MOMENTS OF MY LIFE

tiistai 12. lokakuuta 2021

Turun taidemuseon Royal Salute on syksyn näyttelytapauksia

 

Royal Salute on syksyn näyttelytapauksia Suomessa. Kuninkaallinen tervehdys lahden takaa. Turun taidemuseoon on saatu näyttelyyn upeita taideteoksia länsinaapuristamme Ruotsin Nationalmuseumin valtavista kokoelmista. Näyttely esittelee eurooppalaista ja ruotsalaista taidetta 500 vuoden ajalta. 


Näyttely on iso ja valitsinkin tänne niitä omia silmiäni eniten miellyttäviä teoksia tai muuten vain  mielenkiintoisia teoksia. Keskityin maalauksiin ja valokuviin. 







Näin siinä käy, kun taiteesta ja elokuvista innostunut kulttuurifriikki, näkee maalauksessa Tyttökuninkaan, eikä tarkista näkemäänsä. Tarkkasilmäinen lukijani korjasi ja kommentoi, että kuvassa on Lucas Cranach'in maalaama Lucretia. Tämän tarkistin ja maalauksessa on kuvankaunis Lucretia. Hänen tarinansa löytyy Nürnbergin kronikasta 1500 -luvulta. Tarinassa Lucretia raiskataan ja hän surmaa itsensä iskemällä tikarin sydämeensä. 




Ja tässä toisessa alastonkuvassa, minua hymyilytti teoksen nimi. "Lyydian kuningas Kandaules näyttää puolisoaan Gygekselle". Ylhäisen rouvan ilkosillaan on maalannut Jacob Jordaensin 1640-luvulla.  Olisipa ollut mielenkiintoista kuulla enemmän taulusta, mutta en löytänyt googlettamallakaan.  



Viivyin pitkään mittaamattoman arvokkaan Rembrandtin taulun Vanhan naisen muotokuvan (1655) edessä. Olen lukenut, että Rembrandt oli valon ja varjon käytössä ainutlaatuisen taitava. Valon ja varjon avulla hän sai luotua syvyyttä ja kolmiulotteisuutta maalauksiinsa. Suomessa on vain yksi hollantilaisen Rembrandt van Rijn maalaus Lukeva munkki Suomen kansallisgalleriassa. En ole koskaan sitä nähnyt, joten tätä oli ilo katsoa. Rembrandtilta tiedetään olevan noin 300 teosta maailmassa. 




Korttipeli on ollut kautta aikain suosittua.. Pehr Hilleström vanhemman maalaus vuodelta 1782. "Pelierä valtiosihteeri Elis Schröderheimin kotona". 


Tämä Venetsialainen kauppahalli on Oscar Björckin maalaama teos vuodelta 1887. Harmi, että tästä kuvasta ei näy maalauksen kokoa. Teos on raameineen 2,6 metriä leveä. Sitä ripustamaan tarvittiin kuusi henkilöä. Venetsialaisessa kauppahallissa on meno päällä. Kalastajapoika myy etualalla kalaa, kuulin melkein hänen huutaen mainostavan kalojaan. Ihmiset, korit, hedelmät ja pyykitkin luovat omaa tunnelmaansa. Hienosti ja pikkutarkasti maalattu teos. 





Carl Larsson (1853-1919) lienee meille kaikille tuttu ruotsalainen kuvataiteilija. Hänet tunnetaan ennen kaikkea värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleista. "Lisbeth lukemassa".  Ajoittamaton maalaus. 

Ja Carl Larssonin jälkeen vien teidät katsomaan valokuvia. Kuningasperheen valokuvia. Nämä näyttelyyn saadut nykymuotokuvat ovat moderneja ja epämuodollisia. Valokuvat on näyttelyssä ripustettu yhteen huoneeseen. 




  Victoria, Ruotsin kruununprinsessa.  Kuvan on ottanut Mikael Jansson vuonna 2002. 



Prinsessa Victoria ja vartiomies. En huomannut tämän hellyyttävän valokuvan kuvaajaa merkitä muistiin. 



Kuningas Kaarle XVI Kustaan vasen käsi ja vallan merkit. Royal Salute. Kuvaaja Hans Geddan. 


Nykyinen kuningas on tässä kuvassa vielä pikkupoika, käsi kädessä hän kulkee isoisänsä kanssa Ulriksdalin linnan puistossa. Kuva: Lennart Nilsson.


Suomalainen Denise Grünstein on valokuvannut tämän kauniin taulun kuningatar Silviasta vuonna 1993. Silvia on ikkunan ääressä avaamassa verhoja tulevaan. 

Minäkin avaan vähän lukuja. Tukholman Nationalmuseumin kokoelmissa on 700 000 teosta - tauluja ja veistoksia. Ateneumissa on 25 000 teosta ja Turun taidemuseon kokoelmissa on 7 000 teosta. 




Turun taidemuseon näyttelyssä voi tehdä aikamatkan Suomen ja Ruotsin yhteiseen historiaan. Haluan lähteä vielä toistekin tälle aikamatkalle. Onneksi on museokortti.  Kerrassaan upea näyttely. 


Cafe Victor / Turun taidemuseo 






Royal Salute -näyttely  on esillä Turun taidemuseossa 1.10.2021-9.1.2022

"Jokainen päivä olisi hyvä maustaa kulttuurilla." 

- Tuula 

Seuraa blogia myös Instagramissa: tuulaslife 


SHARE:

perjantai 8. lokakuuta 2021

Poimintoja syksyltä


Nyt pitää kyllä nolona vetää huppua silmille, sillä liian kauan on kulunut edellisestä blogipostauksestani. 


Maanantainen instatilini katoaminen ja maailmanlaajuinen facebook -ongelma saivat  minutkin  Tuulanneli'n tavoin  miettimään vanhaa viisautta, että munia ei kannata laittaa yhteen koriin eli vain instagramiin. On siis syytä päivittää myös blogia. 



Instatilini katoamisesta kerroinkin jo instassa. Kun aamulla avasin instatilini, se oli poissa. Uskokaa tai älkää, elin epäuskon ja epätoivon hetkiä. Onko vuosien työ valunut hukkaan?  Lähetin instagramille viestiä kaikista mahdollisista kanavista. 

Olin joskus kiinnittänyt instani IFTTT Alerts'iin. Ja sieltä neljä tuntia myöhemmin tuli viestiä: "We can't connect to your instagram." "Fix it." Tein työtä käskettyä. Sain tilin palautettua. 

*****


Syksy on jo ehtinyt niin pitkälle, että meillä on Tuulia -venekin jo saatu talviteloille. Tämän vuoden viimeisellä venematkalla Turkuun ohitettiin Loistokari ja Ruissalo. 


Loistokari on Airiston pohjoispäässä sijaitseva kallioinen luoto. Ja luodolla on loisto, jota on aikoinaan majakanvartija hoitanut, nykyään loisto toimii automaattisesti. Luodon ohi johtaa kolmen metrin väylä ja se on kahden laivaväylän risteyksessä. 

Tänä kesänä on moni instaaja käynyt Loistokarilla, joten olihan se kuvattava. Ja olenhan minäkin joskus tuolla luodolla viettänyt iloista iltaa työporukan kanssa. Höyrylaiva Ukkopekalla mentiin ja saarella syötiin tuoretta kalaa ja tanssittiin laiturilla. Laiturin turva-aita nostettiin ylös, joten tanssi oli turvallista. Ja tunnelmallista. Se oli aikaa ennen kännyköitä, yhtään kuvaa ei ole niistä juhlista. 



Ruissaloa oli kiva katsoa mereltä käsin. Nämä suloiset saunat olen useasti kuvannut kuivalla maalla, rantapromenadilla lenkkeillessäni. Tältä ne näyttävät mereltä käsin. Syysvärit ovat Ruissalossakin. 

Vähän yli kolme tuntia kesti ajaa moottorilla Rymättylästä Turun Hirvensaloon  - purjeet ja masto oli poistettu jo aikaisemmin. Vauhti oli noin 5-6 solmua tunnissa. 



Veneen nosto, pesu ja traktorin kyydissä halliin… kyllä siinä useampi tunti kului. Vielä on hommia, mutta ne on helppo tehdä sisällä hallissa. 




Ja pysytään edelleen Turussa. Olin menossa Turun Kaupunginteatterin pressitilaisuuteen kun nappasin kuvan tästä talosta. Sain siitä Instassa kiitoksia, kun kerroin pienen palan turkulaisesta arkkitehtuurista. Turussa on monia puutalojugendia edustavia taloja. Tämä talo sijaitsee Sirkkalankatu 42:ssa, As Oy Neitsyt. Rakennus on useammankin kerran tituleerattu Turun kauneimmaksi taloksi. Talon on suunnitellut rakennusmestari Karl Johan Sahlberg. Talo valmistui jo vuonna 1897.


Näihin syksyisiin poimintoihin on kiva lisätä yksi kirja. Luin Pirkko Soinisen kirjan "Valosta rakentuvat huoneet", joka kertoi Suomen ensimmäisiin naisarkkitehteihin kuuluneesta Wivi Lönn'istä. Hän teki uraansa samaan aikaan kuin Eliel Saarinen ja Herman Geselius. Miehet piirsivät monumentaalirakennuksia, mutta Lönn piirsi kouluja sekä tiloja lapsille ja vanhuksille. Suomessa on useita Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia mm. Tampereella ja Jyväskylässä. Mutta Turusta löytyy vain yksi Lönnin suunnittelema rakennus, Svenska Samskolan, kaunis jugendrakennus, jonka Wivi Lönn suunnitteli vuonna 1909. Talo on osoitteessa Torninkatu 4. Se on tuo keltainen rakennus kuvassa. Nykyään koulussa toimii Puolalan koulun musiikkiluokkia. 

Myönnän, että syksyn poiminnat näyttävät vähän hajanaisilta. Mutta on niissä punainen lanka ja se on Turku. 


 Mukavaa lokakuun jatkoa teille kaikille! 

- Tuula 


SHARE:
Professional Blog Designs by pipdig