MOMENTS OF MY LIFE

sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Lou Salomé Turun Kaupunginteatterissa


Linda Hämäläinen, minkä teitkään? Teit hienon ja unohtumattoman roolin Lou Saloména. Jo heti näytelmän alussa nappasit katsojat mukaan tarinaan: sanojesi sanoma, äänenpaino, sanojen rytmi ja tauot - todellista osaamista. Lou Salomén riemu tarttui. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ja kuka onkaan Lou Salomé (1861-1937), tuo venäläis-saksalainen nainen? Nykyihmisistä vain harvalle nimi Lou Salomé kertoo jotakin. Hän on jäänyt unohduksiin, vaikka oli omana aikanaan arvostettu ajattelija, kirjailija ja psykoanalyytikko. Hänen elinaikanaan naiselta odotettiin enemmän avioliittoa kuin esseeteoksia. Naisen oli vaikea päästä opiskelemaan yliopistoon,  ja vielä vaikeampaa oli jättää jälkensä historiaan.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Oliko Lou Salomén sukupuoli väärä? Maailma oli miesten. Turun Kaupunginteatteri nostaa esiin naisen filosofi Friedrich Nietzschen (Tomi Alatalo), runoilija Rainer Maria Rilken (Toni Harjajärvi) ja psykoanalyytikko Sigmund Freudin (Stefan Karlsson) takana. Nämä kaikki kolme ajattelijaa myös hullaantuivat rohkeasta ja älykkäästä Lou Andreas Salomésta. Olipa hienot ja karikatyyriset roolit heiltä kaikilta.  








Valitettavasti en saa näitä kolmea kuvaa isommaksi, mutta näin mennään...

Näytelmän naiset Riitta Salminen ja Ulla Reinikainen tekevät myös useita rooleja ja onnistuvat  erinomaisesti. 

Lou Saloméa varoiteltiin skandaaleista, mutta hän ei niistä piitannut, hän muun muassa eli  symbioosissa Nietzchen ja filosofi Paul Réen (Stefan Karlsson) kanssa. Lou ei halunnut  lokeroitua muutenkaan normimalleihin. Ja ajatelkaa mitä aikaa elettiin. 

Lou kieltäytyi perinteisestä vaimon ja äidin roolista, sillä hän halusi keskittyä opiskeluun ja ajattelunsa kehittämiseen. Tiettävästi hän torjui kolme kosintaa. Orientalisti Friedrich Carl Andreas (Tomi Alatalo) rakastui Louhun ja sai tämän vaimokseen ja kirjoittajaparikseen, mutta ehtona oli, että lapsia ei hankittaisi. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Voitteko kuvitella, että tutkijat ovat pohtineet, kenelle Lou Salomé menetti neitsyytensä. Ovatko miehet koskaan joutuneet moisen pohdinnan kohteeksi? Jonkinlaisena ongelmana pidettiin myös sitä, että nainen halusi lukea ja opiskella niin paljon. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lou Salomésta tuli uraauurtava psykoanalyytikko ja hän toimi siinä työssään vanhuuteensa asti. 

Tässä kohtaa haluan kiittää myös oivaltavasta lavastuksesta Jani Uljasta ja valosuunnittelusta Jarmo Eskoa sekä videosuunnittelusta Sanna Malkavaaraa. Vaikka Pienellä näyttämöllä näyteltiin, niin käytiin muun muassa Itävallan vuorilla, Roomassa ja Ruotsin kallioisissa merimaisemissa... Se oli melkein taikuutta. Äänisuunnitelu: Tuomas Rissanen. Puvustus Tuomas Lampinen ja naamiointi Jasmin Ora. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Vaikka Lou Salomé on pääroolissa, niin näytelmä ei ole pelkästään hänen tarinansa. Se on ylistys opille ja ajattelulle. Naisten koulutus on monin tavoin hyvinvointimme perusta. Kiitos kuuluu Lou Salomélle ja hänen kaltaisilleen rohkeille naisille. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Göttingenissä, Saksassa sijaitsee Psykoterapiainstituutti Lou Andreas Salomé Institut sekä hänen mukaansa nimetty katu.

Nähty medialipulla. Kiitokseni. 

/ Tuula


Uskomaton elämäntarina. Meillä on Minnan kanssa riittänyt juttua Lou Salomésta.


SHARE:

maanantai 4. maaliskuuta 2024

Kirja: ALEX

 

Olen sekä lukenut että kuunnellut Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen kirjoittaman kirjan ALEX. Alex lukee kirjan itse. Kirjassa kerrotaan uuden presidenttimme elämäntarina lapsuudesta pääministeriksi. (kuvat kirjasta)



Jos Alex Stubbia pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin se sana mielestäni olisi itsekuri. Stubbin kehitysvuosiin kuului monipuolinen koulutus. Vaikka hän oli joissakin urheilulajeissa huippulahjakas, hänellä riitti tarmoa ja itsekuria suorittaa kandidaatin tutkinto amerikkalaisessa yliopistossa sekä väitellä tohtoriksi englantilaisessa yliopistossa. Opiskeluaikanaan Alex tapasi myös tulevan vaimonsa, brittiläisen juristiksi opiskelevan Suzanne Innesin. Ja väitöskirjansa Stubb kirjoitti ajankohtaisesta aiheesta, EU:n integraatiokysymyksistä. Stubbin tie johti europarlamentaarikoksi. 


Alexin opiskeluvuosia 


Alex Stubb houkuteltiin kotimaan politiikkaan vuonna 2008, kun Ilkka Kanerva joutui tekstiviestikohun keskelle. Harkittuaan vuorokauden Stubb otti tehtävän vastaan. Työhuone tulisi nyt sijaitsemaan Suomen Ulkoministeriössä Katajanokalla Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa rakennuksessa. 

Alex viihtyi hyvin ulkoministerin tehtävässä, paljossa matkustamisessa ja kansainvälisissä tapahtumissa. Stubb ehti toimia ulkoministerinä ja kolmena muuna ministerinä 8 vuotta (vuoteen 2016).

Tiivistäminen on vaikeaa. Olisi niin paljon kerrottavaa. Julkisessa tehtävässä Stubb oli koko ajan median riepoteltavana. Ja monista asioista nousi kohu. Stubb ei peittele kirjassaan virheitään eikä takaiskujaan. Mutta kun kotiin tehtiin ilkivaltaa: heitettiin ikkunoita kivillä ja ikkunoista löytyi ilmakiväärin reikiä, silloin Stubb mietti, voiko hän olla tässä ammatissa? Onko tässä enää mitään järkeä, kun asettaa perheensä vaaraan?


Kuva Suzannen ja Alexin häistä Bromsgrovesta v. 1998
Alexin isä ja äiti myös kuvassa. 


Ystävänpäivänä 2016 Alex ja Suzanne olivat pitkällä lenkillä. He miettivät, missä haluaisivat olla viiden vuoden kuluttua. "Mitä jos luovuttaisin nuijan jollekulle muulle ennen eduskuntavaaleja." Suzanne tuki miehensä päätöstä. 

Kokoomuksen seuraavassa puoluekokouksessa kesäkuussa 2016 Petteri Orpo syrjäytti Stubbin. Alexander Stubbin tehtävä puheenjohtajana ja ministerinä oli suoritettu. Eurooppa kutsui Stubbia. 


Vaan kuinkas sitten kävikään. Alexander Stubb valittiin Suomen tasavallan presidentiksi  helmikuussa vuonna 2024

"Kun isänmaa kutsuu, silloin mennään." 

/ Tuula 


Kiitos mielenkiintoisesta kirjasta Otavankirjat / Oli kiva lukea tämä Alexin tarina myös kirjana. Elämäkerrat ovat niitä minun juttujani. 

Oli pitkästä aikaa kiva kirjoittaa blogiin, täällä mietteeni pysyvät, kun muista somekanavista ei aina tiedä. 


SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig