 |
Kuninkaansali, kerron tästä upeasta salista myöhemmin jutussani.
|
Turun Linnassa on mielenkiintoinen näyttely - Carin Bryggman 100 vuotta (1920-1993). Carin Bryggman on Turulle merkityksellinen sisustusarkkitehti, sillä hän sisusti ja suunnitteli linnaan huonekaluja vuodesta 1949 aina 1990-luvun alkuun asti. Nyt tämän uraa uurtaneen naisen huonekalut, valaisimet ja vitriinit ovat taas esillä linnassa. Toisaalta voi sanoa näinkin, että Turun Linnassa on aina Carin Bryggmanin näyttely, sillä hänen kättensä jäljet näkyvät kaikkialla linnassa.
Jo sisääntuloaulassa komeat Carin Bryggmanin valaisimet toivottavat museovieraat tervetulleiksi.
 |
Isä Erik Bryggman ja tytär Carin Bryggman
|
Carin Bryggman oli arkkitehti Erik Bryggmanin tytär. Erik Bryggman teki valtavan entistämistyön jatkosodan suurien tuhojen jälkeen Turun linnassa. "Raunioista rakennettu" - Erik Bryggmanin hieno näyttely oli linnassa vuonna 2016. Historiafriikkinä näyttely teki minuun vaikutuksen ja kirjoitin näyttelystä silloin, tästä pääsee Raunioista rakennettu - postaukseeni
Carin Bryggman
Carin Bryggman opiskeli 1940-luvun alussa Taideteollisessa oppilaitoksessa ja hänen kykynsä huomattiin jo varhain. Valmistuttuaan Carin työskenteli Ruotsissa kolmessa tunnetussa arkkitehtitoimistossa.
Carin Bryggman perusti oman sisustusarkkitehtitoimiston ensimmäisenä naisena Suomessa 1949. Hän oli suosittu sisustussuunnittelija. Hän suunnitteli sisustuksia satoihin kohteisiin - niin yksityiskoteihin kuin julkisiinkin tiloihin. Ja Carin suunnitteli usein itse niihin huonekalut. Hänelle oli tarkoituksenmukaisuus, kauneus, kestävyys ja laatu tärkeitä.
Toinen iso historiallinen työmaa Carin Bryggmanille oli Turun Akatemiatalon korjaus, johon hän osallistui sisustajana vuosina1955-78.
Hän teki myös uudisrakennusten sisustustehtäviä. Yksi niistä oli Turun Sibelius-museo, joka valmistui vuonna 1967.
Näyttelyn tuoleja:
Carin Bryggman suunnitteli turkulaisen ravintola Maakuntaan tuon punaiseksi verhoillun tuolimallin, joskin siellä tuoli oli hillitymmän värisenä.
SAB-tuoli
Taideteollisuusyhdistyksen 75-vuotisjuhlanäyttelyssä vuonna 1950 Bryggmanin olohuonekokonaisuuteen kuulunut nojatuoli nimettiin näyttelyn parhaaksi tuoliksi. SAB-tuoli oli ensimmäinen vaahtomuovipehmusteinen tuoli ja tuolissa käytettiin taivutettua vaneria istuinosasssa. Merkityksellisiä asioita, sillä ne vapauttivat tehtaat tuottamaan huonekaluja helpommin ja nopeammin.
*******
Carin Bryggmanin laaja-alaisin suunnittelu- ja restaurointityö oli Turun linna. Työ kesti vuodesta 1949 aina 1990-luvun alkuun asti. Tämä valtava sisustustyö käsitti koko kalustuksen Turun linnassa - aina huonekaluista ja museovitriineistä komeisiin lasikupuvalaisimiin ja lasikupukruunuihin. Valaisimet puhallettiin Iittalan lasitehtaalla.
Kuvissa Kuninkaansali. Upeat tuolit ja lamput ja pöydät, kaikki Carinin suunnittelemia. Nuo seinän vierellä näkyvät tuolit ovat linnassa yleistuoleja, niitä ja muitakin yleistuoleja näkyy linnassa eri tiloissa. Ja ne kaikki ovat Carinin käsialaa. Komean kasettikaton on suunnitellut Carinin isä Erik Bryggman.
*****
Kurkataan vielä Kuningattaren saliin, Rouvainhuoneeseen ja Kuningattaren kamariin.
Nuo lamput!
Pohjoinen näyttelyhalli
Turun linnan ullakkokerroksessa on avattu 15.6.2020 Pohjoinen näyttelyhalli. Esillä on lähes 800 esinettä Turun museokeskuksen kokoelmista. Näyttely on iso ja mielenkiintoinen, joten se jo vaatisi oman tarinansa. Näyttelyhallikin liittyy Erik ja Carin Bryggmaniin. Sodan jälkeisen restauroinnin yhteydessä suunniteltiin linnan ullakkokerrokseen noin 60 metriä pitkä näyttelyhalli kokoelmaesineiden esittelyä varten. Näyttelyhallin arkkitehtuurista vastasi Erik Bryggman ja vitriinien suunnittelusta vastasi Carin Bryggman. Ja vihdoin upea Pohjoinen näyttelyhalli on avoinna yleisölle.
Uskomattomat isä ja tytär. Ilman heitä Turku ei olisi Turku.
Carin Bryggmanin näyttely jatkuu Turun linnassa 7.3.2021 asti.
Hyvää syyskuuta!
- Tuula
Tuula's life blogia voi seurata