Nyt on käynnissä aikamoinen Tom of Finland -buumi. Ja minäkin hypähdän buumiin mukaan. Pääsin jo alkupaloja maistelemaan; tältä näytti ennen ensi-iltaa kulissien takana: Tom of Finland kulissien takana . Ja jokunen päivä sitten näin myös valmiin musikaaliesityksen. Heti en ehtinyt siitä kirjoittaa. Mutta tänään on Tomin elokuvan ensi-iltakin, joten on mielenkiintoinen päivä palata Tom of Finland -musikaalin pariin Turun Kaupunginteatterin Logomo-salissa.
Luulin tietäväni, mitä odottaa musikaalilta, sillä olin ollut kulissien takana ja lukenut kirjankin, mutta yllätyin ja todella positiivisesti. Uskomaton esitys!
Turun Kaupunginteatteri juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta tuomalla näyttämölle Tom of Finland -musikaalin kantaesityksen. Ja teatteri on tehnyt musikaalin avoimin mielin ja rohkealla otteella. Ja upean roolin tekee Olli Rahkonen Tom of Finlandin roolissa.
Mies Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), opettajaperheen taiteellinen poika, joka osasi soittaa, säveltää ja oli myös mainospiirtäjä. Touko Laaksosen elämä oli kiinnostava ja värikäs. Ja sitten Touko Laaksosessa oli myös se Tom of Finland -puoli. Mainoskuvat täyttivät Toukon päivät, mutta vapaa-ajan piirrosten aiheet ja sävyt olivat vähän erilaisia. Ne kuvat ovat nyt suurimmalle osalle suomalaisista tuttuja. Ja Tom tunnetaan ja tiedetään ulkoimaillakin.
![]() |
Touko Laaksonen (Tom of Finland) |
En malta tässä olla mainitsematta, kun myös kirjan Tom of Finlandista (Välähdyksiä nimimerkin takaa) olen lukenut, että Touko Laaksonen oli loistava seuramies. Hän oli pidetty vieras monilla kutsuilla. Naiset pitivät myös Toukosta, sillä hän oli hyvä tanssimaan ja häneltä sujui niin tango, valssi... kuin diskotanssitkin.
Käsikirjoituksen ja laulujen sanat Tom of Finland -musikaaliin on tehnyt Tuomas Parkkinen. Teksti toimii hyvin ja laulujen sanat ovat kerrassaan huikeita: hauskoja, humoristisia, roiseja, nokkelia... Ja yleisöllä on hauskaa.
Reija Wäre on ohjannut ja tehnyt koreografiat. Taitavaa! Koreografiat ovat todella näyttäviä niin isoilla kuin pienemmällä porukalla. Ja se huumori kuultaa läpi kaikesta.
Musikaalin ovat säveltäneet Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos. Ja musiikki on loistavaa ja monipuolista - on ilo kuulla niin tangoa, valssia, rockia ja paljon muuta. Silmiini jäivät pimennettyn kaupungin tango upeine tanssikuvioineen. Siellä tanssi myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu Aleksi Seppänen.
Lavastaja Jani Uljas on tehnyt hienoa työtä. Ja Tomin piirroksia on käytetty hienosti myös lavastuksessa. Tässä on pakko nostaa esiin tuo verenpunainen, kevyt kangas, joka liitää yleisön yli kuvaten sota-aikaa; se on varsin hieno ja onnistunut kohtaus. Tuomas Lampinen on ollut puvustajana... ja näkyyhän noita upeita nahkasaappaita.
Ja Sanna Malkavaaran Helsinki-projisoinnit taustalla toimivat mainiosti. Stockmannin kellon alla oli monella treffit ja tapa on edelleen voimissaan.
Syksyllä kaupunginteatteriin kiinnitetty Olli Rahkonen tekee loistavan roolin Touko Laaksosena. Hän on niin Touko Laaksosen näköinenkin. Ja mikä ääni onkaan Olli Rahkosella ja karisma. Hän on häikäisevän hyvä! Musikaalin muita tähtiä ovat Mika Kujala Markus Palin -nimisen miehen roolissa. Toukon Kaija-siskoa esittää Anna Victoria Eriksson. Ja Toukon pitkäaikaista miesystävää Nipaa esittää Jukka Nylund.
![]() |
Kaija-sisko (Anna Victoria Eriksson), Touko (Olli Rahkonen) ja Nipa, Toukon miesystävä (Jukka Nylund) |
Lavalla nähdään iso joukko hienoja ja monipuolisia näyttelijöitä ja tanssijoita. Esiintyjät tulevat monenlaisista taustoista: Turun Kaupunginteatterin oman henkilökunnan lisäksi Teatterikorkeakoulusta, Sibelius-Akatemiasta, Lahden ammattikorkeakoulusta, kansainvälisistä tanssikouluista sekä taidetanssin ja kilpatanssin parista. Ja ensimmäinen näytös päättyy siihen, että näemme lavalla myös legendaarisen Kaken (Ville Eerola) ks. kuva alla.
Musikaali kulkee hienosti eri aikakausissa. Alussa eletään Toukon lapsuutta maanviljelysajan Suomessa, Kaarinassa. Sen jälkeen eletään sota-aikaa, se tuo esille jo musikaalin luonnetta. Sodan jälkeen Touko muuttaa pysyvästi Helsinkiin. Hänet oli hyväksytty Sibelius-Akatemiaan. Vaikka loppututkinto jäi lopulta Sibelius-Akatemiassa suorittamatta, niin Toukoa työllisti lähes vuosikymmenen ajan soittaminen teatterissa ja balettikouluissa sekä varsinkin ravintolamuusikkona.
Touko Laaksonen oli jo 37-vuotias, kun hän lähetti ensimmäiset piirroksensa amerikkalaiseen Physique Pictorial -kuvalehteen. Ja lehti julkaisi Tomin ensimmäiset kuvat Yhdysvalloissa 1957. Lehden päätoimittaja Bob Mizer ihastui oitis Tomin kuviin ja risti hänet Tom of Finlandiksi. Touko itse vierasti taiteilijanimeään, hän ei kokenut esiintyvänsä maansa edustajana.
Musikaalissa liikutaan niin Berliinissä kuin Los Angelesissa ja Helsingissäkin... uskomattomasti meitä johdattelee näissä kaupungeissa lavastaja Jani Uljas.
Näin sanoo Durk Dehner,
johtaja, Tom of Finland Foundation, Los Angelesista:
"Turun Kaupunginteatteri on osunut naulankantaan tulkinnassaan Touko Laaksosen ja hänen alter egonsa Tom of Finlandin elämästä. Tarjolla on ämpäreittäin naurua ja lapiokaupalla iloa. Musikaalista tulee suurmenestys, sillä se vie yleisön 'nautintoalueelle'."
Kirjassa (Välähdyksiä nimimerkin takaa) Durk Dehner sanoo näin: "Touko Laaksosta on syytä juhlia sankarina. Hän vapautti kokonaisen väestönosan, jonka oikeuksia yhteiskunta polki. Hän oli vahva suomalainen persoona, ja hän oli moraaliltaan esimerkillinen. Hänen sanomansa oli yksinkertainen - jokaisen pitäisi pystyä nauttia elämästään."
Voiko sen enää paremmin sanoa? Ja samaa kertoi upea Tom of Finland -musikaali. Olen iloinen, että olen nähnyt tämän esityksen. Tämä musikaali tulee jäämään aikakirjoihin.
Kiitos Touko Laaksonen ja kiitos Turun Kaupunginteatteri!
- Tuula
Kuvat Otto-Ville Väätäinen / Teatterin kuvapankki
Turun Kaupunginteatteri on blogini yhteistyökumppani.
Lisää Turun Kaupunginteatterin ohjelmatarjontaa löydät TÄÄLTÄ.