MOMENTS OF MY LIFE

maanantai 30. huhtikuuta 2018

LONTOON HUHTIKUU - KUVAKOLLAASI





ILOISTA VAPPUA KAIKILLE! 



Huhtikuun kuvakollaasissa haluan vielä palata Lontoon tunnelmiin. Edellisestä Lontoon matkasta ehti vierähtää peräti 25 vuotta. Ja nyt huhtikuussa palasin viimein Lontooseen. Rakastuin uudelleen tuohon elämää sykkivään pääkaupunkiin. Uusi Lontoo on kasvanut joka suuntaan, erityisesti ylöspäin. Mutta on kaupungissa paljon vanhaakin, ennestään tuttua Lontoota. Molemmista Lontoon puolista tykkään.

Luin jostakin, että prinssi Charles on varsin kriittinen Lontoon uudelle arkkitehtuurille. Hän on puhunut jopa kaupungin sielun raiskauksesta. Mutta enhän millään muotoa Charlesin tavoin pystykään vertaamaan mennyttä ja nykyistä. Minä vain katselen turistin silmin kaupunkia ja tykkään. "Lontoon ei tarvitse jäljitellä Manhattania",  on Charles myös tokaissut.


  • Ylärivissä Buckinhamin palatsin portti ja palatsin edustalla oleva Victoria Memorial -veistos. Ja oikeassa reunassa on näkymä St. Jamesin puistosta.
  • Toinen rivi: pubikulttuuria, tuolla söimme herkulliset fish and chipsit. Vähän vappuakin mukaan. Ja maailmanpyörä on kuuluisa London Eye. 
  • Alarivissä vasemmalla Westminster Abbey. Sanovat, että syyskuun kuudentena päivänä 1997 Westminster Abbeysta tuli "Hollywood". Prinsessa Dianan hautajaisseremoniaa vanhassa Abbeyssa seurasi yli 2,5 miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa. Ja Elton John lauloi säveltämänsä kappaleen Candle in the Wind. Keskellä alhaalla on koristeellinen talo upouuden Sky Gardenin edessä. Ja viimeinen kuva oikealla: Buckinghamin palatsiin oli tulossa vieraita. En nähnyt kuka istui lasivaunuissa? 

Charlesin puheista välittämättä laitan tähän linkin upeaan, moderniin ja korkeaan näköalakohteeseen Lontoossa, johon minä erityisesti ihaistuin. Tässä postaukseni:  Sky Garden .


Tällä kollaasilla osallistun Pieni Lintu -blogin Huhtikuun kollaasihaasteeseen . 
Samasta osoitteesta löydät myös muiden vastaajien huhtikuun kollaaseja.  

Ja vielä kerran ILOISTA VAPPUA KAIKILLE! 

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 


SHARE:

lauantai 21. huhtikuuta 2018

LONTOO JA SHAKESPEARE



Kun ollaan Lontoossa, niin siellä ei voi unohtaa Shakespearea. Siirryttäessä 2000 -luvulle britit äänestivät 1000-2000 luvun suurimmasta englantilaisesta. William Shakespeare oli ylivoimainen voittaja. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä kirjailijoista kautta maailman historian ja eräänä etevimpänä englanninkielen taitajana.

Sanotaan, että Shakespeare on läsnä tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Hänen henkilöään ja tuotantoaan käsitteleviä tutkimuksia ilmestyy vuosittain tuhansia. Ja hänen näytelmiään esitetään kaikkialla maailmassa. Niistä tehdään myös musikaaleja, elokuvia ja baletteja.



Thamesin etelärannalla Southworkissa on amerikkalaisen näyttelijän ja ohjaajan Sam Wanamakerin aloitteesta rakennettu kopio Shakespearen ajan teatterista. Shakespeare's Globe -teatteri on samannäköinen kuin vanhojen piirustusten Globe -teatteri. Uusi Globe aloitti toimintansa vuonna 1997. Se sijaitsee 230 metrin päässä alkuperäisen teatterin paikalta.

Shakespeare's Globe -teatteri olisi ollut minun teatterivalintani Lontoossa, mutta siellä on näytöksiä vain toukokuusta syyskuuhun, sillä Globe on lähes katoton "kesäteatteri".  Haaveeksi jäi teatteri tällä kertaa. Mutta Globen ulkopuolella kävin tunnelmia aistimassa.

Suurin hitti Globe -teatterissa on ollut suosikkinäytelmäni Romeo ja Julia. Teatterin lippujen hinnat ovat elokuvalippujen tasoa eli todella kohtuullisia. Ja teatteri on ilta illan jälkeen täynnä aukioloaikanaan. Siellä käy Shakespeare-faneja ympäri maailman. Teatteri ei saa mitään tukea. Vapaaehtoinen Shakespeare-faniryhmä hoitaa paikan lipunmyynnin, kioskit, turistien palvelut, siivoukset jne. Ja faneja riittää. 



Kun tuosta Shakepeare's Globe -teatterista luin ennen matkaa, niin innostuin ottamaan Shakespearen ja englantilaisten suhteesta enemmänkin selvää. Ja tämä oli aivan uutta minulle: Englannissa jokaisen koululaisen on tentittävä kaksi Shakespearen näytelmää. Tästä huolimatta Shakespearen ja brittinuorison välillä on "ystävyyssuhde".  Myös useissa USA:n yläasteen kouluissa tutustutaan Shakespearen tuotantoon.

Shakespeare on kielenkäytössään nero. Sanotaan, että hänen sanarikkautensa elää ja hengittää hänen teksteissään. Shakespearen näytelmistä ja teksteistä on luetteloitu yli 25 000 sanaa. Ranskan suuren näytelmäkirjailijan Moliéren näytelmistä on laskettu vain 4000 sanaa. Meidän Mika Waltarimme on tullut toimeen vielä vähemmillä sanoilla. Panu Rajala on Mika Waltari -tutkija ja on kirjoittanut Waltarista elämäkerrankin "Unio Mystica". Tekisi mieleni kääntyä hänen puoleensa ja kysyä Waltarin sanojen määrää teksteissä ja näytelmissä. Nähtäväksi jää, rohkenenko?.




On mielenkiintoista, miten Shakespeare elää myös tämän päivän nettikeskusteluissa. Keskusteluissa kohtaa usein viittauksia Shakespearen näytelmiin ja henkilöhahmoihin. Toki myös muualta löytyy viittauksia ja siteerauksia, sillä Shakespeare on tätä päivää. Raamattu on siteeratuin kirja, mutta Shakespearen tekstejä siteerataan seuraavaksi eniten.

Ja minäkin haluan tässä  siteerata suosikkinäytelmääni Romeota ja Juliaa 


Näette rakkauden tähden syttyvän,
kun mustimmillaan riehuu myrsky-yö.
Ja kahden lapsen toistaan lempivän -
muttei sukuvihaa maahan lyö,
mikään vähempi kuin heidän kuolemansa.

Tuon rakkauden järkyttävät vaiheet
ja heidän järkyttävä kohtalonsa
on kahden tunnin näytäntömme aiheet -

jos suopeasti meitä kuuntelette,
me kaiken teemme, että pety ette.

- käännös: Lauri Sipari 


Olen ymmärtänyt, että Shakespearen tekstien kääntäminen muille kielille on äärettömän vaikeaa. Suuri William Shakespearen ihailija, Ralph Långbacka, on todennut Shakespearen ilmaisun olevan niin hypnoottisen vahvaa, että käännöksiinkin saadaan Shakespearen kielen magiikkaa. 

Loppusitaatiksi on sanottava, että matkailu avartaa. Jos en olisi lähtenyt Lontoon reissulle, niin tämäkin pieni Shakespeare -pohdinta olisi jäänyt tekemättä.


Edellisessä postauksessani ihailen Lontoota yläilmoista, käy kurkkaamassa kaupungin upeinta näköalapaikkaa täältä: SKY GARDEN 


Kaunista viikonloppua kaikille!

- Tuula



Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 

SHARE:

keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

SKY GARDEN - UPEAT NÄKYMÄT YLI LONTOON




"Jos on kyllästynyt Lontooseen, niin on kyllästynyt elämään; sillä Lontoossa on kaikkea, mitä elämä voi tarjota", näin on kirjoittanut huomattava englantilainen kirjailija Samuel Johnson. 

Ja minä aion nyt "tarjota" teille  Lontoon korkealta, lintuperspektiivistä. Lontoon uusin näköalapaikka on Sky Garden, se on valtava moderni tila ja sieltä on upeat näkymät yli Lontoon. Huikea pilvenpiirtäjä. 




Varasin liput jo Suomesta Sky Gardeniin, sillä etukäteisvarauksilla rajataan sisäänpääsyä. Näin kaikki pääsevät ihailemaan maisemia ilman tungosta ja tönimisiä. Tunti on pisin aika tuolla pilvenpiirtäjässä olemiseen. 

Tämä ajanvaraaminen oli parasta, minkä etukäteen kotona tein. Hieno kohde, joka kannattaa kirjata Lontoon must see -listalle, jos kaupunkiin aikoo mennä. Kun hyppää maanalaisesta pois Monument -asemalla, niin tuo rakennus löytyy helposti. 

Sky Gardenista on hankalaa saada kuvaa ulkoapäin, korkea kun on. 

Tämän kuvan nappasin netistä, jotta tuon rakennuksen (vasemmalla) muoto vähän näkyy.


Sky Garden on valmistunut vuonna 2015 ja rakennus on terästä (alumiinia) ja lasia. Rakennus on peräti 155 metriä korkea (London Eye on 135 m korkea). Ja Sky Garden tarjoaa kävijöille 360-asteisen näkymän Lontoon ylle. Sky Gardenissa on kahvila ja pari ravintolaa. Ja kahvitkin olisi saanut ilman jonottamista. Päättelin siitä, että niin meille kuin monelle muullekin taisi maisemien katselu olla tärkeämpää kuin kahvitttelu, mutta ensi kerralla sitten. Maisemia voi ihailla sisältä tai näköalaterassilta.






Ylhäällä on puutarha, joka tuo tropiikin tunnelmaa palmuineen tähän näköalapaikkaan. Siellä voi kulkea pieniä polkuja pitkin ja istahtaa nauttimaan erilaisista kasveista. 


Kolibrikukka

Meille sattui harmaa päivä ihailla Lontoota yläilmoista, mutta sekin kelpasi mainiosti. Valtavan Lontoon ja sen välimatkatkin pystyy jotenkin hahmottamaan tuolta ylhäältä käsin. Kaupunki jatkuu silmänkantamattomiin.


Tower Bridge, valmistui vuonna 1894. 

Tower of London. Yksi maailman kuuluisimpia linnoja. Linnassa säilytetään Britannian kruununjalokiviä. 

London Bridge


Bongasin pilvenpiirtäjästä myös muistomerkin kullattuine huippuineen, se on rakennettu Lontoon suuren palon muistoksi. Vuonna 1666 Lontoossa raivosi tulipalo, joka tuhosi Lontoon Cityn keskiaikaiset osat. Se ei kuitenkaan yltänyt Westminsterin aristokraattiseen osaan. Palo hävitti 13 200 taloa, 87 tavallista kirkkoa ja St Paulin katedraalin. Kaupungin 80 000 asukkaasta 70 000 menetti kotinsa.


Lontoon palon muistomerkki 


Muistomerkin jalustan hienot kaiverrukset. Myös Lontoon palon tarina löytyy jalustalta.

Piti kertomani vain tuosta Sky Gardenista, mutta kun yhden pysähtymisen taktiikalla löytyy tuo upea pilvenpiirtäjä ja lontoolaisille rakas muistomerkki, niin sallittakoon tämä pieni sivujuoni.

Mutta vielä tuohon pilvenpiirtäjään. Sky Garden on täysin ilmainen. Liput kannattaa varata netistä etukäteen hyvissä ajoin. Ne tulevat kännykkään. Henkilöpapereita voidaan kysyä ovella (meiltä ei kysytty). Ja laukut menevät läpivalaisuun. Sen jälkeen hissi vie sinut 35. kerrokseen ihailemaan Lontoota. Uskomaton paikka ja tosiaan ilmainen! 



Edit. Löysin vielä tämän kuvan Sky Gardenista. Lontoon kuvia tuli otettua yli 300. Sky Garden on korkea rakennus äärimmäisenä oikealla.

Liput voi varata Sky Gardenin verkkosivuilta: TÄÄLTÄ. Linkistä löytyy myös muuta infoa paikasta.

Sky Gardenin osoite on: 20 Fenhurch Street, London
Lähin metroasema: Monument




London on my mind,

 Tuula


Ps. Edellisessä postauksessa Lontoo kutsuu kerroin, että aion käyttää pankkikortin lähimaksua Lontoon julkisessa liikenteessä (metrossa ja busseissa). Maksaminen sujui ongelmitta. Suosittelen. Jos joku haluaa kuulla asiasta lisää, niin vinkkaa, kerron mielelläni.



Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 



SHARE:

maanantai 9. huhtikuuta 2018

LONTOO KUTSUU



Pikaiset terveiset vielä tänne blogistanian puolelle. Huomenna kutsuu Lontoo. Sinivalkoisin siivin sinne lennämme. Edellisestä Lontoon reissustani on ehtinyt vierähtää jo 25 vuotta. Lontoossa on paljon ennallaan, mutta valtavasti on myös uutta. Jännityksellä odotan tulevaa matkaa.





Tilasin juuri Heathrow Expressin liput (sähköiset) Paddingtonin asemalle ja takaisin lentokentälle. Hotellimme sijaitsee parin kadunkulman päässä Paddingtonin asemalta. 

Ja lipuista kun kertomukseni alkaa, niin lipuilla myös jatkan tätä lähtötarinaani. Muuta uutta kerrottavaa minulla ei vielä Lontoosta olekaan :) 

Tarkistin netistä jokin aika sitten Oyster Card'in käyttöä Lontoossa. Sitä ei enää tarvita! Enää ei tarvitse jonottaa lentokentällä Oysterkorttia. Lähimaksukortti toimii Lontoon liikenteessä. Julkisen liikenteen - bussit ja metro - kyytiin pääsee lähimaksulla. Lähimaksukortti toimii samalla tavalla kuin pienen ostoksen tekeminen kaupan kassalla. Ja se toimii samalla tavalla kuin Oysterkortti ja matkan hinta on täysin sama kuin Oysterilla. Tarkistin vielä, toimiiko korttini ja ainakin nämä kortit käyvät: American Express, Mastercard, Maestro ja Visa. Jippii näillä mennään!

Ja parin paikkaan olen myös tilannut liput ennakkoon sähköisesti, sillä Lontoossa joutuu joka paikkaan jonottamaan, siellä kun on kaikkina vuoden aikoina paljon turisteja. Mutta näistä myöhemmin lisää.

Blogiin tuskin ehdin Lontoossa kirjoittaa, mutta Instagramia päivitän. 
Täältä löytyy:

www.instagram.com/tuulaslife
- Tuula

Ps. Ja kiitos jo etukäteen kotivahdeille <3 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 


SHARE:

maanantai 2. huhtikuuta 2018

MAALISKUU PÄHKINÄNKUORESSA / KOLLAASIHAASTE




Ja niin vaihtui maaliskuu huhtikuuksi. Pähkinänkuoressa 
maaliskuun tapahtumia.


Menen ensin  lapsellisiin asioihin. Maaliskuussa vietettiin suvun pikkutyttöjen synttäreitä, niin 5- kuin 6-vuotissynttäreitäkin. Tuo upea muumikakku alarivissä on viisivuotiaan synttärikakku.

Ja lapsenvahtinakin tuli oltua. Yläkuvassa oikealla ollaan Sagan kanssa leikkipuistossa. Siellä on talvellakin mukavaa. 

Tämä teatterifani kävi maaliskuussa kahteen otteeseen teatterissa. Turun Kaupunginteatterissa kävin katsomassa huikean fantasianäytelmän Taru sormusten herrasta. Alimmaisena oikealla on kuva teatteritalosta. Ja maaliskuun lopussa kävin katsomassa puhuttelevan komedian Linnateatterissa: Titaniiic!! Jäävuorenkokoinen komedia.

Kulttuuria lisää... Upeita Rut Brykin keramiikkatöitä kävin ihailemassa Turun Taidemuseossa, näyttely jatkuu 13.5.2018 asti. 

Ja Aurajoki oli jäässä. Se on mainitsemisen arvoinen asia ja suuri juttu Turussa. Edellistä kertaa en edes muista, milloin joki olisi ollut jäässä. Mutta lapsuuden talvina olen hiihtänyt Aurajoen jäällä. Nyt joella ei hiihtäjiä näkynyt, mutta paljon näki luistelijoita. Tuli mieleen Amsterdamin kanavat. Sielläkin todella harvoin nykyään luistellaan, eivät jäädy kanavatkaan. Paitsi tänä talvena. 

Kukkia ja herkkuja pitää olla kollaasissakin... nekin kuuluivat maaliskuuhun.

Osa kuvista on ollut instagramissa, jos ne tuntuvat tutuilta.

Kuvien ulkopuolelta haluan kertoa erään hauskan kohtaamisen. Olin maaliskuun puolivälissä Linnateatterissa lounaalla ja infotilaisuudessa, Titaniiic'in ensi-ilta lähestyi. Paikalla näissä  tilaisuuksissa ovat yleensä niin ohjaaja kuin näyttelijätkin, joita voi haastatella tulevasta esityksestä. Niin myös nyt. Linnateatterin infotilaisuuksissa teatterinjohtaja Kalle Lamberg'illa on tapana toivottaa mediaväki tervetulleeksi, mutta nyt lavalle astui teatterin toimitusjohtaja Henni Syrjänen. Hän kertoi sijaistavansa Lambergia, koska Kalle oli Kingiä filmaamassa Helsingissä. Hyvin hoiti Henni Kallen tehtävän.

Mutta tarina jatkuu...


Illan suussa vielä lähdin Raision Kauppakeskus Myllyyn ostoksille. Ja kuinka ollakaan siellä käytävällä käveli vastaan Kalle Lamberg. Moikkasin Kallea ja sanoin: "Terveisiä Linnateatterista." Kallen lippalakin alle ilmestyi iso hymy ja Kalle sanoi: "Terveisiä Helsingistä, Kingin filmauksista." Toivottelin menestystä niin Titanicin esityksissä kuin Kingissäkin. Ja jatkoimme hymyillen matkaamme.


Nyt on Titaniiic!! nähty - link . Ja Kingiä seuraan ja pidän Kallelle peukkuja. 

Heleää huhtikuuta kaikille! Kyllä se tästä vielä kevääksi muuttuu.

- Tuula 

Tällä kuvasarjalla osallistun Pieni Lintu -blogin maaliskuun kollaasihaasteeseen. Lisää maaliskuun kollaaseja löydät täältä . 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 


SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig