MOMENTS OF MY LIFE

sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Moderni nainen -näyttely Turun taidemuseossa

 

Moderni nainen -näyttely Turussa

Tämä Turun näyttely on päivitetty versio New Yorkissa vuonna 2017 kiertäneestä näyttelystä   Independent Visions: Helene Schjerfbeck and Her Contemporaries. Näyttely oli esillä New Yorkin Scandinavia Housessa. 

Näyttelystä tuli erittäin suosittu New Yorkissa, siksi se  haluttiin myös muualle. Näyttely on kiertänyt Tokiossa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Tallinnassa. Ja nyt se nähdään vihdoin myös Turussa. Ateneumin mukaan tämän kiertonäyttelyn on nähnyt ulkomailla ainakin 280 000 katsojaa.  Helsingissä näyttely kasvoi 12 naisen näyttelyksi; Turussa esittäytyvät nämä kiertävän näyttelyn neljä naistaiteilijaa. 


Moderni nainen -taidenäyttely esittelee Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Sigrid Schaumanin ja Elga Sesemannin tauluja. He kaikki ovat tehneet uraauurtavaa roolia suomalaisessa taiteessa. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon / Kansallisgallerian kanssa. 

Vaikka Suomessa naisilla on ollut poikkeuksellisen vahva rooli kansakunnan taiteellisen identiteetin rakentamisessa ja mahdollisuudet opiskella ja matkustaa ja ottaa tilaa, niin nais-etuliitteen käyttö tässä yhteydessä on on erittäin perusteltua, elettiin kuitenkin niin erilaista aikaa kuin nykyään. Suurimmalla osalla naisista ei ollut rahallisia mahdollisuuksia matkustella. Nämä naiset olivat modernin naisen edelläkävijöitä. Moderneja naisia ja mielenkiintoisia naisia. 






Helene Schjerfbeck (1862-1946)

Helene Schjerfbeck:  Hänestä olen kertonut blogissani aikaisemminkin, niin hänen näyttelystään vuonna 2017 Turun taidemuseossa kuin myös hänestä kertovasta elokuvasta. Tässä blogikirjoitukseni Helenestä:  Helene Schjerfbeck Turussa




Harvemmin esillä ollut Helene Schjerfbeckin työ: Edytkuhnenin tyttö (1927)

Ellen Thesleff (1869-1954)



Toisinaan Ellen mietti, että hän olisi voinut olla jopa Pohjolan Leonardo: hän  suunnitteli laajennuksen Ruoveden Muroleen kanavanhoitajan taloon, jossa Ellenin äiti ja he sisarukset asuivat (isä oli silloin jo kuollut). Talo laajennettiin huvilaksi Ellenin piirustusten mukaan. Arkkitehtuurisia taitojakin Ellen Thesleffillä oli. Ellen Thesleffiä pidetäänkin yhtenä merkittäväimmistä pohjoismaisista kuvataiteilijoista. Ellen ei koskaan perustanut perhettä vaan keskittyi taiteelliseen uraansa.



Taiteilijalle tärkeitä paikkoja olivat Italia ja Ruoveden Murolee. Ne olivat hänelle isoja  inspiraation lähteitä. Ja Italiasta tuli Ellenille hänen toinen kotimaansa. 


Ellen Thesleff joutui raitiovaunun töytäisemäksi vuonna 1952. Hänen reisiluunsa murtui. Ellen kuoli 84-vuotiaana 1954. 

Tuleeko teillekin mieleen muita raitiovaunun töytäisemiä tai allejääneitä taiteilijoita?


Sigrid Schauman (1877-1979)



Sigrid Schauman oli aikanaan poikkeuksellinen nainen. Hän onnistui yhdistämään taiteilijan ja taidekriitikon ammatit sekä perhe-elämän tyttärensä yksinhuoltajana. 

Sigrid Schauman kiinnostui väreistä ja hänen palettinsa kirkastui yhteisillä ulkomaanmatkoilla Italiaan Ellen Thesleffin kanssa. 



Sigrid Schauman maalasi usein palettiveitsellä, jonka oli ottanut Thesleffin tavoin käyttöön. 

Sigrid Schauman oli myös poliittisesti valveutunut nainen. Sotien jälkeen hän oli Urho Kekkosen idänpolitiikan kriitikko. Schaumanin kekkosvastaisuus ilmeni myös siinä, että hän palautti vuonna 1953 Pro Finlandia -mitalin Taiteilijaseuralle ja ilmoitti, että hän ei suostu vastaanottamaan mitalia, koska sen myöntäjä oli tuolloinen pääministeri Urho Kekkonen. 

Tiesittekö, että Sigrid Schauman oli Eugen Schaumanin sisko? 
Eugen Schauman oli Suomen sortovuosien aktivisti, joka ampui vuonna 1904 Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin ja välittömästi sen jälkeen itsensä. Tapahtuma lienee Suomen tunnetuin poliittinen murha. 

Sigrid Schauman kuoli 101 vuoden ikäisenä. Hänet on haudattu Näsimäen hautausmaalle Porvooseen. Hauta sijaitseen hänen veljensä Eugenin haudan vieressä. 


Elga Sesemann (1922-2007)



Elga Sesemann syntyi 1922 Viipurissa. Sesemann opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1941-1943. Hän teki läpimurtonsa 1945 ja hänet luetaan 1940-luvun merkittäviin ekspressionisteihin. 


Elga Sesemannin maalaus Katu syntyi toisen maailmansodan jälkeen 1945. Sesemannin perhe oli muuttanut sodan vuoksi Viipurista Helsinkiin 1940. Elga tutustui uuteen kotikaupunkiinsa piirtämällä ja maalaamalla. Minua viehättää tämä urbaanin maiseman kuvaus. Maalaus on tehty palettiveitsellä.


Kukkaismyyjä on mielenkiintoinen maalaus. Siinä kukkaismyyjä on kahden ison kivirakennuksen välissä. Kukkaismyyjän voi liittää myös saksalaiseen ekspressionismiin. Mieleeni tulee Emil Nolden näyttely  Turun taidemuseossa. 

Vuonna 2002 Elga Sesemann julkaisi 80-vuotiaana runokokoelman "Sade kirjoitti lyijykynällä". Hän kuoli vuonna 2007 ja hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.



Minäkin kirjoitin tämän blogikirjoitukseni sateella saaressa. 

Kaunista ja inspiroivaa kesää kaikille! 

Moderni nainen -näyttely on esillä Turun taidemuseossa koko kesän
10.6.-28.8.2022

/ Tuula 

Minut löytää myös instagramista: tuulaslife



SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig