MOMENTS OF MY LIFE

perjantai 13. syyskuuta 2024

Ravintola Eatery Alex 1917 Ruissalossa

 

Eatery Alex 1917 -ravintola

Olin mielissäni, kun sain kutsun Eatery Alexiin Ruissaloon ja avec tuli mukaan. Ravintola tarjosi meille yhteistyön merkeissä menun. 




Miten Ravintola Eatery Alexiin 1917 pääsee: 
Ravintola sijaitsee meren äärellä Turun Pursiseuran tiloissa. Ravintola on avautunut tämän vuoden vappuna ja sen osoite on Pursiseuranranta 30. Ravintolaan pääsee helposti autolla,  pyöräillen, kävellen ja myös veneellä sekä bussilla nro 8. 



Ravintolaan voi tulla rennoissa asuissa, ulkoiluasuissa, pyöräilyasuissa, shortseissa ja kiltit koiratkin ovat tervetulleita. Olisipa ollut kiva tulla veneellä, mutta nyt se ei vain ollut mahdollista. Kävin kuitenkin laiturikierroksella. 



Ravintolatoiminta Ruissalossa sai aikamoisen hypetyksen, kun Ruissalon Maininki päätyi Netflix-sarjan esittelyyn vuonna 2020. Omistajavaihdosten ja kilpailutuksen myötä paikkaa isännöi nyt Richy Virahsawmyn ravintolallaan Eatery Alex 1917. Kauniin rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Alexander Nyström. Turussa hänen muita töitään ovat mm. Biologinen museo ja Park Hotel. Tämän viehättävän pursiseuran rakennuksen hän on suunnitellut vuonna 1917. Siitä nimi Eatery Alex 1917. 

Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja toivotettiin tervetulleiksi. Minulle tuli mieleen irlantilaisten ystävällisyys. Eikä se ihan sattumaa ollutkaan.  Saimme valita pöydän vapaasti. Ikkunapaikat valikoituivat.  Tähän kohtaan on hyvä kertoa, että Eateryssa on saatavlla päivisin myös lounaita. 
Me valitsimme juomalistalta moctailit kivan päivän kunniaksi ja kohta jo saimme maistiaislautasen pöytään. 




Leipänä sekä popadum ja flatbread ja maistiaiset vasemmalta oikealle punajuurihummusta, kimchiä eli korealaisittain hapatettua kaalia ja tässä lähimpänä archard -nimistä maistiaista. Näitä maistellessamme keskusteltiin ravintolan Jennin kanssa. Jenni kertoi, että ravintoloitsija Richy Virahsawmyn juuret ovat Mauritiuksella. Richy on tehnyt pitkän ja menestyksekkään kokin uran mm. Lontoossa, Irlannissa, Naantalissa ja nyt vaikuttaa Ruissalossa. Eatery Alex 1917:n motto onkin: "Eat local, think global" eli "Syö paikallista, ajattele globaalisti." 

Minua askarrutti, miten julkkiskokki Richy Virahsawmyn tie on johtanut Suomeen. Richyhän on työskennellyt yksityiskokkina niin brittien pääministerille Tony Blairille kuin myös maailman kuuluisimmalle Riverdance -tanssijalle Michael Flatleylle. Suomen tulon takana oli nainen, vaimonsa Johanna.



Maistiaisten jälkeen pöytään tuotiin alkuruoka, Beignet munkit eli kukkakaalia punajuurihummuksella. Kuulostavat eksoottisilta, mutta maku sopi hyvin suomalaisen suuhun. Näihin kippari erityisesti ihastui. Niin minäkin. Annos oli maistuvuuden lisäksi vielä kaunis ja värikäs. Tästä riitti hyvin kahdelle. 

Tähän ruokailun väliin vähän historiaa. Turun Pursiseura perustettiin vuonna 1906 paikkakunnan ensimmäiseksi suomalaiseksi pursiseuraksi. Ruissaloon myös suunniteltiin maalentokenttää, sijaintina olisi ollut Choraeuksen lähteen viereiset pellot ja vuonna 1917 valmistuneella pursiseuran huvilalla olisi lentoaseman toimisto- ja odotushuonetilat. Onneksi hanke kaatui liian pehmeään maaperään ja kallioleikkauksiin. Turku lunasti silloin Pursiseuran paikan ja paikka muutettiin lentosatamaksi ja  huvilasta tehtiin lentosataman toimista kahviloineen. Vuonna 1938 vesilentokoneitten satama lopetettiin. 



Pääruokana meillä oli Richyn mummon reseptin mukaan tehtyä mauritiuslaista naudanlihacurrya. Ennen ruuan tuloa ajattelin, että se on varmasti tulista. Mutta eipä ollut, liha oli maistuvaa ja maku pehmeää ja lempeätä. Siihen kylkeen kyllä saimme peräti 60 vuotta fermentoitua chiliä,  todellista chiliaarretta. Se oli oikea jymypaukku tai miten sen sanoisin. Minä maistoin sitä hyppysellisen, enempää en uskaltanut, kun olen lempeitten makujen ystävä. Tässä vaiheessa ravintoloitsija Richy Virahsawmy istahti pöytäämme jutustelemaan ja saimme kuulla hänen urastaan maailmalla ja matkastaan Suomeen. Aikamoinen tarina!


Chef's table

Keittiön vieressä kauniissa huoneessa sijaitsee Eateryn persoonallinen Chef's table konsepti. Pöytä on U:n muotoinen. Kalusteet on tehyt käsityönä Paattimaakareilla. Pöydässä toteutetaan maksimissaan 14 henkilölle kymmenen ruokalajin menuita. Ja kokit tulevat pöydän keskelle viimeistelemään annokset. Tällä vaihtuvalla menulla keittiö saa toteuttaa ideaansa puhtaasta lähiruuasta. 


Huoneessa on myös valokuvaseinä, jossa on kuvia yhteistyökumppaneista, jotka ovat lähiruokaa tuottavia toimijoita. Hieno kunnianosoitus pienyrittäjille. Tunnistinkin jokusen. Liisa, jos luet tämän, niin näin valokuvasi seinällä. Vitriinissä on erilaisia vihanneksia / kasviksia fermentoitumassa. 





Kaikesta huomaa, että ekologisuus, hävikin hyödyntäminen ja raaka-aineiden kunnioitus on lähellä Richy Virasawmyn sydäntä. 




Kun muu talo syksyn tullen viilenee ja siirrytään Chef's tablen puolelle, niin tässä vielä pikkujouluvinkki tai myös vinkki muihin juhliin, jos tarvitsette tilaa 14 hengelle tai pienemmälle seurueelle.  Lounas tai illallinen Chef's tablessa Ruissalossa on hyvä idea. 
Pieni tai iso Chef's table: 10 ruokalajia - 120 euroa eli 12 euroa per annos. Ei paha! / 5 ruokalajia 80 euroa eli 16 euroa/annos. Eikä paikka voisi viihtyisämpi olla. 

Olipa mielenkiintoinen käynti  Ravintola Eatery Alex 1917:ssä. Tunnelmallinen paikka, ystävällinen henkilökunta  ja historian havinaa. Ja ruuat herkullisia ja ihanan värisiä. Lämmin kiitos! 

"Eat local, think global2
Eatery Alex 1917 & Ruissalo - täydellinen kombo. 

Tuula 


SHARE:

lauantai 24. elokuuta 2024

Once-musikaali Turun Kaupunginteatterissa

 

Once-musikaali

En ole pitkään aikaan kirjoittanut blogijuttua, mutta nyt on pakko kirjoittaa... Turun Kaupunginteatteri vie meidät minulle niin tuttuun Irlantiin, Dubliniin, irkkujameihin. Ja se on ihanaa menoa se. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Once-musikaalilla on upea historia. Vuonna 2007 Once esitettiin John Carneyn ohjaamana elokuvana. Oncen pääteema Falling slowly voitti parhaan elokuvasävelmän Oscar-palkinnon. Kun elokuvasta tehtiin musikaali 2011, se voitti kahdeksan Tony Award -palkintoa (mm. paras musikaali, parhaat pääroolinäyttelijät). Ja musikaalialbumi voitti parhaan musikaalialbumin Grammy-palkinnon.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Ja nyt Dubliniin. Kaksi nuorta kohtaavat sateessa Dublinin kadulla. Poika on kotoisin Dublinista ja Tyttö on maahanmuuttaja, tsekkiläinen. Pojalla on etäsuhde ja Tyttö on jätetty. Molemmat ovat yksinäisiä. Yhteistä heille on rakkaus musiikkiin. Hetki on otollinen Tytölle ja Pojalle. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ja sitten irkkujameihin. Musikaalista tekee ainutlaatuisen se, että kaikki näyttelijät soittavat, näyttelevät, tanssivat ja laulavat ja he ovat lavalla, eivät missään montussa. Tuntui siltä kuin itsekin olisi ollut mukana jammailemassa irkkupubissa, se oli riemukasta. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Tsekkityttöä näyttelee Linda Hämäläinen. Linda teki upean roolin Lou Saloméssa, ja tekee nyt upean roolin Oncessa. Lindan lauluääni on uskomattoman kaunis ja hänen näyttelemisensä luontevaa. Dublinilaista poikaa näyttelee sympaattinen ja upeaääninen Mikael Saari, jolle irlantilainen musiikki on lähellä sydäntä. Minulle Mikael on tullut tutuksi musikaaleista Rock of Ages, Viimeinen laiva ja Amélie. Onnistunut pääosaparin valinta!



Muut tanssivat, laulavat ja soittavat näyttelijät ovat: Otto Kanerva, Sanna Pajunoja, Teemu Mustonen, Antti Kankkunen, Stefan Karlsson, Mika Kujala, Ulla Koivuranta, Heikki Pöyhiä, Helena Puukka, Mikko Jokinen, Joni Vierre ja pikkutyttö Ivonkan roolissa ensi-iltana oli  Elisabet Saine. Ihastuttava tyttönen, joka näytteli ja tanssi valloittavasti muiden mukana. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Itsekin irkkutanssia muutaman askeleen osaavana kiinnitin (erityistä) huomiota tanssiin, no jo oli komeasti sanottu. Jouni Prittinen on tehnyt komean koreografian. Ja näyttelijät tanssivat tarkalleen, niinkuin irkkutanssit pitääkin tanssia. 

Jussi Vahvaselkä on sovittanut musiikin ja harjoituttanut esiintyjät. 

Suurten lavojen lavastaja Peter Ahlqvist on tehnyt lavasuunnittelun. Valosuunnittelun on tehnyt Janne Teivainen. Ja äänisuunnittelun Iiro Laakso

Elina Vättö on tehnyt puvustuksia vuodesta 1994, mutta Once-musikaalin onnistunut puvustus on ensimmäinen suunnittelutyö Turun Kaupunginteatteriin. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ennenkuin kerron ohjaajasta, niin kerron, miten tämä musikaali minuun vaikutti. Kun tulin teatterista illalla kotiin, minulla soi päässäni musikaalin kaunis kappale "Hetkeen jään". Etsin Youtubesta kappaleen alkuperäisen esityksen "Falling slowly". Ihana laulu ja täytyy sanoa, että Mikaelin ja Lindan esittämänä se ei jäänyt alkuperäisen esityksen varjoon. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Tuossa alussa kerroin, että hetki oli otollinen dublinilaispojan ja tsekkitytön kohtaamiselle. Jatkan tästä ohjaaja Mikko Koukin sanoin: "Elämä kuitenkin liikahtaa eteenpäin ja erottaa heidät. Mitä jää? Muisto. Aavistus elämän hyvyydestä ja kauneudesta. Haikeus. Ehkä jotkut rakkaustarinat ovat kauniimpia aavistuksina". 

Minä jäin pohtimaan, mitä olisi voinut tapahtua? Tai ehkä he vielä joskus tapaavat. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Once on elämänmakuinen musikaali, joka sopii mielestäni kaikille. Oncessa on äärimmäisen kaunista musiikkia ja sen teemoja ovat toivo ja uskallus tavoitella unelmia. Ja kun käytössä ovat akustiset soittimet, niin musikaalissa on taikaa. Teatterin taikaa parhaimmillaan. 

Oi, mikä ihana ilta! Lämmin kiitos kutsuvieraslipuista! 

/ Tuula 


Asuin vuoden Irlannissa, silloin Once-musikaalia ei ollut vielä tehty. Opin siellä kuuntelemaan irkkumusaa sekä muutaman askeleen irkkutanssia.  

Kiitos kivasta seurasta, Taija. 



SHARE:

sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Lou Salomé Turun Kaupunginteatterissa


Linda Hämäläinen, minkä teitkään? Teit hienon ja unohtumattoman roolin Lou Saloména. Jo heti näytelmän alussa nappasit katsojat mukaan tarinaan: sanojesi sanoma, äänenpaino, sanojen rytmi ja tauot - todellista osaamista. Lou Salomén riemu tarttui. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ja kuka onkaan Lou Salomé (1861-1937), tuo venäläis-saksalainen nainen? Nykyihmisistä vain harvalle nimi Lou Salomé kertoo jotakin. Hän on jäänyt unohduksiin, vaikka oli omana aikanaan arvostettu ajattelija, kirjailija ja psykoanalyytikko. Hänen elinaikanaan naiselta odotettiin enemmän avioliittoa kuin esseeteoksia. Naisen oli vaikea päästä opiskelemaan yliopistoon,  ja vielä vaikeampaa oli jättää jälkensä historiaan.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Oliko Lou Salomén sukupuoli väärä? Maailma oli miesten. Turun Kaupunginteatteri nostaa esiin naisen filosofi Friedrich Nietzschen (Tomi Alatalo), runoilija Rainer Maria Rilken (Toni Harjajärvi) ja psykoanalyytikko Sigmund Freudin (Stefan Karlsson) takana. Nämä kaikki kolme ajattelijaa myös hullaantuivat rohkeasta ja älykkäästä Lou Andreas Salomésta. Olipa hienot ja karikatyyriset roolit heiltä kaikilta.  








Valitettavasti en saa näitä kolmea kuvaa isommaksi, mutta näin mennään...

Näytelmän naiset Riitta Salminen ja Ulla Reinikainen tekevät myös useita rooleja ja onnistuvat  erinomaisesti. 

Lou Saloméa varoiteltiin skandaaleista, mutta hän ei niistä piitannut, hän muun muassa eli  symbioosissa Nietzchen ja filosofi Paul Réen (Stefan Karlsson) kanssa. Lou ei halunnut  lokeroitua muutenkaan normimalleihin. Ja ajatelkaa mitä aikaa elettiin. 

Lou kieltäytyi perinteisestä vaimon ja äidin roolista, sillä hän halusi keskittyä opiskeluun ja ajattelunsa kehittämiseen. Tiettävästi hän torjui kolme kosintaa. Orientalisti Friedrich Carl Andreas (Tomi Alatalo) rakastui Louhun ja sai tämän vaimokseen ja kirjoittajaparikseen, mutta ehtona oli, että lapsia ei hankittaisi. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Voitteko kuvitella, että tutkijat ovat pohtineet, kenelle Lou Salomé menetti neitsyytensä. Ovatko miehet koskaan joutuneet moisen pohdinnan kohteeksi? Jonkinlaisena ongelmana pidettiin myös sitä, että nainen halusi lukea ja opiskella niin paljon. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lou Salomésta tuli uraauurtava psykoanalyytikko ja hän toimi siinä työssään vanhuuteensa asti. 

Tässä kohtaa haluan kiittää myös oivaltavasta lavastuksesta Jani Uljasta ja valosuunnittelusta Jarmo Eskoa sekä videosuunnittelusta Sanna Malkavaaraa. Vaikka Pienellä näyttämöllä näyteltiin, niin käytiin muun muassa Itävallan vuorilla, Roomassa ja Ruotsin kallioisissa merimaisemissa... Se oli melkein taikuutta. Äänisuunnitelu: Tuomas Rissanen. Puvustus Tuomas Lampinen ja naamiointi Jasmin Ora. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Vaikka Lou Salomé on pääroolissa, niin näytelmä ei ole pelkästään hänen tarinansa. Se on ylistys opille ja ajattelulle. Naisten koulutus on monin tavoin hyvinvointimme perusta. Kiitos kuuluu Lou Salomélle ja hänen kaltaisilleen rohkeille naisille. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Göttingenissä, Saksassa sijaitsee Psykoterapiainstituutti Lou Andreas Salomé Institut sekä hänen mukaansa nimetty katu.

Nähty medialipulla. Kiitokseni. 

/ Tuula


Uskomaton elämäntarina. Meillä on Minnan kanssa riittänyt juttua Lou Salomésta.


SHARE:

maanantai 4. maaliskuuta 2024

Kirja: ALEX

 

Olen sekä lukenut että kuunnellut Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen kirjoittaman kirjan ALEX. Alex lukee kirjan itse. Kirjassa kerrotaan uuden presidenttimme elämäntarina lapsuudesta pääministeriksi. (kuvat kirjasta)



Jos Alex Stubbia pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin se sana mielestäni olisi itsekuri. Stubbin kehitysvuosiin kuului monipuolinen koulutus. Vaikka hän oli joissakin urheilulajeissa huippulahjakas, hänellä riitti tarmoa ja itsekuria suorittaa kandidaatin tutkinto amerikkalaisessa yliopistossa sekä väitellä tohtoriksi englantilaisessa yliopistossa. Opiskeluaikanaan Alex tapasi myös tulevan vaimonsa, brittiläisen juristiksi opiskelevan Suzanne Innesin. Ja väitöskirjansa Stubb kirjoitti ajankohtaisesta aiheesta, EU:n integraatiokysymyksistä. Stubbin tie johti europarlamentaarikoksi. 


Alexin opiskeluvuosia 


Alex Stubb houkuteltiin kotimaan politiikkaan vuonna 2008, kun Ilkka Kanerva joutui tekstiviestikohun keskelle. Harkittuaan vuorokauden Stubb otti tehtävän vastaan. Työhuone tulisi nyt sijaitsemaan Suomen Ulkoministeriössä Katajanokalla Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa rakennuksessa. 

Alex viihtyi hyvin ulkoministerin tehtävässä, paljossa matkustamisessa ja kansainvälisissä tapahtumissa. Stubb ehti toimia ulkoministerinä ja kolmena muuna ministerinä 8 vuotta (vuoteen 2016).

Tiivistäminen on vaikeaa. Olisi niin paljon kerrottavaa. Julkisessa tehtävässä Stubb oli koko ajan median riepoteltavana. Ja monista asioista nousi kohu. Stubb ei peittele kirjassaan virheitään eikä takaiskujaan. Mutta kun kotiin tehtiin ilkivaltaa: heitettiin ikkunoita kivillä ja ikkunoista löytyi ilmakiväärin reikiä, silloin Stubb mietti, voiko hän olla tässä ammatissa? Onko tässä enää mitään järkeä, kun asettaa perheensä vaaraan?


Kuva Suzannen ja Alexin häistä Bromsgrovesta v. 1998
Alexin isä ja äiti myös kuvassa. 


Ystävänpäivänä 2016 Alex ja Suzanne olivat pitkällä lenkillä. He miettivät, missä haluaisivat olla viiden vuoden kuluttua. "Mitä jos luovuttaisin nuijan jollekulle muulle ennen eduskuntavaaleja." Suzanne tuki miehensä päätöstä. 

Kokoomuksen seuraavassa puoluekokouksessa kesäkuussa 2016 Petteri Orpo syrjäytti Stubbin. Alexander Stubbin tehtävä puheenjohtajana ja ministerinä oli suoritettu. Eurooppa kutsui Stubbia. 


Vaan kuinkas sitten kävikään. Alexander Stubb valittiin Suomen tasavallan presidentiksi  helmikuussa vuonna 2024

"Kun isänmaa kutsuu, silloin mennään." 

/ Tuula 


Kiitos mielenkiintoisesta kirjasta Otavankirjat / Oli kiva lukea tämä Alexin tarina myös kirjana. Elämäkerrat ovat niitä minun juttujani. 

Oli pitkästä aikaa kiva kirjoittaa blogiin, täällä mietteeni pysyvät, kun muista somekanavista ei aina tiedä. 


SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig