MOMENTS OF MY LIFE

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Vuoden 2020 viisi luetuinta postausta

 

Tässä vuoden 2020 viisi luetuinta postausta.  On ollut joka tavalla erikoinen ja erilainen vuosi, niinkuin kaikki tiedämme. Ja minä olen kirjoittanut vähemmän blogitekstejä kuin aikaisempina vuosina. Olen ollut vailla punaista lankaa, miten ja mitä kirjoittaisin blogiini. Tapahtumat, matkat, teatterit, museot, taidenäyttelyt, ravintolat - niistä olen ammentanut iloa elämääni ja tarinoita blogiini. Vaan ne ovat olleet suurinpiirtein kiellettyjen listalla tänä outona vuonna. Ympärilläni on niin monia riskiryhmään kuuluvia, että olen suosiolla jättänyt isot tapahtumat väliin. 

Viisi luetuinta, otsikoita klikkaamalla pääsee blogipostauksiin:

1. Kuka minä olen?


Ja mitä minä tein ennen kuin minusta tuli bloggaaja?  Kun vaihdoin viime vuonna blogipohjaa, niin siinä samalla tuli mieleeni kertoa itsestäni ja työurastani ennen kuin minusta tuli bloggaaja Se taisi olla tarpeen, koska tämä juttu keräsi eniten lukijoita vuonna 2020. Tämä juttu osoitti, että omakohtaiset tarinat kiinnostavat lukijoita. 


2. Sininen toukokuu


Saariston sininen toukokuu keräsi mukavasti lukijoita. Saaristo ja sen kauneus kiinnostavat ihmisiä, sen olen huomannut. Me olemme kesäsaaristolaisia ja tänä kesänä saarimökki on ollut toinen kotimme. 


3. Saarimökki, murupiirakka ja erikoiset vieraat


Kerroin tässä jutussani saarimökistämme ja mökki- / venepiirakan ohjekin tuli mukaan. Meillä on saarella peuria, mutta hirviä en ole aikaisemmin nähnyt. Ja nytkin taisivat olla vain vierailemassa saarella. Sain otettua kuvan, kun hirviemo ja hirvivasa uivat seuraavaan saareen. 


4. Ihanat naiset Turussa

Ihmiskontakteja ei voita mikään ja oli ihana tavata bloggaajaystäviäni Maarit (Sopusointuja -blogi) ja Sari (Casamimi -blogi) Turussa. Olimme suunnitelleet tätä tapaamista jo pitkään ja vihdoin elokuussa se toteutui. Sain toimia Turun oppaana näille ihastuttaville leideille. Ehdimme nähdä paljon tällä Turku -visiitillä. Ja ilokseni tämä vierailu nousikin korkealle luettujen listassa.  


5. Birger Kaipiaisen näyttely Turun taidemuseossa


Turussa eivät ole museokäynnit kiellettyjä, mutta silti olen niitä vältellyt. Mutta tämä Birger Kaipiaisen näyttely minun vain oli nähtävä. Maski kasvoille ja heti aamusella museoon, tämä oli taktiikkani. Ja hyvin toimi. Kurkkaahan sinäkin blogiin, olisiko Birger Kaipiaisen tyyli sopinut myös Marimekon kankaisiin? Tämä kysymys nousi esiin taidenäyttelyn aikana. 


Jäikö joku postauksista sinun mieleesi vuonna 2020?

Kohta vuosi vaihtuu. Lämmin kiitos kaikille lukijoilleni. Hyvää uutta vuotta 2021, kohti valoa käymme! 


- Tuula 


Tuula's life blogia voi seurata 


SHARE:

tiistai 22. joulukuuta 2020

Turku on pukeutunut jouluun

 

Joulutervehdys Turusta. Turku on pukeutunut jouluun! Tervetuloa kanssani kaupungin joulutunnelmaan. 



Turun vanhan pääkirjaston edessä on  kauniisti valaistu Leijona-suihkulähde, kesällä se solisee iloisesti, mutta näin talviaikaan se ei ole käytössä. Suihkulähteen on lahjoittanut kaupungille Gustav Albert Petrelius vuonna 1924. Leijona vartioi historiallista Vähätoria, joka kesäaikaan kuhisee turisteja. Nyt oli hiljaista. 


Ylitin Aurajoen Tuomiokirkkosiltaa pitkin ja kuvasin Vähätoria toiselta rannalta. Vesi oli mustaa ja ihastelin kauniita heijastuksia. Kuvassa näkyvä talo tunnetaan nykyään  Casagranden talona, mutta vanhemmat turkulaiset muistavat vielä rakennuksen aikaisemman nimenkin eli Ingmanin talon.  Tänne joen toiselle puolelle ei näy, mutta talon seinässä komeilee hieno lause: "Omnia vincit amor" eli "Rakkaus voittaa kaiken". Rakennuksen historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. 

Turun kaupungintalo




Turun kaupungintalo sijaitsee myös Aurajoen rannalla. Talon on suunnitellut arkkitehti Charles Bassi vuonna 1812. Turun kaupunginvaltuusto on kokoontunut talossa vuodesta 1885 lähtien. 



Käväisin pikaisesti myös Yliopistonkadun kävelykadulla. Lapsuudessani Yliopistonkadun joulukatu oli runsaammin koristeltu - havuköynnöksissä loistivat sadat lamput. Se oli lumoavaa lapsen silmin. Nykyinen tyyli on modernimpaa. 

Teatterisilta



Ja jatketaan modernia maailmaa. Teatterisilta on pukeutunut joulun väreihin - punaiseen ja vihreään. Teatterisilta on suosittu kävelykohde ja siellä riittää kuvaajia. Sillalta näkyy Aurajoki valaistuine laivoineen. Laitankin tähän viime vuonna sillalta ottamani kuvan - silloin ei satanut, oli kaunis, sininen hetki. 




Aurajoen ylittää myös toinen kävelysilta, Kirjastosilta. Sillan kaiteet ovat lamppuja ja ne loistavat eri värisinä eri teemapäivinä. Nyt väreinä olivat punainen ja sininen. 

Ja historialliseen Turkuun


Brahenpuisto on Turun tuomiokirkon vieressä. Pietari Brahe seisoo puistossa ylväänä. Brahe syntyi kreivilliseen sukuun ja opiskeli nuorena Euroopan yliopistoissa, joissa hän hankki laajan sivistyksen. Hän toimi Suomessa kenraalikuvernöörinä kahteen otteeseen vuosina 1637-1640 ja 1648-1654. Brahe kehitti Suomen hallintoa ja perusti Suomeen kymmenen uutta kaupunkia sekä Turun akatemian. "Minä olin maahan ja maa minuun sangen tyytyväinen", lukee patsaan jalustassa. Ja vielä nykyäänkin käytetään sanontaa "kreivin aikaan", se tarkoittaa, että jotakin tapahtuu juuri sopivasti. 


Ja  komeaan Turun tuomiokirkkoon lopetan tämän kaupunkikierrokseni. Joka joulu tuomiokirkko saa edustalleen joulukuusen. Kirkkoa on alettu rakentaa 1200-luvun lopulla - ensin puisena. Kirkkoa rakennettiin todella pitkään ja sen vuoksi se edustaa useaa eri tyylisuuntaa mm. romaanista, goottilaista ja uusgoottilaista tyyliä. Kirkkoa kutsutaan myös Suomen kansallispyhätöksi. 

*****

Lämmin kiitos kaikille blogini lukijoille kuluneesta vuodesta. Vuosi on ollut erilainen ja haastava. Kiitos, että olet ollut matkassa mukana. Ja lämpimästi tervetuloa Sinulle, joka olet täällä ensimmäistä kertaa. Sekä lämmin kiitos yhteistyökumppaneille! 


Onnellista joulunaikaa kaikille! 

- Tuula 


SHARE:

torstai 10. joulukuuta 2020

Vitamiineja ja ravintolisiä - näin lisään vastustuskykyäni


 *Pr-tuote - Vitatabs -tuotteet saatu

Nyt eletään monella tapaa sellaista aikaa, että on tärkeää huolehtia omasta vastustuskyvystään. Korona-aika ja pimeä syksy vaativat veronsa. Jos on hyvässä kunnossa, niin ei pääse kaamosmasennuskaan helposti iskemään. Kerron tässä postauksessa, miten minä lisään omaa vastustuskykyäni.  


Terveellinen ruoka, liikunta, vitamiinit ja ravintolisät - ne ovat minun juttuni. Myönnän heti, että ei se ruoka aina ole niin terveellistä, jota syön, mutta yritän kuitenkin. Kyllä ne suklaat ja jäätelöt maistuvat ihan liian hyviltä. Tänä syksynä en ole päässyt jumpalle enkä uimaan. Mutta ulkoiluun olen panostanut tänä syksynä enemmän, lähinnä kävelemiseen, välillä sauvoilla ja välillä ilman. 

Mitä vitamiineja syön säännöllisesti? 


D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. D-vitamiinia olen syönyt pitkään. Suomessa D-vitamiinia saadaan varastoon kesäaikaan, mutta sen pitoisuus laskee pimeinä talvikuukausina. Ja kertyneet varastot eivät yksinään riitä ylläpitämään pitoisuutta riittävänä. Viimeisissä mittauksissa vuosi sitten tulokseni oli 75,8 nmol/l eli tulos ylitti juuri ja juuri viitearvot  >75,0 nmol. Vaihdoin vahvempaan D-vitamiiniin. Otan nykyään D-vitamiinia 50 ug päivässä. Nyt en ole vuoteen käynyt mittauttamassa D-vitamiiniarvojani, olen välttänyt laboratorioita. Ja huom. tuo vitamiinin määrä, jonka otan, on vain minun ottama määrä. Tuo määrä on jokaiselle yksilöllinen. Suomessa suositeltu D-vitamiinin päiväannos on aikuisilla 10-50 ug / päivä. 

Tässä muutamia fysiologisia vaikutuksia D-vitamiinista:

  • D-vitamiinien pitkäaikainen puutos johtaa aikuisilla, erityisesti vanhuksilla, luuston pehmentymiseen ja murtumisherkkyyden lisääntymiseen. Lapsilla se saattaa aiheuttaa kasvun ja motorisen kehityksen häiriintymistä.
  • Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinilla saattaa olla ravitsemuksellista merkitystä ykköstyypin diabeteksen, nivelreuman ja MS-taudin torjunnassa. Sillä on todettu olevan vaikutusta myös lihasten parantuneessa toiminnassa ja luunmurtumien ehkäisyssä. 
  • D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään ylläpitäen hyvää vastustuskykyä ja on tärkeä luustolle, hampaille, lihaksille, mielialalle ja hormonitoiminnalle.
  • Vitatabs D -vitamiinitabletit saatavana tavarataloista, marketeista ja terveyskauppoista. Valmistettu Suomessa. 

C-vitamiini kuuluu myös terveyspatteristooni. C-vitamiini lisää vastustuskykyä ja antioksidanttisuojaa. Iholle, verisuonistolle ja hermostolle, väsymykseen ja uupumukseen. 




  • C-vitamiini osallistuu kollageenin muodostumiseen mm. ihon, ikenien, hampaiden ja verisuoniston normaalia toimintaa varten.
  • C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää raudan imeytymistä ja piristää. 
  • C-vitamiinin vähäinen saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä
  • Vitatabs C-vitamiini tabletteja on saatavana sekä purutabletteina että kapseleina ja myös jauheena. Valmistettu Suomessa. 


Sinkkiasetaattia käytän kuuriluontoisesti. Olen ottanut sinkkiasetaattia flunssan ensioireisiin. Nyt ei tosin ole flunssia ollut ja kun flunssaan voi olla toinenkin mahdollisuus, niin pitkään aikaan en ole sinkkiasetaattia tarvinnut. Toki sinkkiasetaattia voi syödä jatkuvastikin. Siihen yhdistetään hyviä terveysväitteitä, se edistää mm. 
  • kognitiivista toimintaa
  • luuston pysymistä normaalina
  • hiusten pysymistä normaaleina 
  • ihon pysymistä normaalina
  • näön pysymistä normaalina 
  • Vitatabs sinkkiasetaatti tabletit saatavana tavarataloista, marketeistä ja terveyskaupoista.


Tiedätkö Echinasan punahattu-uutteen? Se on valmistettu Suomessa viljellyistä punahatuista. Punahattu-uute on oiva apu kurkkukipua, nuhaa tai yskää poteville henkilöille. Minä olen käyttänyt punahattu-uutetta myös pienten haavojen hoitoon ja hyönteisten pistoihin. Kiva suomalainen tuote. 


Miten sinä huolehdit, että saat päivittäin tarpeeksi vitamiineja? 

Ylös, ulos ja lenkille sekä vitamiineja! 

Hyvää joulukuuta! 

- Tuula 

Tuula's life blogia voi seurata 
SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig