MOMENTS OF MY LIFE

sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

LOVE ME TINDER - TREFFIKOMEDIA NAANTALISSA


Naantalissa, Kailon saaressa on Emma Teatteri. Sinne pääsee siltaa pitkin Naantalin kaupungista. Samassa saaressa on myös Muumimaailma. Emma Teatterissa esitetään joka kesä ajankohtaisia ja vetäviä näytelmiä. Tänä kesänä siellä esitetään treffikomedia Love me Tinder. Komedia pureutuu deittailun, parinmuodostuksen ja rakkauden ihmeelliseen, ihanaan, huvittavaan ja joskus epätoivoiseenkin maailmaan. Minna Koskela, Petja Lähde ja Satu Rasila ovat tämän hauskan komedian käsikirjoittajia. 




Treffit ovat melkein kaikille tuttu juttu. Sinäkin olet varmasti käynyt treffeillä. Tuttuja hetkiä ja tilanteita oli lavalla. Tarvitaanko nykyään enää Amoria, kun tilalla on Tinder?  Onko deittailu nykyään tärkeämpää kuin rakkaus? Tämä hauska kesäkomedia pureutuu Tinder -treffeihin ja erilaisiin deittailuihin. Kyllä sitä Amoriakin vielä tarvitaan, vaikka näytelmässä onkin epätoivoinen ja väsynyt Amor, jonka jousipyssy on jo aikoja sitten tullut tiensä päähän. Eikä uusia rakkauden jousipyssyjä ole enää saatavana. Mikä voisikaan olla uusi työkalu? Amorin äitimuori on nimittäin luvannut kesäloman Amorille, jos yksikin rakkaus syttyisi. Näytelmän lopussa selviää, miten kävi. 


SHARE:

lauantai 14. heinäkuuta 2018

MARILYN - NAINEN ROOLIEN TAKANA -NÄYTTELY


Kun kuulin alkukesästä, että Marilyn - nainen roolien takana -näyttely, on tulossa Tampereen Vapriikkiin, niin ajattelin, että tuo näyttely on minulle must-juttu. Olen ollut joskus aikamoinen leffafriikki ja Marilyn on ollut minulle yksi suosikkinäyttelijöistäni. Mutta tunnustan, että vasta vanhemmiten olen tajunnut Marilynin nerokkuuden näyttelijänä.




Olen lukenut monta kirjoitettua kirjaa Marilynista ja itsellänikin on niitä jokunen. Marilynista on kirjoitettu enemmän kirjoja kuin kenestäkään muusta 1900-luvun kuuluisuudesta - yli 400 kirjaa. Ei edes Elvis yllä samaan.

Ja nyt Marilyn -näyttelyyn. Tampereen Vapriikissa on esillä laaja näyttely, jossa on esillä noin 300 Marilynille kuulunutta henkilökohtaista esinettä: vaatteita, kenkiä, asusteita, kauneudenhoitotuotteita, käsikirjoituksia, fanipostia ja jopa kodin esineistöä. Valtaosan näistä esineistä omistaa saksalainen Marilyn-esineiden keräilijä Ted Stampfer. Hän toimii myös näyttelyn kuraattorina.

Marilyn Monroen eli Norma Jeane Bakerin lapsuus oli vaikea. (huom. toinen nimi päättyy e-kirjaimeen). Marilyn on sanonut jossain kirjassaan: "Enköhän minä ollut vikatikki, kun kukaan ei minua huolinut". Kun Norma Jeane oli 16-vuotias, hän oli taas kerran ilman huoltajaa. Hänet järjestettiin avioliittoon vuonna 1942 naapurin pojan, parikymppisen Jim Doughertyn kanssa. Elettiin sota-aikaa ja Jim lähti merille. Norma Jeane sai työpaikan sotatarviketeollisuudesta. Työpaikalla vieraillut valokuvaaja löysi Norma Jeanen. Ja niin alkoi matka Marilyn Monroeksi.



Naapurinpoika sai jäädä. Ensimmäisen elokuvasopimuksen Norma Jeane teki vuonna 1946 ja silloin vaihtui myös nimi hohdokkaammaksi. Aluksi Marilyn Monroe oli taiteilijanimi,  ja vasta niinkin myöhään kuin vuonna 1956 Marilyn otti nimen varsinaiseksi nimekseen. Hänen ensimmäiset roolinsa olivat pieniä, mutta suoritukset elokuvissa Asfalttiviidakko ja Kaikki Eevasta  (1950)  saivat hyvän vastaanoton (kuva alla).


Vuosi 1953 oli todella menestyksekäs Marilynille. Hän teki silloin kolme elokuvaa. Elokuvan Niagara, josta sanotaan, että hänen todellinen tähteytensä alkoi tästä elokuvasta. Hänen komediallisia kykyjään ylistettiin sekä "Herrat pitävät vaaleaveriköistä" että "Kuinka miljonääri naidaan" -elokuvissa.


"Herrat pitävät vaaleaveriköistä" (1953) / Minä olen kuin vitsinä tässä kahden legendaarisen kaunottaren välissä, mutta en voinut välttää kiusausta päästä samaan kuvaan. Marilynin ja Jane Russellin kädenjäljet ikuistettiin sementtiin Grauman's Chinese Theaterin edessä Los Angelesissa vuonna 1953. 


Elokuva: Kesäleski eli The Seven Year Itch (1955) / Tämän kuuluisan kohtauksen tuntevat kaikki leffaharrastajat. Metron ilmastointiaukko siinä puhaltaa Marilynin kauniin mekon helmoja paljastaen upeat sääret. Mekosta on myöhemmin maksettu huutokaupassa miljooneja dollareita. 

Marilyn oli loistava komedienne. Mutta komediennen rooleista tuli myös Marilynille taakka. Hänestä tehtiin bimbo blondi. Sitä hän ei ollut, joten voin ymmärtää, että se oli vaikein rooli / taakka Marilynille, sillä häntä haluttiin filmata vain "tyhmänä blondina". Vaikka toisaalta hän sitä roolia tietoisesti rakensikin. Hän rakensi itse oman brändinsä ja uransa. Hän neuvotteli omat liikesopimuksensa. Ja perusti myös oman tuotantoyhtiön - Marilyn Monroe Productions. Uusissa sopimuksissa Marilyn sai itse valita jopa ohjaajansa. Ja hän tiesi, kenen kanssa hän halusi työskennellä.  Täytyy sanoa, että Marilyn oli aikaansa edellä oleva nainen konservatiivisella ja miesten hallitsemalla 1950 -luvulla.



Marilyn osasi luoda itsestään sellaisen tuotteen, jota miehet jumaloivat ja naiset jäljitttelivät. Hänessä oli glamouria. Hän oli kaunis ja valokuvauksellinen. Hänessä ei ollut mitään kovaa. Hän oli pehmeän naisellinen. Sanotaan, että Marilynissa oli harvinaista taikaa - hän oli enkeli ja sopivasti syntinen nainen samassa paketissa.

Ja Vapriikin näyttely avaa enemmänkin Marilynin tarinaa. Se on taidokkaasti tehty näyttely valoineen ja vitriineineen. Ja tarinat kulkevat osittain kronologisesti eteenpäin näyttelyssä. Minä välillä unohdin missä olin, sillä niin intensiivisesti tutkin esineistöä ja tunnelmia, mitä nyt välillä jonkun Marilyn -fanin kanssa jaoin ajatuksia ja tuntemuksia. Näyttelytiloissa oli myös televisioita, joissa pyöri kohtauksia Marilyn -elokuvista. Ja ison kiitoksen ansaitsee "pieni elokuvateatteri", jossa esitetään dokumenttifilmiä Marilynista.

Yksityiselämää roolien takana:



Marilyn oli naimisissa kolme kertaa. Ensimmäinen oli nuoruuden avioliitto naapurinpoika Jim Doughertin kanssa (1942-1946). 


Toisen avioliiton Marilyn solmi baseball -legenda Joe DiMaggion kanssa vuonna 1954. Avioliitto kesti vain 274 päivää. Mutta Joe DiMaggio oli Marilynin luottoystävä traagiseen loppuun asti. 


Kolmas aviomies oli kirjailija Arthur Miller. Näyttelijä ja kirjailija olivat naimissa 1956-1961. Kuukausi ennen häitä Arthur Miller kirjoitti Marilynille: Kultaseni, istun täällä ja sydämeni pursuaa rakkautta sinua kohtaan." 



Ja tässä vielä se Marilynin kuuluisin asu: "Happy Birthday, Mr. President" -leninki. Se kuulemma ommeltiin Marilynin päälle. Vaikka Marilynin ura kukoisti, hänen yksityiselämänsä oli täynnä ristiriitaisia suhteita. Ja ne repivät häntä. Väitetyistä suhteista John F. Kennedyyn ja Robert Kennedyyn on kirjoitettu monen kirjan verran. Toisten mielestä suhteet olivat totta, toisten mielestä pelkkää satua. Totta kuitenkin on, että Marilyn esiintyi presidentille tämän syntymäpäiväjuhlilla tässä tiukassa ja upeassa asussa toukokuussa 1962. 

Marilyn kuoli 5.8.1962.  Marilynin kuolemasta on esitetty erilaisia teorioita ja arvailuja jo vuosikymmenien ajan. Itsemurha, onnettomuus vai murha? Totuutta tuskin saadaan koskaan selville. 


Näyttelyssä on esillä Marilynin viimeinen leposija. Se on kauniisti toteutettu. Haudalla on kaksikymmentä punaista ruusua. Toinen aviomies Joe DiMaggio vei Marilynin haudalle aina tuoreita kukkia - kahdenkymmenen vuoden ajan ja joka viikko 20 punaista ruusua. Kaunista ja surullista. Viivyin pitkään mietteissäni Marilynin "haudalla". 

Uskallan sanoa, että tämä oli minulle kesän kiehtovin näyttely. Upeasti toteutettu elämäkerrallinen näyttely. Se innosti minut uudelleen tutkimaan Marilynin elämää. 

Uskomaton nainen, uskomaton elämä! Näyttely on Vapriikissa 8.6.-2.12.2018. Näyttelyn tiedot löydät täältäLeffafriikiltä iso suositus! 


A smile is the best makeup
any girl can wear.
- Marilyn Monroe

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

SHARE:

torstai 5. heinäkuuta 2018

TÄMÄ VAI TUO -HAASTE



Nappasin tämän kivan haasteen Outi's life -blogista. Tykkään haasteista, mutta nyt on vierähtänyt jo pitkä tovi, kun olen viimeksi haasteisiin vastannut. Minulla on haasteita odottamassa, mutta tässä mökkirempan lomassa ehtii paremmin vastaamaan tällaisiin kevyisiin ja kesäisiin haasteisiin. Kuvat ovat Turusta ja saarimökiltä. 

Suihku aamulla vai illalla?

Sekä että mutta useimmiten aamulla.

Kaupungin ydin vai maalaisympäristö?
Kyllä se on kaupungin ydin - kaupunkilaislapsi kun olen. 


Samppalinnan ravintola / Turku

SHARE:

sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

NAIMAKAUPAT VEGASISSA - MUSIKAALI SAMPPALINNAN KESÄTEATTERISSA


"Runsas joukko Suomen musiikkiteatterin ammattilaisia on laskeutunut Turun Samppalinnan Las Vegasiin." Kun tuon otsikon luin, niin päätin että nyt jos koskaan menen Las Vegasiin, tämän lähemmäksi Vegas ei tule. Samppalinnan kesäteatteri  tuulimyllyn juurella tarjoaa upeat puitteet Las Vegasille...  ja kuinka ollakaan myös Havaijille.

Tänä kesänä ensi kertaa Suomessa ja koko Euroopassa saadaan nähdä tämä uusi musikaali, Naimakaupat Vegasissa / Honeymoon in Vegas. Ja vielä Samppalinnan hienossa kesäteatterissa. Miten onnistuu iso Broadwaylle tuotettu musikaali taivasalla ja kesäteatterissa?

Alkuasetelma on suloinen, nuori pari haluaa mennä naimisiin ja perustaa perheen. Nuoria näyttelevät ihana Betsy (Reeta Vestman) ja komea Jack (Antti Lang). Betsy on odottanut jo pitkään hääpäivää. Mutta naimisiinmeno ei ole lainkaan helppoa, sillä liiton tiellä on Jackin kuollut äiti (Satu Paavola), joka ilmestyy tämän tästä kummittelemaan. Jack on äidilleen luvannut hänen kuolinvuoteellaan, ettei koskaan mene naimisiin. Mikä neuvoksi?

Kuva: Samppalinnan teatteri 

SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig