MOMENTS OF MY LIFE

sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Amos Rex ja René Magritte



Talon arvoitus: Talo näkyy ikkunan lävitse / Renè Magritte 1937 

Olin viime viikolla Helsingissä Amos Rexin uudessa näyttelyssä katsomassa belgialaisen surrealisti René Magritten näyttelyä - Elämänviiva. Taidemaalari René Magritte (1898-1967) oli surrealismin johtohahmo 1900-luvun Belgiassa. Magritten töitä on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa esillä.

Ennenkuin menen Magritten näyttelyyn, niin kerron pienesti taidemuseosta. Amos Rex avattiin elokuussa 2018 - kahden ja puolen vuoden remonttirupeaman jälkeen. Museo yhdistää vuonna 1936 rakennetun Lasipalatsin, elokuvateatteri Bio Rexin ja upouudet maanalaiset näyttelytilat upeaksi kokonaisuudeksi. Amos Rexin taustalla on liikemies Amos Anderssonin (1878-1961) viimeinen tahto ja jälkeensä jättämä omaisuus.


Museoon laskeudutaan komeita valkoisia portaita myöten maan alle - ja tuo hieno maanalainen museo on entisen linja-autoaseman alla. Museon suunnittelusta ovat vastanneet JKMM arkkitehdit. Hienoa työtä!



Kävin jo syksyllä museon avajaisnäyttelyssä, joka koostui viidestä TeamLabin toteuttamasta näyttelystä. TeamLab on 2001 Tokiossa perustettu 500 jäsenen taiteilijaryhmä. Siihen kuuluu taiteilijoita, koodareita, insinöörejä, tietokoneanimaattoreita, matemaatikkoja, arkkitehtejä, graafisia suunnittelijoita sekä kirjailijoita. Ryhmän tavoitteena on "uudelleenmäärittää todellisuus". Ja niinkuin me kaikki tiedämme TeamLab oli huikea menestys. Reilussa neljässä kuukaudessa sen näki 250 000 ihmistä.



Mutta nyt René Magritten maailmaan. Näyttelyssä annetaan puheenvuoro taiteilijalle itselleen: se on rakennettu Magritten vuoden 1938 luennon Elämänviiva pohjalta. "Luennollaan hän selitti, miten muovasi taiteessaan arkipäivän esineistä hätkähdyttäviä. Lisäksi hän avasi käyttämäänsä "syväyhteyden" menetelmää. Kyseessä oli uusi todellisuuden tutkimisen tapa, jossa rinnastettiin kaksi toisiinsa yhteydessä olevaa arkista asiaa tai käsitettä siten, että niiden yhdistelmä aikaansai paljastavan visuaalisen yllätyksen."

Filosofian valossa 1936 / omakuva. Ilveilevän osuva kuvaus filosofista, joka maalaamisen avulla tutkii maailmaa ja ihmisen osaa. Teoksessa on piippusuisen hahmon teema, joka on tuttu monista Magritten töistä. 



Nocturne 1923 / René Magritten työt edustivat 1920 -luvulla kubistisuutta ja futurismia. Magritte on sanonut, että hän ei kuitenkaan ollut puhdasoppinen futuristi. 


Elämänviiva-luento oli yksi niistä harvoista kerroista, jolloin taitelilija avasi omaa ajatteluaan yleisölle. Magritte oli muutoin aina kieltäytynyt selittämästä teoksiaan. Teokset tarjoavat väläyksiä siitä, miltä "maailman mysteeri" voisi kuvallisessa muodossa näyttää.

Kesän askelmat 1938 


Magritten maalaukset ovat kiehtovia ja outoja. Tutkailin töitä tarkasti. Yritin hahmottaa totuutta tai ideaa töitten takana. Katselin niitä Magritten sanojen kautta: "Surrealismi perää valve-elämälle samaa vapautta kuin minkä koemme unissamme." Surrealistiset kuvathan kääntävät asioiden normaalin järjestyksen päälaelleen. Välillä tunsin olevani jäljillä ja välillä taas olin ihan eksynyt. Pohdin, että ovatko omat uneni näin surrealistisia?



Yhdessä huoneessa oli René Magritten mainostöitä. Taiteilijan oli henkensä pitimiksi tehtävä myös niitä. Hän kuvaili mainostöitä sanoilla "hullun hommia".  Magritte perusti veljensä Paulin kanssa Studio Dongon mainostöitä varten ja sieltäkin käsin hän yritti esitellä ymmärtämättömille asiakkailleen surrealistisia ideoitaan. Tykkäsin kovasti Magritten mainostöistä ja niiden selkeistä kuvista. Ja taiteilijan kuoleman jälkeen mainosteollisuuskin oivalsi näitten töitten kaupallisen iskevyyden. Magritten mainostöitä on häpeilemättä ryövätty ja muokattu mainosteollisuuden tarkoituksiin.


Liisa Ihmemaassa 1946 / Tämä iso taulu oli erityisen lähellä Magritten sydäntä. Taulu pysyi pitkään Magritten omistuksessa. "Renoir-vaihe" 1943-1947 

Suuri vuosisata / 1954
Minulle tämä avautui näin: Muuri takana ja mahdollisuudet edessä. 
Magritten kaksi viimeistä vuosikymmentä olivat kansainvälisen menestyksen aikaa. Arvovaltainen Museum of Modern Art New Yorkissa omisti René Magritten töille yksityisnäyttelyn vuonna 1965.



Tämän taideteos on pronssia ja teoksen nimi on La Joconde - Mona Lisa (1967) Miksi Mona-Lisa hymyilee? Tämäkään teos ei kerro sitä, vaan jättää salaisuuden verhojen taakse. Näin annoin itseni tämän teoksen ymmärtää.

Tässä pieni otos kiehtovasta näyttelystä, jossa tuttu onkin yhtäkkiä yllättävän vierasta. Näyttely on avoinna 19.5.2019 asti.


"Jokainen päivä olisi hyvä maustaa kulttuurilla." Ihana lause, jonka voisin hyvin ottaa motokseni. Lause on ystäväni Celian "käsialaa". 


Kulttuurimausteita ja heleää helmikuuta kaikille! 

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


SHARE:

30 kommenttia

  1. Näyttely, joka on nähtävä! Seuraavalla Hgin reissulla. Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! René Magritte on must to see -näyttely! Meillä taitaa olla samantyyppistä ohjemaa Helsingin reissuilla. Kulttuuririennot kutsuvat.
      Kiitos Päivi ja mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  2. Muistan vieläkin elävästi, kun näin joskus lapsena kuvan tuosta Filosfian valossa maalauksesta pitkän "kärsän" kera. Se jäi jotenkin askarruttamaan lapsen mieltä pitkäksi aikaa.
    Kiinnostava näyttely. Onneksi on aikaa käydä tutustumassa pitemmälle kevääseen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Filosoian valossa oli minullekin tuttu kuva, en vain muista mistä. En ihmettele, että se on jäänyt askarruttamaan pienen Sarin mieltä. Maalaus on outoudessaan kiehtova.
      Tykkäsin näyttelystä ja vietin pitkiä aikoja taulujen parissa.
      Kevääseen saakka näitä näkee. Muuten kuulin ystävältäni, että Amos Rexiin oli tänään jonoa. No, muut museot ovat kiinni maanantaisin, joten siinä ehkä selitys. Tai kyllähän Magritte osaa kiehtoa.

      Poista
  3. Pidän teoksista joita ei selitetä vaan jokainen saa itse luoda oman mielikuvansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ajattelen samoin. Siksipä minulla varmasti menikin aikaa Magritten näyttelyssä, yritin "avata" niitä. Mielenkiintoinen näyttely.
      Kiitos Lily Kristin kommentistasi.

      Poista
  4. Tuo Liisa Ihmemaassa oli näistä kuvaamistasi minun lemppari :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa Liisa Ihmemaa -teoksessa on jotain hullunkurista, mutta samalla lempeää. Se oli Magritten omakin lemppari.
      Kiitos Petra!

      Poista
  5. Mielenkiintoisen näköinen näyttely. Täytyy ehdottomasti käydä katsomassa jollain Helsingin reissulla. Mukavaa viikkoa Tuula!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis todella mielenkiintoinen näyttely. Outoja ja kiehtovia maalauksia, niitä piti tarkkaan tutkailla. Suosittelen käymään ihastelemassa tai kummastelemassa niitä.
      Kiitos Anu ja mukavaa viikkoa myös sinulle <3

      Poista
  6. TeamLabin näyttelystä en niinkään pitänyt (minusta vähän ylimainostettu), mutta Magritten haluaisin ehdottomasti nähdä. Hyvä syy tehdä Helsingin reissu kevään mittaan ja käydä katsomassa, josko Rexin jonoon mahtuisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun piti teamLabista tehdä postauskin ajallaan, mutta se jäi... koin sen vaikeaksi avata.
      Team Labin suosio on ollut maailmalla mieletön. Esim. kun näyttely oli Lontoossa muutama vuosi sitten, sen liput myytiin parissa päivässä netissä loppuun. Eli satunnainen kulkija ei sitä ilman lippujen varausta olisi voinut nähdä.
      Mutta Magrittea oli helppo kummastella ja ihailla. Kiehtovia ja outoja maalauksia. Todella hyvä syy tehdä Helsingin reissu! Tänään kuulemma Rexiin oli jonoa. Toki muut museot ovat maanantaisin kiinni. Mutta kyllä Magritte houkuttaa, uskon.
      Kiitos Tuula ja mukavaa viikkoa!

      Poista
  7. Olin jo ajatellut, että ehken täällä Helsingissä käy Magritten tauluja katsomassa, kun Brysselissä ehdin niin monta kertaa nuo nähdä, vaan ans kattoo. Voi olla, että tuolta itseni taas löydän piippuja ja muita ihmettelemästä. Magrittesta mieleeni on erityisesti jäänyt taktiikka, jolla hän kuulemma nimesi taulunsa. Tai siis ei oikeastaan itse niitä nimennyt, vaan kutsui kaveriporukan koolle ja sitten ystävät yhdessä keksivät valmiille maalauksille sopivankuuloisen nimen. En tiedä, pitääkö tuo tieto oikeasti paikkansa, mutta noin opas Magritte-museossa Brysselissä väitti.
    Mukavaa maanantaita Turkkuseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet nähnyt Magritten tauluja omassa Magritten museossa Brysselissä. Voisin kuvitella, että sinä mielenkiinnosta haluaisit ne nähdä Helsingissäkin - ans kattoo, mitä postauksia tulee :)
      Enpä tuosta taulujen nimeämisestä tiennyt, se antaa vielä uuden kulman katsoa tauluja. Pitääköhän minun tehdä vielä uusi tutustumismatka Magritten taulujen ääreen :)
      Kävin lukemassa Magritten Brysselin postauksesi - jänniä tauluja sielläkin.
      Kiitos Leena ja mukavaa uutta viikkoa Helsinkiin!

      Poista
  8. Magritten näyttelyn kävin katsomassa heti ensimmäisenä viikonloppuna. Kiehtovia maalauksia. Pidin myös noista mainostöistä vaikka taiteilija itse ei niihin ollutkaan kovin ihastunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäkin olet jo Magritten nähnyt. Tuota samaa sanontaa käytän - kiehtovia maalauksia. "Hullun hommia", sanoi taiteilija mainostöistään... ja minusta ne olivat hienoja. Niinkuin sinustakin.
      Kiitos Tuuli ja mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
  9. Mahtava näyttely ja käymisen arvoinen paikka. Joten, lisäänkin tämän eleämyksen listalleni, kun Helsinkiin lähden vierailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. To do -lista in Helsinki. Tämä elämys kannattaa lisätä listalle. Amos Rex on jo itsessään nähtävyys ja Magritte tarjoaa omituista ja kiehtovaa silmäniloa. Uskomattomia maalauksia.
      Kiitos Kaisa ja mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
  10. Margritten näyttely olisikin mielenkiintosta nähdä. Kun olin Helsingissä oli Amos Rexin edessä aina niin pitkät jonot etten yrittänytkään mennä sinne.
    Mukavaa viikkoa Tuula.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pääsin siihen ekaan teamLabin näyttelyyn 40 minuutin odotuksella. Mutta jonot vain kasvoivat ja kuulemma viimeisinä päivinä sai odottaa jopa neljä tuntia.
      Ja tänään kuulin, että Magritteakin jonotetaan katsomaan. Toki muut museot ovat maanantaisin suljettu - vain Amos Rex on auki. Ja olivatpahan mielenkiintoisia Magritten taulut. Aika siellä hurahti nopsaan niitä ihmetellessä.
      Kiitos Jael ja mukavaa viikkoa Tel Aviviin!

      Poista
  11. Tämäkin näyttely olisi nähtävä seuraavalla Helsingin reissulla Kiasman lisäksi.
    Kiitos informatiivisesta postauksesta! Amos Rex nimen tiesin, mutta en enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin mukavalta kun muillakin on to do -listoja Helsinkipäiviin. Kiasman uudet näyttelyt on minulla näkemättä. Varsinkin Nykytaidetta Itämeren alueelta kiinnostaa. Ajattelin kirjoittaessani, että laitanko pienen palasen Amos Rexin tarinaa. Ja hyvä, että kirjoitin.
      Kiitos Minna kivasta kommentistasi ja mukavaa viikkoa!

      Poista
  12. Oooh, kiitos tuhannesti Tuula tästä vinkistä, tämä näyttely on ihan pakko mennä katsomaan. Taiteilijan töitä olen vain nähnyt kirjassa. Samalla on mukava vierailla myös Amos Rexissä.
    Iloa päivääsi <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä on ilo suositella ja ilo esitellä. Niin kiehtova ja outo on Rene Magritten maailma. Ja Amos Rex on vierailun arvoinen paikka. Hienoa että tuo funkiskokonaisuus säilyi Helsingissä.
      Kiitos Sari ja iloa viikkoosi <3

      Poista
  13. Mielenkiintoinen näyttely! :) Tulee tosi harvoin käytyä missään näyttelyissä tms. Pitää varmaan aktivoitua tänä keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, sitä on Rene Magritten näyttely. Tämä on mitä mainioin näyttely aktivoitua ainakin maalaustaiteen osalta. Suosittelen.
      Kiitos Meikkiholisti ja iloa viikkoosi <3

      Poista
  14. Kiitos Tuula, kun kerroit ja näytit. Täytyy käydä tutustumassa näyttelyyn. Itse hommasin museokortin, aloitin Sinebrychoffin taidemuseosta. Siellä pyörii vielä viimeistä päivää Tunteet estradilla näyttely.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merjabirgitta <3
      Ja onnittelut museokortin johdosta :) Se avaa ovia niin moniin erilaisiin maailmoihin. Olen käynyt joskus Sinebrychoffin museossa. Tunteet estradilla kuulostaa kiinnostavalta näyttelyltä - hyvä, että ehdit sen vielä nähdä. Minä puolestani kävin viime viikolla Turun taidemuseossa katsomassa Hannaleena Heiskan näyttelyn - se avasi silmiäni ja opin uutta.
      Kiitos kivasta kommentistasi ja mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  15. Itseasiassa pronssinen teos (Mona Lisa) kertoi juuri sitä, ettei verhojen takana ole mitään salaisuuksia. Magritte ärsyyntyi alkuperäisen teoksen (Mona Lisa- Leonardo da Vinci) salaperäisyydestä ja sen loputtomista tulkinnoista. Juurikin niistä "verhoista", jotka kätkevät salaisuuden hän teki vastapainoksi teoksen, jonka verhojen taakse näkee, eikä sielä ole mitään salaisuuksia :)
    Pidin itse kovasti näyttelystä ja suosittelen sitä suuresti opaskierroksen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä kuulla Magritten Mona Lisan tarina. Olisi ollut kiva käydä tuo Magritten näyttely opaskierroksella, mutta kun Turusta tulee ja päivässä on muuta ohjelmaa, niin aina se ei onnistu. Toisaalta, kun Magritte ei aikanaan paljoakaan töitään selitellyt, niin minusta oli mukava itsekseni myös tätä pronssista Mona Lisaa aprikoida. Ja verhothan ovat myös metafoora salaisuuksille. Verhota jotakin (veiled). Magritten työt ovat moniselitteisiä.
      Viihdyin myös näyttelyssä. Ja tykkään yleensäkin teoksista, joita joutuu pohtimaan.
      Kiitos kivasta kommentistasi. Mukavaa maaliskuuta!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig