MOMENTS OF MY LIFE

maanantai 22. huhtikuuta 2019

Lounaalla historiallisessa Pinellassa



Olin viime viikolla mielenkiintoisessa ja herkullisessa tilaisuudessa ravintola Pinellassa. Pinella on yksi Suomen vanhimmista ravintoloista. Ravintolan edessä oleva pylväikkö on Pinellan vanhin osa ja se valmistui 1836 ja ravintola valmistui 1848. Pinella sijaitsee Aurajoen rannalla historiallisessa miljöössä Auransillan kupeessa.

Kuva on otettu viime viikolla, nyt taitaa jo olla vihreämpää. 


Ravintolalla oli kiehtova maine kulttuuri- ja taide-elämän kohtauspaikkana 1900 -luvulla. Paikallisilla kirjailijoilla, taiteilijoilla ja boheemeilla oli tapana kokoontua Pinellaan. Myöhemmin Turun Taiteilijaseuran omistuksessa maine vain vahvistui.


Minun ihana Alli-isotätini oli Pinellassa tarjoilijana 1930-1950 luvulla. Hän oli tyylikäs ja taiteesta pitävä nainen; kävi konserteissa ja taidenäyttelyissä. Hän menikin naimisiin muusikon kanssa ja heidän jo edesmenneestä pojastaan tuli merkittävä muusikko suomalaisessa musiikkikentässä. Muusikko Paul "Nacke" Johansson oli säveltäjä, sovittaja ja tuottaja. Olen Alli-tädiltä perinyt tämän ylläolevan taulun, jonka olen aina kuvitellut maalatun ravintola Pinellassa, taiteilijoitten ravintolassa. Ihan varma en ole asiasta, mutta on kiehtovaa ajatella niin.


Tuo tauluaiheeni  ja taulun vuosiluku sopii hyvin Pinellan tämän päivän teemaan, sillä uusi ravintolapäällikkö Laura Vähätalo uudisti talvimenun pohjoismaisilla mauilla. Ja nyt maaliskuussa aloittanut keittiömestari Kim Mustonen on hakenut kevätmenuunsa insipiraatiota ravintolan historiasta. Ravintolan menu sisältää mm. "Pinellan klassikkokolmosen", annokset on versioitu ravintolan vuosikymmenten takaisten menujen aarteista. Kim Mustonen on nuoresta iästään huolimata ehtinyt kiertää maailmaa ja eri Michelin-ravintoloita. Kim tulee kutsumaan "keittiöönsä" kollegoja matkan varrelta. Kuvassa ensimmäinen vieras, kondiittori Pinja Paakkonen, joka on valmistunut Ranskan arvostetuimmasta pâtisserie -koulusta ja ehtinyt jo hänkin luoda uraa maailmalla.

Tässä herkullinen lounastarjoilu Åblogien bloggaajille:


Raakapihvi munan kera / Poron fileetä, luomukananmunaa ja sinappia
- Tämä annos on 1950-luvulta ja on yksi "klassisen kolmosen" annoksista.


Hiillostettua siikaa, karhunlaukkaa ja voikastiketta
- Tämä annos oli Kimin erikoinen, jota ei löydy sellaisenaan menulta. Mutta olipa herkullista!


Ruusujälkiruoka a la kondiittori Pinja Paakkonen:
Raparperia, proseccoa, ruusukermaa ja pikkelöityjä ruusun terälehtiä (toukokuussa maistelumenulla).
Niin suloinen ruusuannos, että oli sääli syödä sitä. Maistui ruusulle.

Täältä löytyy Pinellan herkullinen kevätmenu, jossa on moderneja skandinaavisia makuja ja klassikkoja ravintolan eri vuosikymmeniltä:  A LA CARTE

Etsitkö kivaa lounaspaikkaa Turussa? Pinellassa voi myös lounastaa ti-pe kello 11.00-15.00

Ja ruuan lisäksi musiikkia, komiikkaa ja kisatunnelmia vanhassa keskustassa: 

Pinellan parisatapaikkainen, säävarma tapahtumateltta pystytetään Vanhalle Suurtorille huhtikuun lopussa. Sunbornin tapahtumatuottaja Pietu Sepponen kertoi meille monipuolisesta ohjelmasta.


Tähän mennessä vahvistuneet tapahtumat:

10.-26.5.  Jääkiekon MM-kisat jättiscreenillä
18.5. lauantaina Euroviisukatsomo
Livekeikkoja:
Ke 3.7. Sir Elwood Trio
To 4.7. Mikko Harju
Pe 5.7. Pinella goes stand up: Tomi Haustola
Pe 12.7. Nirvana Tribute Unplugged
Pe 5.7. Pinella goes stand up: Mikko Vaismaa
To 18.7. Younghearted
To 1.8. Samae Koskinen
Pe 16.8. Severi Peura & Selvännäkijät + Joana & Bossakopla



Näin upea on ravintola Kivi-Pinella, nappasin kuvan, kun olimme lähdössä. Tässä Kivi-Pinellassa tarjotaan myös lounas.Yläkerroksesta löytyy ihastuttava Puu-Pinella.

Kurkataan vielä kauniiseen Puu-Pinellaan yläkertaan, se on korjattu ja entistetty pieteetillä:





Pinella on historiaa ja huomista. Ja skandinaavisia makuja!
Ja minullekin pienesti sukuni historiaa.

Kiitos Pinellan väki herkullisesta lounaasta! Ja kiitos kivasta ravintolan esittelystä Laura Vähätalo. 


Aurinkoisia päiviä! 

- Tuula


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


SHARE:

tiistai 16. huhtikuuta 2019

Komisario Palmun erehdys Turussa



Komisario Palmu on saapunut Turun Kaupunginteatteriin. Odotinkin jo Palmua Turkuun, sillä olen ollut komisario Palmun fani jo pikkutytöstä lähtien. Kirjat olen lukenut ja ensimmäiset Palmu -elokuvat nähnyt televisiosta. Ja millainen Palmu Turkuun saapuikaan...

Komisario Palmu ja hänen apulaisensa Rinne ja Kokka (Taneli Mäkelä, Markus Ilkka Uolevi, Teemu Aromaa)
Takana Bruno Rygseck (Stefan Karlsson) 

Komisario Palmun erehdys kertoo upporikkaan ja omalaatuisen Bruno Rygseckin (Stefan Karlsson) murhasta. Bruno Rygseck löytyy kartanossaan vietetyn kostean illanvieton jälkeen kuolleena kylpyammeestaan. Komisario Palmu (Taneli Mäkelä) sekä Palmun avustajat Kokki (Teemu Aromaa) ja Virta (Markus Ilkka Uolevi) lähtevät selvittämään tapahtumien kulkua Bruno Rygseckin kartanoon.


Palmu ja apulaiset Rinne ja Kokka 

Poliisikolmikko kohtaa rikospaikalla melkoisen henkilögallerian, Rygseckit ja nimen suomentaneet Rykämöt, jotka olivat kaikki olleet illan juhlissa sekä muutaman ei-sukuun kuuluvan henkilön. Heillä kaikilla olisi ollut motiivi murhaan, sen Palmu päättelee nopeasti ja alibitkin Palmu osaa yksi kerrallaan kaataa. Mutta mikä onkaan murha-ase?

Bruno Rygseck (Stefan Karlsson)

Minusta oli mielenkiintoista, miten kuollut Bruno Rygseck nostetaan näytelmässä toimivaksi henkilöhahmoksi. Näin häneen saadaan tutustua paremmin. Stefan Karlsson Brunona on häikäilemätön ja itseään täynnä oleva mies, joka terrorisoi ympäristöään.


Taneli Mäkelä onnistuu Palmuna erinomaisesti. Hänessäkin on eri puolia. Hän komentelee ja käyttää äreää ääntään reippaasti, mutta kuulusteluissa hänellä on psykologista silmää ja silloin nähdään toisenlainen Palmu.

Batler ja Airi Rykämö (Kimmo Rasila ja Ella Lahdenmäki)

Takautumat kertovat, miten Bruno Rydseck löydettiin kylpyhuoneesta. Takautumia käytetään näytelmässä paljon ja hypätään niitten jälkeen taas nykyhetkeen. Tykkäsin kovasti näistä takautumista. Ne olivat taidokkaasti tehtyjä ja juonenkulku oli näin mielenkiintoisempaa. Ja näytelmän seuraaminenkin oli helpompaa. 

Komisario Palmu ja Aimo Rykämö (Taneli Mäkelä ja Severi Saarinen)

Komisario Palmu ja Amalia Rygseck (Eila Halonen)

Airi Rykämön (Ella Lahdenmäki) näyttelee luontevasti Airia, jolla myös on salaisuus. Aimo Rykämön (Severi Saarinen), on puolestaan suurieleinen, janoinen ja rahapulassa. Vanhaneiti Amalia Rygseckin (Eila Halonen), tulevan kartanon omistajalla on pisteliäs kieli. Heillä kaikilla on motiivi murhaan.

Erik Vaara ja Batler (Mika Kujala ja Kimmo Rasila)

Hovimestari Batler (Kimmo Rasila) ei kuulu sukuun, mutta Batler on menneisyytensä vanki ja mahdollinen murhaaja. Mika Kujalan näyttelemä insinööri Erik Vaara ei myöskään kuulu sukuun, mutta hänelläkin olisi motiivi mustasukkaisuuden kautta murhaan.

Alli Rygseck ja Amalia Rygseck (Riitta Salminen ja Eila Halonen) 
Rygseckin tuleva ex-vaimo Alli on mielenkiintoinen ja synkkämielinen nainen. Perintö?

Palmu, Irma Vanne ja Laihonen (Mäkelä, Riitta Salminen ja Thomas Dellinger)
Irma Vanne (Minna Hämäläinen) viehättävänä ja älykkäänä naisena kantaa salaisuutta. Kirjailija Thomas Dellinger on sotkeutunut  juttuun hänkin.


Tarina sijoittuu 30 -luvun loppupuolen  Helsinkiin. Näyttämöllä käytiin myös nopeasti Hotelli Kämpissä.  Ihailin taas Jani Uljaksen upeaa lavastusta. Ajankuva on saatu hienosti teatterilavalle. Kartanossa on täytettyjä lintuja, kauriin- ja hirvenpää, lukuisia komeita kynttelikköjä, komea takka ja tummat sävyt. Presidentti Kyösti Kalliokin löytyy Palmun toimiston seinältä.

Tiina Valkama on tehnyt  aikaan sopivan puvustuksen ja äänimaisema sopii myös näytelmään, sen ovat luoneet Eero Auvinen ja Mikko Hellström.



Monipuolinen kirjailija Mika Waltari on tarinankertojana loistava. Murhaaja ei selviä lukijalle eikä myöskään katsojalle helposti. Ja jokaisella epäiltävällä henkilöllä on motiivi murhaan.

Murhaajaa en kerro minäkään enkä murha-asetta. 

Komisario Palmun erehdys ilmestyi toisena Mika Waltarin Palmu -kirjoista vuonna 1940. Maineikkaista Palmu -elokuvista Palmun erehdys oli ensimmäinen, joka tehtiin valkokankaalle, vuosi oli 1960. Vuonna 2016 Waltarin perikunta viimein vapautti Palmut myös teatterien näyttämöille. Ansiokkaan ohjauksen Turun Palmun erehdykseen on tehnyt Panu Raipia ja dramatisoinut Joel Elstelä.

Tämä Turun Komisario Palmun erehdys on jo kolmas tulkinta tästä teatteriesityksestä. Aiemmat erehdykset on tehty Helsingin Kaupunginteatteriin ja Mikkelin teatteriin.

Palmu ei yleensä työnsä lomassa ota paukkua, mutta joskus se on paikallaan. 

Olen itse nähnyt Kaasua, komisario Palmun Helsingin kaupunginteatterissa ja nyt Komisario Palmun erehdyksen Turussa. Pikkutyttönä viihdyin television äärellä kun tuli Palmu -elokuvia, nykyään viihdyn teatterissa. Näille Palmu -teatteriesityksille on ollut tilaus. Ja Taneli Mäkelä istuu Komisario Palmun rooliin loistavasti!


Komisario Palmun erehdys,  ensi-ilta oli 11.4.2019 päänäyttämöllä. 
Ja Palmu tulee jatkamaan myös syksyllä 2019 Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa. 

Kevättä, sanoi Tuula. 


Turun Kaupunginteatterin ohjelmisto löytyy TÄÄLTÄ

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Olen nähnyt esityksen kutsuvieraslipulla


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

SHARE:

lauantai 13. huhtikuuta 2019

Saarenmaan valssi ja majoitusvaihtoehtoja



Blogiyhteistyö  Your Brand Up Studio   

Oi, mikä ihana aamu! Olipa kiva herätä uuteen päivään luonnonläheisyydessä, viehättävässä lomakylässä Saarenmaalla.  Läätsa Holiday Homes  tarjosi meille majoituksen merenrantakylässä katajien ja mäntyjen alla.




Meillä oli aikainen aamuherätys. Ja paikan omistaja jo heti aamulla esitteli meille lomakylän tiloja ja toimintaa. Omistaja kertoi, että Läätsassa on myös hyvä mustikkametsä. Tähän merenrantakylään ajaa Kuressaaresta 15 minuutissa. Viehättävä paikka, kodikasta ja kodinomaista tunnelmaa. Sopiva paikka perhematkailuun.



Uimaan emme ehtineet / päässeet, oli niin kylmää. Sen sijaan jatkoimme matkaamme aamiaiselle... 

Aamiaisella Georg Ots Spa -hotellissa


Meitä odotti herkullinen aamiaistarjoilu Georg Ots Spa Hotellissa. Olipa kiva istahtaa pöytään josta on hienot näkymät Kuressaaren Piispanlinnaan ja tähän vuoden aikaan hiljaiseen huvipursisatamaan. 




Aamiaispöytä notkui herkkuja. Ja esillepano oli tehty houkuttelevaksi. Näillä eväillä jaksoi taas jatkaa matkaa.


Kuressaaren Piispanlinna hotellin ikkunasta kuvattuna. Piispanlinnan tekee ainutlaatuiseksi Baltiassa se, ettei sitä ole koskaan valloitettu taistelemalla. Linna on säilynyt alkuperäisessä asussaan nykypäiviin saakka. Piispanlinnan rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla. Ja viime vuosina linnaa entistetty pieteetillä, niinkuin virolaiset entistämisen tekevät. Tästä kulmasta linnassa on jotakin samaa kuin Turun linnassa. 



Georg Ots Spa Hotellissa on myös tasokas Spa. Siellä oli hotellivieraita, joten en uskaltanut ottaa kuvia. Ihastuttava hotelli. Jos Kuressaareen tulen uudelleen, niin tänne asettuisin. Hotelli on saanut nimensä kuuluisan ooppera- ja iskelmälaulaja Georg Ots'in (1920-1975) mukaan. Innostuin lukemaan hänestä reissumme jälkeen.

Georg Otsin kuvia hotellin seiniltä 
Georg Otsin laulutaidot huomattiin jo lapsena. Hän kuitenkin ryhtyi opiskelemaan arkkitehdiksi, mutta toinen maailmansota keskeytti Otsin opinnot. Sodan aikana hän lauloi viihdytyskiertueilla puna-armeijassa. Kotiin tultuaan hän ilmoittautui Tallinnan konservatorioon ja Estonia-teatterin kuoroon.
Ensimmäisen oopperaroolinsa Georg Ots lauloi vuonna 1944, se oli Jevgeni Onegin. Estonia-teatterin solistina Ots toimi vuodesta 1945.  Ja hän oli suosittu esiintyjä myös silloisen Neuvostoliiton puolella. Hän oli Neuvostoliiton kaikkien virallisten oopperatalojen suosikkiesiintyjä. Ots lauloi sujuvasti viroksi, venäjäksi, suomeksi, saksaksi, italiaksi ja ranskaksi. Ots vieraili suurella menestyksellä lukuisissa Euroopan maissa ja myös Yhdysvalloissa.

Ots vieraili myös paljon Suomessa ja teki monia levytyksiä täällä. Tässä YouTube -linkki yhteen hänen tunnetuimmista kappaleistaan, se sopii aiheeseen  >  Saarenmaan valssi 


Ja matka jatkuu Muhun saarelle. Muhun saaren erottaa saaren ja mantereen yhteydestä kaksi salmea. Saarelle pääsee kuitenkin maantietä pitkin. Maisemat ovat hienot.

Pädasten kartano, Muhu




Ja me ajelimme upeaan Pädasten kartanoon. Se on vaikuttava kartanokompleksi. 



Pädasten kartano on perustettu 1500-luvun puolivälissä. 






Tyylikkäästi uutta ja vanhaa

Mielenkiintoinen ovenkahva



Kartanossa on ihastuttavat sisätilat ja terassit. Kartanolla on pitkä elinkaari. Se on varmasti nähnyt paljon. Mm. vuosina 1950-1970 kartanossa toimi invalidien hoitolaitos. Nykyisin kartano on muhulais-hollantilaisessa omistuksessa. Se on viiden tähden hotelli. Hotellin Alexander -ravintola on neljänä vuonna peräkkäin valittu koko Viron parhaaksi ravintolaksi. 
Pädasten sivut  ->  Pädaste Manor.


Nämä Muhun tiet ovat valokuvauksellisia. Ne ovat kuin sadusta. 
Lähellä Pädastea emännöi suomalainen tv-kokki Sikke Sumari Nami Namaste -nimistä tilaa. Sinne pitää sopia vierailusta erikseen, ja meillä ei valitettavasti ollut vierailuun tarpeeksi aikaa, joten Sikke Sumarin kuuluisa tila jäi näkemättä. 




Mutta toisen Muhussa asuvan suomalaisen tilalla kävimme kääntämässä. Omistajapariskunta ei ollut paikan päällä, mutta pari kuvaa nappasin. Ingrid ja Pekka Elorannalla on Luscher & Matiesen viinitila Muhussa. Lisää mielenkiintoisesta viinitilasta ja sen synnystä,  täältä:  link 


Tuliaiset - Muhun leipää - vielä pienestä, viehättävästä kylästä.


Ja Eemun kuuluisalla tuulimyllyllä vielä viimeinen poseeraus EU -taulun kanssa ja sitten laivaan.


 M/S Viking XPRS :n yllä oli komea sateenkaari, kun astuimme laivaan. Se tarkoittanee, että Viroon jäi pala sydäntä ja  tapaamme taatusti uudelleen. Kotimatkalla päivällisen lomassa oli kiva muistella ikimuistoista matkaamme. Meillä oli mainio tiimi:

Kiitos - Aitäh!  Evelin,  Johanna,  Piia,  Andrea ja minä. 
Ja kiitos kuuluu myös Haapsalulle ja Länsi-Viron ihanille saarille!


- Tuula 


L'tour Estonian kierroksemme muita linkkejä:

Haapsalun rautatieasema - link
Haapsalun kahviloita ja ravintoloita - link
Majakat ja Estonian muistomerkki - link
Hiidenmaan ravintola Kork -  link
Saarenmaa ja Anglan tuulimyllymäki - link


#industrialheritagefortourism  #visitestonia #westestonia 



SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig