MOMENTS OF MY LIFE

torstai 30. marraskuuta 2017

ILTA JA AURAJOEN VALOT



Ilta on tämän viikon MakroTex -haasteen aiheena 

Ilta ja Aurajoen valot. Aurajoki on kaunis iltavalaistuksessa. Tosi harvoin vain siellä tulee iltaisin käveltyä. Nämä kuvat näpsin, kun olin kokoustamassa tuossa kauniissa graniittilinnassa marraskuun puolessa välissä (toiseksi alin kuva). Ilta oli kaunis ja tuuleton ja ihmeellisen lämmin syksyiseksi illaksi


Tuolla kauimpana näkyy punaisena ja valaistuna Turku Energian savupiippu. Turkulaiset kutsuvat sitä numeropiipuksi. Se on 101 metriä korkea. Savupiipussa on seuraavat numerot: 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55. Jokainen luku on kahden edellisen luvun summa. Numerot ovat kaksi metriä korkeita. Numeropiippu on ympäristötaideteos. 

Kaupungintalo joelta nähtynä


SHARE:

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

SINIVALKOISTA -HAASTE



Kuin tarjottimella oli tämä juhlava Sinivalkoista -haaste Kristiinan Kauniimpaakuinkoskaan  -blogissa. Haasteessa on tarkoitus juhlistaa 100-vuotiasta Suomea sinivalkoisin kuvin. Tähän hienoon haasteeseen on jo vastannut moni bloggaaja. Haasteen on laittanut alunperin liikkeelle Puutarhahetki - blogin Tiiu! Kiitos hienosta ja ajankohtaisesta haasteesta. Tiiun linkistä löytyvät muutkin haasteeseen vastanneet. 

Minähän ilolla tartuin tähän. Ajatukseni lähtivät hetkessä harmaasta marraskuisesta päivästä kesäiseen saaristoon: sininen meri, sininen taivas, poutapilvet, valkoiset linnut...  Näillä kuvilla toivotan onnea sinivalkoiselle Suomelle.

Upea joutsen mökkirannassa. 


SHARE:

sunnuntai 19. marraskuuta 2017

REPPU JA SORMUS MARIMEKOSTA 




Kerroin aiemmassa postauksessani tekoturkistani, jonka hankin kirpparilta. Se oli onnistunut ostos eikä maksanut paljoa - lue täältä. Se kuitenkin teetti muuta ostettavaa...repun Marimekosta. 

Käytän nimittäin paljon reppuja. Mutta eniten käyttämäni Niken mustavalkoinen reppu ja turkki olivat kyllä ihan eri paria; olivat sporttia ja turkkia - outo yhdistelmä. 

Olin jo aikaisemmin ihaillut kuvissa Marimekon syysuutuutta, yksinkertaista mustaa reppua, nimeltään Floppy. (Repusta ei löytynyt vielä yksittäistä esittelyä Marimekon sivuilta, olisin laittanut linkin).  Ja niinpä kävin reppua ”sovittamassa” tekoturkkini kanssa. Takki ja reppu natsasivat kivasti yhteen. Ja niin  tuli taas yksi reppu hankittua reppuvalikoimaani. 


SHARE:

lauantai 11. marraskuuta 2017

VIIKON VARRELTA - ÅBLOGIT, KIRPPISLÖYTÖ JA TUNTEMATON SOTILAS

Åblogien palaveri graniittilinnassa 


Viikko alkoi todella inspiroivasti. Meillä oli Åblogien syyskokous heti maanantaina. Ja kivassa paikassa olikin, Aurajoen rannassa graniittilinnassa, Grundlagen upeissa kokoustiloissa. Melkein parisenkymmentä åbloggaajaa pääsi paikalle. Oli kiva tavata blogikollegoita ja kuulla, mitä heille kuuluu niin bloggaamisen saralla kuin muutenkin. Vertaisiloa ja vertaistukea, sitä me bloggaajat välillä tarvitsemme, sillä kirjoittaminen on aika yksinäistä puuhaa. Ja vertaisiloa oli nyt tarjolla. Loistava ilta.


SHARE:

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

YHDELLÄ SANALLA



Hei! Nappasin tämän haasteen blogikollegaltani Satulinnan Tuijalta.
Vastaa nopeasti ja yhdellä sanalla. Spontaanisti ja liikoja miettimättä. Näihin kysymyksiin oli kiva vastata. Tule sinäkin mukaan tähän pikahaastatteluun.

Katso kohta 3.  

Katso kohta 36. 


SHARE:

perjantai 3. marraskuuta 2017

ROOMA - PINCION PUISTO JA EINO LEINO


Pieni pala Roomaa... 


Jo ennen matkaamme Roomaan luin Pincion puistosta, jonne suomalaiset Eino Leinon ihalilijat haluaisivat pystytettävän patsaan runoilijalle. 

Minua jäi askarruttamaan tuo Pincion puisto ja niinpä sinne sitten askeleet veivät reissullamme. Pincion puisto on iso ja kaunis puisto, ja siellä käyvät myös roomalaiset vapaapäivinään nauttimassa paikan tunnelmasta. 




Puistossa voi kokeilla monenlaista aktiviteettia. 

Yksi puiston erikoisuuksista on se, että se on täynnä patsaita: runoilijoita, kirjailijoita, hallitsijoita... Minusta Leino sopisi hyvin sinne joukkoon. Se olisi komea huomionosoitus Leinolle. Mahtaisikohan tämä Suomen itsenäisyyden juhlavuosi auttaa asiaa? Patsashanketta ajaa Osmo Pekonen, joka on Suomen ainoa sivistyshistorian dosentti.








Alla upeita näkymiä, jotka aukeavat Pincion puiston näköalapaikoilta. 



Me menimme puistoon metrolla, jäimme pois Piazza del Popolon aukiolla. 
Puisto on ilmainen.

Ja miksi sitten Eino Leino Rooman patsaspuistoon? Leino asui Roomassa 1908-1909. Hän oli saanut Suomalaisen kirjallisuuden edistämisrahoista apurahan, jotta suomentaisi Danten La Divina Commedian (Jumalaisen näytelmän). Minua hämmästyttää vieläkin se, että Leino ei osannut italian kieltä, kun häneltä oli pyydetty käännöstä. Hän opiskeli intensiivisesti kieltä vasta asuessaan Roomassa. No, Leinohan oli kielinero, joten se selittänee asiaa, mutta kuitenkin. La Divina Commedian suomennos on komea aikaansaannos. Latinan kieltä Leino kuitenkin osasi, hänen sanotaan olleen etevä latinisti.


Tiberin / Teveren joki 


Mutta vaikka vielä ei patsasta Leinolla ole Roomassa, niin muistomerkki kaupungista löytyy. Se on talon seinässä, jossa Leino asui Roomassa ollessaan. Rooman läpi virtaa Tiber-joki eli italiaksi Tevere-joki. Sen varrella sijaitsee Sacro Cuore -kirkko eli Pyhän Sydämen kirkko. Sen vieressä oli pensionaatti, jossa Leino asui, opiskeli ja aloitti Jumalaisen näytelmän kääntämisen. 



Pensionaatti, jossa Leino asui. Tänä päivänä talossa on erilaisia toimistoja - ehkä asuntojakin. Kyltti näkyy oven oikealla puolella.


Laatta on kunnianosoitus Rooman senaatilta ja kansalta vuodelta 1971.

Tässä vielä osoite: Lungotrevere Prati 17, jos joku haluaa käydä kurkkaamassa. 

Varmaan ihan intensiivisesti Leino ei kuitenkaan ehtinyt opiskella, sillä hänen mukanaan Roomassa oli myös runoilija L. Onerva, Eino Leinon pitkäaikainen ystävä ja rakastettu. Koskaan he eivät kuitenkaan avioituneet  Voin kuvitella heidän pitkät kävelyretkensä Rooman nähtävyyksille, puistoihin ja kukkuloille. Roomahan on romanttinen kaupunki.

Eino Leino palasi kotimaahan huhtikuussa 1909 ja sai Jumalaisen näytelmän valmiiksi vuonna 1912.

Saa Leino sitten patsansa tai ei, niin Suomea kyllä tänä vuonna Roomassa muistetaan. Roomassa vietetään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa ja Colosseum valaistaan Itsenäisyyspäivänämme juhlavasti sinivalkoisin värein!


"Rooma, mikä ylpeys on siinä sanassa", kirjoitti Eino Leino.

Pääni on vieläkin pyörällä kaikesta Roomassa nähdystä. Kunhan saan lisää "paloiteltua" mielessäni Rooma-tunnelmia, niin jatkoa seuraa... 


- Tuula 

SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig