Ruissaloa, Ateneumia: Ilja Repinin näyttely ja muuta
Hei kaikille!
Korona-ajasta huolimatta viikot kuluvat nopeasti. Ja mikä parasta, monet tilaisuudet ovat siirtyneet nettiin, joten niihinkin pääsee. Ulkoiltukin on taas jonkun verran, kevät on tullut.
Ensin Ruissaloon
 |
Kuva netistä. Nyt on vielä meri jäässä ja veneitä ei ole laiturissa. |
Turun Pursiseuran rannassa sijaitsee Ravintola Ruissalon Maininki. Se oli näyttävästi esillä Netflixin ravintolasarjassa: Unelmien näköalaravintolat. Ruissalon Maininki on esitetty sarjan toisella kaudella ja se on edelleen nähtävissä Netflixissä. Sarjan ideana on modernisoida ja tuoda uutta potkua ravintolan toimintaan. Ravintola-asiantuntijat uudistavat erilaisia ravintoloita ympäri maailmaa. Niin sisustus kuin ruokalistatkin uusitaan. Ruissalon Maininki oli ainoa ravintola Suomessa, joka pääsi ohjelmaan. Yhteistä kaikille ravintoloille on upea sijainti näköalapaikalla. Ruissalon Maininki on meren rannalla ja se on valmistunut vuonna 1917. Tällä hetkellä ravintola on suljettu.
Avotakka-lehti ja vintagea
Maaliskuun Avotakka -lehdessä on artikkeli Vintagen osto-opas. Lehdessä esitellään Bruno Mathsson'in suunnittelema Karin-nojatuoli ja kerrotaan, että putkirunkoiset tuolit ovat nyt suosittuja. Ruotsalainen arkkitehti Bruno Mathsson suunnitteli tuolin Duxille vuonna 1969. Minun tuolini ovat 80-luvulta ja niihin kuuluvat myös rahit ja tarjoilupöytä. Ovat minulle rakkaat perintöhuonekalut.
Ateneum / Ilja Repin
Sain kutsun Ilja Repinin näyttelyn tiedotustilaisuuteen ja avajaisiin. Tilaisuus järjestettiin digitaalisesti Teams -alustan kautta. Tilaisuuden avasi museonjohtaja Marja Sakari ja kuraattorina toimi intendentti Timo Huusko.
Kuva otettu tiedotustilaisuudesta, tietokoneen näytöltä.
 |
Ilja Repin - oma kuva (Ateneum /media) |
Ilja Repin (1844-1930) on Venäjän kuuluisin taidemaalari, jota suomalaisetkin rakastavat. Ilja Repin (1844-1930) syntyi Harkovassa nykyisen Ukrainan alueella. Hänellä oli ateljeekoti Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1903-1930. Repin on maalannut historiallisia maalauksia sekä kulttuurivaikuttajien ja perheensä muotokuvia. Hän eli aikana, jolloin Venäjällä tapahtui valtavia muutoksia, joten Repinin historialliset maalaukset ovat erinomaista ajankuvaa.
Mielenosoitus lokakuun 17. päivänä vuonna 1905 (kuva: Ateneum / media)
Nikolai II oli Venäjän keisari, Puolanmaan kuningas ja Suomen suuriruhtinas vuosina 1894-1917
(kuva: Ateneum / media)
Ilja Repin: Pyryharakka (taiteilijan tyttären Vera Repinan muotokuva 1884). Isä nimitti tytärtään Pyryharakaksi. Nuo mekon laskokset olisi kiva nähdä oikeassa teoksessa, sillä ne ovat taidokkaasti maalattu. (kuva Ateneum / media)
 |
Ilja Repinin talo Penaty, Kuokkalassa Terijoella / kuva netistä |
Taidemaalari Ilja Repin jäi Venäjän vallankumouksen jälkeen (1917) kuolemaansa asti asumaan Suomeen Terijoelle. Se oli arvovaltatappio Venäjälle ja aiheutti poliittista jännitettä molemmin puolin rajaa. Nykyisin Kuokkala kuuluu Venäjälle. Ja Repinin talo Penaty on museona.
Ilja Repinin näyttely on Ateneumissa 19.3.-29.8.2021 / tauluja on esillä iso määrä eli 130.
Ateneum on parhaillaan suljettuna koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja näyttelyn avautumispäivämäärästä yleisölle tiedotetaan myöhemmin.
"Jokainen päivä olisi hyvä maustaa kulttuurilla", olen samaa mieltä edelleen.
Aurinkoisia maaliskuun viimeisiä päiviä kaikille!
- Tuula
Tuula's life blogia voi seurata