Olin viime viikolla mielenkiintoisessa ja herkullisessa tilaisuudessa ravintola Pinellassa. Pinella on yksi Suomen vanhimmista ravintoloista. Ravintolan edessä oleva pylväikkö on Pinellan vanhin osa ja se valmistui 1836 ja ravintola valmistui 1848. Pinella sijaitsee Aurajoen rannalla historiallisessa miljöössä Auransillan kupeessa.
![]() |
Kuva on otettu viime viikolla, nyt taitaa jo olla vihreämpää. |
Ravintolalla oli kiehtova maine kulttuuri- ja taide-elämän kohtauspaikkana 1900 -luvulla. Paikallisilla kirjailijoilla, taiteilijoilla ja boheemeilla oli tapana kokoontua Pinellaan. Myöhemmin Turun Taiteilijaseuran omistuksessa maine vain vahvistui.
Minun ihana Alli-isotätini oli Pinellassa tarjoilijana 1930-1950 luvulla. Hän oli tyylikäs ja taiteesta pitävä nainen; kävi konserteissa ja taidenäyttelyissä. Hän menikin naimisiin muusikon kanssa ja heidän jo edesmenneestä pojastaan tuli merkittävä muusikko suomalaisessa musiikkikentässä. Muusikko Paul "Nacke" Johansson oli säveltäjä, sovittaja ja tuottaja. Olen Alli-tädiltä perinyt tämän ylläolevan taulun, jonka olen aina kuvitellut maalatun ravintola Pinellassa, taiteilijoitten ravintolassa. Ihan varma en ole asiasta, mutta on kiehtovaa ajatella niin.
Tuo tauluaiheeni ja taulun vuosiluku sopii hyvin Pinellan tämän päivän teemaan, sillä uusi ravintolapäällikkö Laura Vähätalo uudisti talvimenun pohjoismaisilla mauilla. Ja nyt maaliskuussa aloittanut keittiömestari Kim Mustonen on hakenut kevätmenuunsa insipiraatiota ravintolan historiasta. Ravintolan menu sisältää mm. "Pinellan klassikkokolmosen", annokset on versioitu ravintolan vuosikymmenten takaisten menujen aarteista. Kim Mustonen on nuoresta iästään huolimata ehtinyt kiertää maailmaa ja eri Michelin-ravintoloita. Kim tulee kutsumaan "keittiöönsä" kollegoja matkan varrelta. Kuvassa ensimmäinen vieras, kondiittori Pinja Paakkonen, joka on valmistunut Ranskan arvostetuimmasta pâtisserie -koulusta ja ehtinyt jo hänkin luoda uraa maailmalla.
Tässä herkullinen lounastarjoilu Åblogien bloggaajille:
Raakapihvi munan kera / Poron fileetä, luomukananmunaa ja sinappia
- Tämä annos on 1950-luvulta ja on yksi "klassisen kolmosen" annoksista.
Hiillostettua siikaa, karhunlaukkaa ja voikastiketta
- Tämä annos oli Kimin erikoinen, jota ei löydy sellaisenaan menulta. Mutta olipa herkullista!
Ruusujälkiruoka a la kondiittori Pinja Paakkonen:
Raparperia, proseccoa, ruusukermaa ja pikkelöityjä ruusun terälehtiä (toukokuussa maistelumenulla).
Niin suloinen ruusuannos, että oli sääli syödä sitä. Maistui ruusulle.
Täältä löytyy Pinellan herkullinen kevätmenu, jossa on moderneja skandinaavisia makuja ja klassikkoja ravintolan eri vuosikymmeniltä: A LA CARTE
Etsitkö kivaa lounaspaikkaa Turussa? Pinellassa voi myös lounastaa ti-pe kello 11.00-15.00
Ja ruuan lisäksi musiikkia, komiikkaa ja kisatunnelmia vanhassa keskustassa:
Pinellan parisatapaikkainen, säävarma tapahtumateltta pystytetään Vanhalle Suurtorille huhtikuun lopussa. Sunbornin tapahtumatuottaja Pietu Sepponen kertoi meille monipuolisesta ohjelmasta.
Tähän mennessä vahvistuneet tapahtumat:
10.-26.5. Jääkiekon MM-kisat jättiscreenillä
18.5. lauantaina Euroviisukatsomo
Livekeikkoja:
Ke 3.7. Sir Elwood Trio
To 4.7. Mikko Harju
Pe 5.7. Pinella goes stand up: Tomi Haustola
Pe 12.7. Nirvana Tribute Unplugged
Pe 5.7. Pinella goes stand up: Mikko Vaismaa
To 18.7. Younghearted
To 1.8. Samae Koskinen
Pe 16.8. Severi Peura & Selvännäkijät + Joana & Bossakopla
Näin upea on ravintola Kivi-Pinella, nappasin kuvan, kun olimme lähdössä. Tässä Kivi-Pinellassa tarjotaan myös lounas.Yläkerroksesta löytyy ihastuttava Puu-Pinella.
Pinella on historiaa ja huomista. Ja skandinaavisia makuja!
Ja minullekin pienesti sukuni historiaa.
Kiitos Pinellan väki herkullisesta lounaasta! Ja kiitos kivasta ravintolan esittelystä Laura Vähätalo.
Aurinkoisia päiviä!
- Tuula
Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta