma? Mutta ihania naivistisia tauluja siitä huolimatta. Vaikka oli siellä jokunen synkempikin taulu, vaan eipä tullut kuvatuksia.
      Kiinnostava ja hyvä näyttely, todella.
      Kiitos Sussi! Ja hyvää naistenpäivää!

      Poista
  8. Hienon oloinen näyttely! Minäpä aloitin aamuni suomalais-venäläisten kieliluokkien Naistenpäiväjuhlassa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttely on kyllä hieno ja kiinnostava! Mielenkiintoinen aamunaloitus sinulla. Sopii hyvin tähän näyttelyteemaan :) Ja toki koko päivän teemaan.
      Kiitos Titta ja hyvää naistenpäivää!

      Poista
  9. Mielenkiintoinen näyttely, hienoja tauluja. Hyvää naistenpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Viihdyin näyttelyssä. Siellä olisi saanut aikaa kulumaan enemmänkin. Tungos vähän haittasi tämän tädin katselunautintoa.
      Hyvää naistenpäivää myös sinulle!

      Poista
  10. Kauniita tauluja. Tykkäsin erityisesti tuosta Kutomo-taulusta ja sitten kolhoosin naista esittävästä taulusta.
    Mukavaa naistenpäivän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo näyttely teki vaikutuksen minuun. Siellä olisi ollut kameralla töitä. No, nämä valikoituivat :)
      Tuo Kutomo-taulu on valloittava väreineen ja iloisine tunnelmineen. Ja kolhoosin nainen niin liikuttava.
      Kiitos Krisse ja mukavaa keskiviikkoa!

      Poista
  11. Oih tuo olisikin mukava juttu saada museokortti, en ole itse aikoihin käynyt missään museossa....Hyvää naistenpäivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ilolla museokorttia. Museoihin menemisen kynnys on sillä niin matala. Ja nykyään nuo näyttelyt on todella hienosti koottu, niistä saa paljon irti.
      Kiitos Elina ja mukavaa keskiviikkoa!

      Poista
  12. Mielenkiintoinen näyttely. Kolhoosin nainen on minunkin suosikkini.

    Hyvää naistenpäivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, oli kiinnostava näyttely ja samalla historiakin vähän avautui. Tuo kolhoosin nainen oli sympaattinen taulu.
      Kiitos Marianna ja mukavaa keskiviikkoa!

      Poista
  13. Mistähän lehdestä juuri luin tuosta näyttelystä ja ajattelin, miten mukavaa olisi käydä tutustumassa siihen? Kiitos siis kuvakierroksesta; käyhän se näinkin, kun ei ole mahdollisuutta matkustaa lähiaikoina Helsinkiin.

    Hyvää naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota näyttelyä on esitelty useammassakin lehdessä ja Hesarissa siitä on ollut iso juttu, itse en näitä ole lukenut, kun hesariakaan ei tule. Todella kiinnostava näyttely hienoine tauluineen ja historian havinoineen.
      Kiitos paljon Piipe. Kiva kun tutustuit tätä kautta näyttelyyn :) Mukavaa keskiviikkoa!

      Poista
  14. Mielenkiintoinen näyttely ja minä tykkään kanssa värikkäistä tauluista.

    Mukavaa naistenpäivää sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiinnostava näytttely. Tuo Kutomo-taulu väri-iloitteluineen sopisi minun värittömään kotiini aikas hyvin. Se on moderni taulu.
      Kiitos Tuulanneli ja mukavaa keskiviikkoa!

      Poista
  15. Tämähän olisi juuri äidin ja tyttären näyttely, kun molemmat olette vielä taidelinjalaisia. Suosittelen teille ilolla tätä näyttelyä. Taidehistoria on kiinnostavaa; olen joskus käynyt ihan huvikseni istumassa taidehistorian luennoilla.
    Tuo kolmen hahmon veistos oli hieno, se oli sijoitettu yläkerran kirjastohuoneeseen. En tiedä, onko se ollut sijoitettuna jo silloin sinne, kun Didrichsen vielä eli. Mutta kauniisti sopi upea veistos paikalleen.
    Kiitos Satu ja mukavaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
  16. Kun on elänyt nuoruutensa 1960- ja 70-luvuilla, niin neuvostotaide on niin jotenkin kotoista :) Siinä on niin optimistinen ja tulevaisuuteen uskova ote. Mikä tietysti on sulaa illuusiota, kun tietää, millainen todellisuus monilla oli ja miten kaikki päättyi. Mutta joskus silti kaipais tuollaista valheellistakin tulevaisuudenuskoa, kun tuntuu, että nykyisin on kaikki pelkkää pessimismiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinulle Anonyymi kivasta kommentista. Hienosti analysoitu. Ihmiset kaipaavat unelmia. Ja uskoa tulevaisuuteen. Ilman niitä elämä on harmaata ja valotonta.
      Mukavaa viikkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig