MOMENTS OF MY LIFE

lauantai 28. tammikuuta 2023

Titanicin suomalaistarinoita Forum Marinumissa

 

Minua on aina kiinnostanut uppoamattomana pidetyn matkustajalaiva Titanicin tarina. Turun Forum Marinumiin on  avattu koskettava näyttely,  kuunnelmallinen museotuotanto, joka lähestyy onnettomuutta suomalaisten matkustajien kautta kertoen heidän tarinansa. Ääninäytelty näyttely tuo koskettavan näkökulman viime vuosisadan tunnetuimpaan merionnettomuuteen. 









Titanicin suomalaistarinoita

Suurin osa suomalaisista Titanicin matkustajista (52 ihmistä) lähti Hangosta S/S Polaris laivalla Southamptoniin, jossa he nousivat Titaniciin. Hangon laiturille oli tullut paljon ihmisiä hyvästelemään läheisensä ja katsomaan Polariksen lähtöä 3.4.1912.


10.4.1912 klo 12.15 RMS Titanicin köydet irrotettiin Southamptonin satamassa ja merimatka New Yorkiin pääsi alkamaan. Asiakirjojen mukaan matkassa oli 63 suomalaista ja he  matkustivat joko toisessa tai kolmannessa luokassa. Kaikkiaan laivassa oli 1300 matkustajaa ja 900 miehistön jäsentä. 


Yleensä kerrotaan ylempien matkustajaluokkien yltäkylläisestä matkustamisesta kimaltelevine kattokruunuineen. Tiesittekö, että Titanicilla oli jopa kuntosali. Turun näyttelyssä pääsevät esiin suomalaiset, valtaosa heistä matkusti kolmannessa luokassa. He lähtivät matkaan toiveikkaina uutta elämää odottaen. 

Maastamuuton taustalla vaikutti siirtolaisuusliike ja 1900-luvun alun yhteiskunnalliset ilmiöt. Nykyajassa voi nähdä yhtäläisyyksiä parempaa elämää etsivien ihmisten muuttoliikkeissä. 


Titanic törmäsi jäävuoreen 14.-15.4.1912 yöllä Pohjois-Atlantilla ja upposi. Laiva vei meren syvyyksiin kaikkiaan 1500 ihmistä, vain 706 pelastui. 

Sydämestä sattui, kun kuuntelin ylihärmäläisen Maria Panulan tarinaa. Maria oli matkassa viiden poikansa kanssa. Samassa hyttiosastossa oli myös Anna Turja, jonka kokemukset on kirjattu muistiin. Juho -isä odotti perhettään Amerikassa. On päätelty, että Maria Panulalla olisi ollut mahdollisuus päästä pelastusveneeseen. Hän oli kannella nuorempien lastensa kanssa, mutta kaksi vanhempaa jo teini-ikäistä poikaa puuttui joukosta. Tämä oli ehkä syy, miksi Maria ei halunnut mennä pelastusveneeseen. Äiti ja viisi lasta hukkuivat. 



Perheensä menettänyt Juho Panulaa kalvoi koko ikänsä vaimonsa ja lastensa kohtalo. Hän kuitenkin meni uudelleen naimisiin ja asui Amerikassa, mutta ei koskaan kertonut uudelle vaimolleen Titanicin tragediasta. Juho Panula kävi myöhempinä vuosinaan säännöllisesti tapaamassa Titanicilta pelastunutta Anna Turjaa ja he keskustelivat yökaudet Titanicin viimeisistä hetkistä Anna Turjan pöydän ääressä. Tätä surutyötä hän teki kuolemaansa saakka. Juho Panula kuoli 1943. 



Yksi Titanicilta pelastautuneita oli 18-vuotias Oulaisissa syntynyt Anna Sofia Turja. Hänet olen maininnut Panulan perheen yhteydessä. Anna Turja lähti Amerikkaan sisarpuolensa Marian ja tämän miehen innostamana. Simo Kangas on tehnyt hänestä haastattelun vuonna 1974, se on kuultavissa Forum Marinumissa. Tallenteessa kuullaan pala suomalaista historiaa, Anna Turja oli haastattelua tehtäessä 80-vuotias. Hän muisti elävästi nuo hetket Titanicilla. Anna  kertoo, millaista laivalla oli matkustaa ja mitä tapahtui sen jälkeen, kun alus oli törmännyt jäävuoreen. Annan onnistui päästä pelastusveneeseen ja sieltä hän näki Titanicin painuvan pinnan alle. "Sen jälkeen ei ollut kuin musta taivas ja musta vesi", sanoo Anna Turja.

Anna pääsi RMS Carapthian mukana New Yorkiin. Annan nimi puuttui matkustajaluettelosta, joten hänen perheensä pelkäsi hänen hukkuneen. Noin 5-6 viikkoa pelastumisen jälkeen saapui Annan kirje äidilleen. Kirjeessä hän kertoi pelastuneensa. Anna Turja ei koskaan enää palannut Suomeen.

Perheensä menettänyt Juho Panula löysi elinikäisen ystävän Anna Turjaasta. Heitä yhdisti Titanicin onnettomuus.



Forum Marinumissa on paljon sykähdyttävia tarinoita Titanicin matkasta ja suomalaisista. Sisällöntuotannon tekstit ovat suurimmaksi osaksi tehneet Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen opiskelijat. Teksteissä perehdytään, mitä suomalaiset ovat mahdollisesti ajatelleet ja miten he ovat kokeneet siirtolaiseksi lähtemisen. Nämä lyhyet kuunnelmat tulkitsevat ammattinäyttelijät Akseli Kouki, Kirsi Tarvainen, Alexandra Oupornikova ja Mikko Kouki. Tarinoita on helppo kuunnella. 


Titanicin onnettomuudesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 111 vuotta. Titanic on ollut aiheena monissa kirjoissa, elokuvissa, televisiosarjoissa ja nyt Forum Marinumissa, Turussa. 

Näyttely on esillä Forum Marinumin Kruununmakasiini -rakennuksessa 7.1.2024 saakka.


Kuunnelmallinen museotuotanto on koottu hienosti, kiitos Forum Marinum.


/Tuula

 

Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin ja Instagramin kautta


SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig