MOMENTS OF MY LIFE

sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Minun saaristoni



Minun saaristoni - näin ison ja hienon otsikon alle aion kirjoittaa jo yli toistakymmentä vuotta jatkuneen kesäsaaristolaisuuteni. Saaristolaisuuteni alkoi siitä, kun tämä kaupunkilaistyttö kohtasi kipparin. Kipparin jo edesmenneillä vanhemmilla on ollut mökki saaristossa vuosikymmeniä ja kippari on pikkupojasta asti viettänyt kesänsä meren rannalla Rymättylässä. Saaristo, meri ja veneet ovat hänen elämäänsä. 

Ja minä olin maakrapu, niin väärin ajattelin... 



Nopeasti kiinnyin kaikkeen saaristolaisuuteen liittyvään. Eikä se oikeastaan niin kummaa olllut, sillä minullakin oli juuret isovanhempieni kautta  saaristossa, vaikka en lapsuuttani enkä isoa osaa aikuisuuttanikaan ollut meren äärellä viettänyt. 



Edesmenneet isovanhempani äidin puolelta ovat asuneet saaristossa, Merimaskun saarella. Nykyään Merimasku on hyvien siltayhteyksien takana, mutta kun isovanhempani asuivat siellä, Turkuun piti matkata soutuveneillä, purjeveneillä ja matkustajalaivoilla. 

Matkustajalaiva Merimasku liikennöi Turun, Merimaskun ja Rymättylän välillä. 

Vesien jäädyttyä kuljettiin hevosilla ja potkukelkoilla saariin. Merimaskun Kirkonsalmeen saatiin vuonna 1926 kapulalossi. Se oli ihmisvoimin huonosti liikuteltava, puusta tehty ja huonosti aallokossa kulkeva lossi.

Kun vuonna 1952 siirryttiin konekäyttöiseen ja metallirunkoiseen konelossiin, niin matkustajalaivaliikenne Merimaskusta ja Rymättylästä loppui. Ja linja-autoliikenne saarille alkoi. Konelossi oli käytössä aina vuoteen 1970 asti. Silloin rakennettiin Särkänsalmen silta,  joka yhdisti Merimaskun ja Rymättylän Luonnonmaahan ja Naantaliin. 


Minua on aina kiehtonut ja pelottanutkin entisaikojen saariston elämä. Äitini ja hänen kaksi vuotta vanhempi siskonsa kulkivat syksyisin ja keväisin koulumatkansa soutuveneellä. Siihen oli syynsä, venematka lyhensi pitkää koulumatkaa huomattavasti. Talvella ja rospuuttokeleillä joutuivatkin sitten kiertämään suksillä pidemmän reitin kouluun. Penäsin  pienenä aina äitiäni kertomaan soutumatkoista kouluun ja sattumuksista venematkoilla. Minusta se oli niin jännittävää. Omaan kouluuni kaupungissa kun oli vain parin korttelin turvallinen matka.  

Mennyttä maailmaa Ajolanrannassa

Vain kerran siskokset joutuivat veden varaan, kun vene kaatui. Onneksi selvisivät. Silloin ei käytetty pelastusliivejä! Kun näitä pienten tyttöjen venematkoja tänään mietin, niin ovat ne olleet todella vaarallisia. On ollut tuulisia, sateisia, kylmiä ja aallokkoisia matkoja. Ja pieniä  ovat olleet soutajat merellä.  

Noina aikoina on tapahtunut paljon kuolemaan johtaneita lasten ja aikuistenkin onnettomuuksia saaristossa. Vanhemmilla oli paljon töitä, eikä ollut aikaa juosta joka hetki lasten perässä. Saivat siinä vanhemmat olla sydän syrjällään. Niin ihana kuin meri onkin, se osaa olla myös armoton. 

En ole isovanhempieni kalastajamökkiä koskaan nähnyt ja nykyään se on jo purettu.
Ajattelisin, että se oli paljon pienempi kuin tämä meidän saaren kalastajan talo. 


Isovanhempani muuttivat Merimaskusta Turkuun 40-luvulla paremman leivän toivossa. Äitini oli silloin yhdeksän- ja siskonsa 11-vuotias. Yksi isosetäni muutti Amerikkaan Minnesotan alueelle. Saariston kova elämä sai jäädä. 



Mutta minä palasin saaristoon. En siis ihan maakrapu ole, juureni ovat saaristossa. 




Rajakarin Tuula toivottaa kaikille turvallista kesää! Koskettava Myrskyluodon Maija, Kristian Meurmanin tulkintana päättäköön saaristotarinani.   









SHARE:

tiistai 16. kesäkuuta 2020

Pieni on kaunista - Turku pienoiskoossa



PIENI on tämän viikon Makrotex -haasteen aiheena. 
Pieni on kaunista, vai mitä mieltä olette tästä Turun hienosta liikennekaupungista.



Kupittaanpuiston liikennekaupunki on kuin pieni kaupunki taloineen ja tuttuine rakennuksineen. Kadut ovat asfalttia. Ja liikennevalot ja liikennemerkit kuuluvat katukuvaan. Ja vihreät puut tekevät pienestä kaupungista viihtyisän. Tämän pikkukaupungin kruunaavaat tottakai, minikokoinen Turun tuomiokirkko ja Turun linna. Mennäänpä kierrokselle. 



Pieni Turku on viehättävä puutarhakaupunki. 


Risteyksessä pitää olla tarkkana. 


Puistossa voi istua Tuomiokirkon vieressä ja katsella pikkukaupungin liikennettä. 



Pikkuinen Tuomiokirkko on mainio miniatyyrityö isosta Turun tuomiokirkosta.


Tervetuloa Turkuun, pieneen Turkuun! Tämä pikkuinen linna houkuttaa käymään ihan oikeassa Turun linnassakin. Se on muuten nyt auki. 


Tässä oli Pieni Turku -kierrokseni. Kupittaanpuisto on minulle rakas puisto. Olen saanut viettää lapsuuteni tämän kauniin puiston naapurissa. Tänne pitää aina välillä poiketa - lapsuuteni maisemiin. 

Valitettavasti Liikennekaupungissa ei ole ohjattua toimintaa kesällä 2020 koronavirusepidemian takia. Nän oli vielä 16.6. Turun kaupungin sivuilla, jos tulee muutoksia, niin päivitän tänne. Liikennekaupungissa saa kuitenkin pyöräillä ja liikennevalot ovat toiminnassa koko ajan. 

Lisää pieni -haastevastauksia löytyy Pieni Lintu -blogista:  LINK  

Kaunista juhannusviikkoa! 

- Tuula 

Ps. Olen aikaisemminkin kertonut Turun liikennekaupungista, mutta nyt tämä pieni kaupunki sopi tähän pieni -haasteeseen täydellisesti. 

Tuula's life blogia voi seurata 


SHARE:

lauantai 13. kesäkuuta 2020

Ajolanranta - tänne pääsee myös autolla



Ajolanranta on ihastuttava saaristokohde, jonne pääsee myös autolla. Ajolanranta on Naantalin Rymättylässä vain noin 30 km:n päässä Turusta autolla tultaessa. Jos nautit saariston luonnosta ja sataman tunnelmista, niin tämä on mainio päiväkohde. 


Suomen saaristo on maailmalla kuuluisa kauneudestaan. Kesäisin tänne tulee myös paljon ulkomaalaisia veneilemään. Tästä kesästä en tiedä, korona tulee varmasti vaikuttamaan ulkomaalaisten veneilyyn saaristossamme.

Ajolan sukutila on ollut Saarisalon suvun  hallussa jo vuodesta 1759.



Ajolanrannan satamasta on rakennettu uusi täydenpalvelun venesatama vuonna 2008 nykyajan tarpeisiin. Korkeakallioinen, suojaisa syvä lahti on mahdollistanut hienon sataman. Mutta tilaa on jätetty myös entiselle ajalle. Historiaa on hienosti säilytetty.


Meren, suolan ja tervan tuoksua



Leo Frangin piirros Ajolan rannasta (nykyään Ajolanranta) vuodelta 1924



Ajolanrantaan on tehty myös perinnepolku. Polulla pääset tutustumaan Ajolan tilaan ja sen historiaan. Matkan varrelta löydät mm. vanhoja venevajoja, tuulimyllyn, perinteisen maatalon umpipihan, kaunista luontoa ja niityllä voit nähdä laiduntavia lampaitakin. Tilan yhteydessä toimii myös yksityismuseo, joka esittelee maatilan elämää menneiltä vuosilta. Museo on avoinna kotiväen ollessa paikalla. Kahvila Aavasta (jutun lopussa) voit tilata ajan museoesittelyyn (2€ / aikuinen).

Kuva netistä
Ajolanrannan syvä lahti on toiminut matkustajaliikenteessäkin. Täältä 1920-1930 luvuilla on avoveden aikaan kuljettu Rymättylästä Turkuun matkustajalaivoilla. Kun Särkänsalmeen rakennettiin lossiyhteys vuonna 1935 ja aloitettiin säännöllinen linja-autoliikenne Turkuun, niin laivayhteydet lopetettiin tämän jälkeen kannattamattomina.

Tällä laivalla isovanhempani äidin puolelta tekivät kauppareissuja Turkuun; he olivat saaristolaisia ja asuivat Merimaskussa. Sieltä sen saaristolaisgeenin olen saanut. 

Tähän päivään:


Me olimme Ajolanrannassa laitattamassa s/y Tuuliaa kesäkuntoon. Ajolanrannassa on jo muutaman vuoden ajan pystytetty veneemme masto, mastonpystytys on vaativaa hommaa, joten mielellään sen annamme ammattilaisten käsiin. 





Ajolanranta on täyden palvelun satama. Ajolanrannan fb-sivuilla kerrotaan enemmän sataman toiminnasta, linkki jutun lopussa. Siellä on isot venehallit veneitten talvisäilytykseen ja mastojen pystytykset ja poisottamiset onnistuvat hyvin nykyaikaisilla laitteilla ja henkilökunta on ammattitaitoista. Iloinen kiitoksemme taas kerran! 


*****

Satamassa on myös viehättävä Kahvila Aava. Sieltä saa vastaleivottuja munkkeja ja voisilmäpullia sekä broiler-pitaleipiä ja kebab-hampurilaisia... 



Kahvilan ylätasanteelta pääsee ihailemaan sataman hienoja maisemia. Tänne pitää tulla seuraavalla kerralla pelkästään "turistina", että pääsee rauhassa nauttimaan Ajolanrannan hienoista tunnelmista,  historiasta ja herkuista.

Näkymä Kahvila Aavan nälöalatasanteelta

Kahvilan fb-sivut:  Kahvila Aava  /  Ja sataman fb-sivut: Ajolanranta 

Näkemiin Ajolanranta! Tapaamme taas!


- s/y Tuulia ja miehistö


Tuula's life blogia voi seurata 



SHARE:

sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

S/Y Tuulia - meri kutsuu



Merellä tuulee.  Ja aallot lyövät kallioihin. Eilen tulimme aikamoisissa laineissa ja puhureissa mantereelta tänne saarelle pikkuveneessä. Ei siinä mitään vaaraa ollut, vaikka vaahtopäät venettä keikuttivatkin. Yhteisvenesatamasta saarelle tulo kestää noin kuusi minuuttia. 
Pikkuveneen eli yhteysveneen lisäksi meillä  on vanha purjevene Tuulia nimeltään. Yhteysveneellä tulemme mantereelta saarelle. Ja oma laiturimme tarjoaa myös Tuulia -veneelle kotisataman. 

Tässä kohtaa lienee hyvä selvittää, että kippari on suuri saaristofriikki. Hänen vanhemmillaan on aina ollut mökki saaristossa, joten sieltä se rakkaus saaristoon kumpuaa. Ja minulla ovat isovanhemmat äidin puolelta asuneet saaristossa, joten jonkinlaisen saaristogeenin taidan minäkin omata. 


S/Y Tuulia


Tällä viikolla Tuulia -vene  pestiin ja puunattiin telakalla Turussa. Ja vihdoin oli Tuulia valmis veteen laskettavaksi. Kippari ajoi veneen moottorilla tänne kotisatamaan. Maston pystytys ja purjeitten kiinnitys vielä odottavat. 

Liput liehuivat, kun laskimme Tuulian veteen. No. oli kyllä hienompi syy liputukseen - Puolustusvoimien lippujuhlapäivä. 

Kotisatamassakin riittää hommia, poijun tarkistusta ja poijunarun kiinnitystä.

Purjeveneemme on Targa 96 ja sen on suunnitellut suomalainen venesuunnittelija Hans Groop jo 1970 -luvulla. Oma veneemme on vuodelta 1984. Targa 96 suunniteltiin aikoinaan veneeksi, jota on helppo käyttää, joka on sarjassaan nopea sekä ennenkaikkea on suojainen kylmään ilmastoomme. Targan kästtely käy pienellä miehistöllä säässä kuin säässä. Targaa myytiin myös paljon ulkomaille.  

Minusta parasta veneessämme on veneen keskelle sijoitettu suojaisa istuinkaukalo eli sitloora (merislangia). Keittiö on kivan tilava ja muut asuintilatkin tarjoavat riittävästi tilaa. Ja purjehdusominaisuudet ovat hyvät. Veneessämme on Volvo Penta moottori. Alusta asti  Targa 96 sai suuren suosion matkapurjehtijoiden keskuudessa ja tänä päivänä näitä näkee usein merellä ja satamissa. 


Tässä kuvia Tuulian sisätiloista viime kesältä. En valitettavasti löytänyt yksittäisiä kuvia, mutta eiköhän noita ala tulla tämän kesän aikana, kun sisätilatkin on laitettu kuntoon.

Me olemme purjehtineet vain Suomessa veneellämme, mutta Targa 96 on avomerikelpoinen vene, sillä purjehditaan myös valtamerillä. Meitä kutsuu tänä kesänä Turun saaristo. 

Masto ja purjeet puuttuvat vielä - Tuulia näyttää tynkältä ilman niitä,
mutta tämä on tilanne tänään. 

Ja vielä saarielämää... Tein viikolla ruokapostauksen pitkästä aikaa ja ilokseni olen huomannut, että se on kerännyt paljon lukijoita. Kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille. Jos joku vielä haluaa vinkin hyvästä rosé -viinistä ja pikkusuolaisista, tässä postaus: 
Gato Negro Rosé ja laiturikestit 




Myrskyn jälkeen on poutasää, laulaa Kari Tapio. Enää ei ole myrskysää, aurinko paistaa, mutta edelleen tuulee. 


Aurinkoa sinun viikkoosi! 

- Tuula


Tuula's life blogia voi seurata 



SHARE:

keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Gato Negro Rosé ja laiturikestit



Kaupallinen yhteistyö: Juomavinkki 


Tervetuloa laiturikesteille! Meillä on kesämökki saaressa Rymättylässä, ja saarelle ei autolla pääse. Kun meille tulee venevieraita, niin laituri on mitä mainioin paikka toivottaa vieraat tervetulleeksi. Vieraat voivat tulla pitkänkin merimatkan takaa, joten on huomaavaista tarjota heille tervetuliaismaljan lisäksi jotain pikkusuolaista jo laiturilla. 




Tänä kesänä minulla tulee olemaan tervetuliaismaljana kesäisen raikas Gato Negro Rosé -viini. Viini on pakattu ekologiseen litran kartonkipakkaukseen, joka on helppo kuljettaa mökille, veneeseen, puutarhaan, piknikille...

Gato Negro on Suomen tunnetuin viinibrändi. Gato Negro on ollut Suomen markkinoilla jo kolmisenkymmentä vuotta, mutta viinin tarina alkaa jo 1960-luvun Chilestä, kun viinituottaja Vinā San Pedro mietti, mikä viinille nimeksi. Oletteko kuulleet vanhan tarinan mustasta kissasta, joka vahti viinitynnyreitä tunnetun viinimyyjän kellarissa Mosel -joen varrella? Sieltä juontaa nimi Gato Negro eli Musta kissa. Täydellinen nimi viinille. 


Gato Negro Rosé sopii mainiosti salaateille ja pikkusuolaisille. Ja tässä minun suolaiset  tervetuliaiskuppini. 

Kana - tortillakupit (24 kpl)


6 isoa vehnätortillaa 
Täyte: broilerin fileesuikaleita (maustettuja tai maustamattomia)
2 rkl öljyä
1,5 rkl grillimaustetta 
1 rkl sambal oelek grillitahnaa
1 rkl limetin mehua 
3 rkl majoneesia 
ruukku ruohosipulia 
Lisäksi: ruukku jääsalaattia (tai ruukkusalaattia)

Lämmitä tortillat kostean voipaperin (leivinpaperin) alla mikrossa 30 sekuntia. Leikkaa ne neljään osaan. Aseta viipaleet muffinsivuokien pohjalle taitellen ne kupeiksi. Paista 175°:ssa uunissa noin 8 minuuttia. Nosta kupit varovasti jäähtymään. 

Täyte: Ruskista broilerinfileet pannulla öljyssä ja mausta ne. Hienonna puolet ruohosipulista ja sekoita majoneesin kanssa jäähtyneeseen broileriseokseen. 

Leikkaa jääsalaatti ohuiksi suikaleiksi ja täytä tortillakupit salaatilla. Täällä lähikaupassamme ei ollut jääsalaattia, joten korvasin sen ruukkusalaatilla. Nostele päälle täytettä ja koristele ruohosipulilla. 

Siis ihana kombo Gato Negro Rosé ja kana-tortillakupit.


Gato Negro Rosé on pakattu litran tetrapakkaukseen. Roseen hinta Alkossa on 9,68 €. Rypäleenä on Cabernet Sauvignon. Rosé -viini sopii myös vegaaneille. Gato Negro -viinit tulevat Chilestä Valle Centralin alueelta. 



Olen suolaisten ja makeitten piirakoitten ystävä ja tämä roseviini sopii kumpaisenkin kanssa. Nyt kokeilin Gato Negro Roséta yhden suosikkipiirakkani eli vuohenjuustopiirakan kanssa. Täytyy sanoa, että viini ja piirakka täydensivät toisiaan. 




Vuohenjuustopiirakka


Pohja: 
125 g  margariinia
3/4 dl perunamuusijauhetta
1 dl     vehnäjauhoja
1/2 dl  kauraleseitä  (jos ei ole, laita 1 1/2 dl vehnäjauhoja)
1 rkl    vettä

Täyte:
3 kananmunaa
100 g Creme Fraiche
150 g vuohenjuustoa tai fetajuustoa
100 g Creme Bonjour yrttitarha tuorejuustoa
pieniä tomaatteja (varrellisia terttutomaatteja tai miniluumutomaatteja)
tuoreita yrttejä esim. persiljaa, basilikaa, ruohosipulia

Tee näin: 

- Nypi pohja-ainekset, lopuksi vesi. Painele piirakkavuokaan. (en ole voidellut vuokaa)

- Pese tomaatit ja kuivaa ne. 
- Riko 3 kananmunaa kulhoon ja sekoita
- Lisää joukkoon creme fraichea ja yrttitarhajuustoa
- Murustele joukkoon 150 g vuohen-  tai fetajuustoa
- Silppua tuoretta yrttiä joukkoon ja sekoita. 

- Kaada pohjan päälle täyte ja lisää tomaatit.
- Paista piirakkaa 175°:ssa noin 35-40 min. keskitasolla. 


Gato Negro Rosé - viini on väriltään hennon vaaleanpunainen. Tuoksu on raikas ja marjainen ja kevyesti yrttinen. Maku on kuiva, hapokas, metsämarjainen ja kevyen karpaloinen. Yhdellä sanalla - minusta Gato Negro Rosé maistuu kesälle.  


Bloggaajien Gato Negro Rosé -viinille kehiteltyjä reseptejä löydät lisää tästä 
Juomavinkin osoitteesta:




Tervetuloa kesä! 

- Tuula




SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig